Jump to content

Българите в кеча и гръко-римската професионална борба

nWoHulkster

Recommended Posts

On 2/6/2016 at 1:31 PM, UNDERTAKER* said:

От статииите, които изчетох досега, кечът от онова време в БГ много ми прилича на борбите по селските събори днес. Може би това е останало като наследство от тогава, нямам идея. Сходните неща са доста, - пак е борба в турнирен вариант, събират се много хора, служи като забавление/атракция на самия събор, а и понякога се знае предварително кой ще спечели. Не знам дали в цяла България съществуват още, но доколкото знам на много места си ги има.

Има ги селските борби още, ама половината са нагласени и после се дели агнето (или каквото е там), както си признават и самите борци. Още повече, че то е ибло едно време готино, щото се борят хората от местността помежду си, сега ходят там някакви борчета от местните школи, то кво да му гледаш.

• Upvote 2

• 4 weeks later...

Последният материал ме впечатли много. Лично аз намирам за изключително трудно по онова така съдбоносно време за българската нация, човек да се занимава с гръко-римска професионална борба, а още по-трудно да се опитва да я популяризира по подобен начин и да успява. От статията се разбира действително колко много е допринесъл Цанков за българската професионална борба. Човекът е бил напълно отдаден на каузата си. Минал през различни фази като борец, промоутър и накрая като треньор запалва следващото поколение българи по този вид забавление. 

• Upvote 2
nWoHulkster

Да, особено в годините преди войните никак не е било лесно. Само шепа българи са били (+ още шепа или две турци) и реално са се мъчили да прокарват нещо ново за България - донякъде подобно на народните борби, но все пак различно от тях. И затова често нещата са били в комбинация с алтетически и/или силови демонстрации, за да може програмата да е по-разнообразна и да привлича повече интерес. Понякога демонстрациите са били и поради липса на опоненти. В общи линии, пътуваш от град на град (понякога сам, понякога с други борци) и се надяваш, че ще успееш да привлечеш фенове/да направиш пари. Риск си е.

А иначе специално за Цанков като цяло информацията е малко. Щеше ми се да знам повече конкретни случки и истории, но уви информацията за про борбата у нас по неговото време е силно ограничена. Главно поради факта, че спортната бг преса е изключително слабо развита през онези години.

• 1 year later...
UNDERTAKER*

Статиите за кариерата на Дан Колов са супер! Много увлекателно написани, като един сериал са. Прави ми добро впечатление колко подробни и точни данни има, въпреки, че събитията се развиват доста назад. Шапка долу за начина, по който си успял да събереш цялата тази информация и да я разкажеш. Професионално е. Чакам следващите "серии" с кариерата му в Европа. Браво!

Edit: А, и забравих да похваля множеството снимки/афиши от пресата от онова време и как се свързват и подкрепят разказа.

Edited by UNDERTAKER*
  • Upvote 4
  • 4 weeks later...
UNDERTAKER*

Много силно видео! И силен завършек на статиите за Дан Колов (ако това е краят разбира се) Hint какво предстои оттук насетне? Btw браво и за фейсбук страницата и активността там. Страхотно е (и приятно изненадващо за мен), че толкова хора я следят.

• Upvote 2
nWoHulkster

^ Поредицата за Колов все още не е свършила. Просто ми се видя логично да пусна клиповете от Франция след статията за Колов във Франция, а и 20-ти юни е символична дата. Следващият материал е за Колов в България и после следват по-общи неща за него (любопитна статистика, факти, редки снимки, неосъществени мачове, интервю с Колов и т.н.). След Колов продължаваме с другите българи в кеча.

• Upvote 1
  • 4 weeks later...
nWoHulkster

Добавих нов материал в първия пост.

Оттук-нататък ще пускам новите неща само в тази тема.

• 2 months later...

В първия пост е добавен нов материал с любопитни факти относно кеч кариерата на Дан Колов. През декември предстои и интервю с него (т.е. стари негови интервюта, събрани в едно голямо интервю). Междувременно пускам и други неща, но тези са ключовите и затова им обръщам внимание тук.

• Upvote 1
  • 2 months later...

Имам въпрос-защо никъде в нет-а не пише рождените дати на Хари Стоев,Петър Ферещанов и така нататък.а само тези на Никола Петров и Дан Колов,все едно са живяли преди новата ера.Все пак историк съм,хаха

^ Хари Стоев е на 20-ти февруари 1898 или поне така го пише той самия в официалните документи в САЩ. Датата, обаче, може и да е грешна, тъй като в онези години на хората като цяло не им е пукало особено за такива подробности и не винаги са ги помнили точно, а и понякога дори сами са си ги променяли (примерно има един български борец от онези години, който в три различни документа пише три различни години). За Ферещанов най-популярната версия е 2-ри май 1902 г.

Междувременно, от най-новото издание на Wrestling Observer Newsletter:

0vkO8lD.jpg

Евала на Мелцър, че го е споменал, ама в написаното има няколко грешки.

• Upvote 2

Какво това за Santino Marella? Нима знае кой е нашият?

Кои са грешките в написаното от Meltzer и защо не споменава американската му кариера? Btw това поражда идея (ако ти се занимава и ако имаш инфо, разбира се) да драснеш няколко реда за Дан Колов, но от гледната точка на днешната журналистическа кеч гилдия (разбирай Meltzer:D), че и на кечистите/феновете/журналистите по света като цяло. Познат ли е, важен ли е, какво му е legacy-то. Един Vince Russo :unsure: или Vince McMahon примерно би ли знаел кой е Дан Колов? Jim Cornette, другите кеч умове?

Edited by UNDERTAKER*

Залата на Сантино е кръстена на Дон Колов - кеч учителят му и първият българин с мачове в WWF/E.

qR3jSlF.jpg

Рожденната дата е грешна (26-ти декември е правилната). Збизко не е учителя на Колов. Не знам със сигурност кой е и дали въобще е имал официален треньор, но съм уверен, че не е Збизко. Дан не си започва кариерата като цирков борец. Има циркови борби като аматьор преди да стане професионалист, да, но работи като цирков борец чак след като става професионалист. Дан е двукратен шампион, а не трикратен.

Това, което Мелцър знае за Колов най-вероятно e комбинация от неща, които е чел из нета и неща от мен, които са му били споменавани от наши общи познати (като например това за пощенската марка). Дан не е голямо име в американската кеч история и затова американските историци по принцип не знаят много за него, освен ако не са чели за борбите му в Европа (<= и по тази тема аз съм главния източник на информация). Няколко общи познати са ми казвали да пиша на Мелцър, за да го навивам да обмисли Дан Колов (и няколко други европейски звезди) за WON HOF, но не ми се заминава да пиша подобни дълги есета. Особено като се има предвид, че Мелцър е леко страннен що се отнася до включването на звезди от онези години в HOF. Има доста заслужаващи имена и по някаква причина в наши дни той ги игнорира, въпреки че редица хора му говорят иначе.

Edited by nWoHulkster
  • 11 months later...

В момента по BNT 1 дават документален филм за Никола Петров.

https://www.bnt.bg/bg/a/nikola-petrov-blgarint

@nWoHulkster, гледал ли си въпросния документален филм? Ако, да, имаше ли неща или документи, които за пръв път виждаш? Фактологически достоверен ли е филмът?

• Upvote 2

^ Мерси за информацията. Чак сега виждам. Язък. Ако знаех, че ще го дават щях да му пусна малко реклама (както направих за премиерата му миналата година). Радвам се да видя, че най-после го излъчиха по националната телевизия, защото още от самото начало това беше идеята. Иначе филмът го гледах още миналата година няколко дена след премиерата му. По-добър е от всичко друго правено досега. Има леки неточности и пропуски, но като цяло те не са нещо сериозно и никой няма да ги забележи. Общо взето, палци горе за филма.

• 3 months later...
nWoHulkster

Ъпдейт. Изскочиха три нови клипа. Списък със запазените видео кадри с български pro wrestler-и от преди 1965:

UuJj8BW.jpg

= Силова демонстрация на Петър Ферещанов (1925, Франция)
= Дан Колов в ъгъла на претендента за световната титла Гус Соненбърг (1929, САЩ)

= Дан Колов в ъгъла на претендента за световната титла Марин Плестина (1929, САЩ)
= Анри Деглан представя Дан Колов на френската публика за първи път (1932, Франция)
= Моменти от мач на Дан Колов за европейската титла (1936, Франция)
= Моменти от мач на Тодор Банков срещу златния олимпийски медалист Анри Деглан (1937, Франция)
= Моменти от мача, където Дан Колов губи европейската титла (1937, Франция)
= Георги Пенчев позира за камерите и вдига журналист (1937, Англия)
= Моменти от мач на Георги Пенчев срещу легендарния Джим Лондос (1937, Англия)
= Моменти от предпоследния мач на Дан Колов (1938, Франция)
= Кратки тренировъчни кадри с Петър Константинов (1938, Франция)
= Николай Зигулинов в немски филм (1950, Германия)
= Моменти от мач на Николай Зигулинов срещу главната немска кеч звезда (1950, Германия) [две версии]
= Моменти от два мача на Георги Пенчев срещу две от топ звездите в Европа по това време (1950, Франция)
= Цял тв мач на Илия Елчинов срещу седемкратен световен шампион (1953, САЩ)
= Моменти от отборен тв мач с Илия Елчинов (1953, САЩ)
= Гигантът Асен Георгиев се разхожда по улиците Рим (1957, Италия)
= Моменти от мач на Асен Георгиев срещу Примо Карнера (1957, Италия)

= Последните минути от тв мач на Николай Зигулинов (1958, Франция)

= Николай Зигулинов яде и пие в ресторант и музиканти идват да му свирят (1958, Франция)
= Цял тв мач на Николай Зигулинов + кратко промо на български след мача (1962, Австралия)
= Интервю на английски с гиганта Асен Георгиев (1965, Франция)

• Upvote 3
  • 1 month later...
nWoHulkster

Това изскочи в нета онзи ден и си струва да се сподели. :) Някъде от 1982. Българският кечист Don Kolov в Stampede Wrestling (федерацията на сем. Hart). Mениджърът му го хайпва, идва друг мениджър и казва, че Kolov е комунист и руски шпионин, и накрая за финал нашенецът дръпва кратко промо на български. #ДругарятСтюХарт

Edited by nWoHulkster
  • 1 month later...
nWoHulkster

На днешната дата в САЩ преди 93 години: мач за българската титла по кеч в тежка категория.

TbaDYhG.jpg

В наши дни се радваме, че имаме един кечист в Америка, а едно време през 1926 не само, че има една дузина българи в американския кеч и не само, че някои от тях се бият за световни кеч титли, но има и интересни случаи като този тук, когато двама българи се бoрят за "българската титла в тежка категория" в главния мач на кеч шоу на стадион.

• Upvote 2
nWoHulkster

На днешната дата точно преди четири години беше публикувана първата официална статия в Българската история в професионалната борба / Pro Wrestling Bulgaria. Време е за малко размисли, обзор, ретроспекция и задкулисни scoopz. default_smile.png

Нека да върнем лентата до самото начало. Всичко за мен започна сигурно някъде 2004-2006. Един ден ей така от нищото ми хрумна абе защо не взема да google-на тоя прословут българин Дан Колов, за който съм слушал още от малък, и да видя какво пишат западняците за него. И почнах да чета. Нямаше много неща, но нещата, които намерих се различаваха от това, което бях чувал. Оказа се, че историята му не е била баш такава, каквато бях чел в родните материали. Оттам-нататък ми стана интересно да науча повече за него. Колкото повече неща намирах и научавах, толкова по-интересно ми ставаше. Превъртаме лентата малко напред и така стигаме до първата ми статия по темата тук в BWC - факти за Колов. С течение на времето, обаче, осъзнах, че едно време е имало и още много други българи в кеча и се зарибих да науча повече и за тях. Така се стигна до пускането на първата версия на статията ми за българите в кеча, а няколко години след това, след като вече имах дори още повече информация, пуснах и втора по-подробна версия на статията. И така стигаме до март 2015.

От известно време насам обмислях идеята да отделя материалите за българите в отделен сайт/блог/фейсбук страница или нещо подобно. Поради няколко причини. Първо, с течение на времето се уверих, че към темата има повече интерес извън пределите на BWC отколкото в тях и фактът, че материалите бяха в кеч форум силно ограничаваше потенциалната аудитория. Само кеч фенове четат кеч форуми, а в същото време има хора, които нямат интерес към кеча, но имат интерес към темата за въпросните българи. На второ място, вече имах прекалено много информация, снимки и клипове, за да сбивам всичко в една тема. Просто този вариант вече не беше рентабилен. И не на последно място, вдъхнових се от подобни сайтове/блогове за други държави. Имаше/има подобни сайтове за кеч историята в Англия, Франция, Канада, Япония, Мексико, Боливия и т.н. Може да е имало и други фактори, вече не помня, но това бяха основните мотиватори. Преди да взема финалното решение, обаче, реших, че е най-добре първо да се консултирам с Veetor. Не исках ей така от нищото да махна всичко и да почна да рекламирам де факто друг сайт без първо да знам дали ще е проблем. Други вече бяха правили подобно нещо преди мен, но все пак исках да проверя. Не беше проблем и като цяло Veetor ми беше в голяма помощ в началото, докато все още решавах как точно да направя нещата. Така се случи, че по това време течаха BWC наградите за десетилетието и темата за българите в кеча се очертаваше фаворит, така че реших да забавя обявяването на блога, докато не приключат наградите. След това през април написах първите 10-тина интро материала и доизбистрих идеята. Между другото, първоначалното име на блога беше Bulgarians in Pro Wrestling (което беше/е името на DailyMotion канала, където качвам всички клипове с българите), но половин ден по-късно го смених на Pro Wrestling Bulgaria. Това ни докарва до юли 2015, когато пуснах първата статия. Преди това имаше интро материал с въпроси и отговори, където обясних какво ще представлява блога и каква е идеята му, но това не го броя за официалния старт. Официалният старт беше на 10-ти юли 2015. И останалото, както се казва, е история. Българска история в професионалната борба. Което ме подсеща. Нарочно използвам предимно термина "професионална борба" (#branding). Първо, защото точно това е правилния превод и второ, защото думата "кеч" върви с негативни асоциации у нас. И в този ред на мисли, никога не бих нарекъл българите от едно време "кечисти". Тази дума не съществува тогава, а и самите те се самоопределят като борци.

Като цяло, доволен съм как се развиха нещата през последните четири години. Особено като се има предвид, че тематиката на блога реално е ниша в друга ниша и потенциалната аудитория е ограничена. Разбира се, винаги има място за подобрение и разтеж, но общо взето нещата се движат стабилно. Огромна помощ в популяризирането на блога определено беше Фейсбук страницата, която стартирах преди три години и половина (Facebook.com/ProWrestlingBulgaria). Просто разликата преди и след Фейсбук е голяма, даже огромна в определени случаи. Фейсбук, когато е използван правилно, може да бъде доста ценен инструмент за реклама, макар че мръсниците прекалено много си играят с алгоритъма за постовете и това дразни яко. И готиното на Фейсбук страницата е, че болшинството от хората в нея дори не са кеч фенове. Освен това, като цяло "фен базата" там е изградена напълно органично (т.е. без никакви реклами) и хората с интерес към темите в нея сами си намират страницата. И на връх на всичко това, не съм имал почти никакви негативни реакции, както си мислих, че може да има относно някои от нещата, които пиша. С две думи, доволен съм.

Освен всичко друго, през последните четири години се случиха и други готини малки нещица, така да се каже. Влезнах в контакт с редица роднини на стари български професионални борци. Разговарях с български професионални борци от минали години. Асистирах в изготвянето на документален филм, който беше излъчен по БНТ. Мои материали се появиха в популярни български сайтове. Бях изплагиатстван в един от най-тиражните български вестници, както и в нова книга. И не на последно място, един път ме споменаха и в bg-mamma! Освен това имаше и някакви по-забавни моменти като случая, когато някакъв израелски инди кечист ми се включи здраво надъхан да участва в българско кеч шоу, докато е на почивка в България, и за съжаление трябваше да му убия ентусиазма и да му обясня, че в България няма кеч шоута. Или пък случая, където някакъв пич от музей във Франция лееко ми надцени финансовите възможности и тръгна да ме офертира да участвам в търг за Златният пояс на Пол Понс от началото на миналия век, който в крайна сметка се продаде за 16-17 хиляди евро.

И за финал, малко любопитна статистика.

Най-големи Google search draw-ове:
1. Дан Колов
2. Никола Петров
3. Петър Ферещанов

Забавно е да се гледа какво са търсили хората в Google, за да те намерят. Някой път има някои много шантави работи. За разлика от BWC нямам масивен draw като Яна, но пък за сметка на това очаквано Колов води стабилно пред всички останали.

Най-популярни статии:
1. Дан Колов - редки снимки
2. Дан Колов - любопитни факти
3. Кеч кариерата на Дан Колов: първите пет години
4. Видео: Кечът по времето на Дан Колов
5. Видео: Кадри от кеч срещи на Дан Колов

Отново, напълно очаквано Колов доминира с голяма преднина пред останалите.

Най-популярни статии, несвързани с Колов:
1. Интервю с бореца Петър Ферещанов
2. Борецът Никола Петров - митове и легенди
3. Редки снимки: борецът Петър Ферещанов
4. Борецът Петър Ферещанов - една забравена българска спортна суперзвезда
5. Видео: Силата и издръжливостта на българския борец Петър Ферещанов

Ферещанов изненадва приятно с интереса към него.

Макар и блогът да е основното нещо, най-често поствам във Фейсбук страницата. Там редовно пускам и неща, които ги няма в блога. Малко любопитна статистика и за Фейсбук.

Най-популярни Фейсбук постове:
1. Рядка снимка на Дан Колов от 1919 г.
2. Gif: Силата на Дан Колов в действие
3. Снимка: Дан Колов и майка му отново заедно
4. Мерките на Дан Колов
5. Карикатура: Дан Колов срещу Анри Деглан

Естествено, Дан доминира и тук.

Най-популярни Фейсбук постове, несвързани с Колов:
1. Борецът/певецът Борис Машалов
2. Рядка снимка: турнир с Никола Петров
3. "Кинг Конг II" Колю Маринов
4. Мерките на Никола Петров
5. Рядка снимка: Никола Петров

Като цяло, дотук добре. Особено като се има предвид, че не си давам много зор да пускам неща и го карам лежерно (една статия на месец, два-три Фейсбук поста на седмица). Какво следва? Още от същото. Продължаваме напред и не се предаваме, както е казал мислителя.

Edited by nWoHulkster
UNDERTAKER*

^Наскоро попаднах на фейсбук страницата и останах приятно изненадан колко се е развила и колко много хора я следят. Признавам си, че не съм очаквал нещо на кеч (про реслинг:P) тематика в БГ да е толкова добре приемано и отношението да е като към нещо наистина сериозно и авторитетно. Поздравления за постигнатото! Личи си, че удоволствието от развития проект е голямо и това се усеща от всеки ред от горния пост. 

• Upvote 2

Фил, благодарение на теб и блога спасих завършването си на университета. :) Понеже трябваше първите две години да ходя на спорт, а аз не го направих, в последните месеци едвам намерих начин да се измъкна - като напиша два сравнително дълги реферата. Чрез твоите материали и източниците описани отдолу написах по няколко страници за първите години от кариерата на Дан Колов и Никола Петров.

Това е по-незначителното. По-важното е, че благодарение на тази безсмислена университетска задача се запознах доста добре с материалите. Всичко е меко казано на професионално ниво, единствено ако ти бях редактор щях да те ям много за непостоянство в стила. :D

Поздравления!

• Upvote 3
nWoHulkster
6 hours ago, YoTheReal said:

Всичко е меко казано на професионално ниво, единствено ако ти бях редактор щях да те ям много за непостоянство в стила. :D

В това няма съмнение. Не съм писател/журналист и никога не съм твърдял, че съм. Слаб съм в това отношение, особено на български. Писането на самите статии ми е най-нелюбимата част от "работата", ама е необходимо зло. А иначе има го и момента, че стилът ми на писане леко се промени с времето и съм се заканил, че ще пренаписвам някои от по-старите статии, но още не им е дошъл реда.

• 3 months later...

Едно от любимите ми неща около целия този проект е, когато получавам някаква обратна връзка от роднини на старите български борци. Наскоро влезнах в контакт с внучката на Никола Велков в Америка и ѝ изпратих доста неща за дядо ѝ. Тя пък ми сподели много сканирани негови снимки и ми разказа редица интересни истории, а за финал в знак на благодарност реши да ми изпрати по пощата и оригинални негови снимки от 20-те и 30-те. По принцип не съм колекционер на такива неща и предпочитам дигитални копия, обаче това ме изкефи. Някак готино е да знаеш, че притежаваш нещо на близо 100 години и нещо, което преди е било притежание на съответния български борец.

fIoesra.jpg

Кой е Никола Велков? Едно от трите най-големи български кеч имена в Америка през 20-те и 30-те. Освен това, човекът, чийто умели шофьорски умения вероятно спасяват живота на Дан Колов. Повече за Велков можете да научите от трите статии за него в първия пост на тази тема.

• 2 months later...

Днес получих ново подаръче от Америка. Преди време внучката на гореспоменатия Велков намери тази снимка между снимките на дядо ѝ. Не знаеше кой е този борец и ме попита. Обясних ѝ, че е Колов и кой точно е той и тя реши да ми прати снимката като подарък. И така, вече си имам оригинална снимка на Колов от 1928 г. 👍

6Xf1MNu.jpg

И докато съм на темата за Колов, ако нещата се наредят както трябва, към края на годината ще има интересно развитие, свързано с него.

Edited by nWoHulkster
  • Upvote 3
  • 3 weeks later...

ZmNNMQ7.jpg

Март месец се навършват 80 години от смъртта на Дан Колов. По този повод всеки ден следващия месец във Facebook.com/ProWrestlingBulgaria ще има пост, свързан с Колов. Ще има интересни факти и статии, редки снимки и дори невиждани видео кадри. Който има интерес, да налазва. :)

• 3 months later...
nWoHulkster

Нова статия:

От Дан Колов до Винс Макмеън: историята на българина Илия Елчинов

Ако от всичките неизвестни у нас български кеч имена, за които съм писал досега, прочетете само за едно трябва да е това. Българинът с най-дълга кариера в кеча. Започва през 1924 и приключва през 1980! Кечист, промоутър, един от ранните heel-ове в кеча, първият българин с мачове по телевизията, един от първите кеч мениджъри и т.н. Неговата кариера е като история на еволюцията на кеча през годините. Чак ме хваща леко яд, че не съм по-добър писател, защото определено могат да се напишат доста интересни неща за него.

Edited by nWoHulkster