Jump to content

UFC: Anderson Silva с позитивен тест за стероиди

parcaleste

Recommended Posts

anderson-silva2.jpg

UFC legend Anderson Silva tested positive for an anabolic steroid (Drostanolone) in an out of competition drug test back on January 9th, according to a statement released by UFC. They also found Androsterone, which is a form of endogenous testosterone. Both substances are banned by the World Anti-Doping (WADA) code.

The Nevada State Athletic Commission likely will be doing further testing to confirm the preliminary results.

From UFC’s statement:

“Anderson Silva has been an amazing champion and a true ambassador of the sport of mixed martial arts and the UFC, in Brazil as well as around the world. UFC is disappointed to learn of these initial results.

“The UFC has a strict, consistent policy against the use of any illegal and/or performance enhancing drugs, stimulants or masking agents by its athletes.”

Silva got a decision victory over Nick Diaz last weekend at UFC 183 after a 13 month layoff – with Diaz himself failing a post-fight drug test with elevated levels of marijuana metabolites (150 nanograms). This is Diaz’s third offense for marijuana (2nd time in UFC).

Anderson Silva с положителен допинг тест, Diaz с марихуана

Наследството на бившия шампион в средната категория на UFC, Anderson Silva бе жестоко помрачено. Атлетическата комисия на Невада разкри, че в кръвта на Silva има наличие на две забранени субстанции - дростанолон и андростан. Допинг тестът е бил проведен на 9 януари.

Резултатите бяха обявени днес, тъй като ако бяха обявени преди двубоя, той щеше да бъде отменен. И двамата бойци са били подложени на три теста - останалите два са били на 19 януари и 31 януари. Резултатите от деня на състезанието са готови и са чисти, но те са били само от урина. Резултатите от 19 януари още не са готови.

Това е първият път, в който Silva дава положителен допинг тест.

Nick Diaz също даде положителен допинг тест - за марихуана.

След като и двамата бойци са с положителни тестове, вероятно двубоят ще бъде обявен за несъстоял се.

Това е третия допинг тест, в който Diaz се дъни заради марихуана. Първият път беше през 2007 срещу Takanori Gomi, а след това през 2012 срещу Carlos Condit.

Следващото заседание на комисията е на 17 февруари и кариерите и на двамата бойци излгеждат в опасност.

Нека си припомним какво каза Silva през октомври.

"Когато боец даде положителен допинг тест за стероиди, той не трябва повече да се бие. Когато ползваш стероиди, ги ползваш за дълго време. А когато ги ползваш за дълго време, значи имаш проблем. Това е лекарство и не е добре за спорта."

Тука се коментираше колко много се контузвали бойците по време на подготовка.. ми как няма да се контузват като тренират неадекватни. Това е като някаква лоша антикампания срещу ММА-а. Направо не е истина...

-

Трябва да си много наивен да вярваш, че професионален спортист не пие допинг, просто се чистят навреме. Странно е, че Андерсън Силва се е провалил да се изчисти тоя път. Диаз ... абе, като цяло никога не съм му харесвал поведението нито на него, нито на брат му, не ги разбирам такива хора. Толкова пък да не можеш да издържиш без трева известно време.

----------

Работите стават много тегави вече за ММА -я :( - шампионите вечно контузени - Веласкез го забравихме как изглежда, Уейдман пак с контузия, Петис до оня ден беше контузен, Доминик Круз перманентно контузен ... въобще не минава кард, без да отпадне голям мач заради контузия в последния момент. А сега започнаха и все по-често да излизат положителни проби - Ник с марихуана, Андерсън Силва с допинг, Джоунс с кокаин ... ега ти имиджа, дето взе да го придобива. 

Бая тъпо ще изкарат провинението на Ник и на Андерсън на едно ниво ... крайно време е проблемите на комисията с тревата да се разрешат.Това не е enhansment drug , а просто трева ... неможе Джоунс да минава гратис с кокаин , който може да се приеме за enhansment , Андерсън ще мине само с отменен мач за СТЕРОИДИ , а на Ник ще му срежат парите , ще му отменят мача и Дейна ще го направи на гъз заради 1 КОЗ ... Това не е нормално.

antropophagus

Цялата работа с тоя зоб е пълен фарс, дори не знам кво да коментирам, доста неща остават скришом и си въртят мръсните игрички. Затова едни Федор и Диаз примерно са the real deal за мен, докато при такива като Витор винаги ще има едно "но", не че уменията стават само със зоб ама си е чийт. Мен първото нещо, което ми мина през акъла като чух новината е дали Силва не ги е взимал тия стероиди заради контузията, но не съм се интересувал каква им е употребата точно. При всички положения обаче се осра жестоко баш накрая на кариерата си...

Anderson Silva отрече да е ползвал стероиди

Часове след като се разбра, че единият допинг тест на Anderson Silva е дал положителен резултат за две забранени вещества, бразилецът даде коментар през своя лекар, д-р Marcio Tannure, който е медицинско лице на бразилската MMA атлетическа комисия (CABMMA).

"Anderson ми каза, че е разочарован, тъй като не е взимал стероиди. Той ще провери истиността на теста, защото според него става въпрос за грешка в лабораторията. Той ми каза 'Имам безупречна кариера и не бих рискувал да си развалям имиджа.'

Прекалено рано е да го съдим. Той има право да получи потвърждение. От атлетическата комисия на Невада не са казали нищо все още, но медиите вече сипят критики. Процесът още не е приключил, тъй като ако беше приключил, той щеше да е отстранен."

-

Изненадан съм, дори бих казал "шокиран съм", че Anderson Silva се е провалил на допинг тест. Още по-шокиран съм, че са го хванали с неща, които някой 15-годишен пикльо би си купил от Wal-Mart за да направи "яките ръки". Винаги съм си мислил, че ако някой от големите имена изгори, то ще бъде като Chael Sonnen, с A-Level допинг като EPO, HGH, Blood Doping etc. Masteron? Srsly? Въпросният drostanolone или както е по-известен в комерсиалните среди "masteron" е доста популярен сред MMA бойците. Основното му предимство е, че качва мускулната маса, без да има страничния ефект да задържа вода. За това и доста често виждаме MMA бойци да гърмят с това. Реално и двата анабола, които е вземал Anderson Silva, нямат особени healing properties, за това и цялата идея, че ги е взимал за възстановяване на крака за изключително съмнителни. Първо, кракът на Anderson Silva е наред от 6+ месеца. Второ, има доста по-добри вещества (HGH например), които са много по-добри за възстановяване. За това и си мисля, че тези две вещества са просто част от коктейла на Anderson Silva. Вероятно е взимал и доста по-добри неща, които могат да бъдат хванати само с random blood тест. Честно казано се изненадах, че това му е първият random тест, което обяснява може би защо е хванат чак сега. И въпреки, че съм изненадан, че Silva се провали на тест, то не съм изненадан нито за минута, че е бил на допинг.

Въпросът е дали му е за първи път. Малко факти, които може би ще отговорят този въпрос. Anderson Silva беше 170 паунда в PRIDE. За няма и две години, Anderson Silva качи около 10 килограма мускулна маса и на 40 години изглеждаше още в топ форма. Физически след 35 години тялото ти почва да се забавя, нещо, което Anderson Silva магически предотврати. Да не говорим, че Black House, където Anderson Silva тренира, е известен с провалените си допинг тестове, като само за една година четирима изгоряха със същия анабол. За това и има много силни доводи, които сочат, че Anderson Silva вероятно е бил на допинг през по-голямата част от кариерата си.

Дали това ще се отрази на legacy-то му. Естествено, че да. Тук не става въпрос дали си взимал веднъж, дали е било за крака ти и т.н. Ако изгърмиш с допинг, това оставя сянка върху цялата ти кариера. Естествено, че Anderson Silva надали е първият и последният, който е взимал допинг. И за GSP се спекулираше дълги години. Jon Jones също показва някакви аномалии, като на практика има тестостерон на 70-годишен. Да не говорим, че едно 50% от опонентите на Silva или са дали положителна проба, или са били на TRT. Но в края на деня, това няма значение, защото GSP и Jon Jones, а и Fedor, никога не са се проваляли на допинг тест. Невинен до доказване на противното и, когато вече се обсъжда "кой е най-великият MMA боец", винаги ще го има този asteriks до името му. Ако MMA си има Barry Bonds, то Anderson Silva е най-близкото, което се доближава до него в момента.

Реалността е, че професионалният спорт и допингът вървят ръка за ръка. Има две идеологии по въпроса. В едната, има просто фиктивен допинг контрол, които е елементарен за минаване и спортистите зобят спокойно, като има нулев натиск от фенове, медии и т.н. Примери за това са NFL, NBA, футбол и т.н. Други спортове като колоезденето, има изключително строг допинг контрол и постоянно се говори за това. По принцип съм за чист спорт, но ако има един спорт, който трябва да се стреми да е чист това би трябвало да е MMA. MMA е достатъчно опасен както е, но когато бойците са назобени като Hulk и се удрят в главите, то трябва да се вземат някакви мерки. 

Трудно е да се говори за това колко хора са на допинг, но цифрата със сигурност не е 100%. Ако трябва да се дават някакви цифри, то по-скоро към 70% от сегашния roster на UFC са употребявали допинг/употребяват допинг в момента. Естествено ги имаме женските и леките дивизии, които ограничават употребата им, защото е трудно да поддържат такива килограми, ако си на въпросните вещества. Е, Ali Bagautinov изгърмя с EPO наскоро, но това е по-скоро изключение. Леко е преекспонирана ролята на PEDs в MMA. MMA не е endurance спорт и техниката е водещото нещо, което те прави елитен боец. Vitor Belfort не се е научил магически да прави spinning back kick, защото е бил на TRT. В този ред на мисли, PEDs не е са някакъв magic pill, който те правят в супер боец, но все пак ти позволяват да тренираш повече и да се възстановяваш по-бързо. За това и Vitor може да не се е научил как да прави spinning back kick заради TRT, но въпросната терапия му позволяваше да тренира по-дълго и да упражнява въпросното движение с часове, което за чист боец е невъзможно. MMA е спорт на инчове и дори 5-10%, които PEDs ти дават, са достатъчна мотивация да ги вземаш, особено с леките регулаторни методи. За това и Anderson Silva надали е станал елитен боец с PEDs, но със сигурност са му помогнали да бъде на такова ниво физически през всичките тези години.

Определено Anderson Silva е черно петно за MMA-я. Рано е да се говори, защото все още нямаме достъп до всичките тестове, но това е достатъчно за да му провали цялата кариера. Единственото нещо, което можеше да направи това да се случи. беше това да се провали на допинг тест. Вижда се, че random тестовете са единственият начин да бъдат хванати. От както програмата е в сила, около 50% от тестваните бойци бяха bust-нати. Все пак трябва да има много остри критики към NSAC. Как е възможно да пуснат боец, който е изгърмял за допинг да се бие? Как е възможно да нямат резултатите, както те твърдят, след като могат да бъдат готови буквално за ден? Как въобще можем да говорим, че те са автономен орган, след като позволяват всичко това? За това и, ако искаме чист спорт, UFC трябва да инвестират в независим орган. Те го бяха направили, но спряха програмата. За тях е явната дилема, че искат чист спорт, но това пряко им пречи на бизнеса. В края на деня, хората обичат да вярват в приказки, но специално в MMA-я някой трябва да спре цялото това фиаско. 

antropophagus

Доста хубав пост, съгласен съм с всичко. И аз, без да съм големият разбирач, като видя некви, дето твърдят, че едва ли не всички зобят ми е леко преувеличено. Те повечето може и да го правят ама не ми се вярва това да е случаят с абсолютно всички. А и някои не правят разлика между хранителни добавки и стероиди...

И аз, без да съм големият разбирач, като видя некви, дето твърдят, че едва ли не всички зобят ми е леко преувеличено. Те повечето може и да го правят ама не ми се вярва това да е случаят с абсолютно всички.

Когато става въпрос за спорт на високо ниво - чисти няма от много години насам. Досега не съм виждал спортен човек да твърди друго, освен, че всички зобят, просто някои са по-равни от другите. Има си как се съставят комисиите, как се чистиш, как се "тълкуват" резултатите - щото ти, като дадеш тест, не ти се показва конкретно, че си взимал допинг... Сложна работа е това, но идеята, че някой тича като Роки по планините, тренира с дънери и става световен шампион - забравете го като вариант. ;)

• 1 month later...

TITO ORTIZ КЪМ ANDERSON SILVA: КАК МОЖА?

В скорошно интервю бившият UFC шампион, Tito Ortiz разкритикува Anderson Silva за положителните допинг тестове от началото на годината.

"Anderson, как можа да направиш такова нещо? Аз съм голям фен на Adnerson. Но това беше много лошо. Не знам какво му е минавало през главата, какви са били мислите на спаринг партньорите или треньорите му, но човек не трябва да прави такива неща.

Имал съм много операции. На гърба, на врата, на двете колене. Но трябва да работиш най-вече върху психиката си. Колко по-добре щеше да изглежда Diaz в срещата им, ако Anderson не беше на стероиди? Diaz даде положителен допинг тест за марихуана, което е смешно. От него се очакваше нещо подобно, но Diaz направи страхотен двубой.

Това ме накара да се зачудя. Какво показват на подрастващото поколение всички тези бойци, които гърмят по допинг тестовете? Много младежи гледат на тях като модели за подражание. Не може да правите такива работи. Прекалено лошо е. Тъжно е за спорта, но се надявам да са си взели поука и да си понесат последствията."

Ortiz е от тези, които поставят под съмнение и цялата кариера на Silva заради това фиаско.

"Да, разбира се. Хората ще поставят въпросителна на цялата му кариера. Това е лошо за него, лошо за спорта и лошо за UFC. Такива хора трябва да си плащат."

Съгласни ли сте с мнението на Ортиз? Аз мисля, че малко или много въпреки гадният край Андерсон Силва трябва да бъде уважаван най-малкото защото се завърна и победи след подобна контузия, от която много малко бойци щяха да се възстановят успешно и то на неговата възраст. Не правя чест на Ортиз за думите му. 

Ужасно лицемерно е от страна на който и да е спортист да ги говори тия неща. Тито съм сигурен, че е карал само на мляко и яйца докато се състезаваше активно ... или любимото ми - "взимал съм в колежа, ама не е хубаво". :D

Няма такива , които не зобят, има такива, които не ги хващат. Много хора се лъжат, че зобят единствено тези, които са по-мускулести, защото свързват допинга с културизма поради някаква причина. Това са глупости, химията влияе на всичко, растежа на мускулите си е просто едно от многото неща. Има бойци, които се пердашат в клетката по 25 минути и имат въздух за още един мач по толкова - бах тоя организъм. Да не говорим, че имаше легенди едно време, как взимат нещо, което изкуствено да ги държи в съзнание и да не могат да ги нокаутират при силен удар (това не знам дали е истина или е мит просто, но няма да се изненадам, ако си е вярно).

Андерсън Силва си остава същия спортист за мен, без значение, че са го хванали с допинг.

За чисти бойци в UFC търсете хора с чести контузии. Такива са Pettis, Velasquez, Weidman, а и на времето Tito Ortiz. Такива филми като тези да се биеш със скъсано сухожилие, като RDA миналата седмица, не стават с "яки тренировки и постоянство".

Нормално е Tito да е недоволен. Кой може да го вини? Не стига, че в MMA хората, които не са на PEDs, се броят на пръсти, а и е супер деморализиращо да те бият хора, които мамят за да получат предимство. Феновете не им пука особено, защото масово хората искат да гледат кръв и пот, 100 метра под 9.60 и прочие, но UFC трябва да решат проблема. Е, това няма как да стане като продължават практиката само с тест за урина, в деня на мача, както беше в Texas.

За Silva, цялата му кариера е под въпрос. Със сигурност е отписан от дебата за "greatest of all time", но има и сериозно съмнение за всичките му успехи в UFC. Щях да повярвам, че наистина е заради контузията, но просто не ставаш от абсолютно посредствен WW боец, какъвто беше в PRIDE, до човек, качил десет килограма мускулна месец за толкова кратко време. Да не говорим, че не е нормално най-добрите ти години да са след 35. В MMA е супер млад спорт и реално PEDs културата е много силна, но човешкото тяло сериозно се забавя след 35. Хора като Couture и Henderson са виновни, въобще да има дебат около това, но за Hendo е ясно, а за Couture всеки е наясно каква е била ситуацията. При всички случаи, Anderson Silva трябва да си признае и да спре да се излага, защото вече с кариерата му е свършено.

Всички са на зоб, няма изключения, професионалният спорт го изисква. 

Ortiz е нелеп, както винаги.

Дори шахматистите взимат, та какво остава за бойни спортове...

antropophagus

Да бе, всички... Братята Диаз примерно не взимат допинг! Те са на the natural shit - пафкат марихуана! :D

Мен всичко ми е ясно, единствено не мога да разбера как така хващат Jones с кокаин и всичко минава без изслушавния пред атлетическата комисия, а за Диаз май нещата не стоят така. 

• 2 weeks later...

Андерсън Силва иска да се бие през 2016 год.

След като се провали на два допинг теста преди и след UFC 183, бъдещето на Силва остава неясно. Боецът обаче твърдо отстоява позицията си и отрича да е вземал съзнателно забранени стимуланти. Паяка дори поиска отсрочка на изслушването си от атлетическата комисия, за може частна лаборатория да тества отново всичко, което той е вземал за лечение на счупения си крак.

„Ще се завърна догодина.“ Каза Силва в Рио.“ Все още не знаем каквоще се случи заради всичко, което съм приемал по време на терапията на счупения ми крак. Всички суплементи бяха занесени в лабораторията на комисията за да изследват кое не е наред. За мен беше голяма изненада. Планирам да се завърна следващата година.“

Силва отговори и на въпроса защо е подписал договор за няколко битки с UFC при положение, че е на 39 години.

„Това беше предложението на Дейна и Лоренцо. Единствената сериозна контузия, която съм имал е счупването на крака. Говорих с отбора си и видях, че е възможно. Тренирам с фокуса да се бия още пет години. Вече имам програма за следващите 5 години. Би било добре ако може да се бия повече, два или три пъти в годината.“

----------------------------------------------------------

Още 5 години! не знам как ще се случи това, но все пак се надявам отново да видим паяка в октагона. 

На Jones теста е "out of competition", докато на Diaz e "match day".

Проблема е , че марихуаната е забранена субстанция от комиясията , а кокаина е просто незаконен , в листата на комисията не фигурира като забранено вещество .

Колкото до тревата на Диаз , дори и извън деня на мача с положителен тест мисля , че подлежи на наказание.

Не винаги нещо незаконно е забранено както в случеят с JJ и не винаги нещо законно е разрешено като тестостеронните терапии на Сонен , за които той имаше медицински документи , че е с лечебна цел за диагностициран проблем.

Въобще топика за забранени/разрешени вещества от комисията е нужно да се преразгледа от до ... обаче големият проблем там е , че като PED-та могат да се ползван 34563846321874613 законни неща , а контрола върху медицински приложени вещества е труден . Имаше и клауза , че при определени здравословни проблеми , примерно както беше при Сонен не винаги лицето подлежи на наказание , зависи от проблема и назначената терапия от легитимно медицинско лице.

Еdit: Тито е единственият от старите, за който съм сигурен , че е чист. Има пълното право да го каже това , особено след отношението на UFC към него относено на отношението към Андерсън.

И кокаина и марихуаната са забранени, но само in competition (в деня на мача). Джоунс изобщо не е трябвало да бъде тестван за кокаин, месец преди мача и от там идва объркването.

И кокаина и марихуаната са забранени, но само in competition (в деня на мача). Джоунс изобщо не е трябвало да бъде тестван за кокаин, месец преди мача и от там идва объркването.

Възможно е и аз да бъркам , но помня в някакво интервию или с Сонен или с Витор беше , че обсъждаха някакво объркване точно с кокаина като забранена субстанция.Възможно е да е било само за деня на мача , но съм останал с впечетление , че не фигурирал в листите на комисията.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...