Jump to content

UFC 165 "Jones vs. Gustafsson" - 21 септември 2013


neshev

Recommended Posts

UFC_165_poster.jpg

 

Date: 21 september 2013

Venue: Air Canada Center, Toronto Canada

Live on PPV

 

 

 

 

MAIN CARD (Pay-per-view, 10 p.m. ET)

Jon Jones vs. Alexander Gustafsson - for light-heavyweight title

Renan Barao vs. Eddie Wineland - for interim bantamweight title

Matt Mitrione vs. Brendan Schaub

Francis Carmont vs. Constantinos Philippou

Pat Healy vs. Khabib Nurmagomedov

PRELIMINARY CARD (FOX Sports 1, 8 p.m. ET)

Myles Jury vs. Mike Ricci

Ivan Menjivar vs. Wilson Reis

Chris Clements vs. Stephen Thompson

Mitch Gagnon vs. Dustin Kimura

PRELIMINARY CARD (Facebook, 6 p.m. ET)

Renee Forte vs. John Makdessi

Michel Prazeres vs. Jesse Ronson

Alex Caceres vs. Roland Delorme

Nandor Guelmino vs. Daniel Omielanczuk

Link to comment

Това за мен е втората "реална" защита на Джон Джоунс. Какво имам предвид под "реална" - ами смята се, че шампионът би трябвало да брани поясът срещу най-силния възможен съперник. Досега Кокалите се изправяше срещу всякакви, но не и срещу истинските претенденти в тази дивизия. Чаел Сонън, Рампейдж, Мачида, Витор и кой ли още не ... всички тези са добри бойци, големи имена и вероятно от маретингова гледна точка правилните опоненти, но чисто в спортен план никой от тях реално не беше истински претендента за златото. Единственият мач , в който с ръка на сърцето можем да кажем, че се срещнаха номер едно и номер две, беше срещата на шампиона с Рашад Еванс. Дотук рейна на Джоунс впечатлява откъм имена, но само имена. От тук нататък започва (ако още тая събота не приключи) истинското разчистване на дивизията, а именно - Густафсон, Глоувър и Фил Дейвис. Това са тримата, които в момента са над всички останали в категорията и докато не видя Джонито да ги побеждава тях, не мисля, че има правото да се нарича "доминиращ". Ако ще и хиляда победи да запише, то истинска защита на титлата е да се изправиш срещу най-добрия възможен, всичко друго не струва.

 

За самият мач - ще е интересно да видим как Джон Джоунс ще се справи с опонен, който не му отстъпва физически. Досега доминацията му беше невероятна, но се възползваше максимално от габаритите и силата си. Сега ще трябва да разчита на добри умения, защото само с физика няма да стане. Густафсон е добър страйкър и няма да се изненадам Джоунс дасе върне към борбата си. 

 

Matt Mitrione vs. Brendan Schaub - това ще ми е интересен мач, като съм убеден, че ще завърши преди финалния гонг. И двамата не са топ класа, но са интересни за гледане и със сигурност много се нуждаят от победа, така че интерес има.

 

Link to comment

Много ми е интересно кои бяха "истинските" опоненти, към датата, когато Jones се би с тях. Защото както го извърташ явно UFC са пускали на Jones някакви пълни jobber-и, а "истинските" претенденти са били пренебрегвани. Дори и тези, които изреждаш само като големи имена, реално са били бивши шампиони и имат реални претенции към титлата. Да, hindsight 20/20 е лесно да кажеш, че са слаби, но когато Jones се би с тях бяха все още фактори в дивизията, а някои още са. Но все пак нека лек поглед към сегашните претенденти:

Alexander Gustafsson - Единствената му значима победа е срещу Shogun, който в последните си пет мача е 2-3.

Phil Davis - Като извадим подарената победа от съдиите, остават само победите му срещу Gustafsson, който не беше никакъв по това време и Lil Nog, който е далеч от най-добрите си години.

Glover Teixiera - При него работите са победа над Bader, която преди 2-3 години никога нямаше да ти донесе title shot, при нормални условия. Да, Jones взе своят след като го победи, но тогава бяха извънредни обстоятелства.

Та, реално никой от изброените от теб хора не може да се каже, че е безспорният #1 contender. Само това, че Daniel Cormier е гласен за следващият опонент на Jones, говори колко са хаотични нещата. Просто LHW дивизията е странно място, в много хора са си разменяли победи и няма един изявлен претендент, особено след като съдиите стабилно преебаха Machida и хвърлиха дивизията в още по-голям хаос.

Link to comment

Когато Джон Джоунс взе пояса реалните претенденти бяха Рашад и Фил Дейвис. И двамата се предполагаше да се бият с него, но поради контузии и прочее тези мачове не се състояха. Докато Рашад се изправи в мач за титлата, Джоунс вече беше записал две защити. Кой имаше реални претенции за титлата -Рампейдж ли? С побед над Мачида, за която и той се изненада и едно съдийско решение над Мат Хамил. Лиото Мачида загуби два от последните си три мача преди да се изправи срещу Джоунс и той ли беше с реални претенции? Набутаха ги тях, защото не можеше Рашад да вземе мача.

 

Витор Белфорт и той ли беше истинския претендент в тая категория? Дето взе мача след контузията на Хендо. Или Чаел Сонън, дето не беше изиграл и един мач в тая категория и идваше след нокаут във втория рунд от долната. 

 

Айде стига, Джоунс всичките му мачове са все ей такива откакто е с титлата - я по заместване някой, я след крайно неубедително представяне. Всички бойци, които победи са вече пред залез, с изключение на Мачида, но и той е далеч от пика си.

 

------------------------

 

 

И в снощния мач не се ли потвърдиха думите ми, че реално сега започва истинското изпитание за Джон Джоунс? Густафсон беше като равен с равен вътре в клетката и ми е много интересно кой идиот отсъди 49-46 в полза на Джоунс? Шампионът, с изключение на последния рунд, нямаше никаква доминация и както спечели, така можеше и да загуби. Изключително близък беше този мач и то не само заради съдийското отсъждане, просто трудно човек можеше да каже кой е по-добрият. Джон Джоунс се видя, че не е толкова страховит в страйкинга си, когато е срещу млад и физически равен опонент. Видя се, че и не е такъв звяр нито на земя, нито в борбата.

 

Тепърва има да се виждат още слабости, когато се изправи срещу другите в тази дивизия, а не срещу Чаел Сонън или Хендо (мойте уважения към последния, но човекът вече е на сто години - това беше най-малоумния мач, който тръгнаха да организират от UFC).

 

Link to comment
dr jack levine

Джонито да го връщат да бере памук в плантацията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sid-mandy-coombes.jpg

I AM THE MAN. WHEN I WALK THE GROUND SHAKES. I JACK JUSTICE HAS NO COMPATION FOR ANY LIVING SOUL!!!!!!!!!!!!! BECAUSE IM JACK JUSTICE AND JACK JUSTICE RULES THIS WORLD!!!!!!!!!!

 

Link to comment

Ах, отново говориш доста в перспектива. Phil Davis никога не е бил #1 претендент. Дори и преди мачът му с Rashad, не му беше гарантиран title shot при победа. Първите три защити (+мачът, който спечели за да я спечели) на Jones бяха едни от най-силните защити и като цяло title reign-ът беше един от най-добрите някога. Gustafsson, Teixiera и Davis бяха прекалено зелени, и не бяха никакви фактори в дивизията. Не разбирам защо дори Davis се споменава с останалите двама. Човекът бе бит сравнително лесно от Evans и загуби срещу Machida. Да, има победата, но мисля, че е ясно как UFC я третират. Не мисля, че има нужда от повече дискусия. Като цяло си напълно прав за Belfort и Sonnen, но там UFC бяха доста афектирани и избързаха прекалено много. Както споменах, LHW дивизията е пълна каша, поради множеството контузии и разменените победи между топ бойците.

 

Сега за самият мач. Много добър като качество. Не се сещам да е имало по-добър title fight скоро време. Трудно е да се определи победител. Единствените рундове, за които си мисля, че няма спор са първия (за Gustafsson) и четвъртия (за Jones). Другите бяха прекалено близки и трябва да гледам самият мач поне още един път. Все пак при първо гледане го дадох 48-47 за Jones, но с много уговорки. Gustafsson за мен спечели 1 и 3, като дадох 2, 4 и 5 за Jones. Разковничето за мен е във втория рунд и там си мисля, че може да се даде за всеки от двамата. И аз съм "за" реванш, но явно Teixiera ще е следващият. Ако ролите бяха обърнати и Gustafsson беше шампион, то такъв щеше да има на 100%, но така UFC вероятно ще изберат да не протакват нещата.

 

Jones видимо е подходил доста арогантно към самия мач, ако си е мислил, че без да се концентрира върху wrestling-а, а е предпочел предимно striking-а, ще му донесе някакви дивиденти. Тук сигурно и контузията в палеца е оказала някакво влияние, но по-вероятно е да е разчитал, че ще може да свали Gustafsson, когато пожелае, ако нещата не се развият добре. Е, Gustafsson не само беше конкурентен в stand up-а, не само успя да спре почти всичките му takedown-и, но дори и успя да го свали на земята. Чета, че Jones е получил нова контузия в крака, което е доста притеснително. Такива контузии се натрупват доста бързо и са доста опасни. Самият стил на Jones е доста хазартен и начинът, по който рита противниците си го поставя в позиция, която лесно може да се контузи. Четвъртият рунд беше нещото, което обърна нещата. Gustafsson го печелеше, преди Jones да обърне нещата в последните 1:30. После Gustafsson беше видимо по-тромав и изморен, което позволи на Jones да вземе и последният сравнително лесно, с което открадна мача. За това и определено искам да видя реванш, за да видим какви промени ще направят двамата.та

 

Barao rules. Тук UFC пак drop-наха топката стабилно, оставяйки Cruz шампион, без да е защитавал титлата от две години. Така title reign-ът на Barao изглежда с една идея по-слаб, но той тотално разби всичките претенденти. Нокаутът беше красота. Cruz, ако спечели мач с Barao, след две години пауза спокойно може да го обявим за БОГ...

 

Другото беше забавно. Khabib тотално унищожи Pat Haley. WOW. Schaub изглежда добре. Жалко, че е яко chiny, иначе щеше да е някакъв по-сериозен фактор в дивизията.

Link to comment

ХАБИБ ОРЕЕЛАА НУРМАГОМЕДОВ!!

Време е просто....време е - сега остава един мач с Бендо или победителя от Санчез/Ел Ниньо иии...вече трябва да го гласат за титлата - налага им се.

 

Защо нито един от вас - НИТО ЕДИН! не спомена какво ще стане, ако се задели само един рунд - САМО ЕДИН! да се нацепят краците на Bones - low-kicks + чат-пат некой fade или комбинацийка.Густавсон направи много - НО НЕ ДОСТАТЪЧНО, ТОЙ НЕ ИЗПОЛЗВАШЕ ВСИЧКИТЕ УРЕДИ ОТ АРСЕНАЛА СИ.Това е и една от причините да не му присъдят победата.Не може да го караш само на circling + boxing 5 рунда, без да му нацепиш някой друг low/high kick( ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ДЖОНКАТА ВИДИМО ИЗДЪХВА СРЕЩУ ТЕБ) - TDD-а е много важен фактор в този мач, но не достатъчно важен, че да ти осигури решението.На незабавен реванш не съм съгласен, защото ще се представи по абс. същия начин, по който и сега се представи, а това ние не искаме да виждаме - ако ще прави рематч, то поне да наблегне на Muay-Thai-я и kick-ицте.

result.jpg?1418684825.53848

Link to comment

48-47 Jones! Бях за Густаффсон, но не мога да не отбележа, че Bones прояви качества на истински шампион и твърдо взе последните два рунда. Останалите 3 може би ги спечели Alex, но бяха доста близки. Толкова се бях надъхал, че Alex ще спечели боя и след 3-тия рунд mark-вах яко, но наистина Jones ме впечатли и доказа, че не е разглезен хлапак, а действително заслужава титлата. Изумен съм как цялото "MMA общество" и феновете дадоха боя за Gustaffson, все пак бе за титлата и няма как толкова лесно да се спечели решение от претендента. Стратегията на Bones бе ясна, той изчакваше Alex да се измори през последните рундове, но определено е останал изненадан след този уникален старт на Gustaffson. Единственото което работеше за Jones през първите рундове беше High kick-a, докато разбира се не му потръгнаха най-сетне Spinning Elbow-ите и Knee Strike-овете. Според мен жестоката комбинация в края на четвъртия рунд и силния takedown в средата на 5-тия спечелиха боя за Jones и ако не беше издивял толкова за да не си загуби спонсорите, щеше да си даде титлата на goldilocks. Малко не му стигна на Gustaffson, перфектен boxing, uppercut-a работеше цяла вечер... определено и двамата имат чене от бетон... FIGHT OF THE F`N YEAR!!!

 

Давай, Орелче... помитай и Бендо и мач за титлата срещу Pettis! One-sided си Matrione, Barao is a monster!!

Link to comment

Мега як мач! Jones заслужено спечели, верно си е, че Gus доминира в първите 3 рунда(поне за мен), но пък беше пометен в следващите. Близко беше до upset ама не успя. Интересно след протоколната(за мен) защита на Jones срещу Teixeira кой ли ще е след това претендент...Май идва времето на Davis?

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...