baikiro Posted May 28, 2020 Share Posted May 28, 2020 @nWoHulkster замислял ли си се да издадеш биографична книга за всички тези българи с цялата информация, която си събрал през годините? Нямам нищо против блога, но си е друго да го има всичко в печатен вариант. Момчил, ShwN and kabakov 3 Quote Quote КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ! Quote DELETE! DELETE! DELETEEAAA! Link to comment
nWoHulkster Posted May 28, 2020 Author Share Posted May 28, 2020 (edited) 57 minutes ago, baikiro said: @nWoHulkster замислял ли си се да издадеш биографична книга за всички тези българи с цялата информация, която си събрал през годините? Нямам нищо против блога, но си е друго да го има всичко в печатен вариант. Замислял съм се, даже съм имал конкретни оферти от издателства, но на този етап нямам желание да пиша книга. Аз пък съм точно на обратното мнение - предпочитам дигитално. Първо, така информацията е по-широкодостъпна, което е основната идея на проекта като цяло. И второ, така лесно могат да се правят промени по написаното, когато се появи ново инфо, а ново инфо се появява постоянно. Edited May 28, 2020 by nWoHulkster Момчил 1 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted May 31, 2020 Author Share Posted May 31, 2020 Ха! Току-що научих за това. Три от снимките използвани в този материал на BTV, от 3:30 натам, са снимки, качени от мен: https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/svetoven-shampion-po-borba-podpomaga-lekarite-chrez-svoite-kartini-video.html Две са от статията за кеча на Балканите, а третата е от Фейсбук страницата на блога. Edit-нали са снимките леко и са махнали адреса на блога, но лошо няма. Радвам се да видя, че нещата се разпространяват. Момчил, itzo1994, Radox and 2 others 3 1 1 Quote Link to comment
itzo1994 Posted June 1, 2020 Share Posted June 1, 2020 21 hours ago, nWoHulkster said: Edit-нали са снимките леко и са махнали адреса на блога, но лошо няма. Ебати путките. neshev, Lemmon-714, dbrm and 1 other 3 1 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted June 20, 2020 Author Share Posted June 20, 2020 Честита ви годишнина! На днешната дата преди 85 години - първото кеч шоу в историята на България. 20-ти юни 1935 (неделя) София, България игрище „Юнак“ 20 хиляди зрители 1. Аматьорска борба: Тодор Юруков победи Серафим Машалов 2. Аматьорска борба: Тодор Найденов победи Станчо Пеев 3. Аматьорска борба: Ичо Кяев победи Васил Иванов 4. Аматьорска борба: Евлоги Георгиев победи Манчо Манчев 5. Кеч: Димитър Стойчев завърши наравно с Киро Андреев (30 минути) 6. Кеч: Хари Стоев победи американеца Джордж Уилсън (30 минути) 7. Кеч: Дан Колов победи американеца Чарли Сантен (21 минути) Бележки: = В България преди това има и други кеч срещи, но по-скоро демонстративни. Това тук си е първото кеч шоу. = Колов и Стоев са промоутърите. Значителна част от приходите Колов и Стоев даряват за подпомагане на бедни и даровити студенти, както и за закупуване на самолет за българската авиация. = Цените на билетите варират между 22 и 100 лева, като има билети и от 500 лева, които са за няколкото специални ложи около ринга. = Към 20-ти юни 1935 г. това е най-голямата кеч публика в Европа за 1935 г., но по-късно през годината има три по-големи публики, пак за кеч шоута с Колов в България. = Единствените предварително обявени мачове в дните преди събитието са тези на Колов и Стоев. = Борбите започват в 17:30 ч., с половин час по-късно от предвиденото. = Рингът е 6 на 6 метра и е изработен специално за събитието. Инсталиран е и специален високоговорител. = Евстати Георгиев, професионален борец и президент на клуба на българските борци-аматьори, е съдия на срещите. = По време на аматьорските борби вали дъжд. Публиката не харесва аматьорските борби. = Колов излиза на ринга под звуците на тогавашния химн на Царство България - „Шуми Марица“. Момчил, El luchador, Rainmaker and 2 others 4 1 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted November 13, 2020 Author Share Posted November 13, 2020 On 2/4/2020 at 8:35 PM, nWoHulkster said: И докато съм на темата за Колов, ако нещата се наредят както трябва, към края на годината ще има интересно развитие, свързано с него. Айде честито! Българинът Дан Колов вече е член на The Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame. Така България става 16-тата страна с представител във въпросния HOF. Сега се пригответе през следващите няколко дена западняците да се чудят и да питат кой е тоя Колов и защо е вътре. Между другото, стартира и друга нова зала на славата - The International Pro Wrestling Hall of Fame. Планът е тя да има и официален музей в Ню Йорк. Вотът за първия клас беше преди 2-3 месеца и Колов беше сред кандидатите. Още не са обявили резултатите от гласуването. Brock_Lesnar, gboy, UNDERTAKER* and 3 others 6 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted November 15, 2020 Author Share Posted November 15, 2020 Аудио. Дейв Мелцър относно въвеждането на Дан Колов в WON HOF. Не знам за вас, но за мен е някакво такова странно, ама в добър смисъл, да слушам как Мелцър, който вече 20 години съм свикнал да го слушам да говори за WWE/NJPW/т.н., коментира България и Колов. Нека де. Нека повече кеч фенове по света да чуят за нашия човек. Koloff.mp3 UNDERTAKER*, Момчил, gboy and 1 other 4 Quote Link to comment
gboy Posted November 15, 2020 Share Posted November 15, 2020 Гледали са филма за Колов от 99-та Култаж. Quote Link to comment
baikiro Posted November 15, 2020 Share Posted November 15, 2020 8 hours ago, nWoHulkster said: Аудио. Дейв Мелцър относно въвеждането на Дан Колов в WON HOF. Не знам за вас, но за мен е някакво такова странно, ама в добър смисъл, да слушам как Мелцър, който вече 20 години съм свикнал да го слушам да говори за WWE/NJPW/т.н., коментира България и Колов. Нека де. Нека повече кеч фенове по света да чуят за нашия човек. Koloff.mp3 3.6 MB · 7 downloads Досега не е ли коментирал България и Русев? Quote Quote КУР ЗА СМАРКОВЕТЕ! Quote DELETE! DELETE! DELETEEAAA! Link to comment
nWoHulkster Posted January 2, 2021 Author Share Posted January 2, 2021 Да, борбите на изложението в Пловдив през 1892 са мазни (пехливански) борби. Още едно време във в-к "Монитор" бях чел за тях. Борбите на закрито през 1907 може да са били гръко-римски, но няма как да се потвърди. Даже може би става дума за същата трупа като ето тази тук във Варна през декември 1907: Maradona 1 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted January 10, 2021 Author Share Posted January 10, 2021 ^ Слабо. Пълно с типичните митове + редица снимки и цитати взети от блога. Най-много ме изкефи как докато разправяше за голямата му победа в Япония показа снимка взета от моя материал, където обяснявам, че тази победа е измислица. Rainmaker, neshev and Момчил 2 1 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted January 30, 2021 Author Share Posted January 30, 2021 Нова статия. Първата от четири за него. След Колов, Пенчев е най-успешният българин в кеча през миналия век. Нарочно му обръщам повече внимание, защото определено е име, за което трябва да се знае повече. 34 години е в кеча и обикаля пет континента. Кеч звезда по целия свят. Шампион на Австралия (в тежка и полутежка категория). Шампион на Британската империя (singles & tag team). Майстор на dropkick-а. Част от първия (от само два) български tag team-a. Джордж Пенчев - българският борец, който стана шампион на Австралия Maradona, Rainmaker, UNDERTAKER* and 2 others 5 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted February 4, 2021 Author Share Posted February 4, 2021 Когато squash-овете бяха squash-ове. Точно преди 110 години. 4-ти февруари 1911 г. в Чикаго. Юсиф Махмут (родом от Силистренския край) squash-ва 5 борци един след друг в рамките на 16 минути (като на последния се твърди, че му избива няколко зъба ) и после отива на друго кеч шоу, където побеждава друг опонент два пъти за 22 минути. Машина! От всички про борци родени в България никой друг не достига нивото, което стига той в Америка. В периода 1908-1912 Махмут е една от 4-те най-големи кеч звезди в САЩ (заедно с Готч, Хакеншмидт и Збизко). По едно време за кратко го считат и за световния шампион. По принцип е от турски произход, но е български гражданин. Подобно на гореспомения Пенчев, Махмут е друго име, което определено заслужава повече внимание. По-нататък ще има статия и за него. Момчил, Maradona, itzo1994 and 1 other 4 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted February 9, 2021 Author Share Posted February 9, 2021 Slam! Wrestling пуснаха много добра статия за Реджи Сики. Като се има предвид, че името на Сики е запомнено и у нас, струва си да се спомене. The epic, untold story of the original Reginald Siki На мен лично Сики винаги ми е бил една от най-интересните личности от онези години. Една от първите чернокожи кеч звезди в САЩ в спорт доминиран от бели. Борби в Америка, Европа и Африка. Няколко брака, включително за бели жени. Първо юдей, после мюсюлманин. Две години в плен на нацистите. С две думи, от живота му може да бъде направен доста интересен филм/сериал, ако някой се усети. Така и така и съм почнал, това сега ме подсеща да споделя и една друга подобна статия за живота на Джо Саволди (последният голям опонент на Дан Колов и един от само тримата, които имат победа над Колов в Европа). Football star, pro wrestler, American spy. Joe Savoldi’s improbable life Момчил and Rainmaker 2 Quote Link to comment
HEIDENREICH Posted February 9, 2021 Share Posted February 9, 2021 По принцип бг сайтовете пишат едно и също за Дан Колов -хилядите победи, горд е че е българин и прочее. Но тук в този кратък очерк научих нова информация. Интересно е че този пост бе споделен във фейсбук от моята професорка, на която кечът определено не и е силата.Сърце не ми даде да и разбия илюзиите. Quote Великият Дан Колов получава оферта да стане бодигард на Ал Капоне,но отказва. Демонстративно побеждава един от фаворитите на мафиотския бос – протеже на италианския подземен свят. Американските менажери недолюбват кечиста. В началото работи с тях, но отказва да стане янки и да поамериканчи името си. Въпреки милионите, които му предлагат, той отказва да участва в договорени борби. Сам си става импресарио и не дели с никого печалбата.На едно от многобройните предложения за смяна на българското гражданство с американско Дончо Колев, който вече се е превърнал в Дан Колов го отклонява с една от знаменитите си реплики: „Чувствам се силен, защото съм българин.“ Quote Link to comment
nWoHulkster Posted March 10, 2021 Author Share Posted March 10, 2021 Да отбележим годишнината. На днешата дата преди 36 години българин се бие в WWF/E за първи път. На 10-ти март 1985 WWF имат house шоу в Maple Leaf Gardens в Торонто. Във втория мач от шоуто Jesse "The Body" Ventura побеждава българския кечист Don Kolov. Бъдещият WWF шампион Bret Hart е в opener-a, а в главния мач полубългарина Andre the Giant се бие с Big John Studd. Два месеца по-късно Kolov става и първия българин с телевизионна среща в WWF/E - изправя се срещу Barry O (чичото на Randy Orton). Rainmaker 1 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted March 18, 2021 Author Share Posted March 18, 2021 (edited) Holy shit! Не предполагах, че това е възможно. Кадри от България от 1943: По това време професионалната и аматьорската борба у нас са силно свързани, така че макар и борбите във видеото да приличат на аматьорски (спортни) борби като стил реално участниците са професионалисти и борбите са организирани от спортен клуб "Дан Колов", което е предимно pro wrestling организация. Борбите са посветени на покойния Дан Колов. За няколко секунди в клипа се вижда Петър Ферещанов, който е част от журито. Edited March 18, 2021 by nWoHulkster neshev, Mmx and Rainmaker 3 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted August 2, 2021 Author Share Posted August 2, 2021 От 2-3 години насам се работи по документален филм (на английски) за Юсуф Исмаил (a.k.a. Коджа Юсуф). Днес най-после пуснаха трейлъра: https://vimeo.com/581925330 Юсуф (1857-1898) е родом от с. Черна, Шуменско, където днес има музей, посветен на него. Голяма легенда е в Турция, но най-големите му успехи са във Франция и САЩ, където е огромна атракция през онези години. Първият foreign monster heel в кеча. Българинът Никола Петров е един от хората, които го въвеждат в pro wrestling-а. По някакво съвпадение, една от следващите ми статии ще бъде точно за Юсуф. Rainmaker, HEIDENREICH and Loop 3 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted August 15, 2021 Author Share Posted August 15, 2021 (edited) На днешната дата преди 113 години. Никола Петров печели турнир в Линц, Австрия. Някои от съвременните кечисти определено са over, ама дали са толкова over колкото българина Никола Петров в Линц през 1908? Из тогавашната австрийска преса: "Нямаше нито едно празно място в залата. Зрители се бяха наредили дори до стените, а стотици въобще не успяха да влязат... Невъзможно е да се опишат бурните аплодисменти на публиката, които се разразиха като бурен вятър, когато Петров тушира двете рамена на значително по-големия австралиец... След борбите голяма тълпа очакваше Петров извън залата и го придружи до неговия хотел, където световният шампион получи нова овация." Edited August 15, 2021 by nWoHulkster Rainmaker, gboy and HEIDENREICH 3 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted September 26, 2021 Author Share Posted September 26, 2021 (edited) Нова статия: Коджа Юсуф - непобедимият борец от с. Черна, Шуменско Една от най-дългите статии, които съм писал досега, ама нямаше как - доста неща трябваше да се отбележат. Ако трябва да си говорим откровено, Юсуф вероятно е най-значимото pro wrestling име, родено на територията на България. Легенда в турската мазна борба. Отваря вратата за турците в pro wrestling-a. Връща зрителския интерес към борбите в Париж и е голяма звезда във Франция. Огромна атракция в САЩ, където привлича няколко от най-големите публики до онзи момент. Някои от борбите му завършват по доста противоречив начин. Непобеден по време на pro wrestling кариерата му. Един от само двамата борци с музеи в България. Един от само двамата, родени у нас, в американска кеч зала на славата. И още. Edited September 27, 2021 by nWoHulkster Rainmaker and gboy 2 Quote Link to comment
Ponetron Posted September 29, 2021 Share Posted September 29, 2021 Quote Любопитен факт за Борис Машалов е, че заедно с братята си участва в спортна борба и в кеч мачове. През 1934 г. клубът на българските борци – аматьори организира ежемесечни състезания по аматьорска борба на колодрума в София. Мачовете се рекламират като “свободна американска борба“. Те не привличат множество хора, но поставят началото на кеча в България. Всяко състезание завършва с демонстративен сблъсък между Борис и Серафим Машалови. Братята са перфектни професионалисти и добри българи. Най–големи постижения в борбата има Борис. На държавния шампионат през 1942 г. става шампион. За Машалов обаче спортът не е начин за изкарване на прехрана, именно за това избира песента, защото в нея се чувства най-силен. Борис Машалов е огромен певец, но за пръв път чувам, че се е пускал и в кеч мачове. Знаеш ли нещо повече или това са си някакви местни аматьорски борби? Quote Link to comment
nWoHulkster Posted September 29, 2021 Author Share Posted September 29, 2021 ^ Не само, че това, което си цитирал е вярно, но е и доста адекватно написано. Да, Борис е един пионерите на спортната (аматьорска) борба, но също има и кеч срещи. Не са супер много, но все пак има. Първо на аматьорско ниво, но после и професионално. Когато в България софийските аматьори започват да тренират кеч през 1934 г. Борис и брат му Серафим са двама от хората, които най-бързо схващат нещата и именно затова точно те двамата първи изнасят кеч демонстрации у нас. Само Хари Стоев е имал демонстрационни борби преди това, ама той си е от американската школа, докато те се учат изцяло у нас (вероятно частично и от него). През 1938 г. Борис участва в първия (и единствен) турнир за определяне на кеч шампиони на България. Между другото, един от по-популярните ми Фейсбук постове беше точно за Борис и готиното беше, че и някакви негови роднини го видяха. Rainmaker, itzo1994, gboy and 1 other 4 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted December 20, 2021 Author Share Posted December 20, 2021 Това го писах за Фейсбук преди малко, но е любопитно да се изтъкне и тук. Най-дългогодишните кеч промоутъри в 120+ годишната история на кеча. От ляво надясно: - Brian Dixon. 51 години. От 1970 досега. Шеф на английската федерация All Star Wrestling. - Vince McMahon. 50 години. От 1971 досега, макар че това е леко подвеждащо в смисъл, че той промотира първото си шоу през 1971, ама после има дълъг период, в който не е промоутър. - Don Owen. 50 години. От 1942 до 1992. Шеф на Portland Wrestling федерацията, която все още държи рекорда за най-дългогодишно кеч TV шоу. - Българинът Илия Елчинов. 49 години. От 1931 до 1980, но с една пауза от пет години в този период. Прави шоута в над 20 различни града в Калифорния (и един в Невада) и през годините за него работят куп легендaрни кеч имена. През 60-те и 70-те e част от Big Time Wrestling федерацията на Roy Shire, която тогава е една от финансово най-успешните американски федерации. Maradona, Rainmaker, _EDGE_ and 1 other 4 Quote Link to comment
nWoHulkster Posted December 26, 2021 Author Share Posted December 26, 2021 Днес е рожденната дата на Колов и по този случай сглобих нова статия за него. Леко по-различна от останалите ми статии. Прегледат на стари официални документи и какво ни говорят те. Изчистваме биографията на Колов от някои дребни грешки и отговаряме на въпроса може ли човек от онези години да има цели три официални имена, които ползва едновременно в различни официални документи (паспорт, лична карта, шофьорска книжка). Спойлер: може. Документите говорят: по следите на Дан Колов Maradona, gboy, Rainmaker and 2 others 5 Quote Link to comment
Recommended Posts