Jump to content

История на Кеч Федерациите по света


The Best

Recommended Posts

В тази статия, ще ви запозная максимално с почти всички кеч федерации по света, техните кечисти, история и велики моменти. Надявам се да ви бъде интересно. Започвам с:

 

African Wrestling Alliance

 

История

Федерацията по кеч в Африка е основана с името  Africa Wrestling Federation от Shaun Koen и неговата съпруга през 1995, след смъртта на баща му през 1994г. AWF започва като регионална промоция със седалище в Кейп Таун и по точно в областите Goodwood и Parow. Няколко години по късно Федерацията започва да прави турнета в цялата страна, а след това пробват късмета си и зад граница в страни като Свазиленд и Зимбабве, радвайки се на голям интерес. През 2003 закономерно идва и най-големия успех до момента за компанията – подписва се договор за една година с еТV за излъчване на седмичните им шоу програми.
През 2004 се продължава с партньорството между телевизия и Федерация, която мени своето име на  E Slam Series. Епизодите са записани на места като Good Hope Centre, Carnival City и the Coca-Cola Dome. Действителното време, за което се провежда един епизод е три-четири часа, но от телевизията съкращават времето на един час, в който излъчват най-интересното от всеки епизод, за да спестят разходи. Шоуто се радва на голям успех до края на 2004 година, когато рейтингите и посещаемостта започват сериозно да намаляват. Дългият сезон за тази година завършва с грандиозно двучасово шоу на живо от Sun City на 11 декември 2004 година. Така Федерацията успява да се наложи като основно забавление(главни опоненти по това време за интереса на публиката са екстремни каскади с мотори и непрофесионални ралита).
Повярвал в успеха на продукта си, Shaun Koen започва преговори за нов телевизионен договор за излъчване и вдига цената, но след дълги преговори от телевизията дават отбой и не искат да подпишат нов договор, с което телевизионното излъчване пропада, а това довежда до бунт сред звездите на компанията. Стига се дотам, че любимците на публиката The Saint, Skull, Rey Bourne и Jacques Rogue напускат федерацията в преследване на нови интереси.
В наши дни двете големи звезди на AWA са Shaun Koen(шефът и активен кечист) и Johnny Palazzio, които са познати лица от годините на телевизионно излъчване на продукта. Ъндъркарда се доминира от млади и много технични кечисти в средна категория като Nick Fury, El Matador, Vinnie Vegas and William McQueen, които са бъдещето на този проект.
 
 

Турнири

Единственият значим турнир на AWA е Coca-Cola Royal Rumble(подобен на този в WWE), това е годишното им шоу, което преди време(не е обозначена точна година) измества турнирът им с име The House of Pain. Разбира се, името не е случайно – главен спонсор на турнира е Coca-Cola. Последният шампион на турнира(за разлика от WWE, тук победителя в мача Кралско меле е обявяван за директен шампион на турнира, не се намесват други титли ) е бил William McQueen, спечелил на 3 декември битка с 21 мъже(почти целия ростер).
 
 

Тренировъчна база

Тренировъчната акъдемия на Africa Wrestling Alliance е разположена във военната база Wingfield в Goodwood, Cape Town. Занаятията се провеждат редовно всеки вторник и четвъртък и постоянно се набират нови кечисти от цяла Африка. Началникът, който следи талантите е отново Shaun Koen, който е човек с голям нюх. Повечето от кечистите под договор с Федерацията в момента, са били обучени именно там.
 

Активни титли


AWA African Heavyweight Championship

Титлата в Тежка категория е дори по стара от Федерацията – създадена е през Януари 1990 година.
Носители на титлата:
3 пъти
Shaun Koen
1 път:
Big Mike Zuma
King Jacob
Terry Middoux
The Missing Link
Johnny Palazzio
 
 

African Cruiserweight Championship

Титлата в Средна категория е създадена през 11 декември 2004 година. Първият и носистел е Johnny Palazzio.
Носители на титлата:
2 пъти
Johnny Palazzio
1 път
William McQueen
Mr. Money
 
 

AWA Lightweight Championship

Титлата в лека категория е създадена на 7 април 2009 година, като за нея не могат да се бият кечисти над 85 килограма(във Федерацията леката дивизия през годините е била най-развитата, тъй като много от кечистите са били със слабо телосложение). Коланът за пръв път е бил оспорван на AWA House of Pain: Night of the Champions, където Nick Fury го печели след битка с шест човека в Кралско меле.
Носители на титлата
1 път
Nick Fury
Revyv
The Gladiator
 
 

AWA Royal Rumble Championship

Още от създаването на AWA през 1995 година, турнирът за тази титла се прави всеки декември и включва до 21 участници. Победител е този, който остане последен на ринга, след като всички други са били прехвърлени над горното въже и краката им са докоснали пода.
Носители на титлата:
2 пъти
Shaun Koen
1 път
Big Bad Bruce
Sunny Surf
Bulldog
Lightning Shaun
The Missing Link
African Warrior
William McQueen
The Oz
Vinnie Vegas
 
 

Неактивни

AWF Tag Team Championship

Създадена на 11 декември 2004 г, тази титла има изключително кратък живот и през 2005 година вече е в историята(смъртта и е ускорена от края на договора за телевизионно излъчване). Първите и последни носители на отборната титла са The Saint и The Gladiator, които побеждават The Missing Link и Trashman чрез туш.
 
 

AWF Hardcore Championship

Титлата е създадена на 11 декември 2004 и споделя съдбата на отборната титла, заради провала и прекратяването на договора за излъчване. Единственият шампион е Skull, победил Jacques Rogue.
 
Активни кечисти
Heavyweight Division
    BDX-treme
    Bulldog
    Johnny Palazzio
    Just Ted
    Missing Link
    Selfstyled Sammy Swiegers
    Shaun Koen
    The Oz
 
Cruiserweight Division
    Max Muscle
    Miss Gorgeous
    Mr Money
    Nitro
    Rashiedi
    Rasta Man
    Vinnie Vegas
    William McQueen
 
Lightweight Division
    Ed-Electric
    Hillbilly Kid
    Nick Fury
    Revyv
 
Other personnel
    Stan Mars (Говорител)
    Billy Daniels (Timekeeper)
    Robert Meyer (Рефер)
    Black Mamba (Рефер)
    Kenny (Рефер)
    Tony "The Hammer" (Рефер)
    Leon Venter (Рефер)
 
Бивши състезатели:
    African Warrior
    Alkatraz
    Archangel
    Big Bad Bruce
    Billy West
    The Bruiser
    Butcher
    The Chad
    Dusty Wolfe
    Du Congo
    El Matador
    The Great Raj
    Gypsey
    Iron Bone
    Jacques Roque
    Leslie van der Westhuizen
    Mr Pain
    Nizaam "the champ" Hartley
    The Protector
    Rollerball Danny
    The Saint
    Skull
    Solid Gold Grant Smith
    Sunny Surf
    Sledgehammer
    Terry Middoux
    Tolla the Animal
    Tommy Rich
    Trashman
    Trevor van der Westhuizen
    The Viper
    Vamp
    Warlock
    X-Hale
 
Починали
    The Gladiator
    Stunner

 

 
 
Заб.: Запазвам второто мнение в темата, за да мога там да кача  биографии на по-известните кечисти от AWA, снимки, видео клипове и кратки резюмета на по-интересните мачове през годините. Ще помоля да не пишете в темата, ако искате да помогнете със снимки или знаете нещо за историята на дадена Федерация, пишете на Лични, благодаря.

"You think I'm crazy, but I've lost my senses...

The world will finally learn the truth!

You... you wouldn't understand cause you don't know who I am

I'm the wonderman! I'm gonna prove them wrong

I'm gonna take a stand! I'm the wonderman" 🦹‍♀️

Link to comment

Идеята е много добра , но малко се постарай с оформлението.С този болд е почти нечетимо.

 

Link to comment

Идеята е много добра , но малко се постарай с оформлението.С този болд е почти нечетимо.

Аз отдавна смятах да започна да я правя тази тема, но реших да изчакам да събера повече данни за Федерациите, а сега имам и свободно време и почнах, ако можеш на лични да ми дадеш препоръки(това ми е първа голяма статия за форума), също тук е момента да се извиня за някои правописни и пунктоационни грешки, опитах да редактирам, но форума е на руски и пак ги пуска грешно.

"You think I'm crazy, but I've lost my senses...

The world will finally learn the truth!

You... you wouldn't understand cause you don't know who I am

I'm the wonderman! I'm gonna prove them wrong

I'm gonna take a stand! I'm the wonderman" 🦹‍♀️

Link to comment

Бих ти препоръчал да зарежеш и центрирането на текста, неслучайно тази хватка се ползва главно в определени случаи (примерно за стихотворение), тъй като когато текстът е дълъг уморява окото.

Link to comment

African Wrestling Alliance

втора част

Обзорът на известните кечисти в тази Федерация няма как да не започне с нейния основател и активен борец - Shaun Koen. Той е кечист второ поколение, неговия баща, покойния  Jackie Koen е един от първите професионални състезатели в този развлекателен спорт в страната, макар по негово време да не е имало официална федерация.

 

Shaun_Koen.jpg

Роден в семейство на активни спортисти, Shaun прави дебюта си едва на 16 години през 1987, губейки от опитния ветеран Jumbo Swart на шоу в Порт Елизабет, а още на следващия ден се бие отново във втория си мач, където отново записва загуба, този път срещу  Leon Venter в Кейп Таун. През 1989 година записва множество победи над известни кечисти по тези географски ширини. На 8 март побеждава  John Powers, на 12 юни печели срещу  Gary Albright, а на 15 ноември участва в голям отборен мач между осем мъже и си партнира с  Danie Brits, Kalahari Boerboel and Tolla The Animal, които заедно надвиват първите борци, гостуващи от други континенти - Tojo Yamamoto, Akam Singh, The Mexican Phantom and Mr India. На 29 ноември същата година пък побеждава Greg Bragg и завършва годината без загуба.

 

IMG_0069.jpg

Koen с деца от неговата школа

 

През 1990 година започва европейско турне с Catch Wrestling Association. Бие се в Германия и Австрия. Това турне белязва кариерата му и много повлиява на неговия стил, получава и ценни уроци, които после прилага като методи за обучение на младите кечисти в тренировъчната база на AWA. В Европа му харесва, показва добри качества и дори получава предложение от аматьорска организация да се присъедини към тях и да се установи на европейска земя, което той отклонява. Връща се у дома още същата година и веднага след завръщането си получава мач за South African Heavyweight Champion, но губи от тогавашния шампион Danie Brits на 22 октомври, 90 година. На 27 февруари 1991 година побеждава Oscar Strongbow и отново печели мач за титлата, който отново губи от Danie Brits на 29 юни. Губи и реваншът 11 дни по късно и не получава дълго време нов шанс. Следващата година започва с първото му отличие в славната кариера - All-Africa Heavyweight Championship, побеждавайки представителя на Зимбабве Big Mike Zuma в Кейп Таун. На 23 януари 1992, прави първа защита на титлата срещу германецът Ulf Herman(убиеца на лъвове) в Good Hope Centre. На 13 март прави втора успешна защита на колана срещу Mad Mike в Port Elizabeth. За трети поред път остава шампион след мач срещу Steve Regal, на 22 април 1992г. През всичкото това време Koen се мъчи да се добере до мач за титлата на родината си, но губи клалификациите. На 6 май 1992 година дори заравя томахавките с големия враг – шампиона на Южна Африка в тежка категория Danie Brits(държащ титлата почти две години) и заедно се изправят в отборен мач срещу Jason The Terrible and Steve Regal(познат на повечето от нас като William Regal). И побеждават. На 19 април 1993 година той губи титлата от The Barbarian в Кейп Таун. 1994 година пък е знакова за него: Отиват си двете неща, които е желал най-много в кариерата си – мач с баща си и титлата на Южна Африка, първата възможност губи, тъй като баща му почива през тази година(няма данни кога точно), а втората, понеже титлата не съществува от тази година. И все пак през тази година ще се помни и мача му по двойки на 8 септември, в който си партнира с Gama Singh срещу Bad News Allen and Tim Flowers. Shaun и съотборникът му печелят този мач, запомнен с бруталността си.

 

hqdefault.jpg

Koen в действие

 

През 1995 година Koen отваря нова страница в историята на кеча в Африка – създава първата и единствена професионална Федерация по кеч, в която участват над 30 кечисти и двойно повече в бъдеще. All-Africa Heavyweight Title, чиито корени са в Замбия и Koen-старши е печелил много пъти, вече е главната титла на новосформираната Федерация.  Разбира се, Shaun е първият шампион на AWA, без да участва в мач(сам си връчва титлата). В началото Федерацията провежда шоутата си в Претория и Кейптаун, но при последвалото и разширяване вече прави турнета по цялата държава. На 4 февруари участва в мач за EWU Super Heavyweight Title, но губи от гостуващия в страната шампион Giant Warrior. На 26 април печели запомняща се победа над друг гостуващ The German Avalanche в Good Hope Centre. На 19 Октомври побеждава още едно голямо име в света на кеча - Bad News Allen.

 

mqdefault.jpg

Koen дърпа кола на панаир

 

През 1996 на турне в Кения Shaun губи своята титла от King Jacob, но си я връща три седмици по късно в мач без правила. След това следват много защити на All-Africa Heavyweight Title срещу Big Bad Bruce, неговия най-голям опонент през 90-те. През 99 година минава в отборната дивизия и сформира тим “мечта” заедно с Tornado II. Двамата са най-известните кечисти по това време.

 

N555293597_5244.jpg

Koen  прилага на BDX-treme Lion`s Claw

 

Новия век не започва добре за Shaun Koen. През 2001 получава тежка контузия на ръката, която го вади от строя за дълго време. През 2004 година неговата Федерация достига най-високото си ниво на популярност, тогава се подписва първия и последен договор за телевизионно излъчване(вижте първата част на статията). През юни същата година Koen губи титлата от Тerry Middoux , след най-дългото царуване в историята и – 3042 дни! Обаче още на 11 декември 2004 година Shaun побеждава Middoux и спечелва рекордната трета All-Africa Heavyweight Title!

 

wrestling.jpg

Koen с колегите от Федерацията

 

През 2005 след края на договора с еТV Shaun променя името на Федерацията си на Africa Wrestling Alliance. Koen продължава тенденцията с многогодишните си царувания и през декември 2006 година защитава титлата в най-силния мач в кариерата му срещу Missing Link, когото побеждава след като го тръшва върху маса. Той продължава рутинно да побеждава своите опоненти и да защитава титлата до 30 април 2008 година. Тогава Shaun участва в мач “фатална четворка“ срещу Missing Link, BDX-Treme и African Warrior. Мачът бива спечелен от Missing Link. На 9 декември 2009 Shaun чупи предишния си рекорд и взима за четвърти път титлата, побеждавайки Missing Link.

shaun-koen-3.jpg

Koen с първата си титла

 

На 30 март 2010 той прави първа защита на титлата си в чужд континент, на турнира USA vs. RSA срещу Giant Warrior след двойна дисклалификация. На 9 юни 2010 година прави още една защита на титлата, този път побеждавайки Boerseun. След мача обаче победата му бива оспорвана от професионалния кикбоксьор и специалист по смесени бойни изкуства Jan Nortje, който твърди, че “всичко е наужким“. Дори се заема да докаже това обявявайки, че е готов да се качи на ринга срещу Shaun Koen, залагайки трите си законно спечелени кикбокс титли срещу титлата му. Shaun, разбира се, отказва предизвикателството и макар да не признава истината за режисирането на мачове в кеча, феновете вече имат представа. Всички обаче искат яснота по въпроса и през август същата година сайтът SmartAboutWhat.co.za провежда проучване на тема “Колко е реален кечът“ и започват да разбиват едно по едно популярните вярвания и митове за индустрията. Shaun Koen е силно притеснен, доказателствата да не отблъснат много от феновете на продукта и опитва да подкупи разследващите, но след като един от сценаристите му напуска и прави разкрития за работата си се слага веднъж завинаги край на въпроса “истински ли е кеча“.

 

Визитка

shaun-koen-1.jpg

Име: Shaun Koen

Ръст: 198см.

Тегло: 172кг.

Дебют: vs. Jumbo Swart (P.E.) 1987/ Good hope Center vs Leon Venter

Finisher: Belly 2 Belly Suplex

Samoan Drop

Superplex from the top rope

 

Signature moves: Lion`s Claw

Super leg drop

Enzuigiri Kick

Backhand chop

Side walk slam

Прякор: The Lion of Africa

Най-известните кечисти, тренирани от него:

Johnny Palazzio

Nick Fury

Revyv

Vinnie Vegas

William McQueen

Missing Link

BDX-Treme

The African Warrior

 

Успехи:

All-Africa Heavyweight Championship - 4 пъти(рекорд)

AWF Royal Rumble Championship - 2 пъти (рекорд)

Pro Wrestling Illustrated го слага на 342 място от топ 500 кечисти.

 

Мачове с негово участие:

 

Така завършва обзора на кариерата на Shaun Koen, която е пълна с рекорди, велики мачове и победи. През неговата школа и Федерация са минали стотици таланти, повечето обучавани лично от него. А ако съберем всичките му царувания с титлата, то той е бил най-дълго шампион в професионалния развлекателен спорт.

В следващата част ще фокусирам вниманието ви над кариерата на Johnny Palazzio, друг много успешен африкански кечист. Напомням, че ако някой иска да се включи и знае нещо за мачовете, биографията и/или може да предостави снимки или клипове на дадения кечист, е добре дошъл. Името му ще бъде споменато в частта от статията, за която е помогнал.

"You think I'm crazy, but I've lost my senses...

The world will finally learn the truth!

You... you wouldn't understand cause you don't know who I am

I'm the wonderman! I'm gonna prove them wrong

I'm gonna take a stand! I'm the wonderman" 🦹‍♀️

Link to comment

Africa Wrestling Aliance

трета част

 

Jean Paul Whittacker, по известен с името, което ползва във Федерацията - Johnny Palazzio, е южноафрикански професионален кечист, който се състезава в Africa Wrestling Alliance. Той е двукратен шампион в средна категория(рекорд), а едно от царуванията му с титлата продължава 4 години(абсолютен световен рекорд за дивизията) и завършва на 2 декември 2008 от звездата William McQueen.

img_01111.jpg

позира с титлата в средна категория

 

След обучение в школата на Shaun Koen, Johnny Palazzio прави своя професионален дебют в AWA  през 2002 година в отборен мач, партнирайки си с Viper и The Clown срещу Ultimo Wulf, Nitro и William McQueen, от които губят. След това е въвлечен в жестока вража с Nitro, продължила повече от година с променливо надмощие. Дебютира и на първия в кариерата си турнир в Parow Civic Centre(мястото, където се провеждат повечето турнири на Федерацията). Там обединява сили с Viper срещу Nitro and Ultimo Wulf, но губи и в този си дебют.

img_13681.jpg

Прилага хватка на своя опонент

 

2004 година е първата успешна година за него, в която доминира в средната категория. Макар все още млад, той вече е натрупал солиден опит и неговия ментор Shaun Koen го назначава за треньор в школата му. Така се стига и до исторически момент: Palazzio си партнира със своята стажантка Tygra срещу  Wolf and Saphire в първия по рода си смесен отборен мач във Федерацията. И побеждават. Това обаче е краткотрайно явление за AWA, тъй като женска дивизия така и не се създава, заради крайна феминистка организация, твърдяща че Koen издевателства над чернокожите жени в района на школата си, принуждавайки ги да се бият насила. Макар нищо да не се доказва, все пак шефът се отказва от тази си идея. Но нека се върнем към кариерата на Johnny. По късно през годината той враждува с ангела на отмъщението Архангел, а кулминацията на тази вражда е в мач на 11 декември  2004 година в мач кралско меле между 12 човека за титлата в средна категория на AWA, в който Palazzio изхвърля именно Архангел за да стане първия в историята шампион на титлата в средна категория.

 

През 2005 година той започва наглед непосилна вражда с African Warrior, който тежи почти двойно колкото него и доказано име в тежката категория на Федерацията. Младия Johnny започва тази вражда, за да докаже, че макар да няма нужните килограми за да влезне в тежката категория, може да победи всеки опонент. През годината двамата имат пет мача помежду си, четири от които се провеждат в различни части на Южна Африка и един проведен в Свазиленд. Двамата си разменят по две победи, а решителният пети мач завършва наравно, след двойно отброяване. След тези мачове Palazzio успява да се докаже пред себе си и феновете на продукта и става една от големите звезди на Федерацията.

През 2007 на 16 юни защитава титлата си в първия мач със стълби в тази Федерация, проведен в Parow Civic Centre, където побеждава William McQueen и Vinnie Vegas.

На 2 декември 2008 на турнира Coca-Cola Royal Rumble:  Last Man Standing(подзаглавие) той защитава титлата си в мач “фатална четворка“ срещу William McQueen, Vinnie Vegas и Warlock, в който точно Palazzio е туширан от William McQueen и така се слага края на най-дългото царуване с титлата в средна категория.

На 7 април 2009 година Johnny печели титлата за втори път, връщайки си я обратно от McQueen.

През 2004 година дебютира като артист в комедийния сериал Madam & Eve.

 

Визитка:

Име: Johnny Palazzio

Роден на: 3 March 1980, в момента на 33 години

Ръст: 178см.

Тегло: 98кг.

Живее в: Кейп Таун, Южна Африка

Трениран от: Shaun Koen

Дебют: 21 Февруари 2002

Прякор: The Italian Stallion

 

Finishing moves: Pumphandle slam

        Sitout powerbomb

Stallion DDT

 

Signature moves: Flying Knee

Leg Clothesline

Flip Suplex

 

Успехи:

Носител на African Cruiserweight Title – 2 пъти(рекорд)

Pro Wrestling Illustrated го слага на 453 място от топ 500 кечисти в света

 

Мачове с негово участие:

 

Време е за заключение относно кариерата на Johnny Palazzio, самопровъзгласил се за “сърцето и душата на Федерацията“. И въпреки самонадеяността му и съмнителните му тактики в мачовете, няма как да се отрече, че е един от най-добрите кечисти на континента. Отделно от това се развива и като артист и е познат като известна личност в цяла суб-Арабска Африка. Италианецът също е всеизвестен женкар, говори се, че всеки ден е виждан с различни жени. Два пъти е печелил конкурси за красота в Южна Африка и е със статут на сексимвол. В последно време е взел под крилото си шампиона в лека категория Nick Fury, като заедно сформират успешен отбор.

 

В следващата част ще ви запозная и с още един популярен кечист от тази Федерация - Ray Bourne, по познат на феновете на WWE и NXT като Leo Kruger, който е и единствения кечист участвал в тази Федерация и успял да пробие на друг континент.

"You think I'm crazy, but I've lost my senses...

The world will finally learn the truth!

You... you wouldn't understand cause you don't know who I am

I'm the wonderman! I'm gonna prove them wrong

I'm gonna take a stand! I'm the wonderman" 🦹‍♀️

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...