Jump to content

WCW/Mortal Kombat Appreciation Thread

RcadestickR

Recommended Posts

Вчера, докато гледах промо видеото за новата TNA нокаутка се сетих колко огромно популярно нещо бяха Mortal Kombat сериите. Малоумно голям фен съм на филмите, въпреки че са особен тип негледаем боклук. Гледах двойката на кино, когато излезе (при това в пълен салон!). Тук ще ме заболи сърцето, както всеки друг, който е гледал и единствения сезон на Mortal Komabt: Conquest, който завърши с отворен край. За игрите нямам какво да кажа, което не е повторено милиони пъти. MK от 1 до 4 са, може би, най-емблематичните бойни игри правени някога. Потроших си ръцете някога да цъкам MK:Trilogy, портната за PS1. MK4 естествено съм цъкал за пръв път на компютър, като повечето хора. Помня, че имаше и някаква side-scroller игра MK: Sub-Zero Story, която изхвърлих през джама един светъл ден, защото ме изнервяше до безкрай. След MK4, игрите отидоха в кенефа, защото май Midway изгубиха правата.

Както и да е... Който разбира колко изордски популярни бяха тези неща ще разбере и защо WCW се опитва да емулира успеха им в средата на 90-те с Glacier. Не ме разбирайте погрешно, човекът е плачевен на ринга, както можете да видитие от клиповете в спойлер тага по-долу. Открих го някъде през 2006-та, когато се сдобих с нормална интернет връзка, но чак вчера се замислих, че ако имах достъп до WCW през '96-та, сигурно още щях да съм най-големият му фен. Става въпрос за време, в което подобен тип "нинджи" бяха на мода, заедно с Power Rangers и MK. Mortis също е подобен експеримент, може би и Wrath, но ако Glacier = Sub-Zero, Mortis = Shao Kahn, Wrath = ??? Май никога няма да разберем.

Интересното в случая е друго: защо в днешно време, при наличието на game индустрия за милиарди долари, която влезе в мейнстрийма, кеч светът не се е възползвал от тази популярност? Cross-over потенциалът е огромен, защото и голяма част от фен базата се припокрива. Не говорим за WWE игрите, а по-скоро за обратния сценарий. Надявам се темата да се превърне в подобна дискусия. В противен случай, оставям ви с най-доброто от Glacier и с тъгата, че кечът никога повече няма да бъде толкова цветен, както и с радостта, че такава глупост вероятно повече няма да гледаме.

https://www.youtube.com/watch?v=FFlNxHiVfdM

https://www.youtube.com/watch?v=W8IebYyt_Ag

https://www.youtube.com/watch?v=l1NzprbE1pQ

https://www.youtube.com/watch?v=MGnvJnHN1Oo

Разбираш ги киковете, Бишоф :D

https://www.youtube.com/watch?v=T1rapXtgiis

Разбираш ги салтата, Голдбърг

https://www.youtube.com/watch?v=8XR-e71qUUM

Choose Your Destiny!

https://www.youtube.com/watch?v=F07FD0uoilw

anitrezashkakoaliciq.png.f1b67e01889f60e98e8ba5bf323780cb.png

Преди няколко години Радо1945 ме беше зарибил да гледам WCW и още на първото шоу, което гледах видях Mortis и е ясно, че и аз веднага долових връзката с Шао Кан. Само като го видях и интереса ми доста се повиши, а след Радо ми каза, че има образ като на Sub Zero и като един от любимците ми естествено бях на седмото небе и ми беше кеф да го гледам, макар, че Glacier наистина не е много впечатляващ като кечист. :D

Един 2 минутен мач на Glacier ми е по-интересен от най-добрия мач в кариерата на Miz, некадърен бил, но направи доста интересни неща. Беше яка идея навремето, помня пък аз като имах нет 2006 и започнах да играя на емулатори като ненормален - WCW/nWo Revenge за Nintendo 64 и там го имаше и Glacier и Mortis и се сцепвах да играя с тях. Chris Kanyon/Mortis беше мега-откачен на ринга, той и Hollywood Nova/Simon Dean от ECW бяха най-големите изроди откъм кеч-иновации на ринга през 90-те, просто богове на измислянето на луди хватки и невероятни spot-ове, жалко че нито един от тях не проби в големият кеч, освен краткият stunt на Simon Dean в WWE и спечелването на US и Tag титлите на Kanyon по време на инвазията.

Иначе Kanyon вече не е между живите, но Glacier наскоро, преди годинка-две, се появи в един от най-големите турнири на CHIKARA - King of the trios, и показа не лоша форма за годините си и габаритите си. Определено култов образ, който може да е бил абсурден, но е бил поне забавен, интересен и очакван от всички фенове, нещо, което в наши дни просто няма как да стане. Ето примерно един Sami Callihan, го чакаме вече 5-6 месеца да дебютира с хакерският gimmick  и като гледам май ще си останем само с чакането...

• 2 weeks later...

Mortal Kombat 4 ми беше първата игра за компютъра (или поне от първите, но май баш първата си беше) и естествено се сцепвах да играя. Беше си култова отвсякъде. Иначе и MK3 съм играл на сега мега драйв 2, но я нямах дискетата и съответно само от време на време, когато ми попадне или някъде по клубовете. Но всеки случай не вярвам да има човек от поколението деца на 90-те (тоест раждани 1980+), който да не разбира култа по Мортал Комбат. 

Само да добавя към първия пост, че в наскоро излезе и един web сериал за МК и според мен е много добре направен. Доста хора останаха разочаровани, защото едва ли не очакваха, че ще е нещо WOOW, но изпускат момента, че обикновено уеб сериите са много ограничени откъм бюджет и нещо особено грандиозно няма как да стане. Но както и да е - пак казвам - за мен уеб сериалчето си беше супер. Бяха се опитали да го направят максимално реалистично и ... ми беше им се получило. :)

-----

Образът на Glacier го видях преди няколко години, когато си бях изтеглил всички Nitro-та и се бях позагледал. Честно казано много ми допадна тоя образ, а ако го бях видял като дете, когато даваха Nitro по кабелната и още не бяхме много убедени, че не се бият наистина :D , сигурно щях да подивея от кеф. На ринга може и да не е нещо особено, обаче такъв "нинджа" образ си е супер и се очаква именно да бие с разни такива хватки и удари. Честно казано не го намирам за глупав образ - еле пък за времето си. И в момента не бих отказал в low-card -а да гледам някой подобен "нинджов" кечист, който да разчита на шутове и кунг-фу хватки.

------

Това, че един кечист е ограничен на ринга не го прави обезателно скучен образ, стига да е добре буукнат. Гледах на скоро ДВД-то на Джим Корнет - UK tour или нещо от сорта, където си говореха за буукинг и той даде за такъв пример някакъв кечист от миналото, който бил много грамаден и изглеждал страхотно - страшен, а-у, обаче много, много дървен на ринга. И решили да го играят, че е някакъв див звяр-туземец, който някой си докарал от на майната си (май от някава джунгла беше  :lol: ) в Щатите - така било напълно обяснимо защо не можел да изпълнява като хората хватки и изглеждал достатъчно реалистично и интересно в очите на хората, та направили направо хит от него. Не помня за кой ставаше дума и вероятно не разказвам историята съвсем правилно, но вярвам се разбира какво искам да кажа. Glacier може и да е дърво на ринга, но за нинджа от аркадна игра :D си е екстра с подобен ограничен арсенал. А и на вид беше страхотно издокаран с тоя костюм.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...