Jump to content

Политика - мега тема

YoTheReal

ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСНИК  

114 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

LightOne

Сан Стефано чак нищо да не произвежда. Формализира спирането на военните действия и признаването от Османците за загубили войната. Дава легитимация на руските войски да стоят отсам Дунава, колкото си искат без проблеми. Все ей такива малки благинки.

"Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр

- efed.jpg.ba5d419d86c3333dd5bbbb23c3ce5b45.jpgДа живеят бъговете!

raquishi
4 minutes ago, Himler said:

Еми да, както и тия с украински.

Не издържа и 2 минути, а?

Screenshot_913.thumb.png.35f028e6019ee3caddf8cd97ef5bce7b.png

The Olimpic Hero

Не бях влизал в тази тема от 1 месец сигурно. Ами то последните две страници буквално няма нормален пост, само помии. Изтрих сега ей така 20 поста, които нямат абсолютно нищо общо с темата. Отделно я заключвам. Промените, които идват скоро във форума, мисля че ще решат подобни проблеми. Може би ще бъде пусната нова тема, където постовете ще подлежат на предварително одобрение от Eкипа.

Scott Daniels

Забравили сте да добавите..."Не подкрепям никого"!!!

Трети март е хубав празник, но лично аз не го считам за национален. Както е споменал и Лууп, нашите възрожденци са главно разбойници, безделници, пияници,  а някои и откровени терористи, чисто исторически погледнато. Да не говорим за дебила царя-батюшка освободител или пък за руската армия. Единственото геройство е битката при Шипка, за което няма как да си кривя душата.  Шести септември обаче е друга бира. Българският народ в Княжество България и Източна Румелия, заедно с великия Гаврил Кръстевич, се обединяват и размахват среден пръст на всички Велики сили. Даже самият Стамболов пише една телеграма, пътувайки към Пловдив, че това е самоубийство и ще доведе до тежки последици за България, но въпреки това неуморимият български дух и желание за единна и свободна държава надделяват над разума и се извършва акта на Съединението. Батенберг е представен под свършен факт и също няма какво да направи, тъй като много бързо разгневените българи ще му покажат пътя към Виена. Да не говорим пък за събитията след това, подготовката за война с Османската империя, ударът в гръб на Сърбия, изтеглянето на руските офицери от България и геройския подвиг на българската армия.

Ето това е пример за една добре стикована машина, един народ, който е готов с цената на всичко и въпреки всички да постигне желаното обединение. Дано наистина в близките години да се заформи една по-сериозна дискусия около националния празник, а защо не и референдум?

Edited by prenti
Mystery

Как така референдум? Не може малоумният български народ да бъде оставян да решава подобни фундаментални въпроси! Нали така, господа евроатлантици?

11 hours ago, The Olimpic Hero said:

Не бях влизал в тази тема от 1 месец сигурно. Ами то последните две страници буквално няма нормален пост, само помии. Изтрих сега ей така 20 поста, които нямат абсолютно нищо общо с темата. Отделно я заключвам. Промените, които идват скоро във форума, мисля че ще решат подобни проблеми. Може би ще бъде пусната нова тема, където постовете ще подлежат на предварително одобрение от Eкипа.

Ужасна идея, даже ако е част от временен филм. Иначе за мен двете изтрити мнения на Mystery (които видях) наистина не бяха обидни или проблемни, в случая го подкрепям без да знам кой е модераторът, който го взе на мушка.

8 hours ago, prenti said:

Както е споменал и Лууп, нашите възрожденци са главно разбойници, безделници, пияници,  а някои и откровени терористи, чисто исторически погледнато. Да не говорим за дебила царя-батюшка освободител или пък за руската армия.

Аз мислех, че ще провокирам яростна реакция като намекна, че 5 века да те държат под чужда власт и за тези 5 века да има с мъка 4-5 по-паметни въстания с обща численост на участниците под 1000 човека, явно има нещо гнило, както и че мнозинството българи през 1870-те грам не му е пукало за освободителните борби, че не е искало или въобще мислело Русия или друг да идва и да води война по нашите земи, че не му е дремело особено, че съдят и бесят Левски, че Ботев е гледал с мъка как никой не го ебе долу в подножието на планината, че Ахмед Барутанлията си е един типичен българин за онова време - пройдоха с желание да изпъкне пред господаря, и че на османската власт тотално не ѝ е трябвало да държи гарнизони редовна армия из днешна България, защото народът тук е бил кротък и даже сам се е контролирал, съответно, че е бил заради лош национален манталитет напълно ок с османската власт (като дълбоко подчертавам точните години, за които говоря), особено като е бил купуван с определени привилегии (като войнуганството и многото подобни тогавашни форми на местно чорбаджийство) и особено след като султанът взима българска страна в църковния спор с гръцката патриаршия през 1870. Та очаквах моето мнение да обиди някои хора, обаче ти вдигна температурата на 250 градуса и вече моето нищо не е. :D :D

Руският цар не мисля, че е бил глупав, даже напротив. Човекът е гледал собствения и имперския си интерес. Проливите са вековна мечта на всяка европейска империя, особено източните, и в това има толкова много логика и резон, че е най-нормалното нещо и руският цар да им е точил лиги. То Сталин го е правил веднага след ВСВ и е причината Турция да е в НАТО, та царят ли няма? Успешно е "продал" войната с тези приказки за пан-славизъм, братство, православие и т.н. - това нима говори за глупост у този човек? Ударил е два заека с един куршум. От чисто руска имперска гледна точка ходът е бил страшно правилен. Единственото кофти от тази чужда за нас българите гледна точка е, че не са успяли да овладеят проливите и че амбициите се е наложило да бъдат поорязани в крайно постигнатия мирен договор (Берлинския). Това обаче като го признаваме за обективна историческа истина не значи, че тези, които са дошли тук и "са си оставили костите" (много поетично, но пък си е така) са били някакви ботове без чувства и без реални действия и саможертва, която в крайна сметка на България временно ѝ е донесла някакво чувство на самостоятелност, край на да кажем мрачните предишни 5 века и т.н. В този смисъл ми е непонятно и грешно като чета как едва ли не тази война е била една "специална военна операция", опитали се руските украинските, румънските и финландските войски да стигнат Истанбул - не са успяли, хаха, кур за лошите ватенки. Това ми е абсурдна гледна точка. Както всичко в историята и в днешната голяма политика, нещата няма как да са черно-бели.

За терористите и разбойниците - то че от юридическа гледна точка Ботев е пират и престъпник заради пленяването на кораба (при това на трета държава) и стрелбата по хора и че някои го съдят морално задето си е оставил "либе" и семейство да ходи по чукарите - да. Ама все пак някои неща трябва по-меко да се казват, иначе отиват на пълна провокация и няма как да проведеш дискусия като се мяташ с рогата напред и го пишеш терорист. Така или иначе то терорист и "freedom fighter" са често синоними, както знаем добре от войните в Близкия Изток и Афганистан в последните 40 години.

• Upvote 2
7 minutes ago, Loop said:

Ужасна идея, даже ако е част от временен филм. Иначе за мен двете изтрити мнения на Mystery (които видях) наистина не бяха обидни или проблемни, в случая го подкрепям без да знам кой е модераторът, който го взе на мушка.

Да, и аз съм тотално на същото мнение. В напъните да "правим форума интересен със сторилайнове и да вдигаме активността" накрая ще отвратим доста хора с поредните филми и помии. Тази тема си е от най-активните във форума, а ние искаме да филтрираме мненията? Нали всички ще я заебат ве?

И целия този филм със "завръщането на Йоанчо" още отсега предричам, че ще бъде тотално фиаско и провал. Оставете хората просто да си пишат, без разни СПАСИТЕЛИ. Пълна помия ще е това и доста хора ще се махнат, помнете ми думата. Недейте да връщате това чаве да правим сеирджийски селянии тука. Да си чете сценариите от Прокопа по телевизията и тва е.

• Wank 1

35izpu1.jpg

Тая тема е тотална греда, в която 2-3 човека се товарят по цял ден. И да я изтрием, нищо ценно няма да бъде загубено. :D 

Иначе ЙОАНЧО се завръща и ще си уреди сметките с теб РАДОКСЕ. #DealWithIt 

• Wank 2

Ако наистина смятате, че няма нищо ценно в тази тема я мятайте, ама за мен тя е на 75% причината да влизам тук и със сигурност не съм единствен. Та вие си знаете, ама според мен оставете филмите извън нея. И очаквам ако се връща наистина YoTheReal да е активен баш в тази тема, а не тези за ROH примерно.

• Upvote 3
40 minutes ago, Loop said:

че Ахмед Барутанлията си е един типичен българин за онова време - пройдоха с желание да изпъкне пред господаря

Роден в Егейска Македония- помак. Направо си е чист българин. Митове и легенди са, че османлийте са избивали българи. Първо, че башибозуците не са редовна армия, второ те сигурно поне 1/3та от тях са си българи мохамедани. Въобще историята е много грозна и показва що за стока сме, точно затова някои хора предпочитат да я игнорират и живеят в лъжа. Другата огромна лъжа е за кръвния данък, но за нея някой друг път. 

46 minutes ago, Loop said:

Руският цар не мисля, че е бил глупав, даже напротив. Човекът е гледал собствения и имперския си интерес

Не мога сега да се сетя къде съм го чел, а и в нета информацията е доста оскъдна, но съм почти сигурен, че Александър Втори пряко се намесва във военните действия и използва гениалния метод на заровете (хвърля зарове за да реши къде да се проведе настъплението). Може да се бъркам и това да е дело на Николай Николаевич, главнокомандващ на Дунавската армия. Но общо взето войната е почти загубена, победата се достига благодарение на другия гений, този път османски, а именно Сюлейман Паша, който решава, че точно Шипченският проход е идеалното място да прекара войските си отвъд Стара Планина. 

• Upvote 1
  • Facepalm 1
4 minutes ago, prenti said:

Митове и легенди са, че османлийте са избивали българи. Първо, че башибозуците не са редовна армия, второ те сигурно поне 1/3та от тях са си българи мохамедани. Въобще историята е много грозна и показва що за стока сме, точно затова някои хора предпочитат да я игнорират и живеят в лъжа. Другата огромна лъжа е за кръвния данък, но за нея някой друг път. 

Напълно на едно мнение сме, браво, че не се информираш от “Време разделно” за историята. 

Edited by Loop
  • Upvote 1
  • Facepalm 1
The Olimpic Hero

Не бе, пишете си, няма проблем, обаче наистина вчера като влязох последните 2 страници бяха заети от абсолютни помии. Мен примерно по никакъв начин отдавна не ме ебе за форумни вражди, но не може Radox и Mystery всеки пост да им е: "Селянин, селянин, селянин", "Ти ми изтри поста, селянин". Хубаво гимик, ама чак пък толкова. Реално двамата постоянно провокират и се заяждат с други потребители и това е факт. Просто се спрете малко, момчета. Не ме ебе за вас по никакъв начин. За Radox единствено ме интересува да не сере тотално по форума, защото все пак е модератор и другия параграф, където имаме допирни черти, е зарибеността ни по Мафия. За нищо друго не ме интересува Radox, а още по-малко пък Mystery. Аз даже тази тема за политика не я и чета по принцип.

Колкото до Йоан, хубаво, няма проблем, мислете си, че е филм цялото това нещо. Ще участва в "Без Сценарий" след 13 март и ще ви стане ясно всичко.

1 hour ago, neshev said:

Иначе ЙОАНЧО се завръща и ще си уреди сметките с теб РАДОКСЕ. #DealWithIt 

Кои сметки точно? Това че е путка ли? Това не са сметки, а тъжни факти..

35izpu1.jpg

LightOne

" Но общо взето войната е почти загубена, победата се достига благодарение на другия гений, този път османски, а именно Сюлейман Паша, който решава, че точно Шипченският проход е идеалното място да прекара войските си отвъд Стара Планина. "

Не съм чел изрично по въпроса. И аз съм чувал, че е било глупаво. Ама ми се струва, че го съдим post factum.

На мен ми звучи като легитимен план с един бърз удар да се слее с Осман паша по най-късата точка. Все пак не е избрал проход, защитаван от руски части, а от некви необучени гяури, които туко-що са им насинили задника в Стара Загора. Ние знаем какво е станало, но при представените обстоятелства чак толкова некадърен ли е плана на Сюлейман на теория? 

"Пред моя зов смъртта не е преграда. И нека този, който ме надуе за слава да не мисли, а само за спасение."- Рогът на Валийр

Prince10
1 hour ago, prenti said:

Роден в Егейска Македония- помак. Направо си е чист българин. Митове и легенди са, че османлийте са избивали българи. Първо, че башибозуците не са редовна армия, второ те сигурно поне 1/3та от тях са си българи мохамедани. Въобще историята е много грозна и показва що за стока сме, точно затова някои хора предпочитат да я игнорират и живеят в лъжа. Другата огромна лъжа е за кръвния данък, но за нея някой друг път. 

Не мога сега да се сетя къде съм го чел, а и в нета информацията е доста оскъдна, но съм почти сигурен, че Александър Втори пряко се намесва във военните действия и използва гениалния метод на заровете (хвърля зарове за да реши къде да се проведе настъплението). Може да се бъркам и това да е дело на Николай Николаевич, главнокомандващ на Дунавската армия. Но общо взето войната е почти загубена, победата се достига благодарение на другия гений, този път османски, а именно Сюлейман Паша, който решава, че точно Шипченският проход е идеалното място да прекара войските си отвъд Стара Планина. 

Интересно ми е кое имаш предвид за кръвния данък? Това, че е отменен още към 1600 година или твърдиш, че изобщо не е съществувал?

Bastian

Изобщо войната не е повлияна до такава степен от Сюлейман паша, колкото от генерал Тотлебен. Обективно погледнато, ако не е бил превзет Плевен, руската армия нямаше да издържи още дълго, което показва гениалността на Тотлебен. Плевен пада на 28 ноември - два месеца по-късно руския ботуш е при Одрин, което показва, че наистина е повратна точка. Все пак, гафовете на Шилдер-Шулднер, Криденер и останалите главнокомандващи са основната причина да се стигне до решителното положение на Плевен. 

Нагоре видях мнение, че не е имало зверства - битката за Телиш е пример за обратното. Няколко пъти турците вдигат бяло знаме, руснаците се показват и ги застрелват веднага. Там основно загиналите са от Финландския лейбгвардейски полк и в тяхна чест днес най-популярната им бира и пивоварна се казва Плевна, но това е друга тема.

Не отричам Шипка, тъй като ако не са спрени там, то играта е приключвала, и именно заради това са били толкова самоотвержени опълченците - това е реалния им шанс да се спасят, а и да се докажат. Иначе за заровете - Великия княз Николаевич ги е използвал.

• Upvote 3
2 hours ago, Prince10 said:

Интересно ми е кое имаш предвид за кръвния данък? Това, че е отменен още към 1600 година или твърдиш, че изобщо не е съществувал?

Нека той си каже, но вероятно има предвид просто историческата истина, която е различна от писанията, поръчани от комунистическия режим с цел насъскване на народа и обосновка на абсурдния Възродителен процес. А именно:

- Както и ти казваш, такъв данък е имало в първата половина на владичеството. Нататък е имало еничари до началото на 19-ти век, но вече и процесът по набирането им е по-близък до съвременните казармени служби да го кажем така просто. 
- Взиманите момчета са били на по 12+ години и никой никога не е взимал някакви ревящи и акащи в гащите пеленачета, които да кърми и храни, че да могат да “забравят род и родина”, както красиво, но грешно пише в литературата. 
- Съответно всички глупости как еничарите били пращани да колят бащите и майките си без да ги помнят са същите глупости. В действителност май няма и документиран случай елитни еничарски войски да са клали или воювали на български земи, но това да кажем не мога да го твърдя на 100%. Все пак еничарският корпус е на тотално другия край спрямо башъбозука (башИбозук е неправилна транслитерация на думата с буквално значение “някой с повредена глава”) откъм елитарност и употреба от османските власти. И няма султан, който да прати най-елитната си гвардия и части да колят някакви селяни, за чието село самият султан не е и чувал. Красива е литературно историята за Кара Ибрахим и кадрите как минава Дяволския мост при Ардино, но има точно нулева база и логика в действителността. Особено като се има предвид вече споменатото принципно безкрайно кротко поведение на населението по българските земи.
- Било е ясно и известно кога точно и кои точно ще бъдат подлагани на този данък, съответно всички писания как “идат изневиделица турците и мъжките рожби се крият в плевнята” са художествени творения за драматизъм. 
- Понеже тази епоха не е била 2023 г. и да имаш деца и да градиш семейство е било една идея по-трудно, може би осъдително от гледна точка на нашето време, но един куп мюсюлманско население е търсело “вратички в закона” за да набута синовете си на този пълен пансион и елитна кариера, наречена еничарство. 
- Защо пълен пансион? Защото вместо това дете да мре от глад и/или копа на къра от изгрев до залез, обучението и реализацията като еничар е извадило много семейства от крайната бедност и физическия труд, далеч надхвърлящ съвременните представи за “скъсвам си гъза от работа”. Грубо, но храната и парите и тогава са били важни. 
- Защо елитна кариера? Защото само физически най-силните, но умствено най-слабите са ставали войници в този корпус. По-талантливите младежи са ставали всевъзможни други меко казано скъпоплатени (използвам модерна дума за простота) длъжности, като се почне от султански архитекти (“Микеланджело на Изтока” мимар Синан/майстор Манол - спорим с Гърция и Армения чий е, но аз подкрепям българската версия), офицери в армията и стигнем до позицията велик везир, която често се е заемала именно от еничар и която е буквално “човек #2 в империята” след султана. 

и т.н. Не че този кръвен данък е бил нещо яко и цветя и рози. Не твърдя това. Просто фактите са малко по-сухи и рационални от разказите за Кара Ибрахим. А “Време разделно” е поръчкова и силно пропагандна творба, което убива и иначе нелошата ѝ художествена стойност. 

Mystery
3 hours ago, The Olimpic Hero said:

Не бе, пишете си, няма проблем, обаче наистина вчера като влязох последните 2 страници бяха заети от абсолютни помии. Мен примерно по никакъв начин отдавна не ме ебе за форумни вражди, но не може Radox и Mystery всеки пост да им е: "Селянин, селянин, селянин", "Ти ми изтри поста, селянин". Хубаво гимик, ама чак пък толкова. Реално двамата постоянно провокират и се заяждат с други потребители и това е факт. Просто се спрете малко, момчета. Не ме ебе за вас по никакъв начин. За Radox единствено ме интересува да не сере тотално по форума, защото все пак е модератор и другия параграф, където имаме допирни черти, е зарибеността ни по Мафия. За нищо друго не ме интересува Radox, а още по-малко пък Mystery. Аз даже тази тема за политика не я и чета по принцип.

Колкото до Йоан, хубаво, няма проблем, мислете си, че е филм цялото това нещо. Ще участва в "Без Сценарий" след 13 март и ще ви стане ясно всичко.

Преди да повторя няколко пъти думата "селянин" написах съвсем нормален пост, в който попитах защо ми бе изтрито мнението и какво обидно има в думата "конформист". Отговор не получих и затова после няколко пъти използвах въпросното обръщение към THE ENEMY (за когото бях убеден, че той е изтрил мнението), за да го провокирам да си признае. Е, така и стана. Обяснение защо бе изтрито обаче така и не получих.

За мен въпросният изобщо не трябва да е модератор и причината далеч не е само в личното отношение към мен. Какви точно са заслугите му за форума? Не си спомням някога да е писал някакви невероятни теми и мнения. Единствено го свързвам с уникалните му познания по английски език от типа на "Ел Ей Кнайт", "Дъ Блуудлайн" и разни подобни. 

• Thanks 1
  • Wank 1
  • LMFAO 1
LightOne

Макар и разбираемо, то все пак следва да се отбележи колко малко българинът знае за огромната административна машина, която е била Османската империя.

Примерно наскоро гледах лекция, където се обсъждаше рожеданата година на Левски. Предполагах, че го имаме от роднините му. Което така и се оказва - след Освобождението се събрал "родовия" съвет и решил коя е годината. Само че това "решение" изглежда да противоречи на педантичната османска армия-администрация, която преброявала всяка паланка, включително и малък град като Карлово. Като даже не било през десетка, както е сега, а през няколко години и там данните за годината съответно не съвпадат със списъците им.

Имаме обективен и прилежен източник, който май почти не използваме в нашата историография.

Или как османците са знаели изцяло тайната на революционните комитети и биваме разкривани, защото еди кого си губернатор дал заповеди на своя глава, за да спечели точки за издигане в службицата, в противоречие на заръките на централната власт да не се пипат комитетите. 

Ако това е вярно де. Само съм слушал, не е като да съм чел източници.

• Upvote 2

5 hours ago, Prince10 said:

Лууп го е обяснил по-надолу, но да. Преекспонират се сериозно нещата. Еничарският корпус се превръща в елитната войска на султана, еничарите се възнаграждават пряко, имат нещо като редовна заплата, за разлика от спахийте, чиито стимул за участие в армията е получаването на земя за обработване, от която могат да печелят сами. Освен това, поне в началото, не се става никак лесно еничар. Кадрите биват умело подбрани, като не се изискват единствено физически умения, а и добро образование. Де факто апогеят на османците е през XVII век, след разбиването им край Виена нещата тръгват сериозно надолу. С настъпването на XVIII век Османската империя вече е малко или много на системи. Тя не представлява заплаха за Запада и лесно става финансово зависима от него. През XIX век започват сериозни търкания между султаните и еничарите, като Мурад I заличава корпуса с бомбардирането на казармите през 1826г.

1 hour ago, LightOne said:

Макар и разбираемо, то все пак следва да се отбележи колко малко българинът знае за огромната административна машина, която е била Османската империя.

Последните години започна по-усилено изучаване на този период, дано тази тенденция да продължи. Българите все пак са съставна част в Османската империя, било то търговци, предприемачи, държавници, даже мисля че имаше един българин велик везир. Ха, няколко са.

Edited by prenti
LightOne

Последните години започва преоткриване на османския архив. Допреди това все едно, че нищо не са правили, ми се струва. Уж го били изследвали навремето, уж не знам какво си. А пък почват вече много документи да се бълват и "преоткриват" - примерно наскоро оттам изскача оригиналът на присъдата на Левски, което човек би помислил, че го имаме отдавна, ама не било.

• Upvote 2