Jump to content

Българите в кеча и гръко-римската професионална борба

nWoHulkster

Recommended Posts

• 1 month later...
nWoHulkster

Появи се нов цял мач от едно време с българин. От 31-ви август 1953 г. в Холивуд. Louie Miller (Илия Елчинов) и The Great Bolo срещу Wild Red Berry и Bud Curtis. По това време нашият човек е на около 50 години, не е активен кечист от 10-тина години насам (защото вече е основно кеч промоутър) и го играе мениджъра на маскирания Bolo. Да, още тогава има heel мениджъри (Елчинов е един от първите) и, да, oще тогава има кечисти от "Parts Unknown" като Bolo. :) Всъщност това е целият 57-минутен епизод на кеч шоуто Championship Wrestling, което тогава се излъчва в редица щати. Няма други мачове в епизода - само горния мач. След мача има интервюта с кечистите. Елчинов говори за кратко (на английски, със силен акцент).

Звездата тук, обаче, беше Wild Red Berry. Всички други кечисти с образи на интелектуалци (Damian Sandow, Nick Bockwinkel, т.н.) да ме извиняват, ама тук Red Berry ги засенчи всичките. Култово промо. :D

• Upvote 3
nWoHulkster

Преди малко се рових за нещо друго из колекцията и попаднах на това, което го бях забравил. Из родната преса в началото на 1937. Прозорлив български смарк. Леко гаден, но все пак прозорлив. :)

IQW11p4.jpg

• Upvote 3
  • 2 months later...
HEIDENREICH

Имам един въпрос , ще го задам тук. Сетих се като видях снимка на боксовият шампион Джак Джонсън" Гигантът от Галвестън " . Той е първият чернокож шампион, пребива всички бели претенденти, което не се приема добре от леко расисткото общество по това време , имало е призиви да се линчува мръсната маймуна, даже са накарали пенсионирания непобеден шампион Джеймс Джефрис да се завърне за да пребие негрото :

"

I am going into this fight for the sole purpose of proving that a white man is better than a Negro".

За разочарование на хората Джонсън побеждава и из цялата страна избухват бунтове на расова основа.

Въпросът ми е  а как са стояли нещата в кеча ? Кога са започнали да се бият повече негра и имало ли е черни кечисти в началото на века, 20-те, 30-те ? Аз не се сещам за някой известен кеч шампион от този период ,дето да е негър, спомних си за боя на Дан Колов с Реджи Сики, но той едва ли е бил ебем ти звездата. 

Сега ясно е че Джонсън  е бил мега звезда за времето си,женен за бяла жена   и е мразен от всички бели, докато едва ли е имало кечист -черен шампион ,който да парадира с това .

Иначе е забавно че после дълги години Винс се беше отдал на як расизъм в любимата си компания- всеки негър получаваше расистки гимик. То не бяха Саба Симба, Камала , Nation of Domination на Рон Симънс , една камара гимици на гето тарикати, май Ахмед Джонсън е първият който получи що -годе някакъв пуш и се задържа в ъпър мидкарда.

Не успя да повтори постиженията на легендата Върджил, но то па кой можеше.

Във WCW  чернокожите също не бяха цъфнали и вързали, но поне Рон Симънс взе титлата, при Винс чакай да стане това.  Иначе и там имаше сержант Крейг Питман и какви ли не безумни гимици. 

Все пак мисля че WWF ги бие на расизъм през 80-те/90-те  , не мога да се сетя в момента за толкова забавни образи на негра при  Тед Търнър.

Аз като почнах да гледам WCW  през 93-та Рон Симънс вече  го нямаше ( след няколко години отиде при Винс и стана Фарук Асад), сещам се за Харлем Хийт , едно назобено негро дето се биеше в отбор със Скот Нортън ( ICE TRAIN ) , споменатият жалкар Питмън, по едно време се появи Камала със същия гимик като в WWF и май бяха това ? 

Virgil не помня кога отиде там, а беше паметен момент в историята на кеча. 

nWoHulkster

Първо, самият Jack Johnson освен боксьор после е и pro wrestler. Даже има борба с Дан Колов в Мексико, ама уви не й знам резултата. Бори се доста и в Европа.

Относно основния ти въпрос, зависи какво разбираш под "повече". Чернокожи професионални борци има още през 1858 във Франция, например. Може да има и по-рано. В онези години, а и през следващите няколко десетилетия, говорим за единици. Има черни борци, но са доста малко. Примерно в Америка едно от по-известните имена през 19-ти век е Viro Small, но той е известен предимно като collar-and-elbow борец, което е един от популярните pro wrestling стилове тогава. Кечът тогава още не е станал "цар", както се казва.

Когато популярността нa Greco-Roman pro wrestling-a (сиреч Никола Петров, Понс, Поддубни и компания) избухва в Европа в края на 19-ти/началото на 20-ти век тогава в Европа започват да се появяват повече чернокожи борци. Пак не са супер много, но са малко повече от преди. Някои от по-популярните имена са гореспоменатия Jack Johnson, Hadji Buzovac Mourzouck (който умира в София през 20-те), Anastace Anglio, Chambers Zipps, Salvator Bambula, Frank Crozier, Joe Mora, William Thompson и др. През 30-те, първият бум на кеча в Европа, ситуацията е подобнa и има имена като Regis Siki, бившия World Colored Heavyweight шампион по бокс George Godfrey (който води преговори да се бори с Колов в България, ама иска прекалено много пари), Ali Ben Abdu, Jim Louis, Jose Dionisio (бразилски бокьор/борец, който има боксова среща и в София) и др. Като цяло в Европа чернокожите борци са атракция. Популярни са и по-важните имена получават добри push-ве, но няма някой, който да е Топ име. Ролята им е да бъдат атракция и това е. Не печелят титли или турнири (с няколко много малки изключения). Ще го кажа така: преди WWII в Европа е популярен турнирния формат и сравнително често може да се види как черен борец завършва на 3-то или 4-то място в турнир, което си е доста стабилно, но само дотам. Иначе точно Jack Johnson е най-близкото нещо до Топ черна звезда. Неговите борби винаги се третират като голямо събитие, но пак си го има и атракционния момент. Двете борби на Сики с Колов в България пък са исторически от гледната точка на това, че привличат доста големи публики (20-30 хиляди зрители) и до онзи момент няма друг чернокож борец, който да може да се похвали с подобно нещо.

Що се отнася до Америка през 30-те и там черните борци са малко, a преди това дори още по-малко. Смисъл може да е имало и други по някакви супер малки шоута или по карнавалите/цирковете, но значими имена почти няма. Може да се каже, че Сики е първото, макар че ролята му и там като в Европа е да бъде атракция. Тоест, може да бъде и в главната среща за вечерта, ама не защото е Главна звезда, а защото е интересна атракция. Други имена в Америка тогава са George Godfrey, Seelie Samara, Jack Claybourne, Jim Mitchell и др. Ролята им е същата като на Сики - атракции. Samara донякъде може да бъде считан за първия чернокож световен шампион по кеч. Смисъл, че се води световния шампион на една бостънска федерация през 1937 г., но федерацията е по-второстепенна, така че може да се спори дали тази титла трябва да се брои. Ако не броим Samara, тогава със сигурност първият чернокож световен шампион е Bearcat Wright през 60-те, който държи три различни световни титли и определено си е популярно име.

Но като цяло това, че има някакви единици чернокожи шампиони, не променя нещата много. Черните кечисти си остават малко. Може би не повече от 10, 15 макс, едновременно в Америка (без да броим някакви jobber-и в тази сметка, говорим за full-time кечисти). И ролята им си остава предимно да бъдат атракции. Има някои, които са по-главни звезди и печелят по-значими титли, но общо взето бих казал, че чак през 90-те черните кечисти започват да стават наистина повече и да се интегрират повече в кеча.

Не знам дали това ти отговори добре на въпроса, но това ми хрумна в момента.

Edited by nWoHulkster
  • Upvote 2
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...
nWoHulkster

Вчера в град Плачковци откриха нов бюст-паметник на Дан Колов:

GXvu1NL.jpg

• Upvote 3
HEIDENREICH

Изобщо не прилича. :ph34r: Някаква снимка на дърти години ли са гледали, когато е бил болен  ?

Пак добре че не я е правил Вежди Рашидов, щеше да го направи Човекът-риба.

• Upvote 2

• 5 months later...

От читалището в селотона Дан Колов са пуснали някакви календарчета, значки и стикерчета. Трябва да видя дали може да се поръчат :)

• 3 weeks later...
nWoHulkster

Напоследък се ровя в старата руска преса и преди малко попаднах на нещо, което ме впечатли доста. Въобще не очаквах да видя толкова смислен "смаркски" коментар преди 120 години! 😯 Все има въпроси, кога нещата стават нагласени, та ето един добър коментар по темата.

Граф Георги Рибопиер (президент на най-голямата руска спортна организация тогава и донякъде спонсор на легендарния Иван Поддубни) коментира гръко-римските професионални борби (т.е. другият голям pro wrestling стил тогава заедно с кеча). 3-ти откомври 1903, списание "Спорт".

"Организаторите на всички борцови турнири почти винаги са собственици на увеселителни заведения или циркове, които нямат нищо общо със спорта, а само с парите. Получавайки големи пари, тези борци трябва да изпълняват заповедите на своя директор [шефът на борцовата трупа]. Директорът, от друга страна, решава изхода на мача, решава кой да легне или да бъде победен, или ако това вреди на сметките му, тогава нарежда на борците да завършат мача наравно. Накратко, той решава изхода от мача въз основа на финансовите си интереси. Затова не може да се обвиняват борците, защото ако те решат да не изпълняват заповедите на директора, тогава очевидно следващия път този борец няма да бъде ангажиран, а това е неговото препитание. Как да излезем от този антиспортен кръг? Не знам и мисля, че е ужасно трудно. Дори публиката, поради своята неопитност, затруднява поставянето на ред в нещата. Лесно е да се види колко много публиката във всички страни предпочита борбата, където борците изпълняват всякакви напълно невъзможни трикове, без да осъзнават, че това е уреден мач. В друг вид мач, където борците са внимателни, където няма нито едно излишно движение и всяко едно от движенията е силно, смислено, това е истински мач. След 10 минути истински мач публиката започва да се отегчава, а след 15 минути се чуват крясъци с критика. Отчасти директорите също нямат вина. Те имитират вкуса на публиката, която е изцяло отговорна за приходите. Кой е виновен? Трябва изцяло да виним публиката, която не е достатъчно заинтересувана в спортния аспект на борбите, че да предпочете монотонната, може би, но сериозна, истинска борба. Вместо това публиката предпочита уредени мачове, където участват не борци, а клоуни.”

Перфектно обяснение на нещата. Отделно, следващият път, когато някой тръгне да мрънка, че някой мач бил прекалено спотаджийски припомнете си този пост тук и се усмихнете както аз се усмихвам в момента. :D

Edited by nWoHulkster
  • Upvote 2
  • Like 1
  • 2 weeks later...
nWoHulkster

От днес в "На кафе":

8j5aFVH.jpg

Открийте разликата. :D

hjWCDTZ.jpg

Фактът, че някой е трябвало да си отвори фотошопа специално с цел да махне адреса на блога от снимката леко ме забавлява.

• Upvote 1
  • LMFAO 1
  • 3 weeks later...
HEIDENREICH
On 2/8/2023 at 12:15 AM, nWoHulkster said:

От днес в "На кафе":

8j5aFVH.jpg

Открийте разликата. :D

hjWCDTZ.jpg

Фактът, че някой е трябвало да си отвори фотошопа специално с цел да махне адреса на блога от снимката леко ме забавлява.

А кой ДА ГО ЕБА е Михаил Кунчев? 

• 4 months later...
nWoHulkster

Нова статия: Българо-австрийският кеч гигант Димо Димов

Какво е различното при нея? За първи път пиша статия за (полу)български кечист, който все още е сред живите, и с който съм си писал и говорил. Надали някой у нас е чувал за него, но Димо е популярен в Германия и Австрия през 70-те и 80-те. Тъй като не пиша статиите за "смарк" аудитория, не навлизам в супер големи подробности, но като цяло обобщавам кариерата му и съм сложил дооста снимки (можех да сложа двойно, ако не тройно повече, но реших да не прекалявам :)). По-нататък може да пусна интервю с него, където има повече задкулисни детайли, ще видим. Отделно в статията накратко разказвам и за може би най-интересното европейско кеч начинание от 70-те - европейска версия на NJPW.

• 2 months later...
nWoHulkster

Нова статия: Христо Димитров - българският шампион в Близкия Изток

Още една леко по-различна статия, писана със съдействието д-р от български музей. Предполагам доста хора не знаят, че едно време кечът е бил доста популярен в страни като Ливан, Сирия, Кувейт и т.н., но това, което е дори още по-интересно е, че един от най-големите pro wrestling пионери в Ливан е българин и освен това дълги години в Ливан и Сирия се бори въпросния Христо Димитров, за който на базата на това с какви опоненти се бори, може да се заключи, че е бил популярна кеч звезда в Близкия Изток.

Edited by nWoHulkster