Jump to content

Правилата в ММА и колко ограничават реалността

Shawn_Michaels

Recommended Posts

Shawn_Michaels

Това винаги съм си го мислел и искам да го споделя,колко ме дразни :) ,да започнем:

Според мен правилата,които са в ММА ограничават с супер голяма степен истината,защото има толкова много правила някои които дори апсурдни за мен - не може колена в главата на земята,не може да го риташ по главата докато е на земята,не може удари в тила,не може удари в слабините и гърлото,не може бъркане в очите не може дране,хапане,скубане,не може лакти на земята от позиция с приклещване(примерно позиция за armbar и лакти в главата).

Всичко това ограничава до много голяма степен цялата реалност и се получава едно опрягане на състезателни коне,където се губи и до голяма степен желанието за победа,което по принцип в реалноста играе много по-голяма роля до колкото в ММА.

Докато в примерно в бойните изкуства има специални глави и техники точно за тея непозволените удари(удари в гърлото,слабините и прочие).Това да го няма долу горе разбирам,ама сега удари в тила и ритане и колена в главата на земята това не мога го разбера,точно и затова се получава това колко силни са борците в ММА,еми как няма е силен като не можеш да му изпереш един лакът в тила докато се опитва те събори,а това че не може колена и ритници в главата докато е на земята супер подпомага прехвалената борба и brazilian jujutsu.Айй нека той е под мене му играя едни колена в главата като го пресирам нека се пробра ми извива крака и ръце.Или нека ме събори даден борец се опитва ме държи,такова хардкор щипане и драскане ще види,няма да иска да ме докосне,ще бяга като опарен,а евентуално ако не бяга се прави на мъж,ще загуби доста кожа и в крайна сметка иска не иска болката ще го принуди да пусне.

В първите UFC-та повечето от тея работи които изброих бяха разрешени и бяха доста по-реални боевете,докато сега навлязъхме в PG ерата не само в кеча,а в във всичко,и всичко е толкова лицемерно,но няма как такъв е светът в момента.

410e8-1526197995-500.jpg
"Doin' what I want to do, When I want to do it."

Според мен положението сега е в пъти по-добро от колкото да гледам как двама мъже си праскат китюци в топките 15 минути. Точно тези първите UFC-та получават доста смесени реакции, много негативизъм има също именно заради тези глупости, които забраняват после. Все пак е спорт, а не уличен бой и като всеки спорт трябва да има правила. Това си е мое мнение иначе наистина има доста бруталности в началото, които са интересни да се видят.

Това е боен спорт , не кютек пред кръчмата .Първите UFC-та за мен лично бяха абсолютен фарс , а победата на Грейси с лактите повече от неправилна.

И правилото за бъркане в очите трябва да се следи и да се отчитат тези неща в съдииските карти , не определени хора да го правят повече от веднъж в мач и да остават само с устно предопреждение.

BJJ-то не е прехвалено , нито пък е прехвалена и борбата ... а последното нещо , което ще притесни един граплер е това , че ти разбираш ли ще го дереш.

Лактите 6/12 са забранени с причина. При такъв удар  почти цялата тежест на тялото може да падне на лакета , удряш с изключително здрава основа с малка площ ... сиреч може реално да се убие човек с такъв лакет ... 

Ритниците в главата  при опонент на земята са забранени отдавна , но пък заради това правило g&p-да е много по-интересен за гледане отколкото , някой да рита друг в тиквата.

antropophagus

Първите UFC-та са супер интересни за гледане, аз лично доста им се кефя, но няма какво да се лъжем - това е варварски период с по-голямата част от боевете в кръчмарски стил. MMA трябва да е спорт преди всичко, а не улични боеве. То ако има драскане и щипане спортът ще изгуби всякаква легитимност. :D Ударите в тила са прекалено опасни и няма нищо техничарско в тях, просто евтин приом според мен. За ударите в ташаците, гърлото, бърканията в очите изобщо няма нужда от коментар, освен ако не тролиш... :lol: Иначе на soccer kick-овете и като цяло ударите с крака на опонент на земята и аз съм привърженик и да, има вярно в това, което казваш за положението на борците в този случай, но има и един друг момент - борците също могат да извлекат преимущество от това - като включиш в top control-а, който установяват на противника и удари с крака в главата тогава ще имат по-голяма възможност за finish. Като цяло динамиката на двубоите ще се засили, независимо кой ти е силният стил.

antropophagus

И правилото за бъркане в очите трябва да се следи и да се отчитат тези неща в съдииските карти , не определени хора да го правят повече от веднъж в мач и да остават само с устно предопреждение.

Абсолютно съгласен с това! :)

Shawn_Michaels

BJJ-то не е прехвалено , нито пък е прехвалена и борбата ... а последното нещо , което ще притесни един граплер е това , че ти разбираш ли ще го дереш.

Сигурен ли си,че последното нещо което ще притесни един граплър е това ще го дера?!Я пак си помисли,явно не си попадал в такава ситуация,да знаеш колкото брутално може да бъде щипането и деренето,болката е много по остра от много неща които можеш да изпиташ,точно с дране и щипане може да се отдели кожата от човешкото тяло,а за синити да не говорим.

Относно ММА ясно,че е спорт и тея работи няма как да се случат,това ми е ясно,просто изразявам мнение защо ММА боя не е толкова реален(аз не претендирам,че тея неща трябва да се въведат,защото ми е ясно,че няма как да стане за това не ме атакувайте ;) )

Muay Thai-a е може би най-бруталното бойно изкуство и на най-високо ниво би се представил,някои който го владее в един бой без правила,там ще се загубят точно тея всички преимущества,които grappler-ите имат.А независимо дали го удобрявате или не както казах в повечето бойни изкуства има специални техники които са насочени точно към гърлото и слабините.Примерно кунг-фу особено там има повече от дузина точно такива техники,които целят точно това там е целия смисъл на кунг-фу,да победиш противника с минимални усилия,същото се отнася и за карате и прочие,но като се погледне от спортната страна всички тея работи са забранени.

410e8-1526197995-500.jpg

rated r superstar

Не,че нещо лично, ама да не си путка,че би щипал и дращил докато се биеш? Ритането в топките също е путкенска работа. 

wwe_1421845634__seth-rollins-signature-4

Shawn_Michaels

Еми може и да съм путка(или психопат :D ),наречи го както искаш,но точно тея неща ще те отдръпнат от мен и няма да искаш да ме докоснеш,а само да ми смачкаш мутрата :) ,там е идеята че нищо не би ме спряло да победя,защото бих направил всичко това да стане,never give up attitude ;) всичко друго са предрасъдъци путка мутка все тая

410e8-1526197995-500.jpg

ММА боят не е реален бой - това никой не го отрича. Но това си остава най-близкият боен спорт до реалността. И по-близко няма на къде.

В реална ситуация има много неща, които не са константи и не зависят от нищо освен от ситуацията. Много пъти съм чувал, че боксьорите в реален бой се справят най-добре, защото в реална ситуация много от нещата са неприложими заради мястото, на което се намираш, дрехите, това какво има около тебе, че не си разтегнал и т.н. и най-често боят приключва с няколко юмрука  и тук-таме дърпане на дрехи. Иначе в бой между бойци преди години се видя кое е най-ефективното - граплинга. Борци, самбисти и жиу-жицу майстори разбиха на пух и прах де що имаше каратеки, кунг-фу майстори, боксьори, кик боксьори и т.н.

ММА-ят няма как да си промени правилата, защото всички удари, които са изхвърлени от правилника, за изхвърлени от там с причина. Просто са много опасни за здравето. Дори много хора твърдят, че и лактите в g&p трябва да се премахнат.

dr jack levine

Влез в някоя зала и одери някои или му бръкни в окото да видиш к'ви тукати ще ядеш. За хора, които знаят, какво правят тия ограничения важат, ама за някоя шматка, която първи път е по гръб и отгоре има човек ти гарантирам, че дрането и щипането няма да му помогнат, ама изобщо. Пак наблягам на "ако знаеш какво правиш".

sid-mandy-coombes.jpg

I AM THE MAN. WHEN I WALK THE GROUND SHAKES. I JACK JUSTICE HAS NO COMPATION FOR ANY LIVING SOUL!!!!!!!!!!!!! BECAUSE IM JACK JUSTICE AND JACK JUSTICE RULES THIS WORLD!!!!!!!!!!

@Shawn_Michaels ти представяш ли си боец в нокдаун, a някой като Jones да го рита на земята в зъбите с всички сила ? Ще се наложи да разполагат катафалки до октагона. Off:

А иначе тая тема плаче за редакция от parcaleste. Има доволно правописни грешки

:D

MAKE AMERICA GREAT AGAIN !!!

FUCK LGBT AND LIBERALS!

Shawn_Michaels

Влез в някоя зала и одери някои или му бръкни в окото да видиш к'ви тукати ще ядеш. За хора, които знаят, какво правят тия ограничения важат, ама за някоя шматка, която първи път е по гръб и отгоре има човек ти гарантирам, че дрането и щипането няма да му помогнат, ама изобщо. Пак наблягам на "ако знаеш какво правиш".

Кви тукати ще ям след като съм му бръкнал в окото....след като той няма да вижда или удар в слабините и най-коравия да си си долу,а и не говорим за битки Давид срещу Голиат,а бойци на еднакви начала,а за това човек отгоре няма помогне дрането и щипането така ли при full def и примерно го одереш за гърлото или да му хванеш трахеята и го захапеш за зърното без да пускаш познай какво ще стане..... без той да има контрол над главата ти,но по принцип никога не трябва се стига до там той да е отгоре,защото лактите в тила преди това няма да му позволят те събори

410e8-1526197995-500.jpg

Ако искате да гледате махленски бой - има достатъчно клипчета с пияни руснаци, които се бият по автогарите, заведенията и къде ли още не, пуснете си тях. ММА-я е боен спорт, а не селски кютек. Забряанените неща от правилника неща са забранени по някаква основателна причина, не защото някой е нямал какво да прави. Това е цяла индустрия, за да се забрани дадено нещо, по темата са изказали големи лекари, бойци с черни колани и то не 1-ви дан и т.н. Нито Шон_Майкалс, нито МейнИвентър знаят повече за това от въпросните хора. Въобще за мен е несериозно да се обсъждат правилата при положение, че те са направени с основна цел предпазване на здравето (доколкото е възможно естествено) на бойците. Ще ме прощават хората, които негодуват против това или онова правило, но е доста тъпо това. Това не са гладиаторски битки, от които оцелява само един и имаща за цел да забавлява малоумното още население, това е спорт и спорт ще си остане.

Shawn_Michaels

@Shawn_Michaels ти представяш ли си боец в нокдаун, a някой като Jones да го рита на земята в зъбите с всички сила ? Ще се наложи да разполагат катафалки до октагона. Off:

Съгласен съм :) ,не ми разбрахте цялата идея половината от критикуващите явно ;) gboy я разбра най-добре(може би леко грешен начин построих темата).Идеята ми беше,че правилата отдалечават много ММА от истинския бой и реалността и в крайна сметка ММА си е просто спорт

410e8-1526197995-500.jpg

Съгласен съм :) ,не ми разбрахте цялата идея половината от критикуващите явно ;) gboy я разбра най-добре(може би леко грешен начин построих темата).Идеята ми беше,че правилата отдалечават много ММА от истинския бой и реалността и в крайна сметка ММА си е просто спорт

Ок, не съм разбрал. Но това което пишеш не е тайна за никого, и ако целта на темата не е одумването на MMA-а, и в частност UFC, аз не виждам смисъл от нея. Както и да е, мен това не ме касае, щом на вас ви е интересно.

MAKE AMERICA GREAT AGAIN !!!

FUCK LGBT AND LIBERALS!

Не си струва да си хабим анти-бан промоцията за нещо в тоя куц раздел. 2rzukw3.gif

В началото UFC наистина представляваше в голяма степен бой без правила!Почти нямаше правила ако е имало такива те бяха ужасно оскъдни.Нямаше го разпределението по категории , победителите се определяха на турнирен принцип , като един съзтезател можеше да има и 4-ри мача за една вечер.ММА-а се разви до днешните стандарти и общо взето няма нищо общо като в началото.Сега това си е спорт , пълен с правила и ограничения , целящи да предпазят здравето на съзтезателите.ММА-а в момента е много близко до реалният бой , но това не го прави такъв!

Правилата ограничават , но предпазват и носят приходи!

antropophagus
ММА-ят няма как да си промени правилата, защото всички удари, които са изхвърлени от правилника, за изхвърлени от там с причина. Просто са много опасни за здравето. Дори много хора твърдят, че и лактите в g&p трябва да се премахнат.

Те примерно по Pride правилата са забранени май, а в същото време бяха позволени soccer kick-ове. В One FC в днешно време примерно също ползват правила по-близки до тези в Pride отколкото Unified rules само че са позволени и лактите при граунд енд паунд. Иначе лактите в граунд енд паунда също са брутални ама никой не казва нищо, а soccer kick-овете видиш ли били бруталните в същото време... Общо взето поне според моите разбирания UFC сега са на върха на хранителната верига и техните правила се имат за стандарта, но това не значи, че правилата им са идеални както някои смятат. Има и други организации, които не ползват същите правила и не са в стил касапниците от ранните UFC-та ама тях кой ги бръсне за слива изобщо. Но тук вече май доста се отклоняваме от темата, която като цяло май се оказа леко безсмислена (не го казвам с лошо Shawn_Michaels, дискусията е интересна иначе). :D

Shawn_Michaels

Идеята за темата ми я отключи мача на Хендерсън и early stoppage-то викам да не спамя темата с offtopic и да си дойдем на думата :D ,то е ясно че няма как да се премахнат повечето от правилата,тея правила са направени за да protect-ват бойците и да няма смъртни случай,но понякога наистина преувеличават и се губи цялата тръпка,примерно Хендерсън беше надъхан да продължи дори той самия нямаше нищо против,а да не говорим публиката,от тая прекалена предпазливост губят качеството на мачовете поне това могат да се опитат да оправят,а иначе другото за което говорех мисля че е ясно,ограниченията от към прийоми са достатъчна загуба на реалността,за да има и тея ранни спирания и в крайна сметка бие тоя,който се "търкаля" по-добре :D

410e8-1526197995-500.jpg

Абе има си правила , който наистина ограничават , но са там с цел ... когато те ритне някой на улицата в главата е едно , когато те ритне човек , който цял живот е блъскал и е стигнал до това ниво на спорта с тонове кръв , пот и сополи  ще е друга картинката. Я само си представете , ако Джоунс на тази си височина вкара 12 лакет на някой на пода какъв ще е крайният ефект ? Или Барао да ритне с някой сокер кик опонент , докъто е на пода ? ... Тука става въпрос буквално за човешко здраве отвъд сътресениице или счупен нос.

Хора, ако зависи от публиката, ще оставят бойците да се налагат докато не припаднат, че и след това. Нищо прибързано нямаше в спиранията - нито на Хендо, нито преди това при 8 секундния бой. И двамата не се защитаваха адекватно - това е, което съдиите гледат преди да спрат мача. Това, че размахваш ръце и по инстинкт гледаш да хванеш нещо, не означава, че си в състояние да се защитаваш и заради това мачът се спира, преди да стане сакатлъка, защото всеки нокаут и по-тежък удар си оказва влияние за здравето на човека. Вижте в бокса как се дават ТКО-та, два-три удара по-сериозни един след друг и съдията спира срещата, защото не е идеята единия да се строполи на земята - това е лошо за здравето на тия хора.

И да го оставиха Хендо какво щеше да стане - щеше да хване крака на Мусаси ли какво? Щеше да изяде още няколко чука преди рефера да се намеси, но защо? По каква причина? Много ясно си личи кога един боец може да се защитава и кога е изпаднал в състояние, в което по инстинкти просто се пази.

В това отношение правилата на ММА-я са с цел да не се стигне до осакатяване и няма много общо между тях и ранните спирания. А ако искате колена в главата и така наречените сокър кикове - имаше такива в Прайд и общо взето не беше красива гледка. Същото се отнася и за "настъпванията" на паднал опонент в главата - газеха се като полудели говеда - брутално и атрактивно, но опасно и естествено, че го спряха. За лакът 12-6 - вижте тъй наречената загуба на Джон Джоунс, когато щеше да убие Мат Хамил ... еми, не е ок.

Ако Мусаси и Хендо се "биеха наистина" (и дори не мога да повярвам, че пиша тая глупост :dry: ), то Мусаси вероятно още като видя, че Хендо падна щеше да почне да го рита в главата и тогава нямаше да има ранно спиране.

antropophagus

Хм, така както си формулирал аргумента си съм съгласен донякъде (за сокер киковете, с другото съм абсолютно съгласен). Принципно съм си още на мнението, че сокер киковете и колената в главата на съперник на земята правят двубоите по-динамични и интересни, но наистина са опасни и за да бъдат легални трябва реферите да са много по-нащрек и точни в решенията си, а както виждаме дори и с по-лимитирани правила пак стават сакатлъци. Стомповете като ги спомена са отвратителни наистина... А ако се забранят лактите изобщо на земята - не само че граунд енд паундът ще е по-безопасен, а и ще бъде и по-креативен според мен, защото за да могат да нанасят ефективни удари трябва да се стараят повече.

Аз нямам нищо против Unified Rules of Mixed Martial Arts, тъй като както отбелязахте важно е здравето на бойците и то трябва да бъде преди всичко, защото все пак не гледаме касапница. Обаче пък съм много против подобни early stoppages както в Amirkhani vs. Ogle и Dan Henderson vs. Gegard Mousasi. И ако в първия мач спирането беше донякъде резонно, тъй като след flying knee Огле получи и още няколко удара, то ко-мейн ивента определено не трябваше да бъде спиран толкова рано, защото за мен това не беше KO punch и не мисля че Хендо не можеше да продължи мача. Всички знаем колко държи на бой, така че не виждам защо съдията не даде още малко време за да разберем какво ще се случи...вероятно Mousasi щеше да вземе своето, но със сигурност ако мача беше продължил още малко нямаше да останат тези въпросителни.

• 4 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...