Jump to content

Футбол

Lubo Dimitrov

Recommended Posts

Уникален успех на 17-я отбор на Лондон ❤️❤️ Честито, за отбор с топ успех 13 място във ВЛ си е топ успех. Дано скоро ги застигне съдбата на Лестър.

6 hours ago, Farest said:

200 милиона за Бензема..... Тие прости араби що не си съставят някакви читави отбори с читави играчи като имат толкова пари вместо да дават такива ненормални пари на старци( бензи, кр7)

Те могат да инвестират плавно, полека и равномерно и да направят читави стадиони, бази, школи, да докарат треньори и така за 20 години да развият футбола си до доста добро ниво със сигурност, но не е това целта изобщо. Тук се търси бърз ефект, без чакане и с визия 2030 световното. Цялата идея е маркетингова - да се покаже, че 1) Саудитска Арабия е готино място; 2) Да се демонстрира по-ларж поведение от другите богати арабски страни, защото това при техния манталитет е от особена важност; 3) да се вземе световното 2030-та и да се натрие носът на Катар (това е и към т. 2); 4) Богатите шейхове СЕГА да си поиграят на футболни мениджъри, не след 15 години.

Саудитска Арабия като цяло е малко бамбашка страна дори за региона. Единствената от богатите е където собствената нация е мнозинство, единствената в региона е, която има солидно население (36 милиона), единствената е, в която има реална бедност и огромна пропаст между богати и бедни дори когато говорим за собствения й народ. Не е като Катар дето има 300 000 катарци, кой от кой по-богат, и няколко милиона чужденци, които бачкат и правят живота на катарците хубав и спокоен. Рияд не е като Доха или Дубай, има улици, които изглеждат като софийските откъм дупки, има просещи и т.н. С две думи на саудитската власт ѝ трябва добър ПР, добър маркетинг и много "sportswashing", за да се заметат тези проблеми, както и разбира се слонът в стаята - репутацията им на запад за човешките права. Като добавим и вече по-политическата цел за диверсификация от петрола и "Визия 2030" на Мохамед бин Салман, нещата трябва да са очевидни.

Сега че няма да се получи - няма и според мен. Китайското правителство пробва същия подход преди 15 години. Чували сте за Гуанжоу Евъргранде и други такива "супер отбори", създадени и/или финансирани внезапно от държавни или полу-държавни китайски компании (като Евъргранде). Докараха се сума ти бразилци - Хълк, Оскар, всякакви такива. Вярно - по-ниска летва от Бензема и Кристиано, но пак същата концепция. Накрая резултатът какъв беше? Нула. И финансовият поток от правителството спря внезапно, така че им сгромоляса лигата и половината отбори. Сега уж са подели по по-плавния път на инвестирането във футбола, та ще можем след 20 години да кажем дали този пък подход работи. Малко ме съмнява пак, ама поне саудитците могат да гледат натам за опит. Ако изобщо ги ебе. Според мен щом (ако) получат домакинството на СП 2030 ще спрат и с бомбастичните трансфери, защото просто вече ще си загуби чара, вече Катар ще е изравнен, ако не и победен по пръскане на пари.

The Big Red Machine

Изгледах и снощния финал без някакви очаквания и пристрастия, макар че в течение на мача исках Фиорентина на бие.
Повече ми допадна футбола който играят, а и играха много добре, но една грешка в края им ограби усилията които хвърлиха. Жалко че Фиорентина и в двата финала които игра този сезон се представи много силно, но ги загуби, явно има трябва малко повече класа за да бъдат на едно прилично европейско ниво, а играчи като Амрабат например ще са хапка сега за по-големи отбори.

Уест Хям са ми малко дървени и не ми харесва начина им на игра, но е факт че се вложиха също много и успяха да бият. Не знам обаче какво ще следва за тях - с тая купа не могат да махнат Мойс, а той ми изглежда че няма какво повече да им даде, особено и с почти сигурното напускане на звездата им Деклан Райс. Вярно е че академията им е сред най-продуктивните, но все пак им трябва промяна според мен за да задържат това ниво.

Колкото до английските фенове - отново се показаха какви свине са. Пълни утайки които в Англия на стадионите не могат да гъкнат, но навън показват изцяло какви мизерници са. 

• Upvote 2
Just a fan

Потенциалното връщане не се коренеше в логиката, поне от страна на Барса. Да, ако се беше стигнало до трансфер отборът щеше да е по-добър, най-вероятно без особени проблеми щеше да спечели Ла Лига, феновете щяха да са доволни и Меси можеше да бъде изпратен по-подобаващо. За да може Меси да бъде вместен в системата на Шави, която е изградена на висока и интензивна преса от всички футболисти, щеше да трябва да се правят големи компромиси и да се мисли как да се работи около Меси, вместо с него. Предполагайки, че щеше да продължи да се залага на същата формация с "фалшиво крило" и при трансфер на Гюндоган най-вероятно Педри щеше да бъде жертван и забит отляво, което щеше да бъде престъпно. Добавяме към това, че след напускането на Бускетс ТРЯБВА да се търси опорен халф, който трябва не да дели минути с него, каквато беше идеята, а който да го замени и да има качествата да бъде титуляр на позиция, която е най-специфичната за отбор като Барса. Отделно липсата да десен бек е притеснителна, още повече след като Шави не си спази обещанието към Кунде, че няма да го пуска там, а той си изкара целия сезон като такъв и сега не виждам вариант, в който ще си позволи да го направи отново без Кунде да поиска да си тръгне още зимата. От рационална гледна точка, решението на Меси е по-позитивно, отколкото негативно за клуба.

Edited by Just a fan
  • Upvote 2
  • Thanks 1

Връщането на Меси щеше да е положително само от гледна точка на приходите, които щяха да дойдат от тениски, екипи и т.н. продукти. Игрово едва ли щеше да има ефект тип "Меси идва и Барса печели Шл". Друг вариант е, все пак да се разберат по някакъв начин и Меси да дойде да играе тоя сезон, или зимата, под наем в Барса от Интер Маями, като Бекъм му плаща заплатата. Шансът това да стане е по-малък от 0.

Just a fan

Игрово няма един футболист, който може да вдигне нивото на Барса до такава степен. Ако всички са здрави, сегашният състав е достатъчно добър да бие всеки отбор в света и да го направи с игра, не с късмет или на мускули, но липсата на "depth in quality" в даден момент се отразява и в крайна сметка гледаме Ерик Гасия-Пике срещу Интер и Кеси-Роберто срещу Юнайтед. Лошото е, че още преди да може да се правят транфери се задават хуйни като приличането на Рубен Невеш, който не е лош футболист, но нито треньорът го иска, нито пасва в системата, а просто Лапорта има да връща услуги на агента му. Вместо да се занимават с това, вече можеха да са "затворили" договора на Гюндоган.

Довечера за кой сме? Братовчедите, които да станат най - слабия отбор печелил КЕШ в цялата история на турнира или Сити дс вдигат ПЪРВАТА и всичките им пластик фенчета да избухнат? Бобоцката да тегли едно промо как от 2 годишен чака този миг, още когато идола му Божинов заедно с Мпенза водеха атаката им пред максимум 10 хиляди човека публика и го запалиха по магията МАН ШИТИ.

Аз съм за Интер, просто не ме кефят тия отбори с безкрайните пари за които единственият проблем е дали ще дадат 1 или 2 милиарда за играчи. Интер не са ми любимци ама тази година поне носят частичка от романтиката на футбола. Тая романтика в Сити изчезна отдавна. Особено и с плехаря им за треньор, който би ми било интересно да го видя как ще успее в отбори като Рома, Нюкясъл или Дортмунд.

Така че накратко, както е казал класика "Аз не мразя Сити, защото са Сити. Мразя Сити защото са такива, такива и такива." Форза Интер.

11 minutes ago, MJ23 said:

Довечера за кой сме? Братовчедите, които да станат най - слабия отбор печелил КЕШ в цялата история на турнира или Сити дс вдигат ПЪРВАТА и всичките им пластик фенчета да избухнат? Бобоцката да тегли едно промо как от 2 годишен чака този миг, още когато идола му Божинов заедно с Мпенза водеха атаката им пред максимум 10 хиляди човека публика и го запалиха по магията МАН ШИТИ.

От 7 годишен чакам този миг, когато Гарет Бари и Мика Ричардс....

Ако спечелим ще има промота, но нека първо да мине мача. :D

Едно време много харесвах Сити, когато Мартин Петров играеше там, ама сега са ми по- противни и от Барселона.

Мощно за Интер довечера. Разбирам защо MJката ги пише за слаб отбор, само че имат доста доста класни състезатели и според мен са способни на изненада, макар и реалистично да имат не повече от 5% шансове срещу Сити. В един мач всичко се случва, може да не им тръгне играта на Манчестър, може Онана да направи мача на живота си, може Лаутаро и той да избухне. Както се казва - топка е, от женски род е. А и отделно Челси са с 2 ШЛ, така че няма как този Интер да е най слабия шампион. 

В Италия нямам фаворит, но като малък имах футболни картички на доста футболисти, и от Италия имах само Франческо Толдо, Кристиан Виери и Хавиер Занети, така че детето в мен тайно ще се надява на успех хаха. 

Аз пък съм мощно за Сити, просто играят футбол който, поне за мен, е наслада за очите, а и имам сантименти към плехара Гуардиола от периода му в Барса. Сега не я ли вземат, срещу четвъртия в Италия (ако броим и Ювентус) ще е епохално насиране.

Edited by Glam4o
2 hours ago, Bobotsi said:

когато Гарет Бари

Е тук няма как да се съглася.. Гарет Бари човек 😂😂 Все едно аз да кажа - Станах фен на Милан заради Кристиян Броки и Масимо Амброзини. Или някой роден 2010 да се регне сега и да пише, че е фен на Ливърпул заради Джордан Хендерсън.

10 minutes ago, MJ23 said:

Е тук няма как да се съглася.. Гарет Бари човек 😂😂 Все едно аз да кажа - Станах фен на Милан заради Кристиян Броки и Масимо Амброзини. Или някой роден 2010 да се регне сега и да пише, че е фен на Ливърпул заради Джордан Хендерсън.

Троля бе, много пъти съм казвал как съм станал фен на Сити. :D

На повечето може да ви е смешно, но от както имам спомени за футбола, подкрепям този отбор. Отбор мразен от почти всички, отбор без мното фенове в България. Отбор който никога не е печелил ШЛ. Затова вълнението е голямо и чакам ДА НАПИШЕМ ИСТОРИЯТА.

Дано това стане днес...

3 hours ago, MJ23 said:

Довечера за кой сме?

Зависи. Кой резултат ще накара Пеп путката Гуардиола да престане да се преструва, че го ебе за Сити и да излезе да каже, че се кефи да има неограничен ресурс, без напрежение, очаквания и последствия?

1 hour ago, MJ23 said:

Чакай бе Гарет Бари си беше голям играч, все пак е играчът с най-много мачове във ВЛ. Няма да забравя как през 2009, Бенитез искаше да замени големия Шаби Алонсо с Бари, но втория ни сра и отиде в Сити, а ние останахме с легендата Акуилани.😭

Чудя се на такива като Юри Тилеманс.. Искат те Милан, Рома, Интер и отиваш в... Астън Вила 😂😂😂😂😂😂 Където топ успеха ще ти бъде да си 12 във Висшата лига.

10 hours ago, Ponetron said:

Тая романтика в Сити изчезна отдавна.

Те не са имали романтика, това винаги си е бил отбор без традиции, който просто беше избран да унищожи футбола, с който отраснахме. Не знам дали обаче е редно да се вини самият отбор или феновете му. Всеки обича да печели, МНОГО хора си избират на кой отбор да са фен по това кой е силният на деня. А и само разни анонимници пишат, че не биха се изкефили тях да ги изхранват петролните долари. Аз поне си казвам, че не бих имал против и Милан да бъде купен от такъв собственик. След като е ясно, че футболът ще е грозна и аморална игра на много пари, и моите отбори да ги купят. Не бих участвал в кампании "о не, не искаме катарските милиарди щото те не уважават гейовете в Катар!" - я у лево. Сега друга тема е защо избират отбори без история като Сити или ПСЖ, а не примерно Милан, Ювентус, Интер, Юнайтед, Ливърпул и т.н. - позамрелите грандове. Проява на лош вкус според мен. :D

9 hours ago, Price said:

Разбирам защо MJката ги пише за слаб отбор, само че имат доста доста класни състезатели и според мен са способни на изненада

Е на фона на мега отбора на Сити, създаден с безлимитните милиарди долари и в нарушение на всички псевдо правила на финансовия феърплей и дума не може да става за сравнение.

7 hours ago, MJ23 said:

Станах фен на Милан заради Кристиян Броки и Масимо Амброзини.

Ааа, Амброзини си беше голям. :) Броки пък винаги беше първият, когото разкарвах на CM/FM... ех, спомени.

Надявам се да направят равен 3:3 и да има дузпи и някои фенове да реват, драма да има, бой да стане на терена, нахлуване. Нещо по-запомнящо се, защото самите отбори са далеч от истински main event на грандове. Като изключим историята с мега милиардите и арабите, този финал ми е малко като Порто-Монако едно време.

27 minutes ago, MJ23 said:

Чудя се на такива като Юри Тилеманс.. Искат те Милан, Рома, Интер и отиваш в... Астън Вила 😂😂😂😂😂😂 Където топ успеха ще ти бъде да си 12 във Висшата лига.

Е в най-големия от изброените, не виждам нищо странно!

11 minutes ago, Loop said:

Те не са имали романтика, това винаги си е бил отбор без традиции, който просто беше избран да унищожи футбола, с който отраснахме. Не знам дали обаче е редно да се вини самият отбор или феновете му. Всеки обича да печели, МНОГО хора си избират на кой отбор да са фен по това кой е силният на деня. А и само разни анонимници пишат, че не биха се изкефили тях да ги изхранват петролните долари. Аз поне си казвам, че не бих имал против и Милан да бъде купен от такъв собственик. След като е ясно, че футболът ще е грозна и аморална игра на много пари, и моите отбори да ги купят. Не бих участвал в кампании "о не, не искаме катарските милиарди щото те не уважават гейовете в Катар!" - я у лево. Сега друга тема е защо избират отбори без история като Сити или ПСЖ, а не примерно Милан, Ювентус, Интер, Юнайтед, Ливърпул и т.н. - позамрелите грандове. Проява на лош вкус според мен. :D

Скоро гледах един български спортен подкаст и пичовете точно това дискутираха.  Децата родени сега, едва ли някога ще видят примерно Динамо Киев да отстрани в два мача Ливърпул. Или някой като Стяуа или Цървена Звезда да стигне до финал. Тези времена отминаха за жалост. Още повече и със задаващата се суперлига. Ние израстнахме във времената в които от ШЛ се гледаше един мач на две седмици и се чакаше с нетърпение хайлайтите след мача или вестника на другия ден за да видим резултатите. Най-големите трансферни суми бяха по 5 милиона, а най-впечатляващите неща бяха прическата на Сисе или балтиите на Гатузо.

Сега децата включват телевизора и буквално имат пред себе си най-силните и богати отбори в историята на футбола. За тях най-силният отбор в Света е Ман.Сити, а най-добрият футболист за всички времена е Халанд. За да не звучим като чичаци, да кажа, че това е нормално. Консуматорски времена са и нямаш време да чакаш някои клетници като Арсенал да вземат титла след 20 години. Или пък да се забиеш във българското първенство, където най-интересното нещо са хореографиите на Сектор Б и Г.

Относно това, че богатите избират отбори без история, моята теория е, че не искат да имат фенове. :D Звучи малко тъпо, но ще дам пример с България. Ако си милионер, за какво ти е да взимаш Левски или ЦСКА? Всеки ден по 5 групировки от наркопласьори ще ти дават акъл какъв играч да вземеш, кой да назначиш, защо не могат да влизат без билети и подобни. В Световен мащаб предполагам е същото. Ако вземеш някой като Ман Юнайтед примерно, рискуваш да дойдат бираджиите от пъбовете и да ти държат сметка защо си им взел Меси, а не Роналдо. 

• Upvote 2
2 minutes ago, Ponetron said:

В Световен мащаб предполагам е същото.

Там е значително по-лесно да си ги сложиш на оная работа, заради мащаба на клубовете. Виж Юнайтед например, ония шушумиги 10 години "протестират" с малоумните си шалчета и нищо. Има го момента, че там е значително по трудно да се стигне до някакви радикални истории като рязане на греди и тн. :D

19 minutes ago, Ponetron said:

Още повече и със задаващата се суперлига.

То тя май ще е добре... аз усещам как ще имаме мега лига между Сити, Челси, ПСЖ, Реал Мадрид евентуално, Нюкасъл евентуално (засега не прекаляват те в интерес на истината), Ал-Наср и Ал-Итихад. Световни през 8 години в Доха, Дубай и Рияд, а скоро и мачове от ШЛ там. Ще слушаме как Иванчо бил фен на Ал-Итихад от малък или си ги е избрал защото имат хубави екипи, Инфантино ще излиза с речи как "днес се чувствам саудитец", а футболистите с приличен талант ще кешаутват на 20 с мултимилиардни договори със споменатите отбори, другите ще са само хранилка, даже и официално като станат част от определена "група"/конгломерат.

Edited by Loop