Jump to content

Политика - мега тема

Enough*

ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСНИК  

117 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Мда, айде темата да е сериозна, а детински и/или недомислени идеи от сорта на "лошите в затвора", "да върнем Круомовите закони щото тогава беше по-добре" или гарантирани доходи без уточняване как да стане това да са за шаутбокса или чат канала.

Образователен ценз не може да има докато сме част от ЕС. Същото е и със смъртното наказание, рязане на ръце, крака и всякакви подобни. Дали ми/ни харесва е отделен въпрос, няма аз да си изкажа мнението тук и сега, но който се изживява да пише свои лозунги как би "оправил" нещата поне да каже и как точно смята да напусне ЕС, Съвета на Европа и какво ще прави после в настъпилата дипломатическа изолация и (силно вероятна) цветна революция по улиците, иначе няма смисъл да си говорим празни приказки. По другите точки на gardax YoTheReal добре се е изказал - звучат абсурдно и като за маса в кварталната кръчма.

4 hours ago, YoTheReal said:

Глупости, в България има бежанци според квотите от Дъблинското споразумение. Не са много, но ги има. Не знам от къде си, но ако си от София, мини през Овча Купел да видиш дали Бойко не е легнал на Меркел - той без нея и PR-а, който си прави на гърба на чуждите лидери, губи половината си харизма. Орбан е съвсем друга бира, защото на Орбан действително не му пука и има конкретна идеологическа рамка, по която работи. Бойко чувал ли си го да говори на тема бежанци или нещо друго, което може да му засегне рейтинга?

Аз не съм казал, че Бойко изцяло е отрязал бежанците. Те винаги ще влизат в държавата, къде допуснати от премиера, къде минали нелегално с някой тир, има ги. Колкото и да ни се иска, ние трудно бихме повлияли на това. Много добре знам за Овча Купел, миналата година имаше протести цяла седмица именно заради тях. То не са само Овча Купел. И на Лъвов мост е пълно, около халите, булевард "Мария Луиза", има ги и по автобусите, които минават оттам - автобус 86 е една от най-култовите забележителности в столицата. И аз, както Loop силно симпатизирам на Унгария - страна с дълга история, оцеляла през войни и империи. Дори и днес е на много високо ниво, не е претъпкана, едва 10 милиона е, което за хубава държава е нищожно. Мисля че Унгария ще бъде един от най-добрите избори за всеки, който иска да търси "спокойствието" в чужбина.

• Upvote 1
1 hour ago, gardax said:

1 .

2.

3.

4 .

5 .

6 .

Сумарно си забавен колкото "Шоуто на Канала" и комиците взети заедно. Държавата, та държавата... Тая същата държава, дето почти 30 години не може да се справи нито с БДЖ, нито с Пощите, нито с нищо. По отношение на огнестрелните оръжия - то и сега има някакъв разрешителен режим. Ама всеки може практически да си пази оръжието колкото и както иска.  По този случай: ЦЪК. Така че проблемът не е в имането, проблемът е в контрола, който не съществува....

Изцяло държавно здравеопазване , полиция , охранителна дейност , застраховане , индустриално застрояване , ЖП линии .

Т.е - държавата сама да решава как да си харчи и преразпределя парите от моите данъци?! Не, благодаря... Тоя пиниз сме го пробвали в продължение на 45 години между 1944 и 89 г.

Кое по-точно имаш предвид под спокойствие? Защото аз спокойствие никъде в чужбина няма да мога да открия с тези атентати, терористи, бежанци и друга измет. Междудругото, правя евала на Бойко Борисов, че още преди година само той и унгарския премиер Виктор Орбан не допуснаха бежанците и се противопоставиха на дъртата кукумявка Меркел.

Пхахахахахаха, Бойко се противопоставил на "дъртата кукумявка"... Моля те,  тя ако му каже да се хвърли от някъде, той ще го направи безропотно. Макар че след края на миналата седмица сериозно започвам да си мисля, че Б.Б има и нов господар - Макрон.

Иначе последният резултат показва едно нещо със сигурност - БГ политика през последните 20-25 години е пълен буламач. Освен това, Б.Б не е десен политик, колкото и да се бие в гърдите че е, а единствената по-сериозна разлика между трите му правителства е факта, че в последните две вече си има смокинов лист, зад който да се крие. Бил той по-голям като реформаторите, или по-малък, но забавен като "патрЕотите".

• Upvote 3
5 hours ago, YoTheReal said:

Не си следват програмата, защото или нямат истинска такава (т.е. само набелязваш цели, без да обясняваш как ще ги постигнеш - и то абстракции от типа на "прогрес"), или защото ако я изпълнят, ще трябва някой да влезе в затвора.Обясни, моля, как самата парламентарна система спира някой да си изпълни обещанията?

Властта е абстрактно понятие с парламентарна система. Не случайно имаме народни представители, а не управници. Защото те не могат да управляват, единствената им функция е да представляват обществото. Натрупването на 5-6, че понякога и повече партии в парламента, води до едни постоянни компромиси, сделки за министри и решения водени главно и популизма. Смешни са ви виждам идеите на Гардакса, може би смятате, че либералното ви мислене е възвишено и манна небесна за човечеството. Ако обаче погледнете практически на нещата ще видите, че най-успешната икономика в света следва социалистически едно-партиен модел. И аз силно вярвах в свободата на избор, човешките права, свободни пазари, но просто имах възможност от първа ръка да сравня двата модела и видях къде народа е по-щастлив. Моят личен приоритет е народа като цяло да е по-щастлив, а не аз да съм по-щастлив и да мога да си правя каквото си искам.

Пак задавам същия въпрос на либералите във форума, мислите ли, че обществото в България само е способно да доведе до прогрес (икономически да кажем, за да не бъда упрекнат за липса на конкретност). Смее ли българина да погледне по-далеч от собствения си гъз.@YoTheReal сякаш на майка те обиди Гардакс като ти спомена да се трудиш, за нечие чуждо благо различно от твоето.

Само да вметна и по темата за безплатното здравеопазване като ти поискат 4 цифрена сума за ламарини, при фрактура,  би ли ми обяснил пак за безплатното здравеопазване в България. Не за друго, ами просто щото и на ДжиПи-то се плаща такса като минеш 18.

• Upvote 1
32 minutes ago, dadoktor said:

@YoTheReal сякаш на майка те обиди Гардакс като ти спомена да се трудиш, за нечие чуждо благо различно от твоето.

Разбира се. Никой не трябва да има право върху моя труд и плодовете му, освен самия аз и работодателя ми, с когото имаме конкретно установен договор. "Нечие чуждо благо" е много тъпо, абстрактно понятие. Когато чуждото благо е на Пеевски или Бойко - епа разбира се, че имам проблем. Защото нямам идея къде отиват парите ми, за какво отиват, как са използвани. Или по-лошото е, че знам. Нямам нищо против да давам парите си на други хора - на близките ми, на определени организации, хора в нужда - но когато е по моя собствена воля, а не някой да ме заплашва със затвор, че не му давам парите си.

Най-успешната икономика в света е тази на САЩ, които с 350 млн. души население правят по-голямо БВП от 1.5 млрд. китайци. Не ти разбирам аргумента тук.

Просто никога няма да разбера хората, които казват, че ще се справим с корумпираната и неефективна система, като дадем цялата власт на едни отбрани хора. Нито е ясно от кого ще бъдат отбрани, нито е ясно тия хора по какво право ще бъдат управляващите, а ние управляваните. И какво ще правим с несъгласните.

Edited by YoTheReal

Нека да не навлизаме в макро икономическа дискусия, това е да си правим главно вятър на устите, на кой ми била по-голяма икономиката. Единствено искам да ти отбележа, че има показатели, в които Китай изпреварват САЩ (като ППС). Също не забравяй в последните години от каква мизерия и лайна бяха изкарани половината от Китайското население. Не е толкова лесно дори само да изхраниш милиард и половина паплач. 

"Нечие чуждо благо" ще се опитам да го обясня като по умно понятие, за да угоди на нивото на дискусията. Започвам от тук - хората не се раждаме равнопоставени, не израстваме като равнопоставени и това води до много различни пътища в нашия живот. Някои имат повече възможности за развитие други не. Конкретен пример давам - в момента в България, ако не си платежоспособен и имаш здравословен проблем почти задължително получаваш по-ниско ниво грижи от оптималното. Това коректно ли е според теб? (да/не въпроса е елементарен). Идеята за "нечие чуждо благо" е стремеж към равнопоставеност. Искрено вярвам, че най-основните човешки нужди визирайки храна, подслон, сън, здраве трябва да бъдат осигурени от държавата на всеки човек, независимо от цената. Само тогава се дава възможност на хората да се развиват интелектуално, професионално и в личен план разбира се. А единствено едно високо образовано население може да доведе до прогрес. Ние в момента живеем в една тъпа държава където, хората се чудят колко пъти на седмица да хапнат месо, циганите спят в шибани кирпичени къщурки и после се чудим защо са крадливи, просещи и тем подобни. Давам ти примери, които са прости свързани с човешкия бит, целта на политическата система не е да е много умна. Целта е народа да е щастлив. Демокрацията очевидно не прави народа щастлив.  

Повтарям въпроса на който така и не получавам отговор - мислите ли, че обществото в България само е способно да доведе до прогрес (икономически да кажем, за да не бъда упрекнат за липса на конкретност). Смее ли българина да погледне по-далеч от собствения си гъз?

• Upvote 1
5 minutes ago, dadoktor said:

Демокрацията очевидно не прави народа щастлив.  

Що бе брат, ти колко депресирани швейцарци си срещал?

Не е възможно да обясняваш на народа, че е паплач и после да ми обясняваш как трябвало да бъде щастлив и ти ще се грижиш за него. :D Нито да очакваш да ти дам власт, ако ме смяташ за отрепка по начало.

Edited by YoTheReal
27 minutes ago, YoTheReal said:

Що бе брат, ти колко депресирани швейцарци си срещал?

Не е възможно да обясняваш на народа, че е паплач и после да ми обясняваш как трябвало да бъде щастлив и ти ще се грижиш за него. :D Нито да очакваш да ти дам власт, ако ме смяташ за отрепка по начало.

Планираш ли да отговориш на някой от въпросите, които съм задал или ще го караме на лафчета и хващане за 1 думичка в цял пост? Въпросите се увеличават с още един.

1. Мислите ли, че обществото в България само е способно да доведе до прогрес (икономически да кажем, за да не бъда упрекнат за липса на конкретност). Смее ли българина да погледне по-далеч от собствения си гъз?

2. В момента в България, ако не си платежоспособен и имаш здравословен проблем почти задължително получаваш по-ниско ниво грижи от оптималното. Това коректно ли е според теб? (да/не въпроса е елементарен).

3. Къде съм казал, че искам да ми даваш власт, защото те смятам за отрепка?

Хайде последния е риторичен ще приема, че не си ме разбрал и ще ти обясня. Логиката ми е, че ти не заслужаваш власт щото си отрепка, а не че аз заслужавам такава щото ти си отрепка (образно казано), разбираш ли? Егоистичен народ на който му е през кура за политечски въпроси и е с манталитет на стадо не заслужава власт. Той е една лесна за управление маса, която може да бъде манипулирана за угаждане на чужди интереси. 

1 hour ago, dadoktor said:

Властта е абстрактно понятие с парламентарна система. Не случайно имаме народни представители, а не управници. Защото те не могат да управляват, единствената им функция е да представляват обществото. Натрупването на 5-6, че понякога и повече партии в парламента, води до едни постоянни компромиси, сделки за министри и решения водени главно и популизма. Смешни са ви виждам идеите на Гардакса, може би смятате, че либералното ви мислене е възвишено и манна небесна за човечеството. Ако обаче погледнете практически на нещата ще видите, че най-успешната икономика в света следва социалистически едно-партиен модел. И аз силно вярвах в свободата на избор, човешките права, свободни пазари, но просто имах възможност от първа ръка да сравня двата модела и видях къде народа е по-щастлив. Моят личен приоритет е народа като цяло да е по-щастлив, а не аз да съм по-щастлив и да мога да си правя каквото си искам.

Пак задавам същия въпрос на либералите във форума, мислите ли, че обществото в България само е способно да доведе до прогрес (икономически да кажем, за да не бъда упрекнат за липса на конкретност). Смее ли българина да погледне по-далеч от собствения си гъз.@YoTheReal сякаш на майка те обиди Гардакс като ти спомена да се трудиш, за нечие чуждо благо различно от твоето.

Проблемът на всички приказки за неравноправието и как то из основи трябва да бъде изкоренено веднъж завинаги не е това, че са лоши или че е грешно човек да иска всички да са добре, а е че на практика това изкореняване не работи. Пробвано е - не става. А други непробвани варианти как да стане никой не се наема да предложи. Може би след няколко века нещата ще са по-различни на социално ниво и такова нещо ще проработи (но не ми изглежда да вървят натам нещата). По-скоро тогава ще имаме един доста по-тежък проблем в световен мащаб откъм глад и неравноправие, нагледна справка: тук

На който му е интересно да проучи и за разчетите на ООН за световното население през 2100-тата година. Единствените европейски страни в топ 30 са Русия и Турция като и двете не влизат в топ 20. За сметка на това например Танзания от 60 милиона сега се очаква да е 300 милиона; Нигер от 24 милиона на 210 милиона. И това е "medium" проекцията, консервативно оптимистичният вариант.

Та ако може да чуем как ще се получи изведнъж това равенство и всемирно щастие и благодат след само 80 години, когато 90% от световното население ще се ражда в крайна мизерия, вероятно без питейна вода и кой знае още колко такива проблеми. На практика да чуем решението. Иначе ако става дума за желание - и аз искам всички да са равни. С това ще изчезнат и конфликтите (военните и междукултурните), и въобще всички проблеми на планетата.

Китай има своите плюсове, наистина се превръща в гигант, но обикновеният китаец не живее толкова добре, колкото се опитваш да го изкараш. И аз съм бил там, знам как е извън Шанхай и Пекин (Хонг Конг нарочно не си правя и труда да го намесвам). Да не говоря, че половината от населението все още едвам говори т.нар. путонхуа (няма общо с пут-...) - официалния език, а и немалка част от тази половина пък НЕ ЖЕЛАЕ да го проговори и активно се бори против това, с всички бонус негативни последици, които това носи и на икономиката, и на обществения живот въобще. Пък и това за щастливите нации... ако си пуснеш да гледаш кадри от Ариран фестивала в Пхенян ще се изненадаш колко щастливи лица ще видиш.

Мен от външна гледна точка Китай много ме радва в международната политика, но това не може да ме накара да си сложа розови очила и да заявя, че обикновеният китаец живее отлично и бере плодовете на гигантската икономика. Дори на конгресите на партията в Китай не си позволяват да говорят така.

И пак подчертавам, бих се определил като про-китайски настроен. Смятай тези, които не обичат въпросната страна и култура как я виждат спрямо мен. А все пак и те имат право на мнение, нали за равноправие се борим.

P.S. Е, имахме предложение за "кратка диктатура" все пак... Принципно това веднага навява мисли за военен преврат - обичайно (поне през последните 100 години) военните преврати се извършват с такава цел - в Буркина Фасо наскоро, в Тайланд преди няколко години, в Египет пак така, в Турция превратите от 1960, 1971 и 1980 (този от 1997 е изключение, но той така или иначе се води "пост-модерен" преврат), в Гърция военната хунта, в Кипър, в Южна Америка, Иран... С две думи все така идва един режим, дето уж за кратко да "върне баланса", да успокои нещата, да въведе ред и стабилност, а в крайна сметка как ли все се оказва, че после биват избирани "демократично" и общо взето единствената им работа е да се самоамнистират (примерно чл. 47-48 от въведената след последния преврат конституция в Тайланд). Не препоръчвам на някой да си мечтае за живот под подобен политически режим - не е хубаво, чувал съм го от хора, дето им се е налагало да живеят така. Ще ми се доверите надявам се.

Иначе бих отговорил и на поставените за трети път въпроси, но съм центрист както се видя от графиките и да бъда наречен либерал е направо възмутително с оглед модерния криворазбран в световен мащаб либерализъм. Все пак по най-важния въпрос - да, не е честно по-платежоспособните да имат достъп до по-добри медицински услуги. Но този проблем го има навсякъде. Вярвай ми, че и в Китай и в Северна Корея една част от народа се лекува по-добре от останалите. :) Така както в СССР и в НРБ някои са яли специално доставена храна непосредствено след чернобилската авария, а други са движили по манифестации под дъжда и са брали череши с шепи.

24 minutes ago, dadoktor said:

1. Мислите ли, че обществото в България само е способно да доведе до прогрес (икономически да кажем, за да не бъда упрекнат за липса на конкретност). Смее ли българина да погледне по-далеч от собствения си гъз?

2. В момента в България, ако не си платежоспособен и имаш здравословен проблем почти задължително получаваш по-ниско ниво грижи от оптималното. Това коректно ли е според теб? (да/не въпроса е елементарен).

3. Къде съм казал, че искам да ми даваш власт, защото те смятам за отрепка?

1. Да, смятам. Смятам, че ако държавата се меси по-малко тези, които могат да създават прогрес, ще го създадат, а тези, които не могат или ще се научат да се адаптират и ще научат нов занаят, или просто ще бъдат съдени според собствените си възможности и умения.

2. Да. Трудът на докторите не е безплатен. Единственото решение е всички доктори да имат еднакво високо/ниско ниво на уменията. Историята е показала, че когато се е търсело едно и също ниво на умения или доходи, се прави компромисен вариант към по-ниско средно ниво. Коректно е когато си учил, работил и имаш повече финансови възможности в следствие от това, да имаш достъп и до по-качествени услуги.

3. Искаш еднопартийна власт и монопол на държавата в почти всеки значим отрасъл. Аз ако не искам да използвам услугите ти или да ме управляваш ти, нямам право на глас или директно ме очистваш. Властта идва от народа, ерго трябва да ти дам власт, за да стане работата.

• Upvote 3

^ Е, част от твоите твърдения също са като от машина и работещи само в идеализиран свят. Едните мечтаят някак си всичко да им идва на готово без да си мръднат пръста, мислейки си, че някой им е длъжен, а другите си вярват, че само с добро учене ще успееш и ще си заслужил, и съответно, че вече успелите са такива защото са много качествени хора и са били ученолюбиви (хеле пък в Източна Европа, макар че можем да спорим и за развитите капиталистически държави...) - не може ли да се срещнете по средата, на по-реална плоскост? :D 

Наистина, огледайте се наоколо - нито едното от двете крайности не е реалната обстановка. Вече ако си говорите за утопични идеи и осъзнавате, че е малко вероятно да стане така при сегашното положение, това е друго.

• Upvote 2

Напълно вярно. Говорим си в идеологии и аз изпадам в крайности, подтикнат от неговите крайности. Но да, действително смятам, че българският народ може да създава прогрес. Все пак не живеем още в 7 век, нито в 12 век, нито в 19 век, нито в 1944 или 1989 г. Също действително смятам, че различния труд се заплаща различно и е нормално не всеки да може да си позволи всичко и не всички да изкарват едни пари.

• Upvote 2

1. Крайнодесен
2. Имало е такава до средата на 40-те в Германия
3. Не съвсем, но все пак -> международен - Орбан ; български - Джамбазки
4. Влязох с идеята да наеба ГЕРБ, но не помня за кой гласувах. В анкетата зачеркнах БСП, но после се подсетих, че гласувах за некви джобъри.
5. Румен Радев
6. партия
7. расист
8. трябваше да добавиш отговор - нито едно ; аз цъкнах за някое от бойковите просто за да приключа анкетата

16 hours ago, ShwN said:

Не е страшно, че 13 годишният Юлиан мисли по този начин. Страшно е ако на 23 не си е променил мнението. 

Edit: защото в България 23 годишните юлиановци са хиляди...

И всички ДО ЕДИН пишат във фен темата на Азис!

Edited by Monteso

-

image.png

1. Умерен републиканец. И под републиканец нямам предвид GOP (макар и на тях да симпатизирам).

2. В интерес на истината ДСБ ми ги покрива дори по-ясно от Републиканците в US, където има прекалено много крила, включително такива свързани с чичо Путкин.

3. Напоследък това е Джон МакКейн. В по-активните му години бях огромен Ромни фенбой, но напоследък този човек или се гаври, или няма представа какво му се случва и почна да го хваща алцхаймер.

4. Нова Република.

5. Отбелязах третата опция на бюлетината, защото и двамата кандидати ми бяха еднакво противни.

6. Тук е сложно, но принципно подкрепям за ДСБ, защото там има много точни пичове (и пички), със същите политически виждания като моите.

7. Консервативен, но не в класическият смисъл.

8. Костов. Без конкуренция.

Радвам се, че темата придоби вид, който ми допада вече. :D

За съжаление обаче историята и сегашното ни положение показва, че нашите дебати и дискусии нямат никакво значение, защото светът се движи на цикли. Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. Weak men create hard times. Е ние живеем в последната част на цикъла, в края на Западната цивилизация. И аз лично не виждам как някой някога може да спре този цикъл. Ние маркваме за Тръмп и Орбан, ама няколко птички пролет не правят, трябва цели организирани ята, а проклятието на десните е, че никога не могат да се организират като левите. Затова на моменти смятам, че десните просто трябва да се успокоим и да enjoy-ваме decline-а, който и тъжно да звучи това.

Иначе аз считам себе си за либертариански консерватор (което е различно от консервативен либертарианец, каквито са повечето в БЛО примерно).. Моето мнение, без да навлизам в дълбоки детайли, е, че капитализмът води до консервативно общество и консервативното общество води до капитализъм. Защото капитализмът е естественото състояние на икономиката, консерватизмът на социалния живот, сиреч тогава сме на ти с природата на човека.

Фактически републиканската партия в САЩ се доближава максимално до моите виждания. Друг е въпросът, че самите републиканци като истински политици не си спазват обещанията и програмата. В България има отделни хора, които имат моите виждания, но докато не наложим мажоритарна система, аз дори да гласувам за партиите им, голям праз, те ще потънат в блатото на политиката.

• Upvote 1
  • Thanks 1

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

7 hours ago, gardax said:

1 . Минимум две седмици безплатен труд в полза на държавата . Тоест работиш при Гошо , получаваш писмото , Гошо ти плаща заплатата за тези две седмици , а ти отиваш и бачкаш в твоята тясна специалност за държавата . Толкос ...

2. Минимум 10-ти клас завършен за да гласуваш . Минимум !

3. Нов закон за личното огнестрелно оръжие . Имаш притеснения за безопасността си , купуваш си законно пистолет . Влиза у вас да те граби - стреляш без грам предупреждение директно в тиквата и полицията идва и си го прибира на дроп този , а теб само те разследват - стигне ли се до извода , че тоз е влезнал да те краде , убива , изнасилва жена ти или детето или , ако ще да ти трови кучето или да ти открадне маратонките ти заличават всякакво досие и случеят остава като самоотбрана , толкова . Без съдии , четвърти , осми , петнаисти инстанции и тн .

4 . Директно разследване на доходите на всички олигарски . Да казват откъде 25 годишен лайнар има пари за Ламбо . Като няма черно на бяло доход - конфискация и на Ламбота и на долните му гащи . 

5 . Помощи само и единствено за работещи на заплата под някакъв праг . За безработни никви помощи .

6 . Изцяло държавно здравеопазване , полиция , охранителна дейност , застраховане , индустриално застрояване , ЖП линии .

Edit : Немах време да донаписаша останалите :

7. Никви субсидии за "млади фермери" .Нема ми садят орехи за 1 година само за да вземат парата и после дотам .Субсидии само за очредени малки и средни земеделци . Тоя дет има 150 John Deer-a ще се оправи и без субсидии . Като си блъскал и си инвестирал твоите лични пари и личното си време в поне 10-20 декъра тогава субсидии . Нема лайнарчета по на 18 години да точат парите , а бай ти Пешо да си оре 50-те декара с Булгара и да се чуди препарати ли да купи или нафта , щот кара само на горяло масло .

8. Задължителна военна подготовка . Не е нормално аз да съм виждал калашник само в CS-a . Не казарма , а военна подготовка . И без това нямаме армия , малко от малко да знае обикновения човек какво е т'ва оръжие и как се ползва .

9 . Пътища , тунели да се строят само от държавна институция и общаците да са затворници с леки присъди . Нема ги храниме ние безцелно по затворите . Бачкаш иначе дубъл на присъдата майка ти да еба пропаднала .

10 . Твърдо за смъртно наказание . От моите данаци да хранят някой клефук , дето е с две доживотни без право на замяна , щот убил майка си и я нарязал на прасетата . За такива показни престъпления директно смъртна .

11 . Пенсия на база трудовият стаж и категорията , не на парите . Правят 20 категории всяка с таван пенсия . Ако ще и 50 бона да си изкарвал , ама ако си бил в най-ниската категория , най-ниска пенсия . Толкова . Така или иначе никой работодател не те осигорява на реалната ти заплата . Прибират се некви мангали пенсионирани по болест от Белгия и тем подобни държави и ми взимат по 1500 евро . Еми твърд закон . Български гражданин пенсиониран в друга държава НЕ може да си взима пълната пенсия тук . Взима к'вото му се полага според БЪЛГАРСКОТО законодателство . Кат не му харесва , да ходи там и да си я харчи там . За хора , който не са български граждани нямам нищо против .

12 . Повече от две деца = никакви помощи . Като си достатъчно тъп за да направиш 3 деца , а да не осъзнаваш , че неможеш да им покриеш нормалните човешки потребности без да имаш релевантна причина за това - закрила на детето , взима ги , а тебе директно на съд . Глупостта трябва да е подсъдима - толкова . Като имаш релевантна причина - прибира ги институция , докъто си стъпиш на краката . Показваш , че си способен отново да се грижеш за тях и тогава ти ги връщат .

13 . Съд за тормоз над животните . Ама съд директно . Никви условни , домашни арести и тн. Ефективни присъди . Нема некой урод да реже крайниците на уличното кученце , а ние да го третираме , като "леко престъпление" . ТВЪРД ЗАКОН . Умишлено убийство на животно , което не е заплаха за живота ти МИНИМУМ 10 години ефективна присъда , без право на замяна . При такова извършено по жесток начин директна 20-ка без замяна . Щом подобен уруд може да направи това на животно , което не го провокирало по подобен начин , к'ва е гаранцията , че утре няма да направи на нечия майка същото на пътя . Да правят агенция за закрила на животните и тя да РАБОТИ КАКТО ТРЯБВА .

14 . Караш пиян = още от първото хващане над 1 промил една ефективна 6 месечна . На второто хващане директна 2-ка . Нема значение депутатски , полицейски , пожарникарски , клошарски имунитет и тн .

7. Колко точно си запознат с тези фермерски програми? Или си чувал за тях от уста на уста? Просто ми е любопитно, защото смея да твърдя, че не си наясно. Познат ми е изказът, който използваш по темата, чувал съм го доста пъти, но почти никой  няма реална представа за въпросните програми и как се случват нещата.

8. Ако искаш - никой не те спира да се обучиш. Даже, ако искаш, можеш да се пишеш доброволец - я в Афганистан, я във Френския чуждестранен легион, сега във Филипините набират за тяхната анти-терористична операция... абе къде ли не. Освен това хем искаш всеки свободно да има достъп до оръжие, хем сам казваш, че "обикновения човек" (sic за грешния член), имплицитно типичният българин, няма хал хабер от това как се ползва оръжие. Противоречие или... да? Едната от двете точки е добре да отпадне, иначе няма как някой да ти вземе програмата на сериозно.

9. Направо да се възстанови и идеята за Софийския гребен канал от Червенково време? Тези "общаци" от затвора знаеш ли с какъв кеф и ефективност ще работят? Защото аз знам и не желая да карам по такива пътища. Във всичките ни съседни страни има добре построени пътища, можем да вземем пример. Но решението не е затворници с "леки присъди" (каквото и да значи това?).

10. По отношение на харченето на твоите "данАци" за затворници има изписано и изследвано много по въпроса за смъртното наказание. Не са ти верни фактите. Можеш да си "за" смъртното наказание, нямам против това мнение, обаче не е това точният аргумент. Просто е грешен. Ако искаш да защитаваш тезата за връщане на това наказание се хващаш примерно за неефективността на идеята за превъзпитаване, по-сериозния възпиращ ефект на по-тежките наказания и т.н. Но не и данАците.

11. Това е трудно разбираемо дори от човек, минал през мелачката наречена осигурително право (koleda321 ще потвърди). За тези неща има международни договорки. Същото и с данъчното облагане. Все пак ако искаш да водим нормална дискусия ми е интересно да кажеш примерно кой и как ще подреди тези 20 категории - на какъв принцип? Проститутките в коя категория ще са? Да не забравяме, че законът е малко... meh по отношение на тях - имат ли право на пенсия по твоята схема?

12. "Държавата" как ще дефинира тези "нормални човешки потребности" при въвеждането на исканата  от теб регламентация? За мен нормални човешки потребности са детето да има смартфон за 1000+ лв., Apple или Android вече според личните предпочитания. За тези митични "олигарси", дето споменаваш, това същото може и да е Vertu за 10 хиляди. Институции за грижа за децата и сега има, но не работят адекватно и там е пълен батак. Ако мислиш, че като се навзимат още няколко хиляди деца и се сложат там ще е много добре...

13. "Ама съд директно"! Никакви условни викаш... тези условни от какво се дават, ако не от съд? А домашният арест? После и Агенция за закрила на животните, която да действала? Става пълно объркване на институциите - ако искаш и ДАНС вкарай, да стане още по-култово. Също ми е интересно какво значи "ТВЪРД ЗАКОН" - това не е пенис, че да е мек и твърд.

14. И сега има една наказателна граница от 1.2 промила. Между 1.0 и 1.2 разликата е приблизително 30 клякания във времето до даване на кръвната проба. И сега има по-тежък режим за рецидивизъм, не предлагаш нищо ново. Имунитета също очевидно не го разбираш като концепция и явно искаш да кажеш нещо друго, вероятно червените дипломатически номера или де да знам и аз.

По първите ти 6 точки вече имаше мнения, затова коментирам само новите. Също ми е интересно с този начин на писане, който имаш и с желанието ти да се въвежда ценз за правото на избор - ти самият мислиш ли, че покриваш критериите. Не питам реално, не ми е цел да обидя или пък да заявя, че не трябва да гласуваш - все ми е тая кой гласува и не мисля, че неграмотното мнозинство е проблемът. А и ясно е, че всеки се има за умен, ама се надявам да започнеш да пишеш по-грамотно и по-старателно ако искаш да говориш по сериозни теми.

Няма как да се срещнем с YoTheReal по средата, не е и това целта на дискусията. Именно от срещания по средата сме на този хал. Ако трябва да съм честен предпочитам неговата извратена фантазия като реалност пред "срещането по средата" само и само, за да има елементи от моята извратена фантазия в тази реалност. И да може да клони към утопията становището ми, но реалноста я е описал добре Коледа. Всеки, който малко се интересува от политика/история знае, че процеса е цикличен. 

Реалната ситуация в България човек, ако я погледне отстрани може да му се дореве. Покъртителни демографски показатели , брутално изтичат кадри от държавата, ама брутално - всичко що е качествено и знае език бяга и циганите от махалата дори. Комбинирайте с тотално апатично правосъдие, което не доставя в нито един от трите ключови аспекта - възмездие, възпитание, общество. Да не забравяме и корупцията. Това ли е системата момчета, която ви допада и ще изменим с дискретни побутвания от ляво и от дясно. Тука си трябва утопична представа и трябва да се гони смело иначе нищо добро няма да се случва.

Използвам като пример Китайския модел, защото съм го наблюдавал от първо лице достатъчно дълго време и ми хареса, а мисля че растежа на БВП в последните 15 години говори сам по себе си. Малките градове са мизерия наистина, но според мен е въпрос на време просто да се достигне прогреса и там. Личи си че в държавата има много пари и ги използват целенасочено. Средната заплата в големите градове е 900$, а стандарта не е много по-висок от тукашния (не забравяйте, че говорим за наистина много големи градове, някои с населението на 3 пъти България). За здравеопазването да имат частен и държавен сектор и на този етап има доста за критикуване, но си имат програма според, която до 2020 година 70% от всички здравни грижи да се поемат от държавата, което естествено е стъпка в правилната посока.

Последно искам да отбележа, че не съм съгласен с Loop, че предложения от мен модел е цитирам "всичко на готово без да си мръднеш пръстта". Не е така, просто силно вярвам, че хората имат основни потребности за съществуването си, чието покриване от държавата ще доведе до положителни последствия за обществото като цяло. Това е икономически невъзможно на този етап, но аз вярвам в науката и това е развитието, което най-много ми се ще да видя, макар и отново да бъде утопична представата ми. Битова електроенергия на себестойност, водоснабдяване на себестойност, основни хранителни продукти пак, но капиталистическия модел нежно ми казва да се еба в гъза. 

16 hours ago, Loop said:

7. Колко точно си запознат с тези фермерски програми? Или си чувал за тях от уста на уста? Просто ми е любопитно, защото смея да твърдя, че не си наясно. Познат ми е изказът, който използваш по темата, чувал съм го доста пъти, но почти никой  няма реална представа за въпросните програми и как се случват нещата.

8. Ако искаш - никой не те спира да се обучиш. Даже, ако искаш, можеш да се пишеш доброволец - я в Афганистан, я във Френския чуждестранен легион, сега във Филипините набират за тяхната анти-терористична операция... абе къде ли не. Освен това хем искаш всеки свободно да има достъп до оръжие, хем сам казваш, че "обикновения човек" (sic за грешния член), имплицитно типичният българин, няма хал хабер от това как се ползва оръжие. Противоречие или... да? Едната от двете точки е добре да отпадне, иначе няма как някой да ти вземе програмата на сериозно.

9. Направо да се възстанови и идеята за Софийския гребен канал от Червенково време? Тези "общаци" от затвора знаеш ли с какъв кеф и ефективност ще работят? Защото аз знам и не желая да карам по такива пътища. Във всичките ни съседни страни има добре построени пътища, можем да вземем пример. Но решението не е затворници с "леки присъди" (каквото и да значи това?).

10. По отношение на харченето на твоите "данАци" за затворници има изписано и изследвано много по въпроса за смъртното наказание. Не са ти верни фактите. Можеш да си "за" смъртното наказание, нямам против това мнение, обаче не е това точният аргумент. Просто е грешен. Ако искаш да защитаваш тезата за връщане на това наказание се хващаш примерно за неефективността на идеята за превъзпитаване, по-сериозния възпиращ ефект на по-тежките наказания и т.н. Но не и данАците.

11. Това е трудно разбираемо дори от човек, минал през мелачката наречена осигурително право (koleda321 ще потвърди). За тези неща има международни договорки. Същото и с данъчното облагане. Все пак ако искаш да водим нормална дискусия ми е интересно да кажеш примерно кой и как ще подреди тези 20 категории - на какъв принцип? Проститутките в коя категория ще са? Да не забравяме, че законът е малко... meh по отношение на тях - имат ли право на пенсия по твоята схема?

12. "Държавата" как ще дефинира тези "нормални човешки потребности" при въвеждането на исканата  от теб регламентация? За мен нормални човешки потребности са детето да има смартфон за 1000+ лв., Apple или Android вече според личните предпочитания. За тези митични "олигарси", дето споменаваш, това същото може и да е Vertu за 10 хиляди. Институции за грижа за децата и сега има, но не работят адекватно и там е пълен батак. Ако мислиш, че като се навзимат още няколко хиляди деца и се сложат там ще е много добре...

13. "Ама съд директно"! Никакви условни викаш... тези условни от какво се дават, ако не от съд? А домашният арест? После и Агенция за закрила на животните, която да действала? Става пълно объркване на институциите - ако искаш и ДАНС вкарай, да стане още по-култово. Също ми е интересно какво значи "ТВЪРД ЗАКОН" - това не е пенис, че да е мек и твърд.

14. И сега има една наказателна граница от 1.2 промила. Между 1.0 и 1.2 разликата е приблизително 30 клякания във времето до даване на кръвната проба. И сега има по-тежък режим за рецидивизъм, не предлагаш нищо ново. Имунитета също очевидно не го разбираш като концепция и явно искаш да кажеш нещо друго, вероятно червените дипломатически номера или де да знам и аз.

По първите ти 6 точки вече имаше мнения, затова коментирам само новите. Също ми е интересно с този начин на писане, който имаш и с желанието ти да се въвежда ценз за правото на избор - ти самият мислиш ли, че покриваш критериите. Не питам реално, не ми е цел да обидя или пък да заявя, че не трябва да гласуваш - все ми е тая кой гласува и не мисля, че неграмотното мнозинство е проблемът. А и ясно е, че всеки се има за умен, ама се надявам да започнеш да пишеш по-грамотно и по-старателно ако искаш да говориш по сериозни теми.

Ще се опитам максимално кратко да ти отговоря ...

7. На мен лично не ми се е налагало да се сблъсквам с гореспоменатият проблем . Налагало се е обаче на дядо ми , който е очреден производител на овощни дръвчета . Не получи субсидия , а за отказа се обосноваха с това , че не влиза в категория "млад фермер" . Комшията ми обаче , които по същото време беше на 19 год. и не знае може би до ден днешен от коя страна се хваща мотиката влезна в тази категория и взе пари . Това нормално ли ти се вижда ?! Защото дядо ми продължава дори и без тези субсидии да е производител , а Тошко с тези пари си купи БМВ и сега е барман ...

8. Не виждам кое те учудва толкова много . Една минимална военна подготовка не е нищо странно . И за да има свободен достъп до оръжие за психически здравите граждани е редно те да са обучени от квалифициран персонал как се поддържа и експлоатира подобно нещо .

9 . Работил съм с такива хора и не е толкова трудно колкото си мислиш . Това , което ще свършат при добър контрол е достатъчно за мижавите 7 или 8 лева надник , които получават . Естествено няма да са самоинициативни и крайно ефективни , но определено може да са полезни . По леки присъди имам предвид кокошкари , сиреч тъпи автоджамбази , крадци и тн .

10 . Също не разбирам какво е странното в това да не съм съгласен с държавни пари да се издържат хора , които никога няма да излезнат от затвора . Държавата и народа няма файда от това да храни изявени психопати с по няколко умишлени убийства .

11 . Нормално ли е според тебе бабите по селата да взимат 250 лева пенсия след 30 год. трудов стаж , а Асан с по-малко от 5 дена трудов стаж да взима 1500 евро ? . И не ми говорете как това не е така , след като цялото циганско население от ловешкият взеха социални пенсии в Белгия и сега ядат и пият по цял ден в заведенията и възпитават децата и внуците си как да са същите темерути като тях .

12 . Iphon-а не е нормално човешка потребност . Това са осигорена храна , дом , психически ненатоварваща обстановка , облекло ( и не ботуши за 300 кинта ... )

13. Щом един човек е способен на подобно зверско отношение към животно , то е вероятно да го направи и с човек , дори и тази вероятност да е малка , риска за мене не е оправдан . Трябва да има и институциа за закрила на животните . Това , че те не могат да се опазят от хората не ни дава право ние да правим зверства с тях .

14. Това пък е най-простото . Жив пример - познавам човек убил човек с кола , пиян като пън . Този същият не лежа и една секунда . И продължава да кара пиян и дори е хващан след въпросният случей не един път . Чудно дали родителите на убития мислят , че не трябва да има присъда за подобна глупост .

Подобни анкети винаги са ми били забавни. Лявото и дясното според политическите науки и лявото и дясното в реалността са коренно различни неща. Обама и Бил Клинтън реално трябва да са до Рейгън, като в много отношения Рейгън беше по-прогресивен (ала EPA). И тримата мачкаха проф съюзите и подкрепяха глобализацията с еднаква сила. И тримата са крайно десни (неолиберали) що се отнася до икономиката. Делението на либерали и консерватори се отнася само за социалните права и свободи и то за да занимават масите с глупости. В икономиката са 1:1 корпоративни курви. Става дума за избраните представители на либералите/консерватори. Не се съмнявам, че гласоподавателите им имат тези идеологически виждания, но те се използват за контрол на популацията. Реално в парламента/конгреса имат само една идеология, а именно жаждата за власт и богатства.

“The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum....”  ;)

politics.jpg

• Upvote 3

Gonna fly this boat to the moon somehow

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

If you don't believe me or don't get it, I don't have time to try to convince you, sorry.

1 hour ago, gardax said:

Ще се опитам максимално кратко да ти отговоря ...

7. На мен лично не ми се е налагало да се сблъсквам с гореспоменатият проблем . Налагало се е обаче на дядо ми , който е очреден производител на овощни дръвчета . Не получи субсидия , а за отказа се обосноваха с това , че не влиза в категория "млад фермер" . Комшията ми обаче , които по същото време беше на 19 год. и не знае може би до ден днешен от коя страна се хваща мотиката влезна в тази категория и взе пари . Това нормално ли ти се вижда ?! Защото дядо ми продължава дори и без тези субсидии да е производител , а Тошко с тези пари си купи БМВ и сега е барман ...

8. Не виждам кое те учудва толкова много . Една минимална военна подготовка не е нищо странно . И за да има свободен достъп до оръжие за психически здравите граждани е редно те да са обучени от квалифициран персонал как се поддържа и експлоатира подобно нещо .

9 . Работил съм с такива хора и не е толкова трудно колкото си мислиш . Това , което ще свършат при добър контрол е достатъчно за мижавите 7 или 8 лева надник , които получават . Естествено няма да са самоинициативни и крайно ефективни , но определено може да са полезни . По леки присъди имам предвид кокошкари , сиреч тъпи автоджамбази , крадци и тн .

10 . Също не разбирам какво е странното в това да не съм съгласен с държавни пари да се издържат хора , които никога няма да излезнат от затвора . Държавата и народа няма файда от това да храни изявени психопати с по няколко умишлени убийства .

11 . Нормално ли е според тебе бабите по селата да взимат 250 лева пенсия след 30 год. трудов стаж , а Асан с по-малко от 5 дена трудов стаж да взима 1500 евро ? . И не ми говорете как това не е така , след като цялото циганско население от ловешкият взеха социални пенсии в Белгия и сега ядат и пият по цял ден в заведенията и възпитават децата и внуците си как да са същите темерути като тях .

12 . Iphon-а не е нормално човешка потребност . Това са осигорена храна , дом , психически ненатоварваща обстановка , облекло ( и не ботуши за 300 кинта ... )

13. Щом един човек е способен на подобно зверско отношение към животно , то е вероятно да го направи и с човек , дори и тази вероятност да е малка , риска за мене не е оправдан . Трябва да има и институциа за закрила на животните . Това , че те не могат да се опазят от хората не ни дава право ние да правим зверства с тях .

14. Това пък е най-простото . Жив пример - познавам човек убил човек с кола , пиян като пън . Този същият не лежа и една секунда . И продължава да кара пиян и дори е хващан след въпросният случей не един път . Чудно дали родителите на убития мислят , че не трябва да има присъда за подобна глупост .

Продължавам и аз с отговорите, макар че не знам дали има смисъл. Мисля това да ми е последното изказване по тези точки. Който чете темата вижда ясно как стоят нещата. Все пак:
7. Аха. Значи цялата работа е, че дядо ти се е преебал и не е взел пари по програма за млади фермери (представете си, че казвайки това изречение интонационно дебело подчертавам думите "дядо" и "млад" фермер). Това е типичното за балканските нрави - "тука има една схема, по която едни точат, ама аз нещо не успях - време е да стана политик и да оправя държавата". В отговор на зададения ти въпрос - да, нормално ми се вижда 19-годишният пич да се класира по програмата за млади фермери, а дядо ти не. Какво после прави с парите, дали цял живот след това ще фермерува е отделен въпрос, некасаещ европрограмите. Това, че карал БМВ и бил барман още по-малко ни касае в случая.
8. "Психически здравите граждани" - за няма и 50 лв. ти дават психото без и един път да се наложи да пипаш бутона с лампичките на теста, това достатъчно ли е според теб? И как точно ще накараш деца, на които не им е интересно това, да си губят времето с него, след като и без това прекарват в училище повече отколкото им трябва? И парите за това от къде? Нали трябва някакви шишкави старшини да им се плаща да ходят да показват как се разглобява автомат и тем подобните глупости. А парите за обезщетения като открият вратичката с "аз съм пацифист, а ме насилват" за пред Страсбург? Смешно звучи, ама и за такива неща трябва да се мисли, защото съществуват. Пък и като включим и другите групи, които искат да се въвежда обучение по какво ли не... безопасност на пътя, безопасен секс, религия и пр. - съвсем става мазало. Тия деца няма да излизат от даскало бре. Пак казвам, никой не те е спрял да ходиш да се обучаваш на война или дори да ходиш да участваш в истинска такава. Няма нужда да се налага насилствено на целия народ тази глупост. Минаха времената дето трябваше да се милитаризираме до зъби заради измислени външни врагове. А и да имаше реална опасност, колкото и да се милитаризираме, няма как да дадем какъвто и да е военен отпор на Русия, Гърция или Турция. Другите ни съседи са на същия хал като нас, така че да си мерим пишките с тях пък е смешно. Всякакви тъпи идеи за казарма, военно обучение, водене на войни в чужд интерес и т.н. са обречени - живеем в 21-ви век. Някакво елементарно военно обучение по избор (подчертавам) - ок. Такива успешни примери има по света. Обаче ако си вярваш, че това е достатъчно за участие в бойни действия или дори за адекватно ползване на пистолет/пушка... да, добре.
9. "При добър контрол" - а пари за тези контролиращите? Плюс някой (някои) за охрана. То тогава не е ли по-лесно просто да си наемеш истински платени работници? За "леки присъди" отново не даваш обективен критерий. Не се прави така - "ми тва ми изглежда леко, тва тежко" - не. Никой няма да ти даде такава власт да си решаваш според конкретния случай и според дали си станал с гъза нагоре кое било лека и кое тежка присъда.
10. Очевидно не ме разбра за какво говоря, така че ще го повторя с по-прости думи. Доказано е, че финансово смъртното наказание обикновено излиза по-скъпо от издръжката в затвора. Ако не се лъжа и в този форум са пускани такива изследвания. Май ViChiX го е правил, да ме извинява ако го замесвам погрешно в темата. Отново казвам - смени аргумента и няма проблем да продължиш да защитаваш смъртното наказание. Но имай предвид и че докато не обясниш поставения от мен въпрос за излизането от ЕС/Съвета на Европа покрай връщането на това наказание, реално нищо не си казал.
11. Най обичам въпроси "нормално ли е...". Това като вчера въпроса със здравните грижи и колко е нечестно. Да, не е честно бабите да нямат пари за хляб. Но това е положението. Твоите идеи са супер повърхностни и нереализируеми, така че с нищо не биха променили положението на въпросните баби. Горе-долу е като да предложиш да правим злато (без да уточняваш как и от къде), да го изнасяме и... profit! Детинско мислене за мен.
12. Отново критериите, които даваш са субективни. Не става така когато пишеш правила. Трябва да го формулираш наново, иначе става само за масата в кръчмата. Повтарям се, но е така. Там е ясно какво означава "облекло, но не ботуш за 300 лв.", в закона това не е ясно. Имах един преподавател, дето даваше за пример прочутия термин "грижата на добрия стопанин". За едни това е да даваш на бика сено да 'рупа там, за други е освен сеното и да го водиш да олабва с кравите. Конкретика и обективни формулировки трябват.
13. Такива аналогии... щом една мадама си пада по BDSM, значи може утре да реши да върже и някой клет старец и да го обере, убие и т.н. Не става, отново неприложима и недомислена идея даваш. Институции, които се грижат за животните вече има впрочем. Ако искаш да им помогнеш мисли в тази насока - има с какво, доста зле кретат за жалост.
14. През година-две има нов проект за Наказателен кодекс с цялото обсъждане, което идва покрай нещо толкова грандиозно. Редно е там да си дадеш идеите и да си по-конкретен, защото към момента нищо не казваш, освен "абе види ми се несправедливо така". Освен това ако не се лъжа при предишния кабинет на Бойко беше въведена промяна точно по отношение на пияните шофьори, причинили смърт. Ти как би я променил? Ако искаш направо дай твоя проект за НК, а аз като жокер ще ти подскажа, че ще трябва здраво да мажеш по частта с 78а и условните присъди. И отговор "всичко да бъде справедливо" би бил много сладък, но твърде абстрактен, за да се приеме.