Jump to content

Chris Jericho - Larger than life


YoTheReal

Recommended Posts

От сега казвам, че това не е тема за биографията на Chris Jericho. Но се надявам да е тема в която всеки, който е бил впечатлен по някакъв начин от постъпките на този човек, или от това как е било постъпвано с него. Наистина не искам това да е от темите в които само първия пост е някакъв супер дълъг, а отдолу "БРАФО ПРОДАЛЖАВАЙ ФСЕ ТАКА ПАЛЦИ ГОРЕ". Сигурен съм, че във форума има много по-големи фенове на Jericho, а и аз мога да говоря само за WWE периода му и без това.

Larger than life принципно във всяка друга тема ще значи съвсем различно нещо и не се бъркайте, ако го видите. Тук обаче просто казвам, че Chris Jericho, след като се замислих днес, реално е по-голям от живота, и си направих сметката колко хора е издигнал, колко малко всъщност е получил и какво ли още не.

Нека започнем с последното завръщане на Chris Jericho и го съпоставим с подобни завръщания на други хора. Говоря за това от преди година, понеже това в началото на тази е трудно казано завръщане - човека просто имаше турне.

И тук - първата причина да е по-голям от живота. Chris Jericho просто е добър във всичко. Кечист от най-висока класа, вокалист на успешна група, писател, шоумен, ако не се лъжа дори бизнесмен. В кеча е ясно - абсолютна легенда и всъщност той никога не е бил противоречива личност. Може да видите как хора се карат за The Rock, дали Undertaker заслужава серията си, дали Triple H щеше да е това, което е, ако обстоятелствата не се бяха стекли така, но аз лично никога не съм чул да се говорят подобни неща за Chris Jericho. В останалите неща е най-малкото добър, което всъщност никак не е малко, и хептем пък не е лесно.

И така, обратно към кеча. След като се завърна през януари миналата година, всички бяха в потрес от гимика му, всъщност дори самия аз. Пак ще кажа, че не бих изиграл картите си така, както WWE го направиха, но това далеч не е темата. Jericho се върна, очевидно знаейки че няма да е за дълго време и се скъса да губи, издига и прави легитимни заплахи сума си хора. Щеше ли CM Punk да изглежда толкова силен като шампион, ако царуването му не беше започнало с три последователни победи над Y2J? Щеще ли Dolph Ziggler да бъде чак на такова ниво, ако не беше пратил Chris Jericho в "пенсия"? Sheamus дали би изглеждал толкова силен, ако на Royal Rumble беше загубил, или пък последния елиминиран не беше някой от калибъра на Chris Jericho. Все пак, само година по-рано, Alberto Del Rio спечели след като последно елиминира Santino Marella.
 

Непрекъснато губене и губене, но въпреки това, както беше казал Бирето преди няколко дни, без значение колко губи, Chris Jericho винаги е изглеждал легитимна заплаха за всеки. Винаги е изглеждал като голяма звезда и без значение колко е печелил или губил, винаги е бил сред фаворитите за каквото и да било.

 

И всичко това, смея да кажа че той е постигнал сам чрез харизмата и уменията си. WWE, въпреки че Jericho е доста титулуван кечист, почти никога не са били на негова страна, или поне не са го изкарвали в добра светлина. Снощи гледах един клип с всичките му печеления на Световни титли. Всеки един негов рейн е започвал по изключително мизерен начин. Първото му печелене на Световна титла - което всъщност не е рейн, защото не е официално признато - е след бързо броене на Хебнър, по-късно титлата се връща в HHH. Второто, третото и четвъртото (последните две са унификацията на титлите) всичките са след намеси на някой от семейството МакМеън, а самата унификация винаги ми се е струвала мизерна... да, Jericho е първият Undisputed шампион, но какво от това, след като и двата мача бива изкаран всъщност доста слаб, и накрая вместо да вдигне титлите победоносно, както си трябва, едвам се изнизва от ринга.

При втория му run в WWE нещата не стоят много по-различно. Два рейна с титлата в Тежка категория - прекрасни рейнове, първият от които довел до уникални срещи между него и Shawn Michaels - препоръчвам ги на всички. Unsanctioned мача е наистина силен, но този със стълби от No Mercy 2008 е съвременна класика и последният път в който повярвах, че HBK може да стане шампион.

Но и двата рейна отново започват доста мизерно. Първият - Unforgiven 2008, мисля че... всъщност Unsanctioned fight-а е от точно този турнир, а той печели титлата по-късно, замествайки Kofi Kingston, но както и да е. Общо взето в последните секунди Jericho взима победата, след като не е направил нищо отново. Batista размята всички наляво и надясно, а накрая Jericho отново изглежда супер шокиран. Втория - Elimination Chamber 2010 - същата история. Chris Jericho е аутсайдер, но Shawn Michaels прецаква The Undertaker.

И въпреки всичко това, Chris Jericho все още и до ден-днешен изглежда като легитимна заплаха за всичко, както споменах вече. Ще спра до тук, за да не става поста крайно дълъг и да откажа някой, и давам микрофона на вас.

Чудех се дали темата е за The Vault, но ви гласувам доверие - дори самия мой пост да не е, сигурен съм че ще има достатъчно класни мнения, за да стане една хубава тема. Не съм убеден, че всички ще схванат идеята какво да се пише, но се надявам на това. :)

Link to comment

Причината това, което искаш да не стане, а именно темата да има повече мнения, отколкото плюсове на първото мнение, си я посочил сам - за Джерико никога не е имало чак такъв дебат заслужава или не заслужава нещо, дали е добър кечист или не, дали издига хората или не и т.н. Просто мнозинството е на едно мнение, а тези, които може би няма да са, не са се замисляли, защото при него нещата се получават така добре, че някак не те провокира да задълбаваш. Сега като се замисля, Джерико може би е един от хората, които все още носят от магията на кеча - неизвестното, изненадите, неяснотата до самия край. Точно защото винаги изглежда, че има шанс да спечели даден мач, е много трудно да предвидиш мачовете му. Заради по-креативното му мислене (и възможността му вече да го налага зад кулисите) ни изненадва и с поведение, истории и т.н. Хей, аз сериозно си мислех, че е ударил жената на Майкълс през 2008-ма :D Просто изглеждаше истинско.

Джерико е талантлив човек. За ринга всички знаем. RAW вдигна не знам колко си нива след като той започна да има мач във всяко шоу. За музиката не мога да преценя - стилът на Fozzy не ми е сред любимите и нямам чак такова мнение. За писането гарантирам, макар и с подкрепа - Джерико е увлекателен разказвач. Още повече, че разказва собственият си живот, който е адски интересен. И на последно място - талантлив актьор, поне в степента, необходима за кеч-ринг.

За издигането съм съгласен. Мисля, че Джерико вече не иска "повече". Предпочита да дава шанс на младоци, които сега са в позицията, в която той е бил някога, но е нямало кой да се жертва за него. Факт е, личи си, няма какво да го обсъждаме толкова. Жив и здрав. Трябва да сме му благодарни за това почти толкова, колкото и те, че и повече заради факта, че макар и с накъсана програма се връща на ринга за по няколко месеца, за да ни забавлява.

Link to comment

Има ли друг като Jericho, който може да направи напълно взетото от никъде, нелогично решение да се намесва във враждата с The Shield, да изглежда напълно естествено? Jericho (може би и Punk) са сред worker-ите, които най-успешно могат да изваждат компанията от нелогичните ситуации породени от кафевия букинг.

Той е и един от малкото, който е независим от това дали е фейс или хийл. Без значение какъв го играе, винаги получава огромен поп и наистина не мога да се сетя за момент от кариерата му когато е бил безразличен на публиката.

Не съм му чел книгата, не съм му гледал филма, нито пък му слушам музиката, но съм останал с впечатление, че в живота е яко стабилен пич. Силен момент е натупването на Goldberg.

nonoyv.jpg

Link to comment

Бире, не е въпроса само в оспорването на това какъв е Джерико, ами просто да се даде интересна информация за това какво е правил - добри или лоши неща - сигурен съм, че и вторите ги има. Например когато удари една жена-фен, скандала със знамето на Бразилия - не съм сигурен колко лоши са точно тези неща, но поне навремето бяха обект на спор.

Още няколко неща относно Jericho. Той само веднъж е оглавявал WrestleMania, което мисля, че за кечист от неговия калибър е малко. Да не говорим че и това оглавяване той го загуби доста безславно в един мач напълно оставен в сянка след The Rock vs. Hulk Hogan.

На WrestleMania 24 пък, когато Punk взе за пръв път куфара - това не е 100% сигурна информация - съм почти сигурен, че и Jericho му е ударил едно рамо. Погледнете темата в BWC за WrestleMania, и сметнете че куфара на 99,99999% отиваше в Jeff Hardy. С неговото отсъствие, Jericho остава едва ли не единствения реален претендент за куфара и той заема 99-те процента шанс на Hardy. Сега, не може да се каже че печеленето на куфара от Punk е нещо, което пък толкова е повлияло кариерата му, защото със или без каквото и да било преди промото от Вегас, мисля че щеше да бъде на същото дередже. Но пък му помогна за пръв път в кариерата да се отличи в WWE.

 

То като се замислиш, бая неща дължи Punk на Jericho. :D

Колкото до Goldberg-овия скандал, никога не разбрах защо се е стигнало до сбиването. Винаги на преден план е било това, че Jericho го е пребил. :D

Link to comment

От книгите: Когато са в били в WCW и Голдбърг е изкачвал по стълбицата на успеха, Джерико е разбрал, че двамата скоро ще имат мач. Но не е искал мачът да е просто някакъв filler в Нитро. Искал е да направи нещо за него, някаква история. Започнал е на шоута да говори разни неща за Голдбърг, приложил е номера Джерико-3 Голдбърг-0, който WWE пробваха с Миз и Сина. Създал е сам история, защото никой зад кулисите не е искал да създаде такава. Голдбърг, по това време параноик за кариерата си според Джерико, е приел това навътре и се е опитал да спори с него, обвинил го е, че иска да го спъва и т.н. Джерико твърди, че всичко е било за историята - той е искал Голдбърг да изглежда добре и това между тях да е от полза (и на двамата). Историята според Джерико е била подхваната от феновете, но шефовете (Бишоф) отказват Джерико vs. Голдбърг да е на ППВ, въпреки че според Джерико тази история е можела да направи пари. И така Голдбър е бил Джерико в Nitro, край на историята.

2003 г. Голдбърг идва в WWE. Джерико има мач и след мача чува от кечисти, че Голдбърг и Кевин Неш са се подигравали с него, докато са гледали мача на един от мониторите зад кулисите. Джерико отива при Голдбърг и му казва "Ако имаш да ми казваш нещо, кажи ми го в очите" или нещо подобно. Голдбърг реагира остро, започва да го блъска, Джерико отвръща и... Голдбърг започва да го скубе. Да, Джерико набляга много на това, че 130 и нагоре килограмовия "звяр" решава да го оскубе, вместо нещо друго. Джерико успял да го отблъсне, а Голдбърг се опитал да го повали, но Джерико го хванал в някакъв ключ (главата му, мисля) - единственото "реално" нещо, което знаел. И ги разтървали.

Горе-долу това е историята. Неприятности от WCW. После май са си стиснали ръцете, но Джерико доста го гаври в книгата, прилагайки някакви прякори, вариации на името на Голдбърг, така че може би все още има нещо. Може да съм объркал някой детайл, но който го мързи да чете книги - ще разчита на далечните ми спомени :D

P.S. Първо, MITB мачовете никога не са били лесни за предвиждане. Винаги си мислим, че даден човек ще е фаворит, а печели съвсем друг (колко пъти сме посочвали Крисчън за победител? Ортън фаворит, Миз печели и т.н.). Само за Сина се сещам като човек, който е бил сочен за огромен фаворит и е спечелил. Така че това какви са били шансовете на Харди е въпрос на спекулации, дали Джерико е щял да вземе след него също.

Колкото до МЕ на Мания - при цялото ми уважение за Джерико, той просто не е в тази категория. Тъжно, но винаги ще е "другият", а не този, който е основната атракция, дори да е в МЕ-та. Някои кечисти просто привличат дори масовия интерес (Леснър, Скалата, Сина) и могат да продадат едно ППВ само със своя мач, други могат само да им помагат в това (Миз бе добър пример за тази роля). Джерико винаги може да помага, но има хора, които имат по-голяма "продаваемост" от него и ще го засенчват поне като име, защото все пак знаем, че като качество на мача той може да засенчи почти всеки.

btw сега гледам някакво интервю с него в 411мания и току-що каза, че е ударил жената на Майкълс по-силно от необходимото. Хахаххаха!

Link to comment

Всъщност на Unforgiven твоя любимец беше нападнат от Legacy докато беше шампион, Orton го ритна в главата и Mike Adamle ( :mellow:) обяви Jericho за негов заместник. Също така Jericho има 3 рейна с WH титлата. Batista му взе титлата, а Jericho си я върна много бързо в cage match на RAW (и после Cena си я взе на завръщането).

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...