Popular Post gboy Posted May 2, 2015 Popular Post Share Posted May 2, 2015 (edited) Днес бях в къщата музей на Дан Колов в село Сенник, близо до Севлиево. Направих снимки на почти всичко, което може да се види и реших да ги постна тук, ако има любопитни. В интерес на истината няма кой знае какво за гледане освен може би няколко снимки, които не са много популярни. В центъра на селото има един огромен паметник на Дан Колов, който изглежда величествено наистина, но пък е доста занемарен. Малко по-надолу е къщата, която е на два етажа и експонатите (доколкото можем да ги наречем така) са разположени в няколко стаи. В едната не дават да се влиза, защото преди време някакви нагли туристи са сядали по столове, пипали са дрехите, които са изложени и прочее. За щастие жената ме пусна да вляза вътре и да снимам, щото бяхме културна компания . В къщата няма особено много неща - предимно снимки и пана, на които пише някаква информация за събития и прочее. Иначе тук-таме останала някоя вещ на Колов и това е. Интересни са документите, които няма иначе къде да се видят - за САЩ и разни други страни, както и неговите писма, които е писал до близки. Има останали един балтон и шапка, както и един много красиво направен дървен стол - те са във въпросната стая, която грижливо е предпазена от една връвчица . Родословното дърво, честно казано, ми е странно защо някой си е правил толкова труд за да го има - един куп имена, които не говорят нищо. Една мила жена е в къщата и развежда туристите - разказва по някоя и друга интересна история, като това колко е бил палав като малък и разни такива. Няма нужда да казвам, че нещата, които са извадени тук от Фил, не се знаят и със сигурност една шепа в България въобще подозираме за тях, за всички други Дан Колов си е истински борец, който има от три до десетина загуби в кариерата си (според зависи) и от Япония е бягал със самолет след някаква велика победа. Не знам дали е по-добре да се знае истината или трябва да остане легендата - понякога върши повече работа Ето всички снимки, които съм направил (някой да пише дали се виждат, че нещо да не съм объркал настройките ) - не мисля, че пропуснах нещо от къщата - ЛИНК Не ме разбирайте погрешно - в крайна сметка си е интересно да се посети мястото. Edited May 2, 2015 by gboy Hachiko, hacky, iMMORTAL! and 17 others 20 Quote Link to comment
gboy Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 Впрочем, снимките съм ги качвал без resize и са доста големи, така че може да се четат и текстове и всичко - само натиснете лупичката, за да се видят в цял размер. dadoktor, nWoHulkster, iMMORTAL! and 3 others 6 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 (edited) Ха! Четеш ми мислите. От бая време насам се канех и аз да я посещавам, но чак сега се наканих и съм си заделил един ден по-следващата седмица именно с тази цел. Не толкова заради друго, а заради снимките/документите. Подозирам, че има няколко, които не съм виждал. И в този ред на мисли, мерси за снимките! След малко ще ги разгледам подробно. Ако наистина си снимал всичко направо сега се чудя дали има смисъл да ходя и аз. Кофтито е, че един от хората, с които съм се разбрал да ходим вече си пусна отпуск за този ден и сега ще е леко кофти да кажа, че няма смисъл да се ходи. Както и да е, ще го измисля. Всичко звучи горе-долу каквото съм очаквал да е. Интересно място за посещение, ако имаш casual интерес към Колов. Edited May 2, 2015 by nWoHulkster™ dadoktor, gboy, Veetor and 1 other 4 Quote Link to comment
gboy Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 (edited) Абе, снимах почти всичко - вероятно има някой пропуск, че докато подреждах снимките ги въргалях от една папка в друга и сигурно не съм качил всичко. Това, което може да няма, са разни чинийки и чаши, разни неща от сорта на кавал (подарен от еди кой си), седло на някакъв кон и т.н. Общо взето такива са нещата в къщата. Имаше няколко документа, които съм качил само една част от тях - лични карти, разрешения от комисията и такива. Нещото, което не съм качил със сигурност, са разните родословни дървета - както казах, нищо особено. Иначе по мое мнение - отиди. Хубаво е да се види в каква къща е живял, със сигурност има доста снимки (някои от които аз не съм виждал в нета), можеш да видиш дрехите му (много интересен бастун има) и такива неща. Паметникът също си струва. Това, което не направихме, беше, че не отидохме до гроба му, ама решихме, че ще се отправим към Габрово и тамошния музей на хумора (а в последствие и в един музей на скарата ) . Edited May 2, 2015 by gboy Veetor, nWoHulkster, parcaleste and 2 others 5 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 (edited) Разгледах снимките. Екстра са! Снимал си повечето неща, които щях да снимам и аз. Най-вече снимки, които вече имам, но в музея са с по-добро качество, защото не са преснимани от стари вестници. Освен това има и 4-5, които не бях виждал досега. Няколко от нещата, които искам обаче не си ги снимал от достатъчно близо, така че явно все пак ще трябва да се ходи, за да си ги снимам. Между другото, бележки по някои от снимките (и един въпрос): http://s1123.photobucket.com/user/gboybg/media/Dan%20Kolov/IMG_3599.jpg.html?sort=3&o=11 - Казаха ли ви/пише ли нещо относно пичовете вляво и дясно на Никола Петров или от посещението не стана ясно кои са и защо са там? http://s1123.photobucket.com/user/gboybg/media/Dan%20Kolov/IMG_3566.jpg.html?sort=3&o=26 - Този билет е от 40-те и няма много общо с Колов. Така де, освен името на клуба. http://s1123.photobucket.com/user/gboybg/media/Dan%20Kolov/IMG_3540.jpg.html?sort=3&o=41 - Годината тук е грешна. Трябва да е 1934. Освен това първата дата трябва да е 22-ри, а не 21-ви януари. И не на последно място, европейската титла не съществува през 1933/1934, така че Деглан няма как да е претендент за европейски шампион. http://s1123.photobucket.com/user/gboybg/media/Dan%20Kolov/IMG_3536.jpg.html?sort=3&o=44 - Леко странно изглежда catch-as-catch-can написано така на български. "Strangler" Lewis, Jim Browning и Jack Sherry също не са написани на български така както аз бих ги написал. http://s1123.photobucket.com/user/gboybg/media/Dan%20Kolov/IMG_3531.jpg.html?sort=3&o=46 - Снимката с Бронович не е от Париж, а от София (1936). http://s1123.photobucket.com/user/gboybg/media/Dan%20Kolov/IMG_3529.jpg.html?sort=3&o=47 - Лявата снимка не е снимка на Колов (макар че навсякъде из интернет се пуска като такава). Това е снимка от мач на Хари Стоев срещу негър, в София. Като отида по-следващата седмица може да се опитам да им насоча вниманието към някои от тези неща, пък дано ме послушат. Иначе като цяло имат добра колекция от снимки. Edited May 2, 2015 by nWoHulkster™ dadoktor, Veetor and parcaleste 3 Quote Link to comment
gboy Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 (edited) За въпроса по първата - това е от стаята, където влизането беше забранено. Ама, както казах, ако си културен, и помолиш да влезеш за да разгледаш, а не да пипаш като идиот нещата и се обличаш с дрехи на сто години, че да се правиш на интересен , лелчето те пуска. Не ни каза нищо за снимките и защо са там - поне аз не чух. Тя в интерес на истината не е екскурзовод и просто си говори с посетителите каквото се сеща, признавам си, че не я слушам много внимателно, а търчах насам-натам да снимам. Не мисля, че ще има полза да говориш с нея или с други от селото, свързани с Дан Колов (наблизо имало родственици на Дан Колов, там живеели, но не ги видяхме). Това са добри хора, но сам разбираш какво ще стане, ако някой дойде и им разбие илюзиите. ------ Иначе историите - разказваше ни как са се опитвали в някакъв случай да го подкупят за борбата, ама той бил неподкупен и съответно не се съгласил. Бил много силен като дете, но много палав. Затова някаква негова роднина или нещо такова, като тръгвал за чужбина, го замеряла с камъни за да не се връща. В Япония победил някакъв страшен техен борец (тая история е позната на всички ни) и се измъкнал със самолет, че братския японски народ много, много не приел радушно загубата на своя човек. Като си дошъл в Севлиево и хората го посрещнали, предложили му да го закарат до селото му, но той рекъл "Аз пеша съм си тръгнал и пеша ще се върна" - та не го докарали с кола, каруца или каквото са имали там, ами човекът си се върнал на крака. Има разни такива истории - кои истина, кои не, но са интересни. Ако ти слушаш по-внимателно, можеш да ги опишеш по-подробно, аз си признавам, че бях по-зает със снимането. Edited May 2, 2015 by gboy Veetor, nWoHulkster, parcaleste and 1 other 4 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 (edited) Ясно. Мерси. Нямам никакво намерение да разбивам никакви илюзии. Просто може да изтъкна въпросните грешки. Ще видим. Десният пич на снимките, за които питам, е Петър Константинов (може би най-главното протеже на Колов). Левият, чесно казано, не ми е познат или просто не мога да го разпозная. Та, затова ми стана интересно. Edited May 2, 2015 by nWoHulkster™ parcaleste, dadoktor and Veetor 3 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 (edited) Днес бяхме в къщата-музей и като цяло останах много доволен от цялата визита. Щяхме да бъдем трима, даже потенциално четирима, но в крайна сметка бяхме само два и може би това беше и най-добрия вариант. Така се случи, че пристигнахме точно по обяд и всички бяха в обедна почивка, така че имахме време за губене и аз предложих първо да отидем до паметника, а после и до гроба на Колов. Паметника е ясен - снимки и т.н. Насочиха ни към гробищата, открихме ги и след поне 20 минути обикаляне намерихме единствено гробовете на майка му и баща му. Греда... Чак после като отидохме в къщата-музей стана ясно, че всъщност Колов, като по-важна личност, не е бил погребан на гробищата, а при църквата. Казано накратко: изгубихме си времето и така и не посетихме гроба. Както и да е, не е кои знае какъв проблем, а и по принцип посещение на гроба не беше в плана.За къщата-музей вече е казано достатъчно по-напред в темата. Няма какво толкова да обяснявам. Има добри снимки и лични вещи на Колов. Струва си да се види на живо, особено ако тези неща не си ги виждал преди. Жената от местното читалище, която развежда из музея, е много любезна. Историите ѝ са интересни, особено ако не си ги чувал преди. Може би някъде два часа се застояхме вътре. Първо тя разправяше истории, а пък после и аз започнах да ѝ разправям разни неща и най-вече да ѝ показвам снимки и клипове, които не е виждала (носих си таблета, където ми са повечето неща). Насочих ѝ вниманието и към трите основни грешки, които споменах по-напред в темата. Записа си ги и може би по-нататък ще ги оправят. Освен това ѝ обещах в близките дни да ѝ пратя снимки от колекцията ми, които в бъдеще да добавят в музея.Жената остана много впечатлена от колекцията ми и затова предложи да отидем до 85-годишната племенница на Колов, за да ѝ покажа и на нея редките неща, които имам. Айде и там два часа приказки. Въпросната племенница е била между 5 и 10-годишна, когато Колов е бил в България и ни разказа няколко интересни истории с него. Кулминацията беше, когато изкара няколко стари снимки и документи на Колов, които ги няма никъде другаде и които не бях виждал досега. Добра жена, която очевидно много се гордее с Колов и си личеше, че остана доста доволна, че някой се интересува толкова много от него.И така приключи визитата ни и започна тричасовия път обратно към вкъщи. Edited May 19, 2015 by nWoHulkster goldberga, parcaleste, gboy and 13 others 16 Quote Link to comment
gboy Posted May 16, 2015 Author Share Posted May 16, 2015 Като имаш време, разкажи историите на племенницата , че те са интересни parcaleste 1 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 (edited) Не мога да ги разкажа толкова добре и толкова подробно колкото тя ги разказва, но като за начало ми хрумват две истории.Една година тя и някакво друго момиче (май каза "сестра ми", но не си спомням точно и може да се бъркам) отишли да го сурвакат. Качили се в статията му, видяли, че е завит през глава в леглото и започнали да го сурвакат. Тогава Колов изскочил отзад вратата и извикал "Абе ей, защо ми сурвакате куфара?!". И наистина куфарът му бил под завивката. Обичал да си прави подобни майтапи с децата.Преди да почине Колов преписал 2 хиляди долара на брат му и му казал да отиде да си ги вземе от някаква софийска банка. За онези години, това са луди пари. Да не казвам голяма дума, но ако няма голяма промяна в приблизителния курс долар-лев (знам курса за 1935, но уви за 1940 не го знам) и информацията ми за българските заплати по това време е вярна, това са някъде между 80 и 100 тогавашни средни български месечни заплати. Дори и да са по-малко, пак говорим за много сериозна сума. След смъртта на Колов брат му отишъл в съответната софийска банка да си вземе парите, но от банката го отрязали, тъй като документа, даден му от Колов, нямал печат... Докато жената разправяше истории аз междувременно разглеждах документите, които изкара и попаднах на завещанието му. Там също видях някакви големи суми в други банки и сумите, макар и не чак толкова големи колкото първата, пак бяха доста големи за онези години. Доколкото разбрах и тези пари не са успяли да ги получат. Та, къде изчезнаха парите на Колов? Главно из българските банки, а оттам вече в чий джоб са попаднали само тогавашните банкерски шефове знаят.Имаше и други истории - за завръщането му в Сенник след 30-годишно отсъствие, какви съвети все давал на децата ("Учете се! Няма по-важно от ученето!"), за последните му дни, за погребението му, на кого бил раздавал пари и за какво, за личния му шофьор Георгиев (на който Колов си завещал автомобила), за руската му приятелка, за Стоев, за посещението на Деглан в Сенник и т.н. Не бяха една или две истории, а и вероятно не съм запомнил всички. Горните две като че ли ми направиха най-силно впечатление.Между другото, казвам племенница (защото така ни беше представена), но всъщност не е точно племенница. Реално, жената е дъщеря на сина на брат му. Колов живее у тях, докато е в България (най-вече накрая). Edited May 18, 2015 by nWoHulkster gboy, Veetor, PostMortem and 5 others 8 Quote Link to comment
gboy Posted May 19, 2015 Author Share Posted May 19, 2015 А стана ли дума за прословутата битка с "удушвача", дето не се знае дали изобщо я е имало? На нас ни я разказа въпросната история и как бягал със самолет Япония или нещо от сорта. Quote Link to comment
nWoHulkster Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 (edited) Да, после при племенницата стана дума. Жената от музея ме попита дали нямам снимки от срещата и после и двете жени ме погледнаха с погледи, пълни с надежда, че ще кажа да. Разочарованието в погледите им беше голямо, когато тактично отговорих, че нямам снимки. Чак ми стана леко неприятно, че не можех да кажа да. Edited May 19, 2015 by nWoHulkster Quote Link to comment
Recommended Posts