Jump to content

Общоприети мнения/клишета, с които не сте съгласни?


neshev

Recommended Posts

В WWE раздела има подобна тема ("Само аз ли?"), но тази обхваща целия кеч, без значение дали са общи неща, конкретни личност или събития. Мога да пиша много по темата, но като за начало:

= "Кечист A изнесе кечист B на ринга" - Това се пише за всеки втори мач в момента. Реално, в един мач участват двама човека и колкото и да е добър един кечист, няма как да се получи приличен мач, без помощта на другия. Особено за много, кечистът, който прави офанзивата в мача, е този, който изнася другия. Selling-ът в кеча е криминално подценен, а все още има огромен афинитетът към движенията, като мерило за кеч умения, наложени като еталон от Dave Meltzer и производните му. За да изглежда едно движение добро, трябва да бъде sell-нато правилно и качеството на един мач е партньорство между човекът, който прилага дадено движение, и човекът, който го sell-ва. Във високите нива, "изнасяне" няма.

= " Кечист А "насра" кечист B на микрофона" - Това също се пише за всяко второ promo. Поне в WWE, всичко е тясно script-ирано. Отново има работа между двама кечисти, които целят да забавляват публиката. Много често WWE искат даден кечист да бъде "насран", особено, ако ще спечели мача после. Вид 50/50 booking. Пресни примери - The Miz срещу Cena/Reigns, Reigns срещу Cena.

= Митът за "органичният" push - Кечът не е органичен. WWE манипулират публиката за тяхна полза. Няма нищо органично в push-овете на никое от топ имената - Hogan, Austin, The Rock, Cena и Reigns. Също има много кратка памет от тези неща. Обяснява се постоянно Reigns колко е push-ван, но останалите изброени никога нямаше да загубят голямото си коронясване (Reigns на WM 31), никога нямаше да бъде cash-вано върху тях като абсолютни дебили (Rollins, Cesaro, Ambrose върху Reigns) и никога нямаше да държат титлите по няколко месеца. Reigns за една година загуби повече PPV мачове, от колкото всичките останали взети заедно. Вече и това, че го хранели с Lesnar, Cena и прочие. Така се градят звезди. Austin и The Rock не ги хранеха толкова с легенди, защото всичките им легенди дезертираха към WCW. Беше добре за тях, защото, ако Hogan беше там, сигурно щеше да им наебе push-овете. После като се завърна job-и на The Rock и Lesnar като пич. Дори и Bryan като го коронясаха би Triple H и две от най-големите им звезди (Orton и Batista) в една вечер. Просто Cena вкара бъг в системата и вече не се изисква да си масово харесван да си top име, а и WWE вече нямат никакъв контрол върху публиката им. За leak-овете в компанията им няма какво да се говори. С година напред се знае ME на следващата WM... 

Link to comment

"Кечист може да е звезда/заслужава пуш/заслужава да е шампион/т.н. само защото прави добри мачове/е добър кечист" - идеята е, че промотата, харизмата, присъствието нямат значение, най-голямо значение имал таланта на ринга. Това е тъпо, защото не само в кеча, ама В НИКОЙ СПОРТ не е така.  Самите атлетични умения винаги са на втори план, че дори и по-назад. Фенщината и връзката с публиката е резултат винаги на емоционална основа, а не на логика или обективни критерии. Примерно аз се кефя на Kane, защото имаше маска, а аз се кефя на супергерои, които в 90% от случаите имат маски. Затова пък от WCW ме кефи Sting. Bret Hart е също велик кечист, ама му станах фен, щото имам същото кожено яке. Някви такива неща, а не защото прави перфектен pendulum backbreaker. Много съм знаел навремето кво е тва. :D Но и тая простотия тръгна Мелцър, както повечето простотии. Russo може да е всякакъв, но беше прав в един подкаст, дето обясняваше, че кечът е 3 неща - образ, история, мач, в този ред. Така е и в другите спортове. Ние пред блока можем да направим много по-яко мачле от Реал и Барса, гара нтирам ви, с повече голове, повече ситуации, иновативни движения, ама познайте дали ще имаме повече фенове от Реал и Барса. 

Разбира се, има го и обратното клише, което го виждаме днес в SmackDown с Dolph Ziggler - X има само един entrance, музика, фраза, промо, ама Y е 100 пъти по-добър кечист, защо тогава пушват X, а не Y. Еми затова!

 

"Vince е гений" - тука дори не знам откъде да започна. За мен той е страхотен бизнесмен, който допусна по-малко грешки от конкурентите си и затова оцеля последен. Така мога да го кажа най-кратко. Не смятам, че е креативен тип, не смятам, че добър букър, но смятам, че е страхотен промоутър и бизнесмен, който може да извлече максимума от това, с което разполага в повечето случаи. Всичките неща, които се смятат за гениални, са добри бизнес решения, а не добри креативни решения или нещо такова. Докато конкурентите му обикновено са точно обратното - много креативни типове с готини идеи, но допускат безумни бизнес ходове и се провалят. А Vince е господар на войната на изтощение. 

 

А иначе за органичен пуш мисля, че се има предвид първо публиката да започне да го харесва и въз основа на това WWE да си каже "Глей кви реакции вади, айде да заложим на него". И за пример се дава Stone Cold. Донякъде съм съгласен, защото принципно той въобще не се вписва в концепцията на Vince за лице на компанията, няма нищо общо с хора като Hogan, Diesel, Lex Luger, Cena, Roman като визия и образ, даже им е пълна противоположност. Но няма на кого друг да заложат и залагат на Stone Cold. Аз така го разбирам органичния пуш.

Иначе neshev е прав за останалото, особено за тая част, че в AE нямаше парт-таймъри и легенди, които да джобят на новите звезди и това всъщност е било плюс. Съгласен съм и отдавна и аз това си мисля. Като нямаш тая патерица с парт-таймърите и легендите, си принуден от обстоятелствата да караш докрай с това, което разполагаш и нямаш право на грешки и нямаш право да се отказваш по средата. А сега докато винаги могат да изкарат от пенсия някой като Goldberg, Sting, Undertaker, и винаги ще са или твърде плахи, или твърде капризни с пушовете. 

 

Има и други неща, които ме дразнят, ама сега не се сещам за всичко. Тая тема ще стане евъргрийн според мен. :D 

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment

Мен много ме дразни,когато ужасно се набляга на това " разказаха история". Приемам това, да речем,кечист А да шибне по-сериозно кечист Б в рамото,после през целия мач да му " работи в/у рамото",щото има успешна хватка за предаване, това да. Ама като има прекалено филмиране от сорта на-как се гледаха,как Оуенс полегна на рамото на Зейн,тва е било рип офф на Шон-Рик на Кечмания и т.н.т- бяс ме хваща. НЕ казвам,че трябва да излезнат и да почнат да се мелят ей така от нищото,все едно само някъв жребий ги е избрал да са опоненти, ама навсякъде да се търси "история и разказването и" ме вбесява много и не мисля че е абсолютно задължително да  трябва да бъде фактор постоянно.

3kuoda.gif

Link to comment
5 hours ago, koleda321 said:

"Vince е гений" - тука дори не знам откъде да започна. За мен той е страхотен бизнесмен, който допусна по-малко грешки от конкурентите си и затова оцеля последен. Така мога да го кажа най-кратко. Не смятам, че е креативен тип, не смятам, че добър букър, но смятам, че е страхотен промоутър и бизнесмен, който може да извлече максимума от това, с което разполага в повечето случаи. Всичките неща, които се смятат за гениални, са добри бизнес решения, а не добри креативни решения или нещо такова. Докато конкурентите му обикновено са точно обратното - много креативни типове с готини идеи, но допускат безумни бизнес ходове и се провалят. А Vince е господар на войната на изтощение. 

 

Това е общоприетото мнение. Vince е гениален promoter/бизнесмен, но като booker/сценарист не е нищо особено. Хора, които са работили с него, казват, че има уникално око за детайлите, но да напише шоу на празен лист му е трудно. Иначе често се бърка харизма с това да си гений.

 

Поне мога да твърдя, че без Vince, WWE няма да прокопса дълго. Stephanie и HHH нямат същия нюх и не всяват същия респект. Това е проблем на повечето семейни бизнеси. Като патриархът се оттегли, много честно настава хаос. Трябваше властта да се предаде по бащина линия. Vince Sr. -> Vince Jr. -> Shane, но може би изпуснаха момента. Дано Shane си завърне позициите, защото го смятам за много по-добър избор от Stephanie и съпруга и.

Още по главната тема:
 

Писна ми да се повтаря колко талантлив е сегашният roster и WWE не могат да реализират уникалния им талант. В момента огромна част от кечистите няма как да се реализират в най-успешните години на WWE, защото нямат нужната визия/promo skills. Единствените двама, от новото поколение, които имат някакъв шанс да са над midcard-а в attitude ерата, са Roman Reigns и Braun Strowman, защото визията им е търсена във всички ери. Преди, кечистите бяха наистина най-твърдите копелета. Огромна част са били атлети, а останалите са били във силови професии. В момента, огромна част от кечистите са фенове, които са били децатата, заради които съществува "не правете това у дома си". Другото производно е, че сега The Rock/Austin нямало да бъдат top звезди, booking-ът ще ги преебе и някакви такива. Гарантирам, че ако дойде кечист с харизмата на The Rock или Austin ще преобърне цялото WWE с главата надолу и ще бъде огромна звезда. Та един Enzo Amore, който е супер невзрачен като физика, ги прави луди в момента, какво да говорим за един The Rock или Austin. За съжаление, в момента кечът не е и грам прималив и ядем прогнилите ябълки.

Това за indy кечистите, че не ставали за зелев чеп, идва точно от тези ери, защото наистина, тогава всички indy кечисти просто нямаха нужното за да са в WWE. Сега нещата се промениха коренно и много от indy-тата го играят development за WWE. Един Gabe Sapolsky се жалва като путка, че му leak-нали e-mail и му преебали детската мечта да е шиле на WWE. За какво си говорим...

Смешно ми е, че се говори само за Bryan и Punk, като провалени хора, които можеха да са огромните мега-звезди, а не се споменава Mr. Kennedy, който наистина щеше да е огромна звезда, ако нямаше нереално лош късмет през цялата си кариера.

Друго нещо е, че фалитът на WCW е довел до спада на рейтингите на WWE през миналото десетилетие. Истината е, че WWE направиха най-огромната глупост възможно - да turn-ат Austin heel, което ги прееба жестоко. Самият Austin признава в книгата си, че това е било най-лошото решение в кариерата му. Това е и причината Vince да не turn-ва Cena и Reigns. Втори път няма да направи нещо подобно, дори и да е за добро. 

 

Link to comment
Metzgermeister

Аз пък се дразня от следните неща:

 

- Hot tag и "избухването" на бейбифейса по време на индивидуален мач след дълги resthold-ове. За мен това е просто мързелив начин за излишно разтягане на мача - един вид да приспим първо публиката, за да може после да се кефи, когато оборотите се вдигнат, нищо че се предполага, че фейсът вече трябва да изнемогва, след като са го измъчвали. В това отношение повечето мачове на седмични шоута отпреди Attitude Era-та ми се струват болезнено скучни за гледане. Преди години бях изгледал всички "RAW"-ове от 1993 някъде до май месец. Ами, дори сегашните шоута са ми по-интересни от онова, което са предлагали по него време.

 

- Хийловете непременно бягат. Това се опитвам да си го обясня по-скоро с кейфейб теорията, че хийлът бяга не от това да яде пердах и да го заболи физически (ако го е страх да яде бой, защо тогава започва да се занимава с кеч изобщо?), колкото от това фейсът да го направи за смях и да нарани егото му, а, както знаем, огромното его е нещо, което всеки хийл притежава. 

 

- Ref bump-овете, при които съдията се свестява точно навреме, за да отброи туша на хийла, но не достатъчно, за да го види как прави нещо непозволено. Дразни и как съдиите в кеча от кейфейб гледна точка са изкарани като най-некадърните и несъобразителни хора на планетата, които никога не могат да се досетят какво се е случило и са тотално лишени от периферно зрение. Човек започва да се чуди на какъв принцип изобщо ги наемат и дали първо не трябва да се провалят на очен тест :D Май мисля твърде много.

 

 

Link to comment

Face vs Heel... Според мен това е остаряла концепция и трябва да се изкорени максимално от МЕ сцената и да работи само на ниво дебют/low-mid-card/filler match. Звездите в компанията не трябва да са добри или лоши, а трябва да са персонажи по-големи от самата компания... Има си причина големите звезди на WWE да са The Undertaker, Shawn Michaels, Triple H, Brock Lesnar... Тези хора можеше да ги сложиш във фюд с face, с heel, с млада звезда или ветеран и винаги ще има интерес, защото те самите никога не са били "добри" в типичния смисъл, но бяха обожавани от публиката и продават доста merch... И не говоря да се търнват хора през месец, както е по-голямата част от кариерата на Big Show, а да са си just legit bad-asses... От активния кард след Леснър - Ортън и Стайлс се доближават най-много, но не достатъчно. Това, което най-много се доближава до този принцип в момента е може би женската дивизия на SD, където единствените приятелства са Лана с Тамина (и там има търкания) и Беки/Шарлот (където има приятелско съревнование), но останалите всяка мрази всяка общо взето... и това в момента работи, но може би главно защото е доста малка дивизия - състояща се от 7 жени - а и е доста вероятно това състояние, формирало се след MitB, да е доста временно явление.

Link to comment
1 hour ago, Metzgermeister said:

- Ref bump-овете, при които съдията се свестява точно навреме, за да отброи туша на хийла, но не достатъчно, за да го види как прави нещо непозволено. Дразни и как съдиите в кеча от кейфейб гледна точка са изкарани като най-некадърните и несъобразителни хора на планетата, които никога не могат да се досетят какво се е случило и са тотално лишени от периферно зрение. Човек започва да се чуди на какъв принцип изобщо ги наемат и дали първо не трябва да се провалят на очен тест :D Май мисля твърде много.

+ Реферите да са някакви 60-70 кила с височина до 1.75, които при отнасянето на един удар/сблъсък не могат да се свестят 3 минути. Винаги ми е било мега странно когато активни кечисти са били рефери и ситуацията се е повтаряла. 

Link to comment

Не съм очарован, че WWE все още залагат прекалено много на формулата с 20+ минутни мачове. Може би това е резултат отново на наложения стереотип, че за да е един мач добър, трябва да е продължителен. Brock показа, че може да прави невероятни мачове за десет минути, но е само той. Бих искал повече спринтове в ME.

Не ми е понятно какво толкова виждат в Rusev. За българските фенове е разбираемо, но като цялостно мнение ми е леко абсурдно. Извън българските препратки, promo-тата на английски са ми безлични и не са ме надъхали за нито един негов мач. Самите му мачове са също толкова безлични. Няма нито един мач, който да си заслужава повторно гледане. Мисля си, че го използват перфектно в момента. Комедиен midcard образ, но в някаква по-сериозно роля не го виждам. 

Link to comment
Quote

= " Кечист А "насра" кечист B на микрофона" - Това също се пише за всяко второ promo. Поне в WWE, всичко е тясно script-ирано. Отново има работа между двама кечисти, които целят да забавляват публиката. Много често WWE искат даден кечист да бъде "насран", особено, ако ще спечели мача после. Вид 50/50 booking. Пресни примери - The Miz срещу Cena/Reigns, Reigns срещу Cena.

Тук не съм много съгласен. Щом WWE искат някой да бъде насран, какво лошо има в това да го казваме и признаваме? Ако някой си мисли, че The Miz наистина се е отклонил от сценария, това е съвсем друг проблем. :D 

 

Quote

Дано Shane си завърне позициите, защото го смятам за много по-добър избор от Stephanie и съпруга и.

Абсолютно. От всички интервюта, които съм им гледал/чел/слушал, имам впечатлението, че Shane е фен на кеча и му е гот да е с кечистите, да бъде част от шоуто, а Stephanie просто иска да се докаже като способна. Като добавим опита му като бизнесмен извън WWE, смятам, че Shane > Stephanie във всеки един аспект за WWE.

 

Quote

- Ref bump-овете, при които съдията се свестява точно навреме, за да отброи туша на хийла, но не достатъчно, за да го види как прави нещо непозволено. Дразни и как съдиите в кеча от кейфейб гледна точка са изкарани като най-некадърните и несъобразителни хора на планетата, които никога не могат да се досетят какво се е случило и са тотално лишени от периферно зрение. Човек започва да се чуди на какъв принцип изобщо ги наемат и дали първо не трябва да се провалят на очен тест

Bump-овете и моментите, в които съдиите са "слепи" (ала Enzo vs. Neville) са ми едни от най-омразните неща в кеча днешно време. Мразя и гост реферите. Не, няма да очаквам честен мач, ако Ambrose е рефер на Elwsorth vs. Styles, защо (от kayfabe гледна точка) го правите?! :D 

Link to comment

Аааа, да, това с дългите мачове наистина дразни. Тук-таме да се направи някой бродуей между двама техничари, ок, супер. Ама всеки главен мач да е такъв е безсмислено. А това клише е буквално доведено до абсурд в Япония, където няма главен или рекламиран мач под 30 минути. А ако си Омега, сигурно няма и под 40 минути да имаш мач. За мен най-великият мач евър - Bret-Austin от КечМания 13 е едва 20 минути, което днес е нищо. Даже Flair и Steamboat от 89-та трилогията им за мен е с 3 излишно дълги мача. Наистина добри мачове, но излишно дълги. Затова според мен ще се окаже, че враждата между Lesnar и Goldberg ще се окаже най-доброто нещо, случвало се на кеча през последните години. Надявам се с тези кратки мачове на Brock да се създаде тенденция към съкращаване на времето. А с по-кратките мачове се връща и тръпката, защото знаеш, че мачът може да приключи във всеки един момент.

В тая връзка трябва и друга тенденция да наложат - мачове да приключват без финишъри. Това важи особено и за японците. Така също ще се върне част от непредвидимостта в мачовете, пък и ще се върне част от кредибилността на финишърите. За мен примерно вече AA на John Cena не може да се брои за финишър, щом го прави по 4-5 пъти на мач и все не може да победи. Затова и Baron Corbin излезе като тоталния слабак като отнесе само един АА и загуби. 

А пък в тая връзка искам да се върне и кредибилността на PPV-тата. Тук ще си позволя да не се съглася с @Metzgermeister до известна степен. Да, това с мачовете по учебник и по формула е тъпичко, но като цяло шоутата едно време на мен са ми много по-лесни за гледане, най-вече защото са по-кратки. Затова се кефя и на NXT и чат-пат на Lucha Underground. Когато имаш само 1 час нямаш време за глупости и даваш нещата по същество. Също така не гледаме едни и същи хора да правят едни и същи неща всяка седмица. Пък и нямам против да гледам скуошове през седмицата, за да се запазят наистина добрите и оспорвани мачове за големите шоута и PPV-та. Monday Night War-ерата е била наистина забавна и интересна, но според мен днес няма да е зле да се върнем към правенето на кеч отпреди това - през 80-те и началото на 90-те с едночасови шоута, кратки скуошове по ТВ с цел изграждане на образи и тук-таме някой angle за играждане на вражда. Демек, нека всяко шоу да е NXT. :D 

 

Иначе хубаво, че споменахте Ref-bump-овете. Това също са крайно преекспонирани. Това е апогея на безидейността. Не можем да измислим интересен финиш на мача, затова айде пак да пребием съдията. Слабо, много слабо.

 

 

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment
2 hours ago, itzo1994 said:

Тук не съм много съгласен. Щом WWE искат някой да бъде насран, какво лошо има в това да го казваме и признаваме? Ако някой си мисли, че The Miz наистина се е отклонил от сценария, това е съвсем друг проблем. :D 

 

Имаш право, но много хора си дават подобен вид, от където съм останал с подобно впечатление.
 

1 hour ago, koleda321 said:

Monday Night War-ерата е била наистина забавна и интересна, но според мен днес няма да е зле да се върнем към правенето на кеч отпреди това - през 80-те и началото на 90-те с едночасови шоута, кратки скуошове по ТВ с цел изграждане на образи и тук-таме някой angle за играждане на вражда. Демек, нека всяко шоу да е NXT


Ще става още по-зле, защото кечът, колкото и да пада интересът, е все още едно от най-гледаните неща по кабеларките, а телевизиите не ги ебе и искат повече и повече, защото WWE си остава по-гледано от 90% от нещата, които могат да предложат. 

Link to comment

Кеч мачовете като цяло. Няма по-скучна част от едно шоу от мачовете. 

Quote

КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ!

 

Quote

DELETE! DELETE! DELETEEAAA!

 

Link to comment

Идеята, която WWE възприемат с това да заложат на едно лице на компанията, който да е над всички останали. Според мен, този модел е остарял и не е оптимален. Това може да е работело до средата на 90-те, може и днес до работи в индитата. но за WWE, не е много ок. Да, отделните звезди могат да продават доста и да генерират интерес. Истината обаче е, че съперничествата са тези, които изстрелват всеки спорт, в друга орбита, като за мен това важи и за кеча. Когато имаш няколко равностойни звезди, те привличат различни фенски маси, с различни предпочитания, интересът е много по-висок. Когато на върха е един човек, който постоянно доминира в рамките на 10 години, много бързо това омръзва на всички, освен на феновете му и това води до отлив на фенове. Преди време дадох пример с тениса и баскетбола, които правят много добри резултати, именно защото постоянно има интересни истории и ярки съперничества. Това важи и за други спортове. Важи за Ф1, важи дори за бокса. Ето, сега след като Кличко загуби и се отказа, интересът към тежката дивизия, малко по малко се възвръща, именно защото има няколко големи имена, които се борят. Та, няма значение, дали избранникът ще е Рейнс, Ролинс, Строуман или някой друг. Когато той е букван много над останалите, това е проблем за мен. 

 

Отделно от всичко написано, WWE имат отчайваща нужда да си освежат МЕ. Сина е парт-таймър, Леснар също (може да ги зареже след КМ34), Ортън вече е съвсем мързелив, Тейкър го няма, а Трипс се появява само на КМ. Като добавим че Стайлс, Рууд, Джо, Накамура и още някои хора, няма да стават по-млади, нещата са сериозни. За мен трябва да заложат на 5-6 души и те да бъдат градени като звезди на горе-долу едно ниво. Там трябва да са хора като Рейнс, Ролинс, КО, Строуман, а защо не и някои измежду Русев, Уаят (ако го направят интересен), Амброуз (ако го направят по-кредибилен). Това е още един мой довод, че в компанията нямат нужда от едно лице, а от нова генерация звезди, ако искат да освежат продукта си и да привлекат интерес.

Link to comment

Моделът си бачка перфектно, но трябва да имаш точния човек. Klitschko е пример за грешният човек, но пак направи много добри пари и разви бокса в Германия до нечувани нива. Причината да не е толкова популярен в Америка е, че е стереотипният Иван Драго (грамаден "руснак") и американския бокс беше на покъртително ниво след ерата Tyson. Joshua отключи нещата, а и сега има леко възраждане в USA.

Най-добрите ери на UFC са, когато е имало доминантен шампион - Chuck, GSP, Anderson Silva и Ronda. Когато падне доминантният шампион, тогава почват проблемите. 

Отборните спортове са различна манджа. Там е много трудно да си доминантен, защото лигите са направени така, че да те наказват, ако доминираш. 

Link to comment

В интерес на истината има си причина на няколко езика да има поговорка - Не слагай всичките си яйца в една кошница. :D И аз съм на мнение, че трябва да има ядро от големи играчи, а не да се разчита на един човек да бъде THE GUY, а другите да са само пушечно месо. И точно UFC е пример за това, защото тия доминантни шампиони, които изреди бяха доминанти по едно и също време и в различни дивизии. Сиреч доста коне дърпаха каруцата. В Attitude Era-та беше същото - един Austin се контузи, отсъства една година и голяма работа, дори не усетиха липсата му, защото имаха The Rock. Това са хора все пак, контузват се, остаряват, изчерпват се физически и психически и не виждам защо всеки път трябва да се почва от нулата, като можеш да имаш няколко резерви, които да поемат щафетата във всеки момент.

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment
2 hours ago, koleda321 said:

В интерес на истината има си причина на няколко езика да има поговорка - Не слагай всичките си яйца в една кошница. :D И аз съм на мнение, че трябва да има ядро от големи играчи, а не да се разчита на един човек да бъде THE GUY, а другите да са само пушечно месо. И точно UFC е пример за това, защото тия доминантни шампиони, които изреди бяха доминанти по едно и също време и в различни дивизии. Сиреч доста коне дърпаха каруцата. В Attitude Era-та беше същото - един Austin се контузи, отсъства една година и голяма работа, дори не усетиха липсата му, защото имаха The Rock. Това са хора все пак, контузват се, остаряват, изчерпват се физически и психически и не виждам защо всеки път трябва да се почва от нулата, като можеш да имаш няколко резерви, които да поемат щафетата във всеки момент.

Austin и The Rock не са кредибилен пример, защото едва ли някога ще се повтори двамата най-харизматични кечисти в историята да peak-нат по едно и също време. 

 

Face/heel концепцията в момента е толкова зарязана, че даже е един от най-сериозните проблеми на WWE. Публиката трябва да гледа шоуто и да знае кой кого иска да види да пребива, кой иска да види наказан защото е педал и страхливец и кой искат да ебе наред, защото е готин и т.н. 

 

Виж, това, че в момента всички face-ове са еднакви и всички heel-ове са еднакви е проблема и това съм сългасен, че трябва да се промени. Друг е въпроса, че за това голяма вина има и малоумната публика.

stone_cold_steve_austin_signature_by_cyd

Link to comment

"TNA/IMPACT/GFW е пропаднала компания и шоутата им не струват" - най-често се казва от хора, които дори не следят продукта или ако, по някаква случайност, решат да превъртят дадено шоу за 10 минути, то им се струва тъпо, защото не са запознати с историите. Аз ги следя, заедно с WWE, вече от доста дълго време и епизодите на Impact са ми по-интересни от всички предавания на WWE. Особено Raw-овете са страшно тегави за гледане. Разбира се, ако превърташ "червените" шоута за 15 минути, може и да ти се сторят яки понякога, но пробваш ли да ги наблюдаваш целите, става различно. Аз лично ги гледам на 3-4 пъти и тъпото е, че вече до такава степен си личи скриптираността им, че можеш да си дадеш почивка след всеки един segment. Няма ги вече хаотичният booking и свързаността на историите от едно време (нещо, което страшно ми харесва в кеча). Вместо това всеки си изиграва сценката и си заминава, точно като в театъра. Разбира се, WWE има толкова фен база, че ако Vince McMahon буквално сере на ринга в продължение на цяло издание на Raw, то пак ще бъде по-гледано от Impact (поясних, че става въпрос за буквално значение, защото преносно и без това го прави). Иначе преди години точно хаотичния booking в TNA, напомнящ attitude ерата, ме запали по компанията. И макар вече шоутата им да се доближават малко повече до стила на WWE, пак си ги гледам с по-голям интерес, а и на един път.

Untitled.jpg.6cffe6d78a174fa266602411f53c66c9.jpg

 

Link to comment

Време е да стартирам новата рубрика, в която да bust-вам Roman Reigns online митове. Започваме с брой #1: "Roman Reigns е Lex Luger 2.0":

Разлика #1: Когато дойде в WWE, Lex Luger вече беше утвърдено име в кеча, от престоите си в JCP/WCW. Roman Reigns е напълно изграден от WWE.

Разлика #2: Lex Luger е имал доста backstage heat, заради това, че е бил от малкото с гарантиран договор, когато беше в bodybuilding федерацията на WWE, а и тогава е имал огромно его. Roman Reigns е уважаван и почитан backstage. Може би най-харесваният "top guy" в историята на WWE.

Разлика #3: Luger, когато дебютира като "The Narcissist", имаше посредствени реакции. Roman Reigns дебютира в ултра-успешния stable The Shied.

Разлика #4: Luger беше "викнат" на пожар да смени Hogan и горе-долу ми наследи gimmick-а 1:1. Reigns, въпреки че е гласен за топ лице, никога не е бил копие на предшественика си, John Cena. Всички top face-ове имат сходни черти, но Reigns клони повече към Austin типаж и е един от най-tweener-ските top face-ове в историята им.

Разлика #5: Lex Luger не е отхвърлен babyface и никога не е бил освиркван. Просто реакциите му бяха слаби. Вината донякъде е в него, защото не е бил на 100% инвестиран в "The Lex Express" и не искал да пътува постоянно в автобуса. Срещу него имаше един доста успешен heel, в лицето на Yokuzuna, и се насъбраха няколко фактора, които ги накараха да променят решението си. При Reigns ситуацията е напълно различна, а и няма същият натиск да направят подобна рокада в момента. Когато изгърмя на wellness-a имаше шанс, но Balor се контузи в най-неподходящият момент и Reigns го смени в историята с KO/Jericho.

Вече да се сравняват двамата по кеч аргументи не е много адекватно, заради различните ери. И двамата имат невероятни физики. Luger е типичното "дърво", както го определят интернет mark-овете. Reigns е по-атлетичен и мяза на супер-герой. На ринга, Reigns е много по-последователен и Lex имаше добрите моменти, но беше крайно колеблив. Харизмата е относителна. Lex впечатляваше с физическото си присъствие, Reigns бие повече на пич и забавлява, особено извън екран. На микрофона, Reigns го задмина от доста време. 

И двамата се дават за пример като провалени "top guys", но времената се промениха и успехът се измерва различно. Има доста обективни фактори, които държат Reigns на върха, и това ще се промени, ако някой направи фурор, което е малко вероятно, или самият Reigns направи нова грешка, което също е малко вероятно.

В следващия брой ще обърна внимание на "Daniel Bryan трябваше да спечели Royal Rumble през 2015!". 

Link to comment

Принципно всичко, което казваш, е вярно, но приликите пак си ги има. Аз ги оприличавам най-вече по това, че и двамата по нужда са принудени да играят роля, която не им се отдава и която не им е комфортна. Особено на Reigns. Никога не съм казвал, че Reigns не трябва да се пушва, а че го пушват неправилно. Човекът не е за дълги ток-шоу сегменти, както и Lex не беше. То си личи, че сам осъзнава, че репликите му са тъпи и с мъка ги бърбори. Roman трябва да бъде пушван като Goldberg и Strowman, просто един badass, който  мълчи и просто излиза и убива ванила миджети за 2 минути. Аз просто не мога да разбера защо всеки face трябва да кътва дълги промота, като може да кара с кратки такива по същество. Не всеки има дар слово, не всеки има сценичното присъствие на Miz, Rock, Cena и т.н. За мен всеки трябва да бъде пушван според плюсовете си, а минусите да му се прикриват. Lex беше звезда в WCW, щото правеше точно 2 неща - позираше с мускули за мацките и имаше супер якия финишър, който винаги надъхваше публиката. А промотата му бяха кратки. Reigns беше over в Shield, защото другите двама кътваха промотата, а той само седеше отстрани и глеждаше страшно и злобно.

Пък и двамата са провалени футболисти, ако трябва да сме напълно точни със сравненията. 

 

Иначе и аз не смятам, че DB трябваше да спечели RR през 2015, но тогава WWE сами се набутаха в такъв кучи гъз, връщайки се още през 2013-та, така че каквото и да бяха решили, все щяха да сбъркат. Нямаше правилно решение.

 

Ииииначе :D днес случайно се сетих за едно от любимите ми клишета - "Diesel е най-слабо draw-ващият шампион за всички времена". Всъщност някъде в дълбините на този форум има статия, дето се обясняваше защо това са глупости, но е абсурд да се намери. Та, накратко, никой не дроува сам, особено пък в модерната ера. Както във филмите, главният актьор има поддържащ състав. Diesel през 2/3 от царуването си го нямаше този поддържащ състав. Враждите му с Bret и HBK бяха общо 3 месеца, а той беше шампион 12 месеца. През останалото време имаше програми със Sid и Mabel, които бяха абсурдни. Еми като няма с кого да работи, толкова. Второ, RAW тогава е един час и няма как да е всяка седмица на екран, което означава, че отговорността за дроуването трябва да бъде споделена и с другите топ играчи. Трето, а пък когато е на екран, и той като Lex и Roman е принуден да правите типичните face промота, което особено от Kevin Nash звучат нереално нелепо. Много по-нелепо и от Lex, и от Roman. Nash беше over в NWO, защото беше себе си, badass, на когото не му пука за нищо и прави каквото си иска. А не да го играе и той супергерой. Dude with Attitude, ае стига, да не е Power Ranger. И като се натрупат всички тези неща плюс фактът, който дебилни гимици е имало в WWE през 1995 - боклуджии, фермери, зъболекари, хокеисти, еми кво искаш. :D  Който и да си, работиш с каквото ти дадат, освен ако не можеш сам да се букваш.

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment
8 minutes ago, koleda321 said:

Ииииначе :D днес случайно се сетих за едно от любимите ми клишета - "Diesel е най-слабо draw-ващият шампион за всички времена". Всъщност някъде в дълбините на този форум има статия, дето се обясняваше защо това са глупости, но е абсурд да се намери. Та, накратко, никой не дроува сам, особено пък в модерната ера. Както във филмите, главният актьор има поддържащ състав. Diesel през 2/3 от царуването си го нямаше този поддържащ състав. Враждите му с Bret и HBK бяха общо 3 месеца, а той беше шампион 12 месеца. През останалото време имаше програми със Sid и Mabel, които бяха абсурдни. Еми като няма с кого да работи, толкова. Второ, RAW тогава е един час и няма как да е всяка седмица на екран, което означава, че отговорността за дроуването трябва да бъде споделена и с другите топ играчи. Трето, а пък когато е на екран, и той като Lex и Roman е принуден да правите типичните face промота, което особено от Kevin Nash звучат нереално нелепо. Много по-нелепо и от Lex, и от Roman. Nash беше over в NWO, защото беше себе си, badass, на когото не му пука за нищо и прави каквото си иска. А не да го играе и той супергерой. Dude with Attitude, ае стига, да не е Power Ranger. И като се натрупат всички тези неща плюс фактът, който дебилни гимици е имало в WWE през 1995 - боклуджии, фермери, зъболекари, хокеисти, еми кво искаш. :D  Който и да си, работиш с каквото ти дадат, освен ако не можеш сам да се букваш.


Че как?
 


:D

Иначе, това твърдение е оборено от доста време, както казваш. Реално Shawn и Bret са по-слаби draw-ове от него, а после имаше едно 10+ човека, които имаха по-слаб reign-ове:
 

 

В описанието и коментарите има доста добра дискусия на тази тема. 

Link to comment

Да, реално от края на Хълкомания през 1990 до Остин през 1998 никой не избухва с някакво голямо дроуване. Всички са средна работа, колкото и да съм фен на Bret, Kevin и HBK. 

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment
21 hours ago, koleda321 said:

В интерес на истината има си причина на няколко езика да има поговорка - Не слагай всичките си яйца в една кошница. :D И аз съм на мнение, че трябва да има ядро от големи играчи, а не да се разчита на един човек да бъде THE GUY, а другите да са само пушечно месо. 

 

Това е само една причина според мен този модел да не е оптимален, но не е основната. Ще се опитам по-подробно да си напиша мнението и от какво идва несъгласието ми с това клише:

 

Според мен доминантите в спорта са супер позитивно явление в краткосрочен план, ако имаш точния човек, но в дългосрочен, не чак толкова. Когато един спортист (кечист) започне да доминира, особено ако е харизматичен, нещата са супер. Генерира са интерес, медиите започват да хайпват постиженията и рекордите, които той неминуемо започва да подобрява. Освен това феновете започват да гледат все повече, което вкара доста пари в дадения спорт. Всичко това трае да кажем няколко години. След това, постепенно на хората започва да им писва и те чакат да се появи следващаа звезда, който да е равностоен на досегашния доминант и двамата да оформят съперничество. Ако това не се случи дълго време, нещата започват да се връщат към старото равнище. Кежуал феновете се отдръпват, защото не им е интересно да гледат едно и също дълго време. Освен това, част от феновете на конкретния спорт, които не симпатизират на доминанта, също позагубват интерес и се стига до едно по-базисно положение, докато не се появи следващия доминант. Ако обаче се появи нова звезда и се оформи голямо съперничество, това непременно ще задържи повече от кежуалите, като новото лице ще привлече нехаресващите старата звезда и това ще доведе до задържане на интереса на новото по-високо ниво, което може да накара и други играчи да искат да достигнат това ниво.

 

Типичен пример за горното е мъжкият тенис. Федерер доминираше извън клей от 2004-2007 и без съмнение изведе играта на ново ниво. Това, което обаче задържа този тренд и дори разви още повече спорта, беше появата на Рафа през 2005 на клей и от 2008 на другите настилки. Впоследствие изгряха и Мъри и Ноле и нещата за момента са на рекордни нива като рейтинги и интерес от маса време насам. Сега новата генерация опитва да се бори с легендите и това генерира свежи съперничества, което е само плюс. 

 

Тези фактори, заедно с това, че както казах, МЕ сцената има нужда от сериозно освежаване, ме кара да мисля, че е по-добре да се залага на модел с няколко топ звезди на едно ниво.

 

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...