Jump to content

Българите в кеча и гръко-римската професионална борба


nWoHulkster

Recommended Posts

Много силно начало  на статията. Никола Петров е един от най-прославените ни борци.Баща ми ми е чел от книга за него как въпросният французин Пол Понс , който е бил огромен негър , по време на мача им му е бръкнал в устата и почти му е разпрал устната , и нашият пич така го стиснал че му разкъсал бицепса. Това едва ли е истина , но историята е готина.  :beer:Дали имаш информация , Никола Петров успял ли е да тръшне Хакеншмид?

 

За Дан Колов научихме доста миналата година , но пак ще ми е интересно да прочета нещо особено за борбите му с

Хари Стоев

.

 

 

След това влизаме в период , който е пълна мъгла за мен , и ще ми бъде много интересно . 

Edited by HEIDENREICH

 

Link to comment

Paul Pons е бял. :)

Подобно на Колов, и за Петров има солидно количество грешни неща, написани през годините в България.

Hackenschmidt по принцип има много малко загуби като цяло. Сериозно е мачкал конкуренцията и никак не е случайно, че е първия безспорен световен кеч шампион. Всичките му мачове с Петров, за които съм срещал инфо, са загуби за Петров. Разбира се, информацията ми не е 100% пълна, така че на теория е възможно (макар и малко вероятно) Петров да го е побеждавал.

Дан Колов ще бъде постнат утре. Хари Стоев и още трима - в края на седмицата.

Link to comment

Дали имаш информация , Никола Петров успял ли е да тръшне Хакеншмид?

Ъпдейт относно този въпрос. Напълно случайно вчера попаднах на нова информация. Никола Петров Е побеждавал Georg Hackenschmidt, но не в professional wrestling мач, а в нещо като amateur wrestling (спортна борба) мач преди преминаването на Hackenschmidt в pro wrestling-a. Amateur wrestling-ът по принцип не го коментирам в статията (защото тя е само за кеч кариерите на въпросните хора), но в случая това е интересно да се отбележи.

Edited by nWoHulkster™
Link to comment

Браво, много интересни снимки , почти никой не познах , едно 10 % успеваемост . :(

 

 

Аз имах някакво книжле на руски за историята на олимпийските игри и там имаше снимка на Ригуло на млади години зад една щанга , страшно нацепен изрод изглеждаше , на тази която ти си постнал явно е доста по-възрастен. 

 

Link to comment

Определено една от статиите на годината, ако не и all-time best в историята на форума. Спокойно работата ти може да бъде използвана в архивите на спорта ни и да й бъде отделено внимание в някое спортно шоу (да кажем Ретро-спорт по БНТ), но като знаем капацитетите ни дълбоко ме съмнява. Цяло богатство е за BWC да има толкова професионално написана статия и това вдига стойността на форума много-кратно :) Само уважение!

Edited by radoslav1948
Link to comment

Доста неща се научават от статията, поздравления за добрата работа!

 

Без да исках цъкнах минус на втория ти пост, съжалявам за което!

Link to comment

Имаше един българин в РИНГС, който беше попаднал и във видео игра техна, ама посмъртно нема да се сетим как се казваше.

 

Тема на годината е това, между другото. Сичко е много хубаво и прекрасно. :)

Link to comment

Въпрос с повишена трудност към автора . Да си чувал за кечист на име Васил Балкански , който евентуално да се е бил около 30-те предимно в България. Питам защото преди време бях чел спомени на човек който се е борил с него , интересно ми е дали историята е истинска .

 

Link to comment

Имаше един българин в РИНГС, който беше попаднал и във видео игра техна, ама посмъртно нема да се сетим как се казваше.

Две игри* :)

 

Въпрос с повишена трудност към автора . Да си чувал за кечист на име Васил Балкански , който евентуално да се е бил около 30-те предимно в България. Питам защото преди време бях чел спомени на човек който се е борил с него , интересно ми е дали историята е истинска.

Не съм го чувал, но това не е гаранция за нищо. Напълно възможно е да е имало такъв човек и просто да не съм го чувал. Все пак, не знам всичко. :)

Link to comment

Забелязах нещо много любопитно докато разглеждах снимките на Дан Колов. Първите 3 срещу Ал Перейра са прерисувани 1;1 в списание Дъга поредицата за Елемаг.Имаше епизод в който  Елемаг се бори срещу шампиона на императора и няколко панела в комикса са 1;1 от тези снимки , Дан Колов е изиграл ролята на шампиона , само дето в момент на артистичност художникът му е нарисувал синя кожа.  :D

За съжаление го нямам сканиран този брой , колекцията списания ми е на вилата , но преди години всички броеве бяха качени в нета и   който ги има лесно може да ги намери (доколкото си спомням това бе един от началните епизоди ).

 

...................................................................................................................................................................

 

Колкото до историята с Васил Балкански ,почти сигурно е измислица.Прочетох я в една забавна книжка "Шопска читанка " , където бяха записвани местни зевзеци , които разправяха весели истории от живота си . Та въпросният малоумник Величко разказва как е взел пари за да се бори срещу известния борец Васил Балкански , но всъщност са измамили хората. Имало е много зрители които са платили за вход 'половината шопи от Софийско поле :D ", нашия пич е дошъл с файтон (поръчан от противника му ) и са започнали свирепа битка . Когато Балкански го е тръшкал , народа викал"Дръж се Величко" а когато нашия е бил отгоре , хората са викали "Урааа" ,а жена му се е дуела , вярвайки че мъжът и наистина е толкова як. Несъмнено смарк публика , подобна на тази в Ню Йорк. :D  По думите на разказвача "Всичко бе лъжа и измама , мене Балкански можеше да ме тръшне за 1 минута ", но целта бе да се изкарат пари . Мачът е завършил наравно и е имало няколко реванша.

 

След години, героят се е въвлякъл в неприятности заради тази случка, след като в казармата е бил предизвикан на борба класически стил от огромен шваба "едър като кон". Нашия пич хал хабер си нямал от правилата и за малко да бъде тръшнат "за црън срам" , но хванал двата крака на германеца , тръшнал го на земята и се изнесъл бързо бързо под аплодисментите на народа.  :D

Edited by HEIDENREICH

 

Link to comment

Забелязах нещо много любопитно докато разглеждах снимките на Дан Колов. Първите 3 срещу Ал Перейра са прерисувани 1;1 в списание Дъга поредицата за Елемаг.Имаше епизод в който Елемаг се бори срещу шампиона на императора и няколко панела в комикса са 1;1 от тези снимки , Дан Колов е изиграл ролята на шампиона , само дето в момент на артистичност художникът му е нарисувал синя кожа. :D

Евала! Интересен факт, определено.

Две "Колов срещу Перейра" снимки наистина ги има 1 към 1 и следващата илюстрация след тях пак е бг кеч снимка от 30-те. Въпросната следваща снимка първо я бях пуснал в темата, но после реших да я махна, защото не съм сигурен дали е достоверна (уж трябва да е от Колов срещу Сики, но нещо ме съмнява, че е от друг мач и затова я махнах).

От списание "Дъга", брой 11 (1983 г.)

th_095941547_pic_122_71lo.JPG

И да, това за Балкански звучи като измислена история. Забавна, но измислена. :)

Edited by nWoHulkster™
Link to comment

Чудесна тема! Поздравления!

 

Петър Ферещанов е легенда в....нека ги нарека "про-германските" среди у нас. ;)

Определено физическата му сила е използвана за борба съ злото. :)

Link to comment

Oтново много добре , но леко се обърках като хронология. Очаквах сега да са народа дето се биха в Япония през 90-те или карабините опа турците родени в България , но и така става. 

 

 Андре реално е най-известният от всички изброени, но аз не мога да го приема за българин.Българският му произход е безспорен , но се съмнявам някога да е казал че е българин , не знам даже дали е знаел български език, за мен си е франсе  :( .

  • Upvote 2

 

Link to comment

Подредбата е следната. Кечистите в статията са (формално) разделени на групи - трите големи имена в България (Петров, Колов, Стоев), old school кечистите в Северна Америка (подредени по значимост), old school кечистите в Европа (подредени по значимост), съвременните трима, борците в България, RINGS и турците. Борците и RINGS са накрая, защото за тези две групи ще има най-малко информация - ще бъдат разгледани повече като група и не толкова индивидуално както всички други преди тях в статията.

Link to comment

Браво, наистина си хвърлил много труд и се е получило много добре. :) Само поздравления заслужаваш, както и достойно място в The Vault.

  • Upvote 2
Link to comment

Уникална статия! Човек, каквото и да напиша ще бъде малко. Научих много интересни факти, за които дори не съм и подозирал. Благодаря ти за статията!
Имам само един въпрос. Кой е кечистът в клиповете на WWF от 86-та, защото е ясно, че това не е Дан Колов, а някой който използва името му.

Edited by Monteso

 

 

Link to comment

Имам само един въпрос. Кой е кечистът в клиповете на WWF от 86-та, защото е ясно, че това не е Дан Колов, а някой който използва името му.

 

Пичът в WWF е Дон Колов, а не Дан Колов. :) Има информация за него в третия пост.

Link to comment

Само да попитам относно Don Kolov, че ми стана любопитно, абсолютно сигурно ли е че е българин? Защото не е опоменат да е роден в България и е възможно, според мен, не знам дали има още информация, това просто това да му е gimmick, подобно на Nikolai Volkoff, който е хърватин и Ivan Koloff, който е канадец ако не се лъжа. Има ли информация къде е роден и какво е станало с него, жив ли е? Четох в един форум че имал кеч-училище в Канада, но темата беше от 2003 г. Ако е жив, дали ще можем да се свържем по някакъв начин с него да му зададем въпроси за кариерата му. Все пак е от по-новата кеч-история, не вярвам дирите му да са толкова трудни за намиране, а ще е добре BWC да има връзка и с останалите хора пробили в този бизнес освен Rusev.

Edited by radoslav1948
Link to comment

^Българин е , даже аз го знаех, преди много години когато излизаше вестник Старт имаше интервю с него.Там разказваше че имал кеч училище ,ако не се лъжа фамилията му беше Димитров , името му съм го забравил.  :(

 

Link to comment

Много,много качествена и интересна статия :) !Поздравления за огромния труд,който си вложил в създаването и,за да се направи такъв монументален за BWC труд са нужни много часове на усърдна и старателна работа,както и разбира се изключително големи познания за кеча и неговата история още от неговата зора.Доста от информацията в статията я научавам за първи път,за всеки един български кеч фен е хубаво да знае за подвизите на нашите сънародници по ринговете из цял свят и да се гордее,че и малка България е дала нещо на кеча  :) !

Edited by old school

                                   701246367_.jpg.6303a7fda279801b90d590d2191ee86c.jpg

 

                                           

Link to comment

 Не видях дали някой е писал вече, но преди 1 година случайно мернах по италианските кеч федерации един българин - Иван Стоянов.

 

stojanov.jpg

 

Обучава се в кеч акaдемията на Italian Championship Wrestling (ICW):

 

http://www.icwwrestling.it/roster/academy/ivan-stojanov/

 

Намират се няколко негови мача в youtube. :)

Edited by parcaleste
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...