gboy Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Откакто UFC бяха продадени (че и от малко преди това) започна тенденцията да се търсят money fights и съответно да се пренебрегват бойци, които са си заслужили тайтълшот. С Конър Макгрегър беше пълен абсурд да му се позволи "шампион срещу шампион" без да направи и една защита, както и нелепите мачове с Диаз, които дойдоха пир пълна суматоха във FW дивизията. Със средна категория беше дори по-голяма идиотия, когато бойци като Джакаре и Ромеро мачкаха, а Бизбинг се излежаваше с титлата и не защитаваше срещу никой реален претендент. Даде му се да направи мач срещу Хендо преди пенсия и срещу GSP, без втория да има и една среща в категорията. Сега фарсът продължава, защото се очаква Джордж да оваканти титлата и да се насочи към нов money fight, кой знае срещу кого. С Джон Джоунс нещата бяха същите, защото преди да изгори с допинг се мъчеше да уговори мач с Брок Леснар, което оставяше цялата LHW дивизия без реален шампион и пак щеше да има временни титли и не знам си какво. На този фон в момента тежкарите не искат да се бият помежду си, а се чудят как да си уговорят боксови мачове срещу Антъни Джошуа или някое друго топ име. До онзи ден Стипе предизвикваше Джошуа, от днес и Нгагну прави същото и говорят от щаба му за бокс, а не за ММА. --------------------- От една страна хардкор феновете са супер против, защото здравата структура в UFC се губи и се оказва, че кой колко е добър нямам никакво значение. Обаче трябва да се признае и друго и то е, че 9 от 10 души със сигурност доста повече се интересуват например от Ронда срещу която и да било, отколкото от Аманда Нунес срещу Шавченко 2 или някакъв подобен двубой. А каквото и да си говорим, целта на UFC e да правят шоу, което хората искат да гледат, а не самоцелно да организират възможно най-оспорваните мачове към днешна дата. Боксът например е изцяло на този принцип и никой не се изненадва, че в момента Джошуа ще се бие срещу Паркър вместо срещу Уайлдър, приема се за напълно в реда на нещата. Въпросът е, че докато подобни мачове като "Хендо срещу Бизбинг" изглеждат добре на хартия (откъм интерес де), то в дългосрочен вариант скапват много неща и един куп добри бойци (като Джакаре, Ромеро и прочее), вместо да станат звезди, сега ще са просто имена, познати само на по-запалените фенове. Същото е и с един Халауей, който в момента се води шампион в FW дивизията, но за повечето хора там "истинският" шампион си е Конър и никой няма особен ищах да ги гледа вече. Тони Фъргюсън пък е може би най-добрия LW, обаче кой го интересува, при положение, че Конър не се бие и в момента мачовете на Фъргюсън минават покрай другото. Никой няма да погледне на него сериозно докато не спечели срещу ирландеца. Така че в този контекст идва въпросът колко точно изгубиха UFC от мега сблъсъка Конър - Еди Алварез, при положение, че вече не знам кой подред мач за титлите (временни или не) минава в тези категории и никой не го е еня. И това изглежда ще продължи още доста дълго. -------------------------- Въпреки че се водя от по-запалените фенове и със сигурност не ми е приятно да гледам изпълнения като тези с Бизбинг и Хендо, то няма как да отрека, че и другата крайност доведе до някои доста неприятни резултати. ММА е спорт, в който е доста вероятно бойците да се побеждават един другиго и да не може да се определи реално кой е първи, кой втори и трети. Това води до доста трудно изграждане на звезди. Видно е например как в момента никой не го е еня за категорията на "Майти Маус", защото от UFC така и не изградиха читава звезда, срещу която мачът да е интересен. Винаги се пускат хора, за които никой не е чувал. Един Сехудо например можеше да бъде грижливо пазен още известно време преди да се направи този бой. Вместо това го пуснаха набързо срещу шамипона, а после и срещу номер 2 (Додсън) в категорията и в момента Хенри Сехудо трябва отначало да се изгражда като име. Затова за мен отговорът е някъде по средата. В никакъв случай не съм за циркови шоута ала Леснар - Кокала, но пък и никой не печели от битка между непознати бойци, за които не е надъхан грам. Дори на мен в момента ми е по-интересен един бой между Конър и Диаз, отколкото евентуалния мач Фъргюсън - Нурмагомедов, макар че според мен и двамата ще смачкат ирландеца. Link to comment
neshev Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Не бих казал, че е нова политика. Едно от първите шоута, които гледах, беше през далечната 2006, с ME Matt Hughes срещу Royce Gracie. Да, не беше Royce Gracie от Bellator, но по това време беше далеч извън елита и резонно беше размазан от Hughes. Самите бойци водят тази политика. Преди беше много трудно да накараш някого да излезе от дивизията си. За огромна част от бойците, титлата беше над всичко. С време се разбра, че UFC въртят доста експлоативен бизнес и самите бойци осъзнаха, че самата титла не значи нищо. Не са само бойците като Conor McGregor, а и бойците около тях. Например, един Woodley осъзнава, че няма как сам да продаде достатъчно PPV-та, за това и отчаяно се натиска за битки с GSP, Nate Diaz, McGregor и прочие. Никой не се е родил популярен. UFC имат задачата да представят всеки боец в най-добрата светлина възможно. Става се име с доминация и победи. Anderson Silva беше никой, когато дебютира, но се превърна в звезда. GSP също. Ronda Rousey също. И, да, Conor McGregor също. Ще има и по-слаби години, но, ако продължат да правят най-добрите битки възможно, цикълът ще се завърта в тяхна полза. Спортът беше изграден като антипод на бокса. Това ги доведе до сегашното положение. Колко по-бързо се върнат към корените си, толкова по-добре. Link to comment
retwerts Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Трябва да има някакъв баланс. Трудно се постига, но ако прекаляваш с money fights, freak show и т.н. UFC рискува хората да не възприемат спорта насериозно и да гледат на него като на цирк. И без това все още доста хора са с резерви към ММА като спорт, а определено някои неща вредят на репутацията. Пример за организация, която се превърна в цирк е Bellator, а еманацията на тяхното падение се яви онзи прословут мач между Dada 5000 и Kimbo Slice. Да, признавам си, смял съм се от сърце на този мач, едно от най-забавните неща, които съм виждал в спорта, но просто това прави и цялата организация да изглежда като цирк, а не като нещо сериозно. От друга страна обаче трябва да има и такива мачове, които да привличат по-общата аудитория. Колко хора хвърлиха очи върху UFC преди години заради Brock Lesnar. За мен подобни мачове са интересни и трябва да присъстват, те са подправките в този спорт, но ако се "пресоли манджата", всичко отива навятъра. Link to comment
neshev Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Моделът на Bellator наистина е остарял и трудно могат да са конкуренция на UFC. Въпреки че съм огромен фен на PRIDE ерата, няма как да върнат същото усещане. Едно на ръка, че днешните бойци имат коренно различен манталитет, но и американците са доста далеч от "bushido" атмосферата. Дори чисто като шоу, Bellator издишат. KSW и Rizin, които се водят наследници на PRIDE, правят много по-добри хореографии. KSW специално намериха много силна ниша. В Полша абсолютно доминират UFC, с огромни хореографии и използвайки местни звезди от развлекателният бизнес. Трябва и тук някой да хване Динко и останалите псевдо биячи, и да организира подобни шоута. Ще са хит. Всъщност го правеха доста успешно с Любо Чука, но от тогава не се е появила подобна атракция. Link to comment
Monteso Posted December 15, 2017 Share Posted December 15, 2017 Казано накратко, за мен UFC се превърна в същата помия като бокса. За да може един спорт да бъде спорт, трябва мачовете за титли да се дават по заслуги. В противен случаи цялото това нещо се превръща в скъпо платено шоу. Тия ранглисти са абсолютно безсмислени. Все едно да спечелиш 1/2 финала, но на финал да пратят противника който си победил. Прибавям към това и многото хванати с допинг, не малкото случаи в които бойците започнаха да не се справят със свалянето на килограми, ужасно многото контузии и пропаднали мачове, и резултатът е може би най-слабият период на UFC (през моите очи) от създването му. За мен пътят на MMA-a все повече се отдалечава от UFC, Bellator и големите компании. Твърде вероятно е аматьорския MMA да придобие все по-голяма тежест, особено, ако бъде признат за олимпийски спорт, което всъщност е въпрос на време! Link to comment
gardax Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Аз дори не виждам нова политика . UFC винаги е бутала draw-овете и е оставяла на заден план невзрачните , дори и преди Дейна да поеме . Помии като Хюс / Грейси , Джимерсън / Грейси , Сера / GSP , Сонен / Джоунс , Котур / Тони колкото искаш . Маняците пуснаха Леснър срещу Хънт и много добре знаеха , че баче Леснър пука химия за коне . В крайна сметка идеята на една компания е да изкарва пари и UFC , като една себеуважаваща се организация , е нормално да търси прихода преди чисто спортното съревнование . Продават това , което се купува . Точно затова никой не го ебе за безличния Джонсън , а истории от типа Круз / Alfa male , Джоунс / Кормиер се радват на интерес . На мен лично Хендо / Биспинг 2 ми хареса и определено си заслужаваше , каквото и да се говори . Link to comment
neshev Posted December 28, 2017 Share Posted December 28, 2017 Тази година показа колко важен беше Joe Silva за UFC. Без него, matchmaking-ът им отиде по дяволите. Link to comment
gboy Posted December 29, 2017 Author Share Posted December 29, 2017 Дайна е казал, че няма да има мач между Конър и GSP, което ме навежда на мисълта, че следващият противник на ирландеца е точно Джордж . Иначе сметките, които изкарват от UFC са нелепи - сега Кхабиб и Барбоса ще определят опонент за Тони, пък после победителят от тоя мач ще се бие с МакГрегър. А пък МакГрегър трябвало да се бие лятото ... WTF? То по тоя логика Кхабиб (примерно) трябва да се бие през 3 месеца, за да го изпълнят графика. Ясно е, че пак ще се въртят нещата, за да се избутват назад истинските претенденти и да се правят money fights. Конър от тук нататък ще им извива ръцете колкото си ще, а дори самото UFC няма да застане зад Дайна Уайт и ще дадат Мак който мач си пожелае. Link to comment
neshev Posted December 31, 2017 Share Posted December 31, 2017 Този път съм склонен да вярвам на Dana White. GSP много сериозно прецака UFC и си го връща за гаврите по него през годините. Направиха безсмисления мач с Bisping, който върна MW дивизията с години назад, като идеята беше GSP да защити MW титлата или в краен случай да се пробва да си върне WW. Очакваното се случи. GSP спечели MW титлата, веднага освободи пояса и вероятно ще ги върти още. Не че Conor vs. GSP не е вероятен мач, но в момента приоритети към Conor са други. Сливане на поясите в LW, трилогия с Nate Diaz и чак тогава идва GSP. Link to comment
gboy Posted January 1, 2018 Author Share Posted January 1, 2018 Ми аз допреди няколко години за всеки мач на Конър смятах, че няма как да стане, но явно имаше. Не вярвах, че ще му дадат мач за титлата до 155 паунда веднага след като спечели срещу Алдо, но му дадоха. Не вярвах и за мача с Мейуедър, но то пък стана... От мачовете с Тони Фюргюдън, Нурмата и Нейт няма много какво да спечели, само може да загуби. Джордж от друга страна е звезда от неговия калибър, претендира за GOAT, цяла Канада е зад него,шампион в две категории, непобеден ... този мач ще бъде най-добре откъм приходи. А най-важното е, че Дайна може и да не иска подобен мач, но се вижда, че Конър лази по нервите на UFC много стабилно и няма нищо общо с другите златни кокошки през годините, които слушаха без да дават особен отпор. Та ако МакГрегър се заинати, че иска бой с Джордж (за който вече реват от лагера на канадеца), не виждам много какво ще могат да направят от UFC, освен да се съгласят. Link to comment
neshev Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 На второ четене, ако сдаде титлата в LW, е възможно. Но няма как Conor McGregor да продължи да е LW шампион и да прави битки в WW, докато останалите в LW дивизията да продължат да се бият за второстепенната титла. Всъщност, ако му отнемат LW титлата, не виждам никакъв проблем да се бие с когото си поиска. Проблем е, когато правят money fights за титли. Conor иска да му бъде платено, но в същото време и GSP иска да му бъде платено. В момента, Conor McGregor е много по-голяма звезда от GSP и всяко PPV е над милион. GSP, когато се би с Bisping, който има стабилна фенска база, направи около 800k. Дори и евентуална битка между McGregor и GSP да направи на 2 милиона продажби и двамата ще вземат стабилен процент от пая, докато някой като Tony Ferguson или Khabib ще минат тънко и пак ще могат да направят над милион. Боксовият модел най-близко се припокрива до това, което McGregor иска от UFC. За това и няма да се изненадам, ако следващата му битка е отново боксова. Link to comment
gboy Posted January 1, 2018 Author Share Posted January 1, 2018 7 minutes ago, neshev said: Боксовият модел най-близко се припокрива до това, което McGregor иска от UFC. За това и няма да се изненадам, ако следващата му битка е отново боксова. Ми имайки предвид, че и Мани Паикао заговори за среща с МакГрегър, нищо чудно. Все ми се струва, че е малко вероятно, ама наистина вече всичко ми се струва възможно при Конър. Link to comment
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.