Jump to content

Starrcade: 30 години по-късно


Bobby Angel

Recommended Posts

1ac2ae137a66713b.jpg

 

Статията е написана за личния ми блог в края на ноември миналата година.

 

В началото на 80-те години на миналия век National Wrestling Alliance властва над кеч-индустрията в САЩ. Обединявайки множество локални промоутъри, Алианса не само няма равна конкуренция, но и се превръща в една от най-желаните атракции в Америка.

През 1983 г., търсейки перфектната сцена за кулминацията на враждата между Световния шампион Харли Рейс и набиращия все по-голяма популярност Рик Флеър, NWA обявява Starrcade. Събитието е планирано за 24-и ноември под банера на Jim Crockett Promotions, а арената е Greensboro Coliseum в Северна Каролина.

Тъй като по това време отделилата се от NWA компания World Wrestling Federation на Винс МакМеън излъчва шоута си по кабел и сателит в цялата страна, а Алианса се ограничава само до местни телевизии, промоутърите не залагат на медиен успех. Цялата организация на Starrcade се гради върху живата публика в залата и отразяването на събитието извън границите на Щатите.

Добрите сценарни умения на 3-кратният Световен шампион Дъсти Роудс привличат в Колизеума 15 500 души. В шоуто вземат участие легенди като Кевин Съливан, Абдула Касапина, Карлос Колон (баща на Карлито Колон) и Боб Ортън (баща на настоящия шампион на WWE Ренди Ортън). За Телевизионния колан в мач „Титла срещу маска“ се изправят Чарли Браун и Великия Кабуки, Роди Пайпър премерва сили с Грег Валентайн в мач с кучешка каишка, а Рики Стиймбоут и Джей Янгблъд побеждават Световните отборни шампиони – братята Джак и Джери Бриско.

Финалът на вечерта е сблъсъка в стоманена клетка между 7-кратния Световен шампион на NWA Харли Рейс и печелилия веднъж до този момент златото „Детето на природата“ Рик Флеър. За съдия на срещата е озбран легендарния Джийн Канитски.

Мачът започва с класически технични захвати в областта на врата и краката. Рейс прилага „Пайлдрайвър“ и захвърля опонента си в мрежата на клетката. „Детето на природата“ не остава длъжен и отвръща със същия ход. След няколко суплекса, Флеър прилага „Цифрата 4″ на шампиона. Изтощени и кървящи, двамата кечисти се откъсват един от друг и след „Преса“ от най-горното въже, раменете на Харли Рейс са приковани на пода до тройно отброяване.

Двайсет и пет минутният сблъсък приключва с екзалтираното скандиране на феновете. Рик Флеър поставя шампионския пояс на кръста си, с което дава началото на един от най-великите рейнове в историята на спорта.

За съжаление за зрителите пред малкия екран, зимната буря прекъсва излъчването на Starrcade в голяма част от Каролина, и те не могат да станат свидетели на спектакъла, по време на който всички титли заложени в мачове сменят собствениците си.

Въпреки това през следващите дни в цялата страна и дори във Великобритания се говори само за шоуто на NWA. Медиите отразяват събитието като едно от най-значимите спортни такива за 1983-а. Рик Флеър се превръща в най-обсъжданата знаменитост зад океана, давайки интервюта във почти всяко телевизионно студио.

За да отвърне на удара, Винс МакМеън наема звездата на American Wrestling Association Хълк Хоган само месец след Starrcade. Войната между Алианса и WWF се засилва още повече през следващите няколко месеца, когато към Федерацията се присъединяват Роди Пайпър, Андре Гиганта, Джими Снука, Грег Валентайн, Рики Стиймбоут и други.

През 1984 г. Хоган печели Световната титла на WWF от Железния Шейх в Медисън Скуеър Гардън. Това събитие засенчва Starrcade от същата година, главен мач на който е Флеър срещу Дъсти Роудс.

Година по-късно WWF стартира WrestleMania – турнирът смятан за главно събитие в кеч-индустрията днес. Участието на Мохамед Али и други знаменитости изправя WWF лице в лице с NWA.

През 1985, 86 и 87-а Starrcade продължава да се провежда в Jim Crockett Promotions. Виждайки 93 хилядната публика на WrestleMania III, Джим Крокет мл. сключва сделка с TBS за излъчване на шоу наречено Clash of the Champions, с главен мач за Световната титла между Рик Флеър и новоизгряващата звезда Стинг, като по този начин драстично намалява гледаемостта на WWF.

През 1988 Jim Crockett Promotions биват продадени на Тед Търнър, който ги преименува в World Championship Wrestling.

Рики Стиймбоут се завръща в NWA и става лице на компанията, докато Флеър е главатар на „4-мата конници“ – банда, помитаща всеки противник без чест и с измамни ходове. Това се харесва на феновете и голяма част от тях отново наблягат на NWA/WCW.

 

През 1990 година Флеър срещу Стинг е най-популярния сблъсък на годината, но само 12 месеца по-късно „Детето на природата“ взема шампионския пояс на NWA и сключва договор с WWF. Там той се изправя за пръв път с Хълк Хоган и Брет Харт и става Световен шампион на друга компания освен Алианса.

Когато се завръща в WCW две години по-късно, Флеър печели обичта на феновете за пореден път, и в своя роден град Шарлот, Северна Каролина, създава поредния незабравим мач на Starrcade срещу Вейдър, грабвайки златото на WCW.

Шампионата и Алианса разделят своите пътища, опитвайки се да намерят добро решение за справяне с конкуренцията в лицето на МакМеън, който по това време е по-могъщ от всякога, притежавайки седмично ТВ шоу наречено RAW.

През 1994 г., водещи лица на Федерацията като Ренди Савидж и самия Хълк Хоган се присъединяват към WCW. Конкуренцията между двете компании става все по-озлобена, когато Шампионата отвръща със свое ТВ шоу – Nitro.

96-а е годината която преобръща събитията. Кевин Неш и Скот Хол се завръщат в WCW след успешни кариери в WWF, и заедно с Хълк Хоган създават стейбъла New World Order. Телевизионният рейтинг на Шампионата преминава този на Федерацията.

Продължителната вражда между nWo и WCW става център на внимание за феновете. Войната ескалира на Starrcade 1997 в мач между Стинг и Хълк Хоган за Световната титла в тежка категория.

Макар и с непривлекателен завършек, турнирът се превръща в най-гледаното шоу на 97-а.

През следващите няколко години, в безумни опити да унищожат Федерацията купивайки всичките й звезди, WCW губят рейтинг в полза на WWF. Starrcade си оставя главно събитие на компанията до 2000 г., когато Винс МакМеън изкупува акциите на конкуренцията.

 

Днес, 30 години след първото си издание, Starrcade остава в историята като събитието променило завинаги кеч-света. Неотстъпващ на WrestleMania, спектакъла на NWA и WCW е събирал под един покрив звезди от най-висок ранг – Хълк Хоган, Рик Флеър, Брет Харт, Стинг, Стив Остин, Великия Мута, Еди Гереро, Крис Беноа, Крис Джерико, Голдбърг и още много други.

[center][b][size=5][color=#ff0000]WWW.BOBBYANGEL.WORDPESS.COM[/color][/size][/b][/center]

Link to comment

Блога не ми пречи , но да го преработи статията  в по-прегледен и четивен вид .С тия абзаци и на зиг заг глава ме заболя ,

 

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...