Jump to content

"Маскирания Маг" или как магията се възстанови, след разкриването на kayfabe, а кечът - не


neshev

Recommended Posts

Отдавна не съм писал някакви теми със случайни разсъждения, но пък сега има материал, а пък и най-много темата да остане като някаква архивна идея, която да развия някой друг път.

 

Слушайки едно от shoot interview-тата от 2005 на Bobby "The Brain" Heenan, който за мен е един от най-големите "умове" в този бизнес, ми направи впечатление една от неговите тези, която е защитавана от доста хора от неговото време, е това, че падението на кеч бизнеса се дължи на елиминирането на kayfabe, като според него в момента няма такъв. За да подкрепи това той използва сравнението с магьосниците и илюзионистите - ако разкрият как се правят фокусите/триковете/илюзиите, никой няма да иска да ги гледа. И тук веднага ми светна, че това се е случвало в гилдията, а там kayfabe-ът беше унищожен.

 

Тук влиза "The Masked Magician" , Val Valentino, сравнително посредствен магьосник, който не е голямо име в бранша, но пък стоеше зад персоната на "Маскирания Маг" и имаше шоу, в което разкриваше как се правят всички популярни трикове - ходене по вода, изчезване на предмети, трикове с карти, въжета и т.н. Мотивацията му? Е, ако питате колегите му: пари и слава. Ако питате него, той искаше да предизвика маговете да спрат да разчитат на остарели трикове и да "еволюират" бизнеса, като да им бъде наложено да измислят нови трикове. Ефектът от това не мога да кажа със сигурност, че беше успешен. Да, в краткосрочен план, шоуто наистина предизвика смут в гилдията, Valentino беше отлъчен от нея, но все пак магьосниците бяха по-внимателни да не разчитат на остарелите си трикове и започнаха да правят нови или да ги изменят достатъчно. В края на деня, много от магьосниците не предлагат само трикове, а най-вече предлагат себе си, както го прави всеки велик performer.

 

Тук разликата с кеча е, че Valentino разкри сравнително малко. Първо, че никой няма супер сили и магията е fake. Това горе-долу всеки го знае, но пък хората са готови да вярват, стига да не знаят как се прави. Имаше ефект върху по-остарелите трикове, които просто пък бяха заменени с по-нови версии, като в този аспект даже в момента е най-доброто време да гледаш фокуси. В края на деня, всичко беше доста повърхностно. Valentino показваше трикове, той не показваше философии и идеи, които да ни разкрият как един магьосник мисли, действа и процедира. За това и това разваляне на kayfabe беше на някакво базисно ниво.

 

В кеча то е в крайни етапи, които вече граничат с абсурда. Да, далеч сме от времената, когато хората си мислеха, че всеки аспект е истински - образи, истории, мачове. Кечистите пазеха kayfabe във всеки аспект, бяха в образ навсякъде, face и heel пътуват отделно, никога нямаха интеракции в реалния живот и всеки аспект от бизнеса беше защитаван. С времената и навлизането на internet и масовите медии, на всеки е ясно, че това са платени актьори/атлети, които играят роля и всичко се дирижира от един "кукловод". Кечистите започнаха да показват "двете" си лица - на кечист и на обиковен човек, а дори и хора зад екран започнаха да набират популярност.

 

Тук вече нещата станаха проблемни. В момента не само, че kayfabe няма, но WWE дори не се опитват да го спазват. Stephanie е лошата лелка, която дърпа ушите на добрите кечисти, а след 10 минути, в същото шоу, я дават как раздава подаръци на миловидни дечица. Seth Rollins е страхливият heel, но след 30 минути WWE пускат сълзлива история как е претърпял тежка контузия и се възстановява от нея. В WWE Network ни пускат "образователни" шоута, където говорят за "face", "heel", "storyline" и creative. В Twitter, лошият Kevin Owens е сложил профилна снимка с любимото си семейство. Дори в MMA, където уж всичко е shoot, top draw-ът е Ric Flair wannabe, като дори той се придържа към образа си почти денонощно, до такава степен, че UFC феновете беснеят, след последното му interview. Това е второто ниво - kayfabe няма, но дори WWE не имитират, че съществува.

 

Вече третото ниво е, където нещата за кеча стават непосилни. Не само знаем, че всичко е фалш, но вече влизаме и в ролята на "кукловода". В момента, всеки фен, който иска да научи, може да влезе в интернет и да прочете почти всичко за това, което предстои да се случи. Кой се завръща? Какъв е големият storyline за WM? Кой ще бъде turn-at heel/face. Кой кечист не е харесван от "кукловода"? Кой е харесван от "кукловода"? Всичко. Представете си, че гледате даден сериал, но имате достъп до "ума" на главния сценарист/продуцент. Няма да се чудите какво ще стане следващата серия, ще знаете плановете за сезони наред, но още повече ще знаете как всяка страна от уравнението взаимодейства с другата и ще можете успешно да предвиждате насоката на сериала, докато съществува. Щеше ли да е смислено да гледате? Може би... Но пък е възможно и това да ви отблъсне от продукта. Все пак хората искат да бъдат изненадани от време на време или пък да оставят сценаристите да начертаят картината, преди човек вече да я е нарисувал в своят ум. За мен тук е огромният проблем. WWE не успяха да опазят най-важното - как бизнесът работи. 

 

Тук не мисля, че има еднозначно решение. Със сигурност няма да навреди, ако WWE затегнат коланите и уволнят всички "къртици" в екипа им, като с това да започнат да си защитават интелектуалното имущество. Със сигурност и няма да навреди, ако кечистите бъдат инструктирани, че образът им е най-важното нещо и техните задължение не свършват с тези 3 часа всяка седмица, а продължа в социални мрежи, интервюта и прочие. Но пък я има и другата философия, която е споделяна от хора като Vince Russo. Използвайте това, че няма kayfabe и обърнете shoot неща на kayfabe. Това вече беше правено с The Montreal Screwjob, който отначало искаха да подметат, но впоследствие го обърнаха на storyline и се роди най-великия heel в историята - VKM. Russo се опитваше да го прави в WCW (Goldberg REFUSED to follow the SCRIPT, David Arquette, Russo champ и прочие), но там прекалено беше over the top за да се получи. Малко по-късно видяхме storyline с Edge-Lita-Matt Hardy, който беше базиран върху реалността. WWE направиха нещо подобно и в "модерната" история. CM Punk напуска и взима пояса с него? Е, там сами не издържаха и го върнаха бързо-бързо, а имаше материал наистина да направят огромна история от това, но бързо охладиха нещата с Triple H и Kevin Nash. Но все пак двете философии могат да съществуват. Повече кечисти, които играят "себе си" навсякъде и използването на shoot елементи, когато се отвори такава възможност.

Link to comment
Kill_Steen_Kill

Най-накрая разбрах кой е тоя пич с маската. Мерси,Нешев.

Разликата между магията и кеча е в това,че магията не е затворена в рамка - тя е всякаква,навсякъде,по всяко време,от всеки. Доколкото кеча е затворен в дадена рамка - една федерация,в която различни мъже и жени се борят за титлите. Малко или много мек образ на гладиаторските времена. Не е много честно спрямо кеча като спор да бъде сравняван с магията,защото живеем в Глобалната ера - всеки знае,каквото иска да знае/в повечето случай/. Трудно е да представиш на потребителите интересен продукт в това време на пренасищане,всичко е по много,за да впечатлиш и задържиш хората се нуждаеш от нещо много повече от две момчета,които се обиждат и удрят. Ако трябва да говорим откровено трябва да признаем,че за да се стигне до нов бум на кеча трябва той да се срасне с живота,със заобикалящия ни свят,да стане толкова истински,че да е болезнен. Ако приемем,че Амброуз е представител на средната класа,Уаят на отхвърлените,Дарън Йънг на хората с различна сексуална ориентация,а Шейн/ХХХ/ на богаташчетата,които са егоистични,алчни боклуци ще се получи реално отражение на съвремието ни. Хората ще се припознаят в даден кечист и ще го следят не заради титлите,а заради самия него - заради историята му,чувствата му,живота му.  Не може да впечатлиш един запознат с "кухнята" човек от 21-ви век с нещо,което е минавало през 70-те години на миналия век. Но пък вече стигаме до този момент - Кечът,който ние следим,се развива в САЩ. В  държава,в която правата на "различните" са много повече от демократично право. Ако федерацията предприеме този ход с окончателното скъсване с kayfabe рискува след това дадено общество,човек,класа,раса да се обиди,а това просто си означава тотално срутване. В тази държава всеки един обществен продукт,било то хора,риалити,кеч ходят по много тънък лед и всяка една стъпка трябва да бъде внимателно анализирана. За да се стигне до подобна разтърсваща промяна е нужно или много голям човек,с големи топки, или някаква огромна промяна на "тектоничните плочи" в кеча. 

От друга страна магията представлява,както всички знаем,заигравка със сетивата на човек. Маговете и фокусниците не се влияят от политически,расови или сексуални белези,не и в такава степен,в каквато кеча. Всеки до голяма степен знае,че магията е измама,но това,което виждаш продължава да бъде нещо ненормално за сетивата,именно защото те са излъгани. При кеча имаме просто битка на двама мъже/жени. Съзнанието ясно рисува картина,която показва фалша в цялото действие и това помрачава цялата структура на професионалната борба. Магьосници разчитат основно на своето въображение и наивността на зрителя/участника. При кеча този елемент присъства в по-малка степен. Автоматично съзнанието формулира мисълта за лъжа при знанието,че това срещу теб е предварителни написан сценарий,а не истинска битка. Единствената реална възможност кеча отново да си възвърне позициите от началото на века,е да стане отражение на обществото. Което крие голям риск. 

Трудно е да се сравни магията с кеча,двете представляват два различни свята,от които единият просто е "по-фантастичен" и затова винаги ще бъде по-интересен за хората. 

Интересна дискусия може да се заформи по темата,има възможности за защита на различни мнения и различни гледни точни. 

681; 718; 855; 865; 868; 913; 1762; 1837; 1848; 1877; 1878 

Link to comment

След Маскираният Маг, всъщност светът на магията претърпя една огромна метаморфоза, която както сте описали, доведе до нови фокуси, подобрени трикове, още по-голяма зрелищност. Имахме бум на уличните илюзионисти, такива като David Blaine и Dynamo. Това направи илюзиоята много по-достъпна и много по-масова, което може би се дължи много повече на глобализацията отколкото на Валентино. Тук сравнението с кеча е подходящо в някаква степен и с него може да се направи паралел който обяснява бумът на инди кечистите в mainstream wrestling-a, който е подобен на този на уличните илюзионисти. Сравнението с изчезването на kayfabe-a също има допирни точки, но не мисля че е толкова актуално. Още през 90-те kayfabe-а вече не беше същият за публики като тази на ECW,  а по-късно същото започна да застига и WWE, като реално този процес се случва от много отдавна, но наистина еволюира непрекъснато и е хубаво, че от WWE осъзнават това и поне правят опити да се адаптират към ситуацията.

 

По-големият въпрос пред WWE в момента е какви магове иска да налага на своята публика, докато се опитва да си възвърне публиката, която губеше през годините. Изглеждаше сякаш са избрали да налагат маг Роман като своя нов велик шаман, но след като го хванаха да практикува черна магия, към момента не е ясно дали подкрепата им за него ще остане толкова твърда. Маг Архитекто и маг Моксли също стоят като варианти пред компанията. За мен най-важно е изборът им да е на човек който може да доставя забавление, искам култов и запомнящ се образ, който да не е просто една красива холивудска усмивка, която да е подходяща да стои на билборд. Искам Rebel и искам човек, който да те наелектризира само с излизането си на ринга. Искам Дийн Амброуз да получи шанса поне за няколко месеца, докато носи тази титла, получавайки буукингът който гледахме и на последният RAW, да докаже, че той може да се справи. Да се справи не с това да бъде лицето на компанията, но поне един от двамата или трима кечисти, които ще са в основата на всичко след бранд сплита.

Link to comment

Първо поздравления за интересната тема, която създава възможности за дискусия. Сега ще се опитам да систематизирам нещата, с които съм съгласен и тези, с които не съвсем.

 

Напълно съм съгласен че WWE трябва да се опитат да ограничат къртиците и изтичането на информация, поне що се отнася до големите моменти и истории. Колкото и значими събития да се случват, ако хората знаят за тях, или поне ги очакват, няма как да се получат търсените реакции и за тези моменти да се говори с месеци, а защо не и с години. За мен лично най-големите маркаутове през последните години са били свързани с моменти, които не съм очаквал, като МИТБ 2011 с победата на Пънк, завръщането на Скалата, това на Шейн и др. Нека всеки да се замисли, как би се почувствал, ако някой беше спойлнал че The Streak ще приключи на КМ30. Като цяло това убива магията и способността на феновете да маркнат.

 

Не съм съгласен че трябва да се стига до момента, в който  кечистите трябва да се опитват до поддържат изцяло kayfabe през цялото време, пътувайки отделно, говорейки изцяло в образ и т.н. В крайна сметка преди време четох статия за хората, отказали да нарушат образите си, като имаше случай хора (играещи руски хийлове) да говорят само на руски в продължение на години. В днешната ера, това би изглеждало комично и не си заслужава положените усилия. Да не говорим че с Интернет и другите технологии не зная как би било възможно постоянно да си в образ на публични места (не всеки е Тейкър и е готов да жертва толкова). Тук има и друг момент относно опазването на kayfabe, който е труден в настоящата ера. Ако хийловете са такива и извън ринга, това би създало огромни проблеми на публична компания като WWE. Преди време Джерико беше наказан за поругаване на флаг (мисля в Бразилия). И това е само бегъл пример. Аз също бих искал лошите да се държат като такива през повечето време, но тогава върху тях и върху организацията ще има натиск. Да си представим че някой монстър хийл пази образ и заплашва фенове (макар и без да им прави нещо), псува ги по летищa и т.н. Тогава веднага всякакви хора ще се надигнат срещу лошия пример, който WWE дава, защото това е лесното оправдание - друг да е виновен за лошото възпитание и поведение на хората.

 

Същото, което писах важи  и за кампании като Make-A-Wish, Be a Star и подобни. Да, в някакви степен са лицемерни и нарушават kayfabe, но от компанията имат нужда от тях и те са им по-важни. Вече, дали е правилно феновете да знаят как функционира бизнесът, е спорно. За мен това не е проблем, а напротив, помогнало ми е да разбера през какво преминават тези хора и колко трудна е работата им. Освен това, така за мен е по-лесно да се "свържа" с някого като фен. Вече разбирам и другата гледна точка, която е представена от хора от бизнеса, повечето от старата школа, за които това което се случва и немислимо и пагубно за бизнеса. Тук ще дам пример за разликата в поколенията в спорта, която макар и не перфектна, илюстрира разликата във вижданията, дали краят на kayfabe е нещо добро или пагубно. Поколението звезди от NBA от 90-те смятат че, макар и да се уважават извън терена, съперничеството е над всичко. Те не одобряват това че настоящите звезди от различни отбори, демонстрират постоянно колко добри приятели си, не одобряват събирането на звезди в един отбор, за да спечели той титлата и т.н. И в баскетбола, както и в професионалния кеч, за мен няма еднозначен отговор, как липсата на kayfabe влияе върху бизнеса.

Link to comment

Това, което убива "Entertainment" дивизията на WWE бавно, но сигурно, е липсата на конкуренция. Billionaire Ted го няма от 15 години, WCW - също. Респективно никой няма дълбоките джобове на VKM, че да вземе и да му се опълчи. Отделно никой не провокира сценаристите да измислят нови и интересни истории и образи. Да не забравяме , че при всичките си минуси WCW беше конгломерат от доста значителни територии на юг.

 

За keyfabe - според мен той щеше да умре, дори да не беше любимият на всички Vince Russo. Просто вече всички сме "в интернет" и знаем "всичко". Неминуемо е. И тук според мен сравнението със света на магията?! е донякъде неправилен. В техния случай те са имали достатъчно мозъци, за да успеят да си създат нов schtick. Докато в американския мейнстрийм никой не направи такова нещо, след като WWE продължи да използва както сметне за добре (smirk) доста имена от времето на Monday Night Wars прекалено дълго.

 

И накрая, но не по важност - американският мейнстрийм в момента просто се сви няколко десетки пъти откъм публика и интерес през последните 15 години. Причини бол - публиката на ECW/WCW не припозна продукта на WWE, появиха се други алтернативи като UFC, част от тогавашната таргет аудитория умря или пък порасна и загуби интерес...Така че донякъде ги разбирам в това отношение WWE защо и как се опитват толкова дълбоко и силно да се подмажат на силно губещата интерес публика само и само, за да я запазят.

Link to comment

Ако за WWE е нужна браншова конкуренция за да предлагат добър продукт, това е доста лош признак за тях. Не виждам защо трябва да се ограничават до това да са #1 в кеча, а не могат да са #1 entertainment компания в света и към това да са насочени усилията им, вместо да се оправдават с това, че нямало "конкуренция". UFC искат да са #1 sports franchise в света. Надали е много рентабилно и осъществимо, но пък си имат някакви цели и работят върху тях.

 

Основната ми идея беше, че всеки е наясно, че магиите са fake, но ако са достатъчно добре направени, на никой не му пука и хората са склонни да повярват в тях. И филмите са fake и сериалите са fake, но пак хората гледат, защото изпълнението на героите и историите са достатъчно автентични, че да се пренесеш в дадена атмосфера. Първото ниво на kayfabe е елиминирано, но в момента усилено махат и другите нива, като дори не се опитват продуктът им да изглежда истински.

 

Пропагандирам kayfabe на max, защото тук не става въпрос за професионални актьори, а за аматьори и са на екран всяка седмица, всяка година. Дори и има актьори, които отказват да дават интервюта, защото се страхуват, че ако ги видят какви са извън екран, това ще навреди на възприятието на публиката. Дори те се стремят да спазват някакъв kayfabe, а кечистите го нарушават nonstop. В оптималния вариант, за да им улеснят задачата, WWE трябва да се стремят да им дават образи, които са близо до това, което са в живота. Една от идеите за character development е точно да вземат нещото, което те прави уникален и да го увеличат на max, с което да акцентират върху него. Ето един пример с Val Venis и Vince Ruso. Когато Russo за първи път го е срещнал са провели дълъг разговор за да види какво харесва и какво могат да вземат от реалния живот. Е, Val Venis е бил огромен фен на политиката, но понеже Russo е тъпо копеле от New York и не знае нищо за политика, тази идея е отпаднала, но пък е видял, че Venis му мяза изключително на порно-актьор и така се е родила идеята. В момента се съмнявам да се водят такива разговори или пък самите кечисти да дават идеи за образа си. В момента виждам, от целия главен roster, трима, които може би играят нещо близко до интересите им. The New Day (Woods е nerd и повечето идеи идват от него), Enzo и Kass (Enzo е типичният американо-италианец) и Dean Ambrose (lunatic gimmick, който носи от сумати години, а и в реалния живот е бая луд). Тези образи работят, защото те вкарват нещо от себе си, въпреки че и при тях може да са още по-силни, ако ги оставят да се развихрят. Образи, които не работят и не отговарят на реалността? Roman Reigns, който прилича на смесица между punisher/aquaman, но пък често прави шеги за топки и често ни го представят като някакъв "underdog". Reigns е показал, че може да е забавен извън образ, но хуморът му е коренно различен от "tater-tots" помиите. Seth Rollins, crossfit маняк, който легитимно иска да е на върха с цената на всичко, но на екран ни го представят като chicken shit heel. Ако слизаме по стълбицата имаме някакви хора като Zayn и Owens, които дори нямат някакви образи. Играят го горе-долу себе си, само че точно тази версия, която е намалена до нулата и не изпъкват с почти нищо, освен с кеч умения.

 

Ако видите повечето кечисти от attitude ерата, те изглежда, че са в образ 24/7, дори и в нормални интервюта, защото на екран играеха себе си. Ето ви пример за едно kayfabe/shoot interview на Austin в разгара на attitude ерата:

 

 

Austin е в образ, но въпреки това е супер информативен и интересен. Сравнете сега с AJ при Austin, където беше ултимативния babyface, след като преди по-малко от час е пребил Cena. Няма как да съм инвестиран в образа му. 

Link to comment

"Off The Recod" интервютата от онова време са препоръчителни.Особено тези с по-големите имена от AE.Още един клип, за който се сетих в момента и как въпреки всичко, държат на своите образи.

 

 

Също едно от нещата, които вкарваше един кеч фен във образа на даден кечист, е работата му ринга.Маниери, специфични движение, все неща, които са характерни за неговият образ.Това в днешно време бавно започва да изчезва.Пресен пример е John Cena срещу AJ Styles.Който е гледал мача, нямам думи.Да, образа на Сина е да го бият и накрая типичните за него неща, но когато се шушне всяко едно движение преди да бъде изпълнено, моментално те изкарва от магията, и спира да ти пука.Това е само малък пример, който се е случвал много пъти през годините, но е важна част при изпълнение на даден мач.Това беше dream match, и лицето на компанията си позволи подобен "лукс".

 

Link to comment

Браншовата конкуренция е нужна, защото всяка компания, която се занимава с по няколко неща, си има лице. Да вземем например Disney - те вече не са свързвани само с рисувани филмчета, а по-скоро с франчайза на Marvel/Star Wars. А защо WWE не могат да бъдат най-голямата entertainment компания в света: Основно за мен, защото се опитват да вземат най-доброто от  двата свята. Хем да бъдат що-годе keyfabe, хем да изглеждат достоверни и истински. И публиката в крайна сметка губи интерес, защото знае, че гледа нещо като нищо.

 

Сериалите и филмите - да, те са fake. Без грам съмнение. Но ако филмът или сериалът ти не работят, отиват на боклука. Независимо от това колко са големи. Няколко примера в тази насока - супер рекламираният сериал Vynyl на Скорсезе/Джагър, или третият сезон на True Detective, опитът за пореден рестарт на Terminator като франчайз. А в кеча какво се получава? Правиш 1,92 и си свиркаш. Просто защото си безалтернативен. Като Слави Трифонов в ефира на bTV.

 

И накрая, но не по важност - образите. Те, заедно с диалога, са солта на всеки вид подобна медия - била филм, седмичен кеч формат или сериал. И тук WWE страшно сериозно изпуснаха топката, при това не от сега. Не може водещите ти играчи да изглеждат като минати на принтер и искаш различен резултат. А и да, ad libing-ът за хората, които умеят да играят пред камера и се чувстват по-спокойно пред нея, е задължителен. Не казвам всички да почнат да си импровизират промотата, но пък и не може да държиш всички под толкова сериозен чехъл и да очакваш да блестят.

 

И за мотивацията пет приказки - в момента в повечето случаи тя е на хумористично слабо ниво.Ще взема пример от преди няколко години - Edge отвлича бащата на Cena. Последният от своя страна продължава да си говори със спокоен и монотен глас, сякаш нищо не се е случило. Кажи му малко да покрещи, да вложи малко чувство в ролята си, а не да продължи да си декламира реплките.

 

 

Link to comment

Този проблем с kayfabe-a извън шоутата, според мен се дължи поради самото нежелание на талантите да продължават да са в образ след времето, в което участват в самите шоута. Примерно Русев се опитваха да правят точно с него, не му даваха да участва в интервюта и трябваше да пази някакъв kayfabe и в следващия момент дават интервю за списание заедно с Лана как се женят, докато в същото време двамата имат история в която са във вражда в WWE.:D

 

Но според мен и прекалено много се задълбава в тази тема за ролята на kayfabe-a, а реално не в нея е най-големият проблем за лошият период на WWE и тенденцията за загуба на зриители. Много по-важно е да изградят образи, които да карат публиката да иска да следи развитието им, да има истории, които да приковават вниманието и да нямаш търпение да дойде следващата седмица за да проследиш какво ще стане. В момента имаме положителен пример в това отношение с няколко вражди които се развиват, това са следните истории - около Charlotte, John Cena vs. AJ Styles & The Club, войната на Щитовете и донякъде ситуацията около отборните титли и развиващата се рважда между Owens и Zayn. Вижда се, че след последният RAW, рейтингите са up, защото победата на Амброуз след MiTB и спечелването на титлата, може да се сравни като събитие със спечелването на титлата от Mankind през Attitude ерата. Само че самият рейн на Дийн започна адски обещаващо и образът му има всички предпоставки да направи един запомнящ се рейн с титлата. Но самият факт, че в момента се градят качествени и интересни истории, според мен ще даде положителен резултат съвсем скоро, вече голямата въпросителна е дали тази инерция ще може да се запази и след сплита, но точно тогава ще има много въпросителни, изненади и интрига (говоря за периода около драфта), та  вероятно и тогава рейтингите ще се вдигнат значително и вече въпросът е как ще се развиват самостоятелно шоутата ( и как ще се справят главно в креативно отношение и изграждането на интересни образи и истории). За мен това е много по-важно от темата за значението на kayfabe днес и има доста по-голямо значение за популярността на кеча като цяло и продуктът на WWE в частност.

Link to comment

Ambrose имаше шестият по рейтинг quarter на RAW, след Cena-Styles, Reigns vs. Rollins, Wyatts/Sasha Banks и дори Ziggler-Corbin. За това и бих много внимателен да твърдя, че Ambrose едва ли не саморъчно е обърнал рейтингите, защото поне първата седмица няма такова покритие. Огромен фактор е липсата на конкуренция от NBA, post-PPV bump след сравнително добро такова, видимо успешната вражда, от към рейтинги, между AJ и Cena, добър content из трите часа и чак тогава бих наредил смяна на титлата, и накрая, че Ambrose я спечелил в частност.

Link to comment

В предния ми пост, забравих да спомена още някои неща, свързани с кейфейба и с рейтингите, и причините те да не са високи:

 

Не съм сигурен дали съм го писал, но за мен едно от нещата, които би подобрило значително продукта е много по-силното позициониране на хийловете. За мен те трябва да са на едно ниво, а защо не на моменти и да са по-силни от фейсовете. Вярно е че според повечето хора в кеч бизнеса, целта на лошите е да наберат инерция и накрая да издигнат добрия герой. Това добре, но за мен няма как да стане, ако самите те губят и бягат постоянно и не са представени като заплахи. Какво постижение е за даден бейбифейс, ако бие хийл, който не може да бие чисто почти никой съперник. Това дори би направило в някаква степен и самия фейс луузър. За да се продават ППВ-та, или са да се вдигнат рейтингите се искат противопоставяния между ярки личности и образи. Ако приемем че спортисти като Леброн, КР, Флойд, Конър и др. са по-скоро хийлове и хората се радват на неуспехите им, то какво ги обединява. Общото е че всички те са победители, шампиони, работохолици и абсолютни професионалисти, който са спечелили всичко. Хората ги мразят, отчасти поради големите им егота, отчасти поради това че не ги е срам да показват колко вярват в себе си. Ако даден спортист е хийл, но не е показан като заплаха и шампион, той се превръща в клоун, за когото на никой не му пука и предизвиква смях, вместо желание у хората да си платят, за да видят как губи. Пример е Шанън Бригс да речем. За да се върна на кеча ще кажа, че за мен хийловете, трябва да бият чисто дори топфейсовете без проблем, когато се налага. Така, хората ще си плащат за да видят лошия победен, а героят който го направи, ще е постигнал значима победа.

 

Другото, което пропуснах да отбележа  се вмества в темата за кейфейба. Аз смятам че не е лошо да вкарват повече реализъм в историите. Няма нищо по-логично от това Ролинс да открие РОУ и да поиска от Шейн и Стефани да премахнат Рейнс от мача за титлата. Може да каже, че ако не го направят го фаворизират незаслужено. Че, докато той и Амброуз се бъхтят и обикалят света в този месец, Роман ще си почива и ще се готви изцяло за този мач, което би му дало незаслужено предимство. Всичко това е вярно и вкарва реалити в историята, а от друга страна перфектно се вписва в образа на хийла-опортюнист Ролинс, който вижда възможност да отстрани заплаха и да повиши шансовете си за победа. Други неща в тази насока, може да са представяне на един кечист като стилово неудобен на друг и т.н. Изобщо реализмът, само би допринесъл за качеството, защото няма нищо по-готино от логичните действия и мотиви, както на фейсовете, така и на хийловете.

Link to comment
Metzgermeister
38 minutes ago, tker 17-0 said:

В предния ми пост, забравих да спомена още някои неща, свързани с кейфейба и с рейтингите, и причините те да не са високи:

 

Не съм сигурен дали съм го писал, но за мен едно от нещата, които би подобрило значително продукта е много по-силното позициониране на хийловете. За мен те трябва да са на едно ниво, а защо не на моменти и да са по-силни от фейсовете. Вярно е че според повечето хора в кеч бизнеса, целта на лошите е да наберат инерция и накрая да издигнат добрия герой. Това добре, но за мен няма как да стане, ако самите те губят и бягат постоянно и не са представени като заплахи. Какво постижение е за даден бейбифейс, ако бие хийл, който не може да бие чисто почти никой съперник. Това дори би направило в някаква степен и самия фейс луузър.

 

И мен това винаги ме е дразнело, особено ако хийлът е по-едър. Разбирам тактиката да слезеш от ринга, уж за да си поемеш дъх, но всъщност да чакаш фейса да слезе, за да го удариш изненадващо, но е нереалистично иначе самото бягане от бой. Нали си станал кечист, за да се биеш? Защо изобщо си в бизнеса, като знаеш, че ще ядеш бой, а те е страх?

 

 

Link to comment
  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...