Jump to content

Неуспешните опити за създаване на нови по-големи федерации през 21-ви век


nWoHulkster

Recommended Posts

Темата беше избрана чрез гласуване >тук.

След затварянето на WCW и ECW, а и още преди това, един куп нови федерации започнаха да правят опити да отхапят парче от "кеч пая" с надеждата, че това ще доведе до големи финансови облаги за тях. Уви, не им се получи и собствениците на тези федерации видяха, че всъщност пробиването на кеч пазара през 21-ви век е значително по-трудно отколкото изглежда като го погледнеш на хартия и видиш "празната дупка", оставена в него през 2001. В тази статия ще разгледам опитите за създаване на нови по-големи федерации през последните 13 години (главно в САЩ, но не само там). Някои от въпросните федерации наистина се опитваха да бъдат сериозни играчи на кеч сцената, други правиха подобни твърдения, обаче всъщност бяха просто въздух под налягане, а трети имаха по-скромни амбиции, но все пак се целеха по-нависоко от просто поредната нова кеч (indy) федерация. Освен това в статията ще бъде спомената и една федерация, която беше на много по-ниско ниво, но мисля, че е интересно да се спомене, тъй като включваше едно от най-големите кеч имена и иновативен бизнес модел. Между другото, умишлено няма да коментирам няколко опита за създаване на по-големи федерации в някои държави, тъй като много малко хора тук са запознати с кеча в тези държави.

И така, в хронологичен ред:

WXO Wrestling

5smY0m5.png

Началото на 2000 г. Кечът е доста популярен в САЩ. Обаче, всеизвестно е, че ECW изпитват финансови затруднения и не плащат на всичките си кечисти, а пък WCW, след няколко години големи печалби, отново са започнали да губят милиони долари. И тук идва WXO. Поради cartoon образите през първата част на 90-те и после вулгарните и по-екстремни образи през втората част на 90-те, през този период се правят няколко опита за създаване на нови по-големи федерации, които твърдят, че ще правят кеча "както трябва" (за разлика от големите компании), т.е. ще правят нещата по по-традионен, по-old school начин. Такава федерация беше и WXO. Федерация от тип "кеч шоу, което може да се гледа от цялото семейство". Не е 100% ясно кой беше собственика на WXO, но Ted DiBiase беше екранния шеф. Roster-ът нямаше големи имена (то и нямаше много големи имена, които не са под договор с голяма компания по това време) и беше смесица от най-различни бивши midcard кечисти от по-големите федерации (като например: Dan Severn, Johnny Ace, Bart Gunn, Typhoon, Smash от Demolition, Al Green, Erik Watts, Hack Meyers и др.) и бъдещи indy имена (като например: Adam Pearce, John Zandig, Scoot Andrews, Billy Fives, The Shane Twins и др.). Vader също беше рекламиран като кечист на WXO, но така и не се появи във федерацията. Вероятно щеше да се появи, ако федерацията беше оцеляла за повече от едно шоу... Да, имаше само едно WXO шоу. Записаха три едночасови телевизионни епизода наведнъж, които скоро след това бяха излъчени в национален ефир (syndication), и рекламираха втори тв записи (които щяха да се състоят в Universal Studios Orlando), но тези записи така и не се състояха и федерацията спря да съществува само след едно шоу. И така бързо приключи първият опит за създаване на нова по-голяма федерация през 21-ви век. Не е ясно защо, но най-вероятно финансови проблеми. Жалко. Може да нямаше кой знае какъв roster, но шоуто имаше добра атмосфера и production, със сигурност по-добри от нивото на всички други компании в САЩ в началото на 2000 с изключение на "големите три". Освен това, федерацията като че ли се мъчеше да сформира работна връзка с една от двете главни японски федерации AJPW (освен че използваха няколко американски кечисти от AJPW WXO също така излъчваха AJPW кадри в шоутата си, макар че кадрите очевидно бяха от паратски видео касети, а не директно от източника :D) и евентуално можеше да се стигне до японски All Japan звезди в САЩ, но уви. И между другото, така и не казаха какво означава абревиатурата WXO (най-вече X-а, другото не е трудно да се досетиш какво означава).

WXO видео:

Забавно промо на Johnny Ace

Random tag teams collide: Erik Watts & Zandig vs. Adam Pearce & Tommy Rogers

iGW (i-Generation Wrestling)

1x5E0BP.png

Първият неуспешен опит за създаване на нова по-голяма федерация извън САЩ през 21-ви век. Идеята беше да се направи кратко турне от няколко шоута в Австралия през лятото на 2000 (американският кеч се радваше на голяма популярност в Австралия по това време), едното от шоутата да бъде записано (и в края на годината излъчено като PPV в САЩ) и на тази основа да се изгради нова по-голяма федерация (с евентуални планове за навлизане и в американския пазар). Roster-ът се състоеше от свободни агенти като Curt Hennig, The Road Warriors, Tatanka, Brutus Beefcake, One Man Gang, The Barbarian, Public Enemy и други по-малки имена, а за PPV-то главната атракция беше Curt Hennig срещу баскетболната звезда Dennis Rodman (който, разбира се, вече имаше някакъв кеч опит зад гърба си заради участията му в WCW). House шоутата не draw-наха добре, но PPV-то привлече цели 10 хиляди фенове в Сидни, обаче после се провали здраво като PPV в САЩ (а и не беше добро шоу като качество). Слабата house шоу посещаемост и PPV провала в крайна сметка им провалиха плановете и съответно федерацията спря да съществува. Между другото, един от хората зад федерацията през следващата година си отвори собствена федерация, която беше значително по-успешна, но повече затова по-нататък.

iGW видео:

Curt Hennig vs. Dennis Rodman за i-Generation World Heavyweight титлата (един от коментаторите е Ted DiBiase)

The Road Warriors vs. Public Enemy в Tables мач

WOW (Women of Wrestling)

Z0F7jpc.gif

Вдъхновени от успеха на изцяло женската кеч федерация GLOW (Gorgeous Ladies of Wrestling) в края на 80-те, от време на време се появяват опити за нови такива федерации (и почти винаги основателя на GLOW David McLane е замесен в тези опити). WOW е може би най-успешния опит за създаване на по-голяма женска кеч федерация по модела на GLOW. Федерацията стартира през 2000 и излъчи 24 телевизионни епизода в национален ефир (syndication, подобно на ROH в наши дни, но по повече местни телевизии) и даже едно PPV (едно от само двете изцяло женски традиционни кеч PPV-та в историята на САЩ - другото е миналогодишното TNA Knockouts Knockdown). Почти целия roster беше съставен от жени, които по принцип не са кечистки, но бяха тренирани за такива специално за шоуто. Като за изцяло женска федерация WOW привличаше стабилно количество фенове - това колко от тези фенове са си купили билети и колко са били пуснати безплатно в залата вече е друг въпрос и е спорен въпрос. Връхната точка на федерацията беше WOW Unleashed PPV-то през февруари 2001 в Great Western Forum залата в Калифорния (PPV, за което някак успяха да се уредят с легендарния Bobby Heenаn за коментатор). PPV-то привлече внушителните 9 хиляди фенове (най-голямата публика за изцяло женско кеч шоу в САЩ), но се провали здраво откъм PPV покупки, а и освен това до ден днешен е спрягано като едно от най-слабите кеч PPV-та в историята. И в крайна сметка вече познатата история се повтори - малко след PPV-то парите свършиха, а с тях и федерацията. И тази федерация не успя да изкара дори една година. Ясно е, че американска женска кеч федерация (особено федерация през онези години и то федерация със зелени кечистки) просто няма как да предложи наистина качествен кеч продукт, но подобно на WXO федерацията имаше добра атмосфера и production (като за онези години) и предлагаше един по-различен и по-лек за гледане продукт, а и чесно казано някои от кечистките имаха потенциал - първите три имена, за които се сещам са Terri Gold, Jungle Grrrl (Erica Porter) и Lana Star, но имаше и други. Между другото, Women of Wrestling съществува и в наши дни. По-миналата година направиха рестарт, върнаха стари лица, тренираха нови, добавиха няколко indy кечистки и започнаха да снимат нови епизоди и да твърдят, че тази година ще се излъчват по телевизията. Ще видим.

WOW видео:

WOW Unleashed PPV trailer

Main event-a на WOW Unleashed PPV-то - Selina Majors vs. Thug (Cage мач)

Jungle Grrrl vs. Terri Gold

https://www.youtube.com/watch?v=iMHEKnZoNGg

В YouTube има още много други WOW клипове, ако някой се интересува.

MatRats / Next Generation Wrestling

HwQphJ7.gif

Канадска федерация от началото на 2001. Концепцията й беше напълно различна от всичко друго на кеч пазара до този момент. MatRats щеше да бъде шоу, насочено главно към тинейджърска аудитория и в този ред на мисли roster-ът на федерацията беше съставен само от кечисти между 14 и 21-годишна възраст (като повечето кечисти бяха от кеч школата на семейство Hart). Teddy Hart, Harry Smith (DH Smith/Davey Boy Smith Jr.), TJ Wilson (Tyson Kidd), Rene Dupree, Jack Evans, Apocalypse (Rick Victor в NXT) и др. бяха някои от имената в roster-a. Nattie Neidhart (Natalya) беше водещата на шоуто, а впоследствие коментаторския екип беше Joey Styles и Cyrus (Don Callis). Идеята беше шоуто да съчетава high-flying кеч с екстремни спортове и актуална музика. Една от иновациите им, например, беше слагането на малки "платформи" зад ъглите на ринга, за да може правенето на опасни high-flying движения да бъде улеснено (едно е да скачаш от turnbuckle с въжета, a друго от "платформа"). Канадска production компания ръководеше проекта, като малко след началото му подписаха сделка и с диструбиционна компания (на телевизионни шоута), но главната причина, поради която се обръщаше внимание на MatRats беше факта, че по-малко от месец след затварянето на WCW Eric Bischoff се присъедини към шефовете на проекта, което моментално накара феновете в интернет да почнат да взимат федерацията по-сериозно. Малко преди пристигането на Bischoff беше решено, че името ще бъде променено от MatRats на Next Generation Wrestling (но сайта си остана MatRats). Планът беше NGW първоначално да се излъчва в интернет, докато си намерят телевионна сделка (като е хубаво да се отбележи, че излъчването на шоута в интернет по това време беше нещо, което се беше случвало много, много малко пъти). Записаха няколко шоута и качиха някои неща от тях в интернет, но така и не си намериха телевизионна сделка, макар че правиха големи обещания за въпросната сделка, която уж щеше да бъде подписана “съвсем скоро”. Спомням си, че на сайта им даже имаше анкета "Къде искате да се излъчва MatRats?" и бяха дали почти всички най-големи американски телевизии като опции (NBC, CBS, FOX, USA Network, т.н.). LOL! Bischoff се оттегли от проекта след няколко месеца, а федерацията си промени плановете и реши вместо телевизионна сделка да се опита да запише PPV, но и това не стана. И така MatRats престана да съществува в края на 2001. Между другото, миналата година Teddy Hart възроди името Next Generation Wrestling, но новата му федерация оцеля само за едно шоу.

MatRats видео:

MatRats trailer

Harry Smith vs. Jack Evans vs. Mark Star (Eric Bischoff е в публиката)

MECW (Main Event Championship Wrestling)

Средата на 2001. WCW и ECW вече ги няма. Като цяло, обаче, кечът все още е доста популярен. Както феновете, така и самите кечисти отчаяно се надяват да се появи нова по-голяма федерация. И тук в картинката влиза адвокат на име John Collins. Collins стартира MECW в щата Индиана и направи няколко сборни шоута с друга местна федерация. На шоутата му имаше имена като Curt Hennig, The Sandman, New Jack, Public Enemy, Chris Harris и други. Повече имена от обикновена indy федерация по онова време, но все пак скромно начало. Малко след въпросните шоута се започна с големите обещания и дръзките изказвания от Collins. "Заделили сме милиони долари за изграждането на MECW". "До няколко месеца ще бъдем федерация номер 2 в САЩ". "Като станат свободни агенти ще подпиша това голямо WCW име и онова голямо WCW име". "Ще правим по две house шоу турнета едновременно - едното в северните щати, а другото в южните. Sandman ще ми бъде дясната ръка на север, а Tracy Smothers на юг". "Три телевизии искат да ни подпишат". Това бяха само някои от обещанията и по това време феновете/кечистите толкова много искаха да се появи нова голяма федерация, че бая народ му се върза на приказките. Кулминцията на MECW бяха първите (и последните) им телевизионни записи. Те се проведоха през август в бившата ECW арена във Филаделфия, като залата беше почти пълна, но трябва да се отбележи, че шоуто беше безплатно за феновете. Освен вече споменатите по-горе имена в шоуто участваха още Sabu, Buff Bagwell, Mike Rotunda (IRS), Prince Justice (Abyss/Joseph Park) и един куп бивши ECW lowercard и midcard кечисти. Обаче, истинската "забава" беше няколко дена след шоуто, когато кечистите осъзнаха, че чековете, с които им е било платено нямат покритие. :D John Collins, съответно, се покри и после по едно време се появи отново и започна да твърди, че е “получил сърдечен удар” и затова го е нямало като са го търсили. Естествено, кечистите не си получиха парите и това беше и края на MECW. Впоследствие се разбра, че Collins е имал финансовата подкрепа на канадски милионер, който е бил главния инвеститор в MECW. Въпросният канадец, обаче, е бил забогатял чрез интернет пирамида и по времето на MECW е бил разследван от властите и те му замразили парите (обаче, преди да го направят вече бил инвестирал 200 хиляди долара от мръсните му пари в MECW). В крайна сметка и канадеца, и Collins бяха осъдени на години затвор. Между другото, има и други федерации със същото име - те нямат нищо общо с федерацията на Collins.

MECW видео:

Curt Hennig vs. Chris Harris за MECW World Heavyweight титлата

https://www.youtube.com/watch?v=63cMmSr17pQ

The Sandman vs. Sabu - Starway to Heaven (Ladder) мач

https://www.youtube.com/watch?v=JBnhUpgnCes

WX (WrestleXpress)

3E6DD9Z.jpg

Англия, средата на 2001. 19-годишен пич на име Ryan Hewson, който от известно време насам има сайт за "кеч новини" решава, че ще отвори кеч федерация, със същото име като сайта му. Обаче, трябват и пари. Майка му е приятелка с милионерско семейство и покрай майка му Hewson се сприятелява със сина от семейството и го убеждава да стане инвеститор в новата му федерация. И така се ражда WrestleXpress. Първият ход на новата федерация беше да наемат Jimmy Hart за booker и Sonny Onoo за head of talent. След това обявиха шоу за октомври в 3-хилядната SkyDome Arena в Ковънтри. И тогава се почнаха големите обещания (от Hewson) за това как ще бъдат новото WCW, как имат телевизионна сделка, как имат PPV сделка (като забавното тук беше, че малко след като обявиха PPV "сделката" въпросният PPV provider обяви фалит :D) и други неща в този ред на мисли. Рекламираният card за шоуто включваше main event с може би най-големия свободен агент по това време Rob Van Dam срещу Steve Corino (но междувременно RVD подписа с WWF и Curt Hennig стана рекламирания опонент на Corino), Vampiro vs. Konnan, Juventud Guerrera vs. Psicosis, мач с кечисти от Toruymon (Dragon Gate в наши дни), Joey "Mercury" Matthews и Christian York (които тогава бяха един от най-популярните indy darling отбори) и един куп кечисти от британската федерация FWA (Alex Shane, Doug Williams, Jonny Storm, Jody Fleisch, т.н.). Eric Bischoff също беше рекламиран като един от участниците в шоуто и се намекваше за вражда между него и, естествено, британското шефче Hewson. Stevie Ray и Mike Tenay бяха рекламираните коментори. Още преди да се е състояло дебютното шоуто федерацията издаде музикално CD (с песни, написани от Jimmy Hart) и обяви второ шоу през март 2002... в 12-хилядната Wembley Arena в Лондон с участието на Hulk Hogan, Kevin Nash и Scott Hall. Не мисля, че има нужда да го казвам, но все пак ще го кажа - това второ шоу не се състоя. :) Всъщност, даже и първото шоу не се състоя. Впоследствие се разбра защо. Милионерският син наистина е инвестирал някакви пари в WX, но без неговото знание Hewson му е използвал кредитната карта да харчи пари по федерацията. Синът обаче се усетил след известно време и в крайна сметка Hewson беше осъден.

World Wrestling All-Stars

jUJ1QTT.jpg

Две предварителни забележки. Спорно е дали WWA беше опит за създаване на по-голяма федерация в класическия смисъл на понятието. Феновете имаха такива надежди за федерацията, но самите WWA като че ли си знаеха мястото в света на кеча (федерация, която прави кеч турнета 2 пъти в годината) и нямаха амбиции да бъдат сериозна full-time кеч компания. Освен това е спорно доколко WWA е неуспешна федерация, тъй като оцеляха две години и половина, което в сравнение с всички други опити за нови федерации, споменати в тази тема, си е огромно постижение, а и освен това WWA нямаше внезапен край както другите компании. И все пак не може да се говори за по-големи федерации от последните 13 години без да се спомене WWA. През средата на 2001 австралийският промоутър на музикални концерти Andrew McManus реши да отвори touring кеч федерация с подобен модел на модела на iGW предишната година (McManus беше един от продуцентитe на iGW). McManus първоначално искаше Vince Russo да е главния сценарист, но работата не стана и в крайна сметка Jeremy Borash получи поста (Russo го препоръча на McManus). Идеята беше федерацията да прави турнета от няколко шоута в различни държави и едно от шоутата от турнето да бъде записвано като PPV, което после да се излъчва в САЩ и други държави. За две години и половина WWA направиха 5 турнета (+ едно самостоятелно шоу/PPV в САЩ), заснеха 5 PPV-та и имаха шоута в общо 9 държави (Австралия, САЩ, Англия, Шотландия, Уелс, Ирландия, Северна Ирландия, Швейцария и Нова Зеландия). Всичко започна с първото им австралийско турне през октомври 2001, в което участваха имена като Jeff Jarrett, Jerry Lawler, Road Dogg, Buff Bagwell, Gangrel, Konnan, Stevie Ray, Norman Smiley, Disco Inferno, Juventud Guerrera и други бивши WCW/WWF имена, които бяха свободни агенти по това време. През следващите две години и половина през roster-a минаха и други познати имена (като например: Eddie Guerrero, Kronik, Shane Douglas, Ernest Miller, Rick Steiner, Perry Saturn, Sabu, Carl Ouelette, Mike Sanders, Joe E Legend и т.н.), включително големи имена като Sting, Lex Luger и Scott Steiner. Bret Hart и Sid Vicious (в първото му кеч участие след бруталната му контузия в WCW) също се появиха за кратко в WWA в ролята на commissioner. Покрай Borash и Jarrett, федерацията имаше работна връзка с TNA, така че TNA кечисти като AJ Styles, Jerry Lynn, Chris Sabin, Kazarian и Shark Boy също взеха участие в WWA. Реално, федерацията имаше само една "собствена звезда" и това беше масивния Nathan Jones. Първото PPV на WWA привлече 8 хиляди и 500 фенове в Сидни и като цяло федерацията привличаше горе-долу прилични публики (house шоутата варираха, а останалите 4 PPV-та бяха около 3 хиляди), но явно приходите от билети и PPV покупки не бяха достатъчно и затова McManus реши да затвори WWA през 2003. На последното PPV на компанията WWA Heavyweight и Cruiserweight титлите бяха обединени с титлите на TNA. Между другото, в началото на федерацията за едно от PPV-тата им се говореше за мач между Hulk Hogan и Randy Savage, но не се стигна до такъв сблъсък. Всичко тръгна от предизвикателството на Savage двамата с Hogan да се бият наистина за благотворителна кауза, като част от WWA PPV. Hogan, естествено, отказа. WWA продължиха да рекламират Savage за PPV-то (main event vs. Jarrett за титлата), но в последния момент Savage отказа да участва в шоуто. Първоначално Kevin Nash & Scott Hall също бяха рекламирани за въпросното шоу, но отпаднаха от рекламите, тъй като подписаха с WWF.

WWA видео:

Sting vs. Lex Luger за WWA World Heavyweight титлата

https://www.youtube.com/watch?v=eEmDlKTL4Ig

Конфронтация между оригиналният г-н "Yes, yes, yes / No, no, no" Joe E Legend и Mike Sanders

XWF (X Wrestling Federation)

9dW76MY.gifU2oUEXM.gif

От всички нови федерации през последните 13 години (включително TNA) XWF беше федерацията, която на хартия имаше най-голям шанс да заеме мястото на WCW като федерация номер 2 в САЩ. Просто още от самото начало си личеше, че имат ресурси и желание да бъдат голям играч на американската кеч сцена. Така и не беше потвърдено дали това е истина, но мълвата беше, че собственикът на XWF е милионер, който е вложил няколко милиона долара в проекта (даже имаше слух, че става дума за 30 милиона, но този слух винаги ми се е струвал измислица). XWF стартира в края на 2001, когато кечът в САЩ все още беше доста популярен, макар че през последните няколко месеца интересът като цяло беше започнал да спада. Планът на федерацията беше през ноември да запишат 10 пилотни телевизионни епизода в рамките на два дена в Universal Studios Orlando (The IMPACT Zone), за да имат какво да показват на телевизиите, с които смятат да преговарят. Основните сценаристи бяха Jimmy Hart и The Nasty Boys, но Greg Valentine, Mike Graham и Kevin Sullivan също бяха задкулисни лица в компанията. В телевизионните записи, които между другото бяха на много добро production ниво за онези години, взеха участие един куп познати имена - Curt Hennig (с Bobby Heenan за мениджър), Vampiro, Buff Bagwell, The Road Warrios, The Nasty Boys, Jim Duggan, Jimmy Snuka, Konnan, The Harris Brothers, The Wall, Marty Jannetty, The Demon, Norman Smiley, Big Vito, Greg Valentine и др. Roddy Piper беше commissioner, Sable CEO, Jerry Jawler и Tony Schiavone коментатори, Gene Okerlund интервюиращ. Освен познати имена в roster-a имаше и нови лица като Carly Colon (Carlito Caribbean Cool), The Shane Twins (топ indy отбор от онези години и нещо като протежета на LOD, The Johnsons в TNA, The Gymini в WWE), Jimmy Snuka Jr. (Deuce в WWE), Vapor (Sakoda в WWE) и трите им главни надежди - големите и здрави пичове Hail (с Jimmy Hart за мениджър), Ian Harrison и Drezden. И не на последно място, федерацията имаше и лека дивизия с имена като Kid Kash, AJ Styles, Low Ki, Christopher Daniels, Juventud Guerrera, Josh Matthews (да, WWE коментатора) и др. Общо взето голям roster с ясно дефинирани тежки, леки и отборни дивизии. В записите също така взеха участие и знаменитости като Gene Simmons, Alice Cooper и Willie Nelson. Казано накратко: личеше си, че във федерацията е вложена солидна сума пари. Обаче, след записите не се говореше толкова за самите записи, колкото за нещо, което се случи на тях - Hulk Hogan се завърна на ринга за първи път от средата на 2000 в WCW. Това моментално затвърди федерацията като потенциален сериозен играч на кеч пазара. От известно време насам се говореше, че Hogan ще бъде част от XWF и даже се говореше, че е собственик на федерацията (самият Hogan каза в интервю, че федерацията е негова, но това беше типична Hogan-ова измислица) обаче не беше сигурно какво точно ще прави в шоуто, ако въобще ще прави нещо. Фактът, че се би в мач даде надежда на феновете в интернет, че Hogan наистина ще бъде част от новата федерация и с подобно огромно име в roster-a XWF ще имат значително по-големи шансове за успех. Впоследствие се оказа, че макар и в известна степен да е обмислял дали да не бъде част от XWF, участието му в телевизионните им записи е било по-скоро услуга към приятелите му (които ръководеха федерацията зад кулисите) и както знаем в началото на 2002 Hogan се завърна в WWF. След тв записите XWF започнаха да преговарят с различни телевизии (имаше слухове за поне 4 или 5). По едно време изглеждаше почти сигурно, че федерацията ще подпише телевизионна сделка с WGN (телевизията, която излъчваше WWE Superstars преди няколко години), но явно факта, че по това време WGN искаха да им се плащат пари, за да излъчват шоуто, разубеди XWF шефовете и сделката не беше сключена. Междувременно федерацията започна да провежда house шоута (с посещаемост варираща от 1500 до 4000 фенове) и към roster-a се включиха Terry Funk, Dusty Rhodes и Rey Mysterio (който малко след това последва примера на Hogan, Lawler & Hennig и подписа с WWF). В крайна сметка, след над половин година опити, XWF не успяха да подпишат телевизионна сделка и шефовете на федерацията решиха, че без подобна сделка няма смисъл да продължават и съответно федерацията беше затворена. Всъщност, XWF продължи да съществува още няколко години, но не като кеч федерация. През 2002 подписаха сделка за излъчването на телевизионните им епизоди в Пуерто Рико и после група от XWF кечисти invade-наха местната WWC федерация (която се излъчваше по същата телевизия). През 2003 XWF отново се появи като invade-ваща група, но този път в Memphis Wrestling федерация и враждата между XWF и MW направи Memphis Wrestling може би най-успешната indy федерация в САЩ по онова време (с големи регионални тв рейтинги и публики от 3-5 хиляди фенове за главните им шоута). Имаше дискусии и за XWF инвазия в TNA, но това не се осъществи. През 2003 няколко от телевизионните шоута на XWF бяха излъчени за първи път в САЩ като PPV-та, а няколко години след това публикувани и като DVD (със специални бонус коментари от Hogan). През 2005 Jimmy Hart закупи правата върху XWF (и я преименува на Xcitement Wrestling Federation) и по едно време имаше желание да възобнови федерацията, но после се отказа.

XWF видео:

Първото промоционално видео на XWF

Кратки промота на кечисти и знаменитости относно XWF:

Hulk Hogan vs. Curt Hennig (мачът беше включен в едно от WWE DVD-тата на Hogan като бонус съдържание)

Първите три XWF TV епизода ги има в YouTube, ако някой се интересува.

MachoMan.com

dwI9woi.jpg

Това не беше опит за нова по-голяма федерация, даже е спорно дали въобще може да се нарече федерация, но става дума за опит за завръщане на едно от най-големите кеч имена, а и като цяло идеята беше нещо по-различно, и затова реших да спомена и MachoMan.com проекта. През 2003, след над тригодишно отсъствие от ринга, легендарният Randy Savage реши отново да започне да се бие, но не в чужда федерация, а в негова собствена. Идеята беше следната. Кеч шоу с участието на Savage и indy кечисти от Флорида (предимно от IPW Hardcore федерацията), което да бъде качвано на платената версия на новостартирания MachoMan.com сайт. Срещу определена месечна сума феновете щяха да могат де гледат шоутата на новата "федерация" + ексклузивни интервюта със Savage и други кечисти (например, Goldberg беше едно от предвидените имена, които Savage щеше да интервюира за сайта). Шоуто щеше да бъде записвано в кеч училището на Steve Keirn (което впоследствие се превърна във FCW - developmental федерацията на WWE), без фенове. Просто кеч мачове и промота в празна зала, с Randy Savage като един от коментаторите. Планът беше Savage да бъде шампионa на "федерацията" от началото и междувременно да има турнир за title shot. Заплануваният победител в турнира, а и човекът, който щеше да победи Savage за титлата, беше Antonio Banks (по-познат в наши дни като MVP). Нямам спомен за други по-познати имена във "федерацията" - само MVP и SoCal Val. Започнаха да записват някакви неща, но в крайна сметка само след няколко седмици от началото на проекта Savage се отказа от идеята и така приключи MachoMan.com "федерацията". Идеята за изцяло интернет “федерация” беше доста иновативна, особено за онези години, но дори и да беше се задържала по-дълго време едва ли щеше да бъде успешна (независимо от качеството на шоуто).

3WA (World Wide Wrestling Alliance)

7d3YZFd.jpg

В средата на 2005 indy кечист на име David Nelson започна да твърди, че е намерил инвеститори, които искат да вложат голяма сума пари в кеч федерация. Съответно, от тяхно име Nelson направи оферта на Panda Energy/сем. Carter да закупи TNA Wrestling за 10 милиона долара или по-точно започна да твърди, че е направил подобна оферта. До ден днешен не е 100% ясно дали наистина е имало такава оферта и дали въобще въпросните инвеститори са съществували (най-вероятно не). Официалната версия на Nelson относно неуспешния му опит за "закупуване на TNA" беше, че Panda Energy даже не са му отговорили и в крайна сметка той е решил да оттегли офертата, тъй като е разбрал, че TNA нямат телевизионна сделка (това беше в периода, когато IMPACT спря да се излъчва по Fox Sports Net и преговаряха с WGN & Spike TV). Не е толкова важно дали е имало оферта или не - важното е, че заради тези слухове Nelson се появи на кеч радара, ако мога така да се изразя. Малко след това Nelson закупи местната indy федерация NWA Ohio и я преименува на 3WA (World Wide Wrestling Alliance). И вече познатата история се повтори - големи обещания, които в крайна сметка се оказват въздух под налягане. Някои от обещанията: ще подпишем над 40 кечисти на договор и те ще се бият само за нас, ще имаме PPV в края на годината, имаме телевизионна сделка с ESPN, ION TV ще излъчва house шоутата ни, ще отворим две кеч школи и т.н. На първото шоу на 3WA бяха "подписани" първите 20-тина кечисти (всичките местни indy кечисти) и "Hacksaw" Jim Duggan беше обявен за екранния шеф на федерацията (и даже беше обявено, че е съсобственик, което не беше вярно). Jim Duggan, Bill Eadie (Ax от Demolition), Jimmy Snuka и King Kong Bundy бяха "големите имена" в roster-a. Говореше се и за Sid Vicious. Както сами би трябвало да се досетите, много малко хора взимаха цялата работа насериозно, но все пак се обръщаше някакво внимание на 3WA. Крайният резултат също би трябвало да ви е ясен - няколко седмици след началото на федерацията 3WA престана да съществува. Между другото, има и друга федерация със същото име - да не се бърка с тази, двете нямат нищо общо.

AWE (Action Wrestling Entertainment)

Тук историята е кратка. Канадска федерация от началото на 2005 до началото на 2006. Не правиха кой знае какви обещания, но определено имаха желание да бъдат нещо повече от просто поредната федерация. Подписаха няколко телевизионни сделки и излъчиха три PPV-та, но като цяло не успяха да си спечелят голяма фен база и съответно спряха да съществуват (поради финансови причини). Някои от по-големите имена, които минаха през федерацията: Lex Luger, Scott Steiner, Rikishi, Buff Bagwell, Billy Gunn, Jim Duggan, Grandmaster Sexay, Dan Severn, Jamie Noble и др.

WSX (Wrestling Society X)

svSAwOK.jpg

През 2006 екип начело с един от сценаристите на противоречивата indy федерация XPW и Vampiro убедиха MTV да спонсорират пилотен телевизионнен епизод на ново кеч шоу и така се роди WSX. MTV останаха доволни от видяното и съответно решиха да подпишат шоуто за 10 епизода. Концепцията и стилът на WSX бяха доста по-различни от всички други федерации до онзи момент. Половинчасово шоу с най-различни образи, spotfest мачове, high-flying, hardcore изпълнения, експлозии, участия от музикални групи и всичко това заснето в малка зала пред публика, специално подбрана за зрители на шоуто (чрез кастинг). Бързина, хаос и over-the-top образи и истории са може би нещата, които най-точно описват WSX. Просто шоу, където постоянно се случва нещо (било то spot или storyline развитие) и някои от нещата, които се случват са леко странни (например: експлодиращ ковчег, мач с пирани, отвличане, кечист, който няколко десетилетия е бил замразен и сега се събужда и т.н.). Двете по-известни имена в roster-a бяха Vampiro и X-Pac, а другите кечисти бяха от indy сцената. Tyler Black (Seth Rollins), Matt Sydal (Evan Bourne), Teddy Hart, Jack Evans, Joey Ryan, Matt Classic (Colt Cabana), Jimmy Jacobs, Matt Cross, Human Tornado и др. бяха някои от indy имената в WSX. Освен това имаше и интернационални кеч звезди като Ricky Banderas (El Mesias/Judas Mesias) и Masato Yoshino & Genki Horiguchi (от Dragon Gate). Епизодите бяха записани в края на 2006, а шоуто започна да се излъчва по MTV през февруари 2007, като интересното нещо тук беше, че MTV решиха да го сложат директно срещу ECW шоуто на WWE (Tuesday Night Wars~! :)). Дебютният епизод беше гледан от един милион зрители, което беше доста силно начало (например, по-силно начало от началото на TNA по Spike TV), още повече като се има предвид, че шоуто се излъчваше директно срещу шоу на WWE (било то и третостепенно). Друг любопитен рейтингов детайл относно дебютния епизод беше факта, че аудиторията на шоуто беше доста по-млада от аудиториите на WWE и TNA (средната възраст на "WSX зрителя" беше 21 години, докато WWE & TNA обикновено се въртят между 33 и 40), като естествено главна причина за това беше телевизията, която излъчваше WSX (MTV по принцип има по-млада аудитория). Дори и днес да попитате създателите на WSX те ще ви кажат, че причината, поради която шоуто в крайна сметка се провали е, че MTV започнаха прекалено много да се месят в шоуто и да edit-ват съдържанието му + факта, че след 4-тия епизод MTV буквално се отказаха от шоуто, спряха да го излъчват във вторник и излъчиха следващите 5 епизода наведнъж един след друг (като последния 10-ти епизод така и не беше излъчен по телевизията). Всичко това е вярно, но истинската причина за провала на WSX се крие другаде. Както вече стана дума, шоуто дебютира със силна гледаемост, обаче, след това се провали сериозно и просто не успя да задържи интереса на зрителите. Още третият епизод на шоуто беше с 50% по-малка аудитория от дебютния и на базата на този факт MTV решиха, че просто не си струва да се занимават повече с WSX.

WSX видео:

Последният (и неизлъчен по телевизията) епизод на WSX

https://www.youtube.com/watch?v=wRGmXBiUBBU

Останалите 9 епизода също ги има в YouTube, ако някой се интересува.

Lucha Libre USA: Masked Warriors

EruLHLh.jpg

Благодарение на огромното мексиканско население в САЩ lucha libre (мексиканският кеч) e един от най-големите attendance draw-ове в Америка и това е така вече 30 години. Съответно, доста федерации през този период са се опитвали да се възползват от популярността на lucha libre в САЩ (по един или друг начин). WWF имаха lucha шоу през 90-те, WCW експериментираха с идеята, TNA също я обмисляха, ААА няколко пъти сериозно обсъждаха постоянно навлизане в американския пазар, т.н. Обаче, до ден днешен никой не е успял да направи нещата както трябва и да създаде lucha libre федерация или тв шоу, което да бъде голям играч на американския пазар. Последният такъв опит беше LLUSA през 2010. Всичко започна през 2008, когато американският промоутър Steven Ship закупи правата върху AAA в САЩ и стана американския им представител. През същата година Ship организира първото AAA турне в САЩ от години насам. Турнето беше доста успешно - публиките бяха от сорта на 5-6 хиляди фенове (американска house шоу посещаемост, от която дори и WWE биха останали доста доволни). По това време AAA се излъчваха в САЩ по сравнително нископрофилната телевизия Galavision и правеха гледаемост между 200 и 300 хиляди зрители, но искаха да имат и англоезично шоу в американския ефир и така се зароди идеята за AAA по MTV2 и MTV Tres. Оригиналният план беше да вземат вече записаните им мексикански шоута, да ги съкратят до един час и да ги озвучат на английски. Междувременно, обаче, отношенията между AAA и Steven Ship се влошиха и Ship реши, че вместо да работи с AAA ще си направи собствено шоу. Така се роди LLUSA. Главните звезди на федерацията бяха Marco Corleone (Mark Jindrak), Lizmark Jr., Charly Manson и RJ Brewer (John Walters) или иначе казано - във федерацията нямаше наистина голяма lucha libre звездна сила (тъй като почти всички големи имена бяха в CMLL или AAA). Друг фактор, който се отрази доста негативно на шансовете за успех на LLUSA беше факта, че шоуто им се излъчваше в петък вечерта (а после и в събота). Дебютният епизод направи малко под 200 хиляди зрители и в общи линии шоуто се задържа около това ниво. Впоследствие имена като Shane Helms, Stevie Richards, Petey Williams и Billy Gunn се присъединиха към roster-a, но и това не помогна и в крайна сметка шоуто беше свалено от екран само след около една дузина излъчени епизоди. Федерацията продължи да съществува, и всъщност все още съществува, но не като телевизионно шоу, а като 1 или 2 ежегодни house шоу турнета в САЩ (с посещаемост варираща между 1000 и 3000 фенове). Освен това подписаха и няколко интернационални телевизионни сделки (за излъчване на вече записаните LLUSA епизоди), което никак не е малко постижение като се има предвид, че освен към WWE & TNA чуждестранните телевизии по принцип не проявяват интерес към други американски федерации.

LLUSA видео:

Реклама за втория сезон

Неизлъчен по телевизията мач - Petey Williams vs. LA Park

WWP (Worldwide Wrestling Promotions)

Спрете ме, ако тази историята вече сте я чували. Появява се някой, който твърди, че има финансовата подкрепа на милионер и ще отваря нова кеч федерация. Следват големи обещания и приказки как това ще бъде "следващото голямо нещо" в кеча. Кечисти започват да получават оферти за договори и ги подписват. В интернет започва да се говори доста за тази нова федерация. И накрая не се случва нищо. :) Именно това беше и историята на WWP през 2010. Всичко започна с indy кечист от Флорида (който беше главното задкулисно лице), после към проекта се присъединиха няколко познати лица (които често участват в подобни нови федерации, в задкулисна роля) и накрая дойде ред и на кечистите. Мълвата беше, че 50-60 човека са подписали договор с компанията и някои от тях бяха: Booker T, Vader, 2 Cold Scorpio, X-Pac, Super Crazy, Paul London, Sonjay Dutt и др. Синът на Vader, Jesse White (Jake Carter в NXT), беше спряган като една от най-големите им млади надежди. До ден днешен не е ясно точно какво стана - дали въпросният милионер въобще е имал нещо общо с WWP или просто поради някаква причина нещата са се променили - обаче крайният резултат е ясен. След някоко месеца приказки в интернет WWP спря да съществува, без нито едно проведено шоу.

WRP (Wrestling Retribution Project)

mOZZyUx.jpg

Това не беше точно опит за стартиране на нова по-голяма федерация или дори опит за федерация (в класическия смисъл на понятието), но историята е интересна и си струва да се спомене. 2011. Холивудският продуцент (Shoot 'Em Up, Snakes on a Plane и др.) и бивш WCW задкулисен работник Jeff Katz започна Kickstarter кампания за набирането на 100 хиляди долара с цел записване на ново кеч шоу. Идеята на Katz беше с тези и негови средства да направи нещо "революционно" и напълно различно от всичко досега, а именно кеч шоу на сезонен принцип, което се продуцира по-скоро като инди филм, а не толкова като обикновено кеч шоу. Завършени истории, разнообразни образи (някои от тях по-противоречиви), Fight Club атмосфера, напълно различен production стил, музика от холивудски композитори и т.н. бяха някои от основните идеи, за които говореше Katz. Вече записаното шоу щеше да бъде разпространявано от голяма дистрибуционна компания като DVD и в streaming формат. 187 фена дариха пари и така проекта стана реалност. Katz събра roster с имена като Chris Masters, MVP, Luke Gallows, Karl Anderson, Kenny Dykstra, Adam Pearce, Chris Hero, Colt Cabana, Joey Ryan, Amazing Red, Daivari, Kenny Omega и др. и им даде нови имена и образи. 13 епизода бяха записани в рамките на три дена през октомври 2011. Дотук всичко звучи добре, нали? Да, обаче, вече сме 2014 и епизодите все още не са видяли бял свят (и вероятно няма и да видят). Пичове, които дарихте пари срещу обещанието, че ще получите DVD-то безплатно (+ други екстри) => sorry about your damn luck. :) Не е ясно точно защо шоуто така и не беше публикувано. Katz пусна някакви извинения за липса на време и пари, но само той си знае каква е точната причина. Между другото, през 2012 имаше кратък YouTube spin off на шоуто, наречен The Underground, но и той беше прекатен бързо.

WRP видео:

WRP trailer

Може би най-коментираният angle от WRP - Chase Walker (Joey Ryan) обявява, че е гей

Crossfire Wrestling

McyT9y0.jpg

Crossfire Wrestling започна през 2011 като серия от indy шоута в бившия TNA Asylum в Нашвил. Shane Douglas и Maria Kanellis бяха двама от сценаристите на федерацията. Шоутата бяха с благотворителна цел (Make-A-Wish Foundation) и с участието както на местни indy кечисти, така и на телевизионни кеч имена. Публиките, които привличаха бяха по-големи от публиките на болшинството от indy федерациите в САЩ. През втората половина на 2012, обаче, собственикът на федерацията реши, че иска Crossfire Wrestling да бъде нещо повече от просто поредната indy федерация. И вече познатата до болка история се повтори отново - твърдения за голяма финансова подкрепа (от Paramount), твърдения за национална телевизионна сделка, местни кечисти подписани на договор и т.н. Федерацията дори проведе две шоута, които бяха рекламирани като "телевизионни записи". Някои от имената, които участваха в тях бяха Chris Masters, Carlito, Shane Helms, Matt Hardy, Shane Douglas, Marie Kanellis, Jerry Lynn, Kid Kash, Ricky Morton, Grandmaster Sexay и др. Обаче, в крайна сметка федерацията затвори врати, поради финансови проблеми, малко преди третите им "телевизионни записи".

Crossfire Wrestling видео:

Crossfire Wrestling демо

-------------------------------------------------------------------

Бъдещето? Със сигурност и занапред ще има още подобни опити за създаване на нови по-големи федерации в САЩ (и не само там). Просто кечът винаги е бил доста апетитен бизнес с на хартия голям финансов потенциал, но също така и бизнес, в който се пробива много трудно. Предстои да видим кой друг ще реши да си пробва късмета (или поне ще твърди, че ще се пробва). :)

Link to comment

^ HH's CCW не е опит за кеч федерация, а просто риалити шоу. :) Няма да го коментирам. Hulkamania турнето в Австралия през 2009 също.

Link to comment

Супер четиво!

Май съм пропуснал категорията потребител на десетилетието в таз годишните награди. :)

Link to comment

Браво  :beer:  .Това за Колинс ми хареса , този е нещо като Лупи/Батков/Титанци/Митко Събев/Гигов но за разлика от тях е в затвора  :(  . Историята с тинейджъра и милионерския син също бе много забавна.  :laugh:

 

 

WWA си ги спомням добре , даже вместо да правя литературна справка по дисертацията си четях резултатите от техните шоута в Slam!Warestlig друг е въпросът че въпреки участието на Joe E Legend  и Брет Харт ,коjто по това време редовно пишеше там , репортажите за шоутата бяха доста критични , а за това със Сид направо силно негативно. 

Освен това наричаха McManus McMachonus  :D

 

За XWF явно и аз съм прочел фукните на Хълк че федерацията е негова , тогава му се вързах.По това време го слушах много, пиех си млякото и витамините и си казвах молитвите като примерен хълкоманиак , защото иначе можеше да ме сполети неуспех , Brother. 

 

Link to comment

XWF бонус. :)

Списание "Кеч Зона", 2001, брой 1, страница 2, "Русият носорог Hulk Hogan прави своя федерация" :D:

mtkHlcg.jpg

kFouprj.jpg

Трите големи надежди на XWF (буквално и преносно):

Kcuydlu.jpg

Drezden (indy кечист от Флорида)

qPqDt0E.jpg

Hail (бивш WCW lowercard кечист)

9trXWIW.jpg

"The British Storm" Ian Harrison (бивш бодибилдинг шампион)

xSrzjmj.jpg

Link to comment

Тия не са пропускали ядене без да си взимат витаминките. Даже май между яденетата не са пропускали да си ги вземат.

Link to comment

Спомням си, че по MTV имаше някакво телевизионно кеч шоу, където шампион беше кечист с образ, нещо средно между Vampiro от WCW и Тейкър. Финишъра му беше Tombstone, а забавното беше, че около ринга имаше ковчег, върху който правеше Камъка, и той избухваше (даже в интересните кеч снимки отдавна бях зървал гифче с едно от изпълненията на този тип :lol: )

Link to comment
  • 2 weeks later...

Поздравления за интересната тема! Винаги е хубаво, когато има подобни неща за четене във форума, които са полезни за новите потребители, а са интересни и информативни и за тези, които зяпаме кеч от твърде дълго, но знаем твърде малко за него. Надявам се да имаш желание да се захванеш и с другите теми, които бе споменал в поста си, защото предполагам, че за някои от тях ти се пише дори повече.

Link to comment

Браво , пусни пак анкета и се захващай със следващата.Искам да ги видя всичките тука.  :beer:

 

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...