Jump to content

Преди 25 години: Нощта, в която Бъстър Дъглас шокира света


Borko_110

Recommended Posts

7fb285f7d79e3e7abdc5126df3288800_f2820.j

Преди 25 години: нощта, в която Бъстър Дъглас шокира света

 

Джеймс "Бъстър" Дъглас беше просто още един човек, който Майк Тайсън трябваше да унищожи. Но това не се получи в една нощ преди 25 години.

Майк Тайсън беше недосегаем. 37-0. 33 нокаута. WBC, WBA, IBF шампион. Истинският шампион в тежка категория на света. Той беше професионалист вече пет години, тероризираше тежката категория. Вдигна WBC пояс през 1986 г., спря Тревър Бербик за два рунда. Той унищожи Джеймс "Bonecrusher" Смит, за да добави колана на WBA в следващия си двубой. Тони Тъкър бе детриниран през август 1987 г., Тайсън добави IBF колан.

Лари Холмс, Майкъл Спинкс, Франк Бруно. Никой от тях не е представил предизвикателство за Тайсън. Със свирепа сила на удара, зловеща харизма и неземна аура, която ужаси много бойци, преди те изобщо да се качат срещу него, "Iron" Майк пристигна в Токио, за да се изправи пред претендента Джеймс "Бъстър" Дъглас през февруари 1990 г.

Тайсън,тогава на 23, трябваше просто да изиграе поредния си двубой. Той беше най-голямата спортна звезда на планетата, знаменитост, който плени публиката по начин, който бокса не беше виждал от разцвета на Мохамед Али.

Дъглас, 29, бе талантлив боец, който никога не бе показал пълния си своя потенциал. Той имаше физически предимства срещу Тайсън. Но Тайсън, разбира се, бе по-малък в сравнение с повечето гиганти, и ги бе смачкал всички до този момент. Размерът нямаше значение. Жестокостта, с която Тайсън се бори, уменията, които бе научил от ,всички тези неща, казваха, че Тайсън ще се разправи с Дъглас толкова лесно, колкото със всеки друг в кариерата си.

Но се е случило друго. Тайсън не можа да се събере. Той е бил небрежен, донякъде липсва на хъс. Не бе на себе си. Въпреки, че той свали Дъглас в известното "дълго преброяването", което не издържа на официалните протести, той не можеше да се задържи на ниво цялата нощ. Дъглас изглеждаше като боец.

В 10-тия рунд той свали Тайсън. Защитаващия титлата се опита да се изправи на крака. Но не би могъл.Нокаут. Имаше нов шампион, друг "реален Rocky", събитие, което изуми целия спортен свят.

Аурата на непобедимия Майк Тайсън се разпадна. Той вече никога не бе същия. Дъглас също бе достигнал своя връх. В следващия си двубой, той дойде в във форма , но бе разбит от Ивендър Холифийлд. Дъглас послужи като преходен шампион между Тайсън и Холифийлд, който ще даде началото на нов период на силен бокс в тежка категория, която включва звезди като Ридик Боуи и Ленъкс Люис като ключови играчи.

Тайсън ще бъде изпратен в затвора след присъда за изнасилване в Индиана, и не се би в продължение на четири години, връщайки се през 1995 г. Въпреки, че Тайсън спечели още световни титли , той не бе боецът, който е бил до 1990 г. ,

Дъглас се пенсионира след загубата си от Холифийлд, но той се върна през 1996 г. и се би до началото на 1999 г. в мачове на средно равнище, записвайки баланс от 8-1 срещу нискокласни врагове.

 

Източник: boec.bg

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...