Jump to content

Възкресението на Jake "The Snake" Roberts (Jay Busbee Yahoo! Sports)


parcaleste

Recommended Posts

wwe_1375276231__jake_poster.jpg

На масичката в една тясна спалня, на втория етаж на една определена къща, намираме купчинка от екшън-фигурки на Jake "The Snake" Roberts. Пластмасови екшън-фигурки с надути мускули и озъбени физиономии. Над тях, на стената, виждаме комиксови рисунки с автографи от "Змията" - биещ се върху Емпайър Стейт Билдинг или в сърцето на джунглата. Из цялата стая са разхвърляни фотографии на Jake, борещ се в някои от най-големите световни арени, срещу свои познати, срещу свои врагове и срещу свои приятели - други иконични кечисти.

Тази стая би била израз на страхотна почит към този човек, ако не беше фактът, че всъщност се намираме в стаята на самия Jake Roberts, седящ в леглото си в нейния центъра.
_____________________________

Лятна сутрин в Антланта е. А Jake Roberts, небръснат, със сплъстена дълга коса, лежи в леглото си. Опустошен. Сам. Не е близвал алкохол вече осем месеца, прочистващ се и опитващ се да възкреси своя живот и своята кариера. Докато не пропада отново.

Две "патрончета" водка. Това е всичко, което му е нужно. Две мънички бутилки, опукани на един паркинг. Изпил ги за да замъгли образа на стар свой приятел, който изпаднал в тежко състояние, по същия начин, по който Jake е пил навремето за да замъгли образа на своята пропаднала същност.

Сега Jake се е препънал отново в един свой стар навик, изкусителен, себененавистен инстикт в неговото тяло, казващ му, че когато в живота му стане напечено, той трябва да опакова куфарите си и да бяга...

... но в това утро Jake не бяга. Той остава. Има контрол над тялото си и над своето съзнание, контрол, какъвто не е имал преди осем месеца. Мрази се заради своето падение: "Беше като да ме ударят с чук в главата" - казва той, но се изправя за да се изправи лице в лице със стореното. Сега Jake има приятели, хора, които го подкрепят неистово за да спечели тази битка сега така, както са го подрепяли някога, за да печели битките си на ринга.

И в една изглеждаща като скриптирана реалност го спасява човекът, който сам Roberts въвежда някога и прави звезда в света на кеча: Diamond Dallas Page.

Това е къщата на Page и с неговите напътствия, Roberts може би вече е на своя път към мира, който му убягва от тогава насам - вече шест десетилетия.

Това "тогава" е историята на слава и богатство, на пристрастяване и излекуване, на змии и на йога. Случват се такива неща, особено когато животът ти изпадне от сценария. Случват се за по-добро или за по-лошо.
_____________________________

Беше ли Jake влязъл в света на кеча по-рано, Diamond Dallas Page може би сега щеше да работи някъде с хамалската кука и да удря часовника за работното време сутрин и вечер. Когато се среща с Roberts за първи път през 80-те, Page е управител на нощен клуб и просто любител на кеч-мениджмънта. Към този момент кариерата на Jake е добре и той вече е известен като "Змията", а Page (тогава в своите 30) му споменава, че сам обмисля да си купи собствен ринг.

"Исках да го направя, но си мислех, че съм твърде стар" - казва Page. - "Започнах с мениджмънта на 31, но не съм стъпвал на ринг докато не станах на 35."

"Слава на Бога за ежедневната му работа" - допълва Roberts, клатейки главата си за нивото на ранните кеч-умения на Page.

Diamond Dallas Page показва своя "Diamond Cutter" знак, който направи известен на ринга, но Page привлича вниманието на Roberts с историите си за съмненията, за хората, които мислели, че той е твърде стар за да успее като кечист. "Казваха ми, че и аз никога няма да успея," - казва Roberts - "та му отвърнах, че сам ще го тренирам."

В един момент Roberts се премества при Page за няколко месеца. "Разкарах се защото той имаше три котки и аз... ъх... загубих една змия у тях. Избягах."

Но приятелството им оцеляло както след това, така след и възстановяването на стените, разбити за да се намери въпросната змия. Page се консултира с Roberts за елементите на психологията в кеча, игрите на ума и изпълненията (пърформънса), които те правят от хранилка за големите звезди във водеща звезда.

Page казва: "Той не ми каза просто: "Ето това ще правиш", ами ми даваше предложения. Стръв с която да захапя кукичката, а после ми подаваше и още малко стръвчица."

Page си спомня гордостта с която е носил записи на свои мачове на Jake, нетърпелив да му покаже някои от своите нови движения. Понякога Roberts одобрявал. Друг път нещата не минавали толкова добре.

"Е това никога не е правено преди!" - възкликвал Page за някое движение.

"Явно никога не си виждал куче да се изсере насред ринга. Обаче и не искаш да го виждаш, нали?" - озъбвал се Roberts.

Подобен вид "обучение" (плюс редовните столове в главата) те карат да побързаш с израстването си в сферата. И със своя характер, този преди неговият Jay-Z "диамантен знак", неговият Sammy Hagar-след-упражнения вид и със своето завършващо "Diamond Cutter" движение, Page се изстрелва в небесата на света на кеча.

"Спорт е, но също така е и забавление" - казва DDP. - "Предрешено е. Та как в такъв случай ставаш "over" когато те - букърите или сценаристие - не те виждат като топ звезда? Трябва да излезеш там и да правиш неща, които да накарат хората да им запука за теб. Дори когато губиш. Тогава те те забелязват и започват да те наблюдават."

Page участва в някои от най-забележителните боеве в ера, включваща мачове с известни личности. Бил е в отбор с Karl Malone срещу Hulk Hogan и Dennis Rodman, а по-късно участва в отбор с - да, това е истина - Jay Leno срещу Hulk Hogan и Eric Bischoff. Играе си около историите, правейки своевременни heel turn-ове за да държи хората "на тръни". А позитивният му характер му послужва добре, за да го задържи на върха в 40-те му - възраст в която повечето кечисти вече се отпускат комфортно на своите столове.

Но дори когато виждал издигането на своята звезда, Page виждал и пропадането на своя ментор. Целият свят го виждал.

"Когато те е срам от себе си и мразиш мястото, от което идваш, много бързо се научаваш да лъжеш" - споделя Roberts. - "Научаваш се да слагаш маска. Влизайки в кеча, това ми даде възможност да бъда нещо различно от нещото, което всъщност бях. С други думи, тази катастрофа щеше да се случи много по-рано. Кечът ми даде привилегията да я поотложа във времето."

Roberts, сега на 58, криел своите демони зад маската на агресията и психологическата война. Син на кечист (истинското му име е Aurelian Smith Jr.), Jake стъпва на ринга още в тийнейджърските си години, в южняшкия окръг на Mid-South Wrestling, Georgia Championship Wrestling и други локални промоции. Една змия става запазената марка на неговите изпълнения (не една и съща змия. Змиите, оказва се, нямат тенденцията към много дълги кариери покрай Jake) - независимо дали биват използвани като оръжия или като плашила.

Поддържан от своя змийски образ (gimmick) и зловещото си поведение, Roberts успява да изработи пътя си до върха и да се присъедини към World Wrestling Federation (сега WWE) в средата на 80-те - момент, в който кеч-културата избуява за първи път. Roberts се бие срещу някои от иконите на тази ера, вкл. Andre "the Giant", Jerry "The King" Lawler, Hulk Hogan, а по-късно и Stone Cold Steve Austin. Проверете (примерно) класическия момент в който Jake примамва Macho Man Randy Savage на двубой, за да успее да накара змията си да ухапе Randy.

Той "играе играта" дори когато тази игра поема по някои откровено дебилни пътища. Проверете някои от сегментите с The Ultimate Warrior, в които сценариите приличат на съчинения от тетрадката на някой не особено даровит ученик.

"Не съм Jake the Snake," - казва той - "но се криех зад него. Ако внеса 12 футова змия в тази стая, ще искаш да се фокусираш върху този кучи син. Няма да ти се прииска да познаваш мен."

Проблемно детство, склонност към пристрастявания, неспособност да решава конфликти, освен ако не увие змия около нечий врат или не избяга от тях… историята на Roberts винаги се е насочвала към един познат и тъжен финал.

Когато популярността му започнала да гасне, честотата на алкохолизирането и злоупотребяването с наркотици нараснали. Roberts се видял сриващ се по същата стълба, която катерел вече 30 години. Минал от участия на разпродадени футболни стадиони, до участия в наполовина пълни училищни салони и си нямал на идея какво е следващото, което го чака. Тежал близо 150 килограма, а шкембето му висяло над панталоните. Изпълненията му ставали все по-затлачени и тромави. Задъхвал се просто докато изкачва стълбите. Нарушавал обещание след обещание и съсипвал приятелство след приятелство.

"За повечето пристрастени, включае и мен, най-големият проблем е срамът" - споделя Roberts. - "Срамът е чудовище. Когато стигнеш до точката, в която изхвърляш огледалата от дома си, за да не се гледаш, сериозно си загазил."

И това е мястото на което пристъпил неговият стар приятел DDP.

Срамота е, че градчето Смирна (Smyrna) има толкова грозно и дисонантно име, защото се намира току на пъпа на Атланта и е пълно с хора над средната класа. Coffee shop-ове и молове са притиснали няколкото останали заложни къщи и боядисани на ръка различни центрове. Тренировките, които се провеждат до дома на DDP, са на ръба да бъдат възпяти в някоя хипстърска новела.

Самият дом на Page е сгушен в дъното на една задънена улица, така че да не може да го намерите както на сателитни снимки, така и в някоя адресна карта. Сред ранчоподобните сгради на улицата, той стои като подвързана с кожа книга на върха на шкафа.

Не можете да си сигурни какво можете да очакваше вътре - групита от 80-те, спящи на старо канапе, може би? - но всъщност ще се сблъскате с архетипна версия на малък бизнес от 21-и век: офис в преддверието, готови за потегляне продукти, покриващи различни плоскости, кадър от млади и ентусиазирани асистенти с лаптопи и клетъчни телефони...

... а в центъра на всичко това е Page - грубият му глас, слабото му и оформено тяло, изглеждащо по-добре от славните му дни с WCW. Той приема телефонни обаждания, разписва промо снимки, оглежда маршрута за предстоящо турне. Това е новото поприще на Diamond Dallas Page: DDP Yoga.
 
Да, йога.

"Беше си благословия и проклятие да започна да се бия на такава възраст, на 35" - казва Page. "Знаех как да избягвам да се пристрастя към хапчета като пенкилерите, но също така знаех какво трябва да сторя, за да задържа потока на времето."

Diamond Dallas Page и Jake Roberts правят йога упражненията си в дома на Page. DDP е опитал всичко - от хиропрактика (chiropractics) до ~juicers, и някак така, между другото, бившата му вече жена му предложила да пробва с йога. "Йога?" - си спомня да и казва Page. - "Майната и на тая простотия." Но хватката на йогата върху Page се оказва лукава и постоянна и до 2005-а той вече е съавтор на книгата "Yoga for Regular Guys." Започва да получава популярност в пресата като, да, "Лошото момче на йогата" ("Yoga's Bad Boy") и до 2011-а е рафинирал своето знание, достигнал е до различни серии упражнения, наречени логично и просто DDP Yoga.

През април 2012, Page "удря" интернет джакпот. Инвалид от войната в Залива използва DDP Yoga и благодарение на програмата му и на самия Page успява буквално да се върне на крака, а финалното видео на трансформацията на този инвалид (Артър), "Never Ever Give Up" (никога не се предавай) е събрало над 9.5 милиона гледания в YouTube. Chris Jericho, приятел на Page, използва програмата му за да се вкара във форма и за рехабилитация след неприятна контузия, като така дава на DDP Yoga "улична кредибилност".

И така, той вече има PR машината заработила с пълна сила за неговата DDP Yoga. Чак сега, въпреки че неговият DDPYoga.com уебсайт има three-easy-payments hard-sell компонент към него, и множество отбелязани old-school news бележки. "It ain't your mama's yoga" може да не е върхът на маркетинга или правилният начин на поведение, но таргета на DDP не са хората, които разпознават своето vinyasa от ashtanga-та си.

"Тренировките ми са за сила, фитнес и гъвкавост. Всичко започва от това:" - и Page прави своя известен Diamond знак. - "Напрежението когато изпъваш двете си ръце напред. Започни оттам, работи към повърхността и ще видиш, че животът ти ще е промени."

Page е вдъхновяваща фигура, "бъфнат", самоиздигнал се гуру, с глас изпълващ стаята и с поведението на човек, свикнал да достига до феновете на последния ред. Веднъж щом неговите DDP Yoga видеа набират скорост и от сутрешните блокове започват да му се обаждат, той осъзнава, че е направил първите си стъпки към своята след-кеч кариера.

И тук Jake the Snake влиза за втори път в картинката.

"Почувствай това. Сложи си пръста сточно тук."

Когато Jake The Snake Roberts ти даде команда, ти просто я изпълняваш, без значение колко странна може да е тази команда. Точно сега той сочи месестата част на дланта си, под палеца. Там има един твърд гребен, сякаш някой е напъхал молив под кожата ти. На ръка, която вече е "разбита", чворестите фаланги на пръстите стърчат под всякакви ъгли, кокалчетата са избутани назад, малкото гребенче изглежда като най-малкият проблем.

"Това" - казва Roberts, с микс на досада и гордост - "е моето сухожилие."

Jake сяда обратно на кожения си стол. "Преди да дойда тука," - продължава той - "можех да движа пръстите си дотук." Притиска двете си ръце, а пръстите му се като нокти от десетилетията на злоупотреба с тях - злоупотреба въздадена и злоупотреба получена. "Сега?" казва той и шоуменът вътре в него разтяга пръстите си далеч напред.

"Сега мога да направя това" - довършва и очите му бляскат като лазери към твоите, за да е сигурен, че няма да пропуснеш и йота от което иска да ти каже. - "И това всичкото благодарение на този човек ето там."

И посочва към картината - да, картина - на Diamond Dallas Page, носещ светлосини ластични гащета, издигнал шампионски пояс над главата си.

"Този човек ще промени животите на милиони хора" - казва Roberts и ти започваш да се чудиш, за хиляден път в живота си, къде точно лежи линията между пърформънса в кеча и истината.
_____________________________
 
Roberts разполага с малка стаичка на втория етаж на къщата на Page. Той е тук от октомври, когато достига дъното и задълба в него, а Page решава да затвори кръга, като подава на своя ментор ръка. Page прекръства дома си на "The Accountability Crib" и започна да помага на Roberts и друг свой приятел кечист, Scott Hall, за да успеят двамата да развържат възелите на животите си.

"Това не е място за рехабилитация" - казва Page. - "Просто се опитвам да помогна на мои приятели. WWE имат рехабилитационен център, който е добър колкото всеки на NBA или NFL, но Jake е бил вътре и вън оттам вече няколко пъти."

Page се координира с рехаблитационния екип на WWE, които следят отблизо Roberts, докато той прави своите стъпки в нещото, което DDP и екипът му са нарекли "възкресение".

Спалнята на Jake е мъничка - с размерите на детска стая. И като в детска стая е декорирана с различни кеч принадлежности на всяка стена. Плакати, комикси с Jake the Snake спасяващ някоя и друга ужасена девойка, екшън фигурки, някои от които все още в кутиите им, различни джунджурийки - всичко е там.

В центъра на тази стая стои бяла дъска, на която Roberts e скицирал своя  рехабилитационен план, календар за срещите си с Анонимните Алкохолици, както и неговите цели. Page има една проста мантра за Jake: "Деветдесет срещи, деветдесет дни, 12 стъпки."

Roberts се провлачва из "Тhe Accountability Crib" - посоката му е ясна, но движенията му са бавни. Носи затоплящи панталони и черна "Jake the Snake" тениска с надпис "RESURRECTION" в неоново зелено, над фотография на негова по-млада версия. Той сяда в стола срещу Page и това е потресаваща гледка: човекът, който някога увиваше змии около вратовете на опонентите си започва да се изповядва като в църква.

"Душата знае какво и трябва за да се излекува. Предизвикателството е за ума" - прочита Jake от телефона си. - "Човече, това е толкова вярно. Скъсвах си гъза за кеча. Преборих се с кофти старт в живота. Но сега започнах да се лекувам, а колкото повече се лекувам, толкова повече трябва да блокирам спомените за всичко, което съм сторил."

В по-голямата част от времето Roberts работи върху своите демони един по един, чрез упражнения и диети (да чуеш как Jake The Snake Roberts възхвалява качествата на шарения боб е също толкова странно, колкото звучи). От време на време един от тези демони ще се измъкне и ще се прояви.

От години животът на Roberts е бил като скриптиран, предрешен и предсказуем, досущ като в кеч история: провал, проблем, бягство. И това го е устройвало с десетилетия. А през юни, той има още една възможност да побегне. Заради две "патрончета" водка.

"Не съм от тия, дето могат да излязат и да джурнат едно-две питиета" - споделя той. - "Мисленето ми се променя. Начинът ми на изразяване се променя. Всичко се променя. Веднъж щом се поосъзнах бях като "Какви ги върша?" Тогава започна и болката. Когато си гладен за това - да останеш абсолютно чист - като мен беше като да ме гръмнат. Беше все едно ме удариха с чук в главата. Мразех се. Не исках да ставам от леглото."

"Просто искам нещата да са позитивни и да се придвижват напред"  казва Page. - "Прогрес, не перфекция. Понякога падаш и някой трябва да протегне ръка, за да те издърпа горе."

DDP дори филмира дискусията си с Roberts относно инцидента в YouTube, като видеото показва докъде са стигнали двамата от кеч дните си до сега, както и колко висок е хълмът, който Jake все още катери.

Днес, докато седи в офиса на DDP, Roberts изкарва времето си разнищвайки инцидента, неговата реакция, неговите чувства, неговото самосъжаление и намерение да не "пада" така отново. Чак по-късно в разговора се появява и старият Jake The Snake: "Получих водеща роля в един филм, "Heavy Water", - казва той ухилен - "че и попявам" - и по-специфично "Take Me Out To The Ballgame" на скорошен мач на Braves. - "Ще спечеля Оскар и Грами в една и съща година. Вервайте ми!"

Вечерята вече е сервирана и Roberts приклюва с изливането на душата си. "Не съжалявам за своите грешки. Трябва да ги приема. Вече не ме е срам от живота ми. Слава на Бога за опрощението. Имам много хора, на които мога да разчитам, но днес няма да се крия от тях. Няма да бягам."

Той изказва своите благодарности към Page: "Той има страхотно сърце, без съмнение, и обича да го споделя. Обичам го този човек, само това мога да кажа." Както и че е станал DDP Yoga еванглеист (ОМГ).

"Приисква ти се да го споделиш заради начина по който се чувстваш" продължава Roberts. - "Искаш да кажеш за това на всички. Ей сега ще отида до супермаркета и ще видя някой с наднормено тегло или някой дето накуцва. Ще отида при него и той ще ми каже "Мамка му, ти си Jake "The Snake!", а аз ще му кажа "Да, ама исках да поговоря с теб за една друга работа..."

"Тук не става въпрос за "Ей, скивай ми биците" - завършва Page. - "Става въпрос за "Хей, виж ми живота."

В крайна сметка DDP Yoga може и да спаси някого.
 
Сам DDP също може да спаси живот или два.

 

При всички положения сделката изглежда добра за всяка от замесените страни.

Link to comment

Много голямо уважение за Diamond Dallas Page че прави това за хора като Jake и Scott. Определено е невероятен човек и може би един от хората в този бизнес, за когото никой нормалномислещ не би казал лоша дума.  Евалата и на parcaleste че си е поиграл да преведе тази статия, хора като Jake Roberts, DDP и т.н. заслужават повече внимание, и не си спомням някой друг да си е играл да превежда статия за делата им.

Link to comment
  • 1 year later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...