Jump to content

Трябва ли да се забрани употребата на TRT?


neshev

Трябва ли да се забрани употребата на TRT?  

11 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Въпросът щеше да бъде може би по-актуален, ако системата, която използват в момента, можеше да различава между синтетичен и натурален тестостерон. В момента използват крайно неефективният T/E ratio, който не прави разлика дали си се назобил или просто имаш високи нива. Та, със сигурност, има хора, които си зобят и си следят нивата, така че да не надхвърлят 6:1 (нормалният мъж има нива 1:1, а Overeem като даде положителната си проба беше 14:1, ROFL). :D

Дори и да правеха такава разлика, в момента атлетическите комисии разрешават т. нар. TRT (Testosterone Replacement Therapy), която дава възможност на бойци, напълно легално да получават инжекции тестостерон. Естествено, пак трябва да са в лимита 6:1, но тук идеята е, че самите атлетически комисии разрешават на хора да взимат PEDs. MMA бойци, които документирано се възползват/ли от услугата:

Chael Sonnen

Forrest Griffin

Frank Mir

Vitor Belfort

Dan Henderson

Rampage Jackson

Nate Marquardt

Вероятно има и други бойци, които са на TRT. Проблемът е огромен, защото това дава възможност на хора да взимат допинг и да се измъкват под предтекст, че е напълно естествено, защото е легално. Първо, нормално е като стигнеш определена възраст организмът ти да не произвежда толкова тестостерон, когато си на 20 (изключение е Lorenzo Lamas, който с годините произвежда повече, но той е аномалия). Второ, много бойци, например Vitor Belfort, са използвали стероиди в ранните етапи на кариерата си, което инхибира адекватната продукция на тестостеорон. И трето, доказано е, че множество травми в областта на главата преебават ендокринната ти система, което отново води до занижени нива на тестостерон.

По принцип е напълно нечестно спрямо хора като Jon Jones например, който е в пика на физическото си развитие, да се бие с хора на по 35-40 години, които имат същите нива, а дори и повече тестостерон. Не съм против хора да търсят решение за ниския си тестостерон, но сегашната система отваря огромни вратички за неправомерно използване. 6:1 е напълно безумно и е редно да го намалят поне до 4:1 (както е на Олимпийските игри). Също така, реално за да си допуснат до TRT ти трябва само лекарско удостоверение, което може да се вземе от почти всеки лекар и можеш просто да си занижиш нивата на тестостерон умишлено и пак да получиш въпросното удостоверение. Във всички случаи, TRT в момента е новият хит и не се и съмнявам, че с годините броят на възползващите се от тази услуга ще се увеличи двойнио.

Link to comment

Няма как да се забрани, но определено трябва да се регулира. Chael Sonnen го обясни в podcast-a на Joe Rogan. Той сподели, че с това лечение тестостерона достига НОРМАЛНИ нива при подложилите се на това бойци и не им дава приемущество. Ако нивата са над нормалното се смята вече за допинг и сам Sonnen си изпати от това. Да, така е бойците си инжектират тестостерон ако използват лечението, но се води, че страдащите от синдрома имат медицински проблем и са необходими подобни мерки за да тренират и да се бият нормално. Според мен ако беше огромен проблем, не 7 а 100,200 щяха да ползват TRT. This is my opinion.

Link to comment

Бих искал да прочета някъде, ако е възможно, доводите ЗА подобен тип терапия, да чуя от вещи лица в тази област, защо според тях би трябвало да е позволена подобна интервенция с човешкия организъм.Мисля че е очевадно, че това отваря вратички за хора да взимат допинг - легално както каза Нешев.Но, ако трябва да бъдем обективни, аз бих бил ЗА - потенциалът и възможностите на един боец не мисля че трябва да се изцеждат толкова лесно.

result.jpg?1418684825.53848

Link to comment

Той Chael твърди, че не е влизал в пубертета, та не е от най-достоверните източници. :D

Иначе е трудно да се каже кои от бойците имат чак толкова нисък тестостерон, че да им се предписва. По принцип не само на бойци им изписват тестостерон, а на хора, които или имат хипогонадизъм, или с възрастта (разбирайте над 40) вече тестостеронът им е под нормата. Сега логичният въпрос е как по дяволите хора, които би трябвало да са най-големите мачовци на тази планета, да имат нужда от такава терапия. Логичният отговор е, че стероидите им ебават майката, но и трамвите в главата си оказват влияние.

Проблемът идва, че не е нормално човек на 40 години да има същите нива на тестостерон като човек на 20. В момента системата не само позволява на въпросните хора да стигат нормалните нива, ако приемем, че наистина имат толкова сериозни проблеми, което леко ме съмнява, но им дава възможност да стигат нива 6:1, като нормалните хора са 1:1. Стареенето си е стареене. Съвсем в реда на нещата е когато стигнеш 40, тялото ти да се е износило. За това трябва да компенсираш с нещо друго. За това и сигурно на хора като Jon Jones или на Michael Bisping им е леко тъпо постоянно да се бият с хора, които взимат PEDs. И като цяло самото послание към младите бойци е, че това е нормално. И тук не е да кажем като колоезденето, където никой не страда (освен самата репутация на спорта), а реално хора отиват в клетката и се нараняват. За това и проблемът е доста голям.

Иначе причината повече хора да не са на въпросната терапия. Първо, че това им носи някаква лоша репутация. Второ, че в момента могат да си взимат тестостерон без никакви проблеми, след като стандартните тестове, които използват атлетическите комисии не правят никаква разлика, а UFC не искат да минат на VADA или някоя друга кредибилна организация. Още си спомням как Lamont Peterson изгоря наскоро, въпреки че беше в лимита, но тестът на VADA установи, че е взимал синтетичен тестостерон (палети, които се вкарват под кожата). Или пък един Overeem, който когато го хванаха с random test-а беше 14:1, а не ми се мисли още на какви химии е бил през кариерата си. Да не говорим, че и тестовете, с които UFC толкова се хвалят, че са най-тестваните и т.н., не хваща най-потентния PED от всички - EPO, работата си е ебала майката.

Link to comment

Единственият довод за подобна терапия представлява възможността за по-бързо възстановяване при необходимост. Примерно на WWE много им трябва някой за Манията, но той има контузия и при нормални обстоятелства не би могъл да се възстанови. Е, отива при чичо доктор, той му дава да се боцка с тестостерон и работата може и да стане.

 

При ММА бойците това си е просто легален начин за приемане на иначе забранено вещество. И не, те не докарват тестостерона до нормални граници, а до допустимите граници. Има разлика. 

 

Освен това, целият допинг контрол в ММА е на малко примитивно ниво. Дори при теста за тестостерон се анализира съотношението, а не абсолютната стойност т.е. никой не ти пречи да взимаш епитестостерон и да поддържаш  съотношението от 6:1, което май се използва само в ММА. И това е само един пример. Не се тества за HGH, EPO, кръвен допинг и кой знае колко още неща, почти не се правят произволни във времето тестове - значи, за да те хванат на теста преди или след ивента, трябва или да си доста тъпо парче или да зобиш като магаре и да не ти пука.

 

Та, по правилният въпрос би бил не дали трябва да се забрани ТRT, а защо се допуска такъв произвол при тестването?

 

Преди тестването може и да е идвало скъпо, но вече в ММА се въртят много пари и този довод е смешен. Дейна Уайт ще ти каже, че правят "всичко възможно", за да подобрят процедурите при тестването, но има ли Дейната нужда от тестване?

Дали предпочита зверски нокаути и битки от по пет рунда с кръв и сополи или два тюфлека, които втория рунд вече са станали на дроб и се въргалят на земята от безпомощност? Там някъде е истината, според мен.

Link to comment

Проблемът в общи линии е решен, заради благородния ход на Tom Watson. Watson предизвика всички бойци на TRT след мача си със Stuki, като имаше доста лоши думи за тях. След event-a, на пресконференцията Dana най-сетне заяви че ще вземе мерки. Бойците на TRT ще бъдат следени и тествани през целият тренировъчен период до мача, за да бъде сигурно че не вдигат нивата си на тестостерон прекалено много, докато тренират и ги свалят преди самия мач. Добра си е идеята, а и Dana им се закани, което е лош знак. :D

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...