Jump to content

Политика - мега тема

Enough*

ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСНИК  

117 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Честито на работещите ТРЗ! Аз доколкото знам средната заплата постоянно се променя. Такава бумащина ще настане, че свят ще им се завърти.

• Upvote 2

И аз не съм специалист по трудови правоотношения, още по-малко по икономика и финанси, но и на мен идеята ми се вижда популистка и тъпа. И освен че ще наебе работещите ТРЗ, то за тези, дето изчисляват пенсии и подобни неща ще е още по-тегаво, а полза не виждам, защото както и Дъдли е писал, номиналното вдигане на заплати нищо не значи на практика. Защото ако на всички ни напишат по една нула отзад, то просто и в магазина ще се сложи тая нула.

Като отделен ефект очаквам да почне средната заплата да се дава в доста по-реални размери в статистиката, защото сега изпитвам сериозни съмнения, че се казва истинското число. При все че, ако гледаме легалните и честно декларираните професии, освен програмистите в София и още 1-2 + няколко категории държавни служители (не всички, повечето мизерстват), останалите хора из страната ако стигнат 1000 на месец са щастливци. Та много силно ме съмнява като някой излезе и се тупа в гърдите как “средната заплата” е близо 2000 лв. Моите впечатления от България като цяло, включвайки Видин, Хасково и т.н., са други, за по-ниски доходи. 

Поредното жалко популистко предизборно "вдигане на доходи". Дано дори от слабоумните избиратели на БСП, повечето от които на достолетна възраст се осъзнаят и да гласуват за по - малкото зло - Възраждане или там "лявото им обединение". БСП трябва трайно да остане под 4% и да бъде закрита завинаги като партия с всичките "мораториуми" на Нинова и подобни малоумни предизборни гласувания. Много правилно сте отчели това до какво ще доведе - ще има излишна работа за всички изчисляващи механизма и т.н. И разбира се до увеличение на инфлацията - гасим пожара с бензин малко се получава. Но няма как от изчадия като БСП да очакваме нещо смислено и полезно. Тази партия я вълнува единствено пенсионерите и най - бедните и необразовани. Хората, които имат спестявания натрупани през годините и т.н. - не. Лууп е прав - да добавим по 1-2 нули на всичко и да се свършва. Добре че навремето е бил Костов, да ни вкара във валутен борд, а не някой/я като Нинова, че в момента щяхме да сме по - зле от Зимбабве.

Хубавото е, че това влиза в сила от 2024 и ако по някакво чудо имаме работещо правителство ще го отмени според мен на 99% и може и да не влезе в сила изобщо.

5 minutes ago, MJ23 said:

Добре че навремето е бил Костов, да ни вкара във валутен борд, а не някой/я като Нинова, че в момента щяхме да сме по - зле от Зимбабве.

Преговорите за въвеждане на валутен борд ги започва правителството на "изрода" Виденов, а ги завършва Софиянски. Костов има други "заслуги" към страната.

5 minutes ago, Mystery said:

Преговорите за въвеждане на валутен борд ги започва правителството на "изрода" Виденов, а ги завършва Софиянски. Костов има други "заслуги" към страната.

Не съм запознат в детайли, но не го започва баш Виденов. Тук подробно е описано - https://money.bg/finance/mitove-i-legendi-za-razhdaneto-na-valutniya-bord.html

За идеята се говори още по неговото управление, но не го въвежда той. И може би трябва да сме благодарни, че е станало така и параметрите не са договорени от "гений" като Гечев.

eднo дъpжaвничecĸo peшeниe взeтo oт cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo нa Cтeфaн Coфиянcĸи и пpилoжeнo нa пpaĸтиĸa пpeз лятoтo нa 1997-a oт пpaвитeлcтвoтo нa Oбeдинeнитe дeмoĸpaтични cили нa Ивaн Kocтoв

Валутния борд е най-доброто решение, направено от българско правителство в последните 30 години, в това съм 100% убеден. Иначе за средната заплата, методологията, която се използва не взима предвид разликата в броя на населението на отделните градове и разликите в заплатите в отделните градове. Така примерно заплатите в АЕЦ Козлодуй надуват много сериозно средната заплата на цяла Враца, въпреки че общия брой служители в АЕЦа е 4 хил., популацията на Козлодуй е около 20 хил., а на област Враца около 165 хил. души. Средните заплати по областите са по-точни за самите областни градове, не толкова за градчетата и селата, които са част от областта. Ако се изчислява по-точно и имайки предвид разликите в заплатите в рамките на всяка област, то средната работна заплата ще падне доста, което пък би свалило и МРЗ по новия закон, нещо което едва ли някой политик иска. 

Честит празник на всички мъже,които не гледат футбол и дано след 365  дни парите им да имат по-голяма стойност! 🥳

Имате право да негодувате от 50%-те процента, но не сте прави в самите аргументи.

Първо, още когато се говореше за вдигане на МРЗ на 850 лв. имаше твърдение, че това ще вдигне инфлацията. Обаче инфлацията е естествен икономически процес и идеята на вдигането на МРЗ е именно догонването и. Това е една игра на котка и мишка, която никога няма да приключи. Със самата инфлация проблем няма.

Този закон има потенциала да задържи много хора по краищата на България... има обаче едно НО. Това може да стане само с чуждестранни инвестиции на тези места. Тоест, хора, които не ги бърка дали ще дават заплати от 900 лева в София или Монтана, или поне не в такава степен. Защото за българския предприемач аз не виждам как ще се навие на ниския стандарт в Северна България да дава такива пари. Самата покупателна стойност няма да се промени чак толкова драстично.

За мен ползата от този закон е, че се намери по-адекватен механизъм, който има нужда от още много обработка, за да заприлича на добър такъв. Обаче няма как някой да ме убеди, че вдигането всяка година с едни 70 лева е по-доброто решение за България, която е част от ЕС през 2023г.

Нали се сещате, че до 2024 ще има още два парламента, които могат да го променят тоя закон още 253425 пъти и накрая резултата пак ще е преебаване на обикновения човек, така че докато нещо не влезе реално в сила си е ала бала...

2 minutes ago, kabakov said:

резултата пак ще е преебаване на обикновения човек,

Колко твои познати работят на минималната заплата? Колко хора реално според теб работят на нея? Колко от тях са положили достатъчно усилия да се образоват, квалифицират и т.н. ? Заслужават ли те да получават почти същите пари като хора, които са положили въпросните усилия, но им е трудно да си намерят подходяща работа по специалността и т.н. ?

36 minutes ago, MJ23 said:

Колко твои познати работят на минималната заплата? Колко хора реално според теб работят на нея? Колко от тях са положили достатъчно усилия да се образоват, квалифицират и т.н. ? Заслужават ли те да получават почти същите пари като хора, които са положили въпросните усилия, но им е трудно да си намерят подходяща работа по специалността и т.н. ?

МДжейка, кажи ти на каква заплата работиш и какви усилия положи, за да се квалифицираш? А каква заплата заслужаваш да получаваш за своята специализация според теб?

35izpu1.jpg

Радвам се, че няма ден, в който да не ни забавляваш с комплексите си  и няма пост, в който да не намесваш лично отношение към хората. В случая не виждам някъде да говоря за мен, но да, няма дискусия, в която да можеш да се включиш адекватно и с доводи. Дали защото нямаш нужния капацитет, дали защото не искаш - не знам. 

пп - Сега спокойно можеш да кажеш другите лафчета как човек е "зачервил, насрал" и т.н. след като вижда, че общуването с теб е напълно безсмислено. Но ако много държиш ще отговоря на въпросите ти. И понеже имах някакви не лоши впечатления от теб през годините - силно се надявам това да е гимик, а не просто от годините да си мръднал.

Дипломиран ветиринал, учил 5 години - бакалавър и магистър - 810 лв. заплата - като махнеш осигуровките, смятай. Ако това не ти е  "образова и квалифицира", не знам кое.

Дипломиран икономист, учил 5 години - бакалъв и магистър - 810 лв. заплата - същото с данъците.

И поне още няколко човека, които ако не взимат минималната то са близо до нея.(50-100 лв над нея, и то в областен град).

Не говоря за хора, които са взели диплома за 12 клас и искат за взимат "големите пари чУек".

• Upvote 1
10 hours ago, Mystery said:

Точно казано на място. "Злият" Виденов го започва.

За Костов всички много добре помним как гилотинира българското земеделие и стопанство. И как продаде Балкан за 1 долар. Помним, помним.

А ако трябва да споменеме и за "Кажи си, Иване", както и за Гад Зееви и Мишата Чорни... нещата никак няма да са добре за Драгалевският мавър. Вярно, че за политическите трупове историята отдавна се е произнесла, и не бива да говорим за тях, а да ги оставим в забвение, ама все пак.. 

• Upvote 3

slammy.gif slammy.gifslammy.gif

Копейката най сетне яхна активно "анти Македония" вълната. Вече се плаша, може и да събере 11%. :( 

• Upvote 1
  • LMFAO 1
  • Sad 1

Дано никога не ни застига, че едно на ръка твърденията за строителството, а и сме между две тегави сеизмични зони на юг и север (Вранча). Ужасни кадри наистина, а и 2 пъти в рамките на 12 ч. земетресения по 7.5-7.8 на едно и също място за първи път виждам. Макар че каквото и да е строителството, при такива силни земетресения не виждам какви мерки могат да се вземат. Япония се дава като много добър пример и наистина са върхът, но и при тях мерките са до една степен, а след нея само на молитва…

Трябва на Балканите общо да организираме нещо като гръцко-турската “земетръсна дипломация” от 1999, че в такива моменти бързата помощ е критична и всичко е добре дошло, независимо дали е обучени екипи за вадене и спасяване на хора, кучета, тежка техника или дори бутилирана вода за пиене. А пък далечни страни и при най-добро желание просто физически не могат да реагират бързо да ни помагат. ЕС принципно има такива механизми (което е супер), но и самите Балкани трябва екипно да сме подготвени. Тука няма политика, симпатии и т.н. Днеска в страна Х, утре не дай Боже у нас. 

Ще ми е интересно Radox или друг навътре в строителството в България да каже неговото мнение за нашите сгради и земетръсните защити. На какво можем да се надяваме. 

Edited by Loop

@Loop  , доколкото наскоро научих има актуализация относно изискванията за строеж на блока от по спомен 1978 година. Строените след това са далеч по - сигурни и надеждни. Поне така ми каза точно миналата седмица човек от фирма извършваща конструктивно обследване около програмата на ЕС за саниране. Някой ако е по - запознат може да каже.

14 minutes ago, MJ23 said:

Поне така ми каза точно миналата седмица човек от фирма извършваща конструктивно обследване около програмата на ЕС за саниране.

Ако тоя не ти е някой познат, не му вярвай.

2 hours ago, Loop said:

да каже неговото мнение за нашите сгради и земетръсните защити. На какво можем да се надяваме. 

Като знам тук как навсякъде се орязват разходите, не ми се мисли за качеството на строеж и устойчивостта към природните стихии и бедствията. Аз като невеж в областта застраховам дома си, надявам се и вие, както и хората, които загубиха домовете си в Турция. Мир на праха на загиналите. 

3 hours ago, Loop said:

Ще ми е интересно Radox или друг навътре в строителството в България да каже неговото мнение за нашите сгради и земетръсните защити.

"Без да съм специалист по темата" ще кажа, че по спомен текущите БДС норми за проектиране на сгради против земетръс у нас са от 1988 година, а пък от 2012 някъде взе да навлиза и стандартът Еврокод 8, който се води уж по-модерният и оптимателен за защита от земетресения. Така че всички сгради строени след 1988 година са доста по-добре осигурени. Даже преди това не помня дали въобще е имало някакво антисеизмично осигуряване, така че тези които живеете в по-стари от 88-ма сгради, мислете му :D

По презумпция, сградите в България се осигуряват до 9-та степен земетръс, но това не е по прословутия Рихтер, а по MSK, която скала показва реалната сила на земетресението НА ПОВЪРХНОСТТА, където са сградите. А пък Рихтер отчита просто силата на земетресението В ЕПИЦЕНТЪРА, което реално за сградите не е от значение, по-скоро е за статистика на сеизмолозите. Например слабо, но плитко земетресение по Рихтер от 4-та степен може да предизвика колосални щети на сградите, докато земетресение от 6 по Рихтер, но разположено много дълбоко, може и почти да не се усети. Та скалата на MSK е с 12 степени, като в зони с потенциална 10, 11 и 12 сградите не се осигуряват, защото просто е икономически нерентабилно. Такива степени има обаче само в Япония/Китай/Андите и т.н. Демек в България се смята за възможно най-високата степен - девета, така че се буха яко армировка и бетон в сградите и поне на теория строените след 1988 и особено след 2012 би трябвало да са бая сигурни, стига проектът да е спазван съвестно, а не бай Страхил да е връщал дебелите железа на вторични, за да припечели някоя надница отгоре.

Иначе да подчертая, че панелните блокове са доста по-сигурни при по-силни земетресения от последващите сгради. Причината е, че панелите са по-тънки от тухлените/бетонни стени, и следователно сградата има доста по-малка маса, което при земетръс е от огромно значение. По-малка маса се държи по-благоприятно и причинява по-малки деформации и пукнатини. Основното обаче са гъвкавите връзки между панелите, които са много еластични и позволяват сградата да се "движи" заедно със сеизмичните вълни и да падне по-трудно. Това е поне на теория. Лекият проблем обаче е, че упоменатите панелки са строени от мангасари от ГУСВ на по бутилка сливова и то насила, така че качеството е леко съмнително.

Това обаче не значи, че новите блокове са с по-добро качество. Такива помии се правят, че просто не ми се мисли. Даже съм готов да се обзаложа, че е по-зле от прословутите панелки.

За финал да кажа, че каквито и антисеизмични мерки да се предприемат и както и да се изпълнят, при едно по-силно земетресение всичко опира най-вече до късмет. Никой не може да каже точно под какъв ъгъл и с каква сила сеизмичните вълни ще ударят дадена сграда и как тя ще понесе удара. Така че най-добре изобщо да не се стига дотам.

Edited by Radox

35izpu1.jpg

1 hour ago, Radox said:

"Без да съм специалист по темата" 

Идин от най-компитентнити на тема "Строителство" у нас!

THE GRIM REAPER

Перверзията в България за пореден път се разраства с дарителските смс-и, оказване на помощ от БЧК и всякакви други помии. 

Разбира се, такива кампании винаги се правят за вражески страни, които не са и никога не биха си мръднали пръста ако на нас

ни се случи нещо подобно. Просто нямам думи за тия същества, наистина. Примолила се Турция да я спасяват цървулите от Булгаристан!