Jump to content

"RAW 1000: Където Пънк взе своето..." (SPOILER)


BoRn_2B_GoD

Recommended Posts

BoRn_2B_GoD

Бел.Биров: Написах тази "статия" (ако може да се определи така) за блога си и реших, че ще е хубаво да я има и тук. Писана е за по-обикновени зрители, така че не се учудвайте на начина на изразяване или поясняването на терминологията тук и там - просто исках всичко да е по-ясно.

RAW 1000: КЪДЕТО ПЪНК ВЗЕ СВОЕТО...

punkf.jpg

Хилядният епизод на WWE RAW за мен бе по-скоро разочарование. Очаквах повечето сегменти да развиват текущи истории, да се даде начало на нови такива, големи, включващи имената от миналото, които се очакваше да се появят. Вместо това обаче се получи поредното празнично шоу, в което стари муцуни се "завръщаха" колкото да понабият някоя млада "звезда" без това да помага по какъвто и да е начин на бъдещето на продукта. Прекалено дългото гледане на кеч и задълбаването в него водят до лоши неща, включително и до това, че те е повече грижа за "бъдещето на продукта" отколкото за собствения ти кеф от видяното.

Но имаше едно нещо, което като видях, не ме трогна особено, но колкото повече мисля за него, за това каква е основата му и до какви хубави неща може да доведе, толкова по-доволен съм. Говоря за направеното от CM Punk в края на шоуто. За да не бъда голословен, нека опиша сцената: Пънк защитава WWE титлата си срещу Джон Сина в главния мач на шоуто. Съдията е повален, при което идва Big Show и просва доскорошния си враг Сина с knockout punch (WMD). Big Show си тръгва, а Пънк се чуди как да реагира. Да се възползва ли или не? Честно ли е? Какво може да направи? В крайна сметка той връща съдията на ринга и макар да личи колебанието му, опитва туш. Сина, разбира се, се повдига и за пореден път демонстрира тъй мразените от множество фенове (включително и от мен) свои суперменски сили, скача на крака и заключва STF на Пънк. Big Show бързо се връща на ринга и напада Сина, за да е сигурен, че той няма да спечели. Съдията прекратява мача с DQ заради намесата - Сина печели, но шампион остава Пънк. Това определено бе момент, който остави много горчив вкус в устата ми. Просто главата ми не побира как може в 3 часово кеч шоу, хилядният му епизод, да не оставиш повечко време за мач за най-важната титла в историята на компанията и още повече - този мач да приключи с дисквалификация. Бях изключително недоволен, дотам, че да не обърна внимание на това какво продължи да се случва на ринга.

Show продължи да бие Сина и след като Пънк не му се притече на помощ, Скалата дойде да се прави на герой и нападна Big Show. И от нищото - Пънк го повали с изродски изигран clothesline, след което го довърши с GTS. И какво по-подходящо за едно шоу с актьори, играещи мразещи се бойци, от това да разчетеш всяка една емоция в студеното изражение на CM Punk, стоящ изправен на ринга, докато две от най-големите звезди в историята на компанията, лежат "пребити" около него.

Прекалявам, нали? Знам, но просто съм вдъхновен. Кечът е зрелище. Един театър на крайностите и когато гледаш на него като на нещо такова, удоволствието от гледането е още по-голямо. Затова и този сегмент така ми се е забил в главата. Но да продължа с писанието си. Най-важният въпрос се очаква да е защо CM Punk, след като вече една година го играе "добрият", ще позволи другият "добър" Сина да бъде набит от "лошия" Big Show пред очите му, а след това и ще нападне третия "добър" Скалата, опитал се да помогне на Сина? Дълъг въпрос, да, но при въпросите най-важното е как са зададени.

Започваме да търсим отговора. Първо, това е CM Punk. Част от образа му в последната година, че и малко преди това, се превърна това да прави и казва каквото му е на сърце. Т.е. той не винаги прави нещата така, че всички фенове да могат да ги определят като "добри" или "лоши". Неговите действия се определят от личната му гледна точка - прави нещо, което е добро за самия него, което иска или смята, че е необходимо да направи, без да се интересува от реакцията на феновете. В този смисъл Пънк през изминалата година може би никога не е отговарял на понятието "face", т.е. "добър", в неговия пълен смисъл. Той просто е правил това, което иска, и което счита за необходимо - побеждавал е претендентите за неговата WWE титла. Това, че опонентите му винаги са били "лоши", е просто детайл. Стигна се до защита на титлата срещу "добрия" Сина - Пънк отново я защитава. Не е важен опонентът, важна е титлата и това, което трябва да се направи, за да бъде запазена тя. Така че подобно действие, от гледна точка на образа "CM Punk" е оправдано - счел е, че трябва да го направи, че иска да го направи, и го направи.

Велика логика, знам. По-важното в логиката на действията на Пънк е второто, а именно как се развиваха нещата в WWE през последната една година, през голяма част от която той беше WWE шампион. Като такъв, напълно нормално бе Пънк да е в главната история в шоутата през повечето време, да е в последните минути на всяко шоу, мачовете му да закриват PPV-та. Това обаче не се случи. И даваме фактите:

 • Пънк взе титлата в края на ноември 2011 г. в 1-на-1 мач с Алберто Дел Рио, който обаче не бе главен за PPV-то "Survivor Series". Главен мач тогава бе отборният между отборите на Миз и R-Truth и (внимание) Джон Сина и Скалата.
 • През декември, на TLC, бе единственото PPV, което Пънк е оглавил като шампион. В главният мач той успешно защитава срещу Миз и Дел Рио, но трябва да се отбележи, че Джон Сина просто няма мач. Ами ако имаше?
 • "Royal Rumble" мача напълно нормално оглави едноименното PPV през януари, правейки Пънк-Зиглър предпоследен мач. Преди обаче се е случвало мач за WWE титлата (и то с участието на Сина, през 2006-та) да е след Rumble мача, т.е. да изглежда по-важен от него.
 • През първите два месеца на годината се развиваше историята между Сина и Кейн, която, изненадващо за някои, завърши в главния мач на "Elimination Chamber" PPV-то в края на февруари. Пънк, защитаващ титлата си в Elimination Chamber мач, остана по-надолу в карда на шоуто.
 • "WrestleMania". Напълно очаквано Сина срещу Скалата бе главният мач на вечерта. Пънк, защитаващ титлата си срещу Крис Джерико е преди тях.
 • Същото се повтаря нa "Extreme Rules", само че опонент на Сина там е Брок Леснър. Отново горе-долу обяснимо и приемливо, но...
 • На "Over the limit" през май, вместо мач между двама наистина добри като умения кечисти в лицата на Пънк и Daniel Bryan, шоуто приключва с подобие на мач на Джон Сина срещу.... главния мениджър Джон Лауринайтис.
 • Юни, "No Way Out", завършва не с тройния мач на Пънк срещу Браян и Кейн, а с мач в клетка между Сина и Big Show.
 • И за финал "Money in the bank" през юли, PPV-то на което миналата година блесна звездата на Пънк, имаше за главен мач не неговият последен мач с Daniel Bryan за титлата, ами MITB мач с участието на (и спечелен от) Джон Сина.

Аз бях сред феновете, които изключително много се дразнеха на малоумния ред на мачовете по тези големи шоута. Когато Сина бе шампион той напълно нормално закриваше всяко шоу. Шампионите в годините преди неговия силен период най-често правеха същото. През 2012-та обаче всеки мач на Джон Сина, колкото и малоумен да бе, с колкото и глупава история да бе подплътен, се пробутваше като по-важен от качествените мачове (с интересни истории зад тях) на (подчертавам) WWE шампиона CM Punk. Това повлия на част от феновете.

Ако се вкараме във филма, би трябвало да повлияе и на образа "CM Punk". Да, това е скриптирано шоу, тук говорим за образи, а не за истинските хора. И така - Пънк винаги остава на заден план, въпреки че държи най-главната титла в компанията. И то след като преди една година е дал заявка, че иска нещата да се променят и ще работи за тази промяна. След като е работил, станал е шампионЪТ, отново нещата си остават същите - Сина е лицето на компанията, а хора като Скалата, напуснали кеч-бизнеса преди години, за да се занимават с други неща, могат да се върнат когато си решат и да получат главния мач на най-голямото кеч шоу за годината. Те - Сина (който вече не е шампион) и Скалата (актьорът), а не Пънк - шампионът. Напълно логично е в образа "CM Punk" да се зароди недоволство от ситуацията.

WWE през последните седмици започнаха да наблягат на това. Първо Eve Torres отбеляза в сегмент с Пънк, че той стои на заден план, след това и Big Show го направи, казвайки "и двамата знаем кой е лицето на тази компания". Двамата (само за тях се сещам) казаха в прав текст на Пънк това, което огромна част от феновете мислят и виждат, и което може да се предположи, че Пънк също съзнава.

И идва RAW 1000. Пънк най-накрая ще е в главния мач, защитавайки срещу Сина. Сина, който винаги побеждава, Сина, който винаги трябва да е шампион, Сина, който е оглавявал шоутата, които Пънк е заслужавал да оглави. Реферът е повален, идва Big Show и удря Сина съв своя knockout punch, след което си тръгва. Какво може да направи Пънк? Да нападне Big Show, който не му е направил нищо? Защо? Няма логика. Да поиска прекратяване на мача, за да може Сина друг път, отново, да си получи мача "честно"? Няма логика, това е мач за титлата и Пънк не е искал Show да се замесва, но иска да спечели и да запази титлата си. Той се опитва да спечели, но е контриран от Супер Сина. Шоу му помага отново, нападайки Сина, но отново без да докосва Пънк. Пънк трябва да нападне Шоу? Да помогне на Сина? Защо? Няма логика. Защото е "добър", Сина е "добър", а Big Show "лош"? Не, Пънк е запазил титлата си. Не го интересуват проблемите на Сина с Big Show. Но идва Скалата, защото вече при него, изглежда, е валидно правилото "добрите" защитават "добрите" от "лошите". И идва Скалата, правейки се на герой, спасявайки Сина. Опитвайки се да приключи RAW 1000, толкова важен епизод, със себе си, защото ако пребие Big Show и (най-вероятно) помогне на Сина да се изправи, те ще са двамата, които ще стоят изправени в края на шоуто, те ще са тези, чиито лица феновете ще запомнят в края му. Отново.

И Пънк няма как да е съгласен. Следват clothesline и GTS за Скалата, Сина вече е долу. Да не пропускаме и че по-рано същата вечер Скалата е обявил, че ей така ще получи мач за WWE титлата на "Royal Rumble" в началото на 2013-та година. Отново. Още една причина "актьорът" да го отнесе заради това, че получава наготово неща, за които "кечистите" се борят всеки ден. И Пънк напада. Прави го, защото му се струва правилно. Прави го, защото му е писнало. Прави го, защото иска.

punksttall.jpg

И това, драги читатели, които не знам как сте издържали дотук, според мен е напълно логично. Ако навлезем в кеч терминологията сега следващият логичен въпрос, след като са ясни мотивите на "образа Пънк" да направи това, което направи, е "Действията му означават ли, че е направил heel turn, т.е. че е станал един от лошите?". Отговорът не може да е еднозначен. Всичко зависи от призмата на конкретния фен - феновете на Сина и Скалата сега виждат в негово лице Сатаната. Голяма част от редовите, обикновени зрители, ще осъдят действията му, защото най-вероятно няма да се замислят за причините зад тези действия. По-"крайните" фенове, харесващи кеч-уменията пред това дали лицето на кечиста продава тениски, както и тези, които следят кариерата на Пънк от indy федерациите и го харесват - те най-вероятно ще подкрепят направеното от него или просто няма да го обвиняват. За неговите hardcore фенове е ясно. Но отново - еднозначен отговор няма, поне само след тази атака. Много неща зависят обаче от обяснението.

Напълно нормално е след нещо подобно в следващото шоу кечистът, който го е направил, да даде обяснение за действията си. От това обяснение най-често става ясно той "добър" ли ще е занапред, "лош" ли ще е. Стават ясни мотивите, стават ясни целите на кечиста. И сега всичко зависи от това какво ще каже Пънк. Горният абзац, който написах, може да стане напълно излишен, ако с думите си той просто завоалирано обяви "Вече съм лош.". Това обаче ме съмнява да стане. Надявам се, и предполагам, че обяснението ще е по-сложно и по един или друг начин някои от причините и предхождащите събития, които посочих, ще бъдат включени в него.

Много слухове се носиха за "голямата лятна история на WWE". Много хора очакваха такава. Много мислеха, че сблъсъкът ННН-Леснър ще я замести. Аз обаче съм на мнение, че този сегмент неслучайно закри това толкова важно шоу. Този сегмент може би е началото точно на тази история и макар WWE да знаят как да съсипват потенциално добри истории, отново я има надеждата, че сега може да видим нещо добро. Разбира се, най-добре е всички да нямат очаквания, за да няма разочаровани. Просто да се наслаждават на евентуално добрите сегменти и мачове, които ще излязат от всичко това. Трудно е, знам.

Определено не съм наред след като изписах толкова текст, опитвайки се да опиша и донякъде анализирам кеч-история. Даже по-скоро един-единствен кеч-сегмент. Но го направих, защото лично аз виждам логиката в случилото се и виждам, че чрез него всяка една глупост (Сина в главни мачове на ППВ-та, например) най-накрая бива оправдана. Получава смисъл. Знам, че щом едно нещо трябва да ти се обяснява (както направих аз), значи не е добре направено, но в случая не е така - през последната година всеки фен е видял това, което и аз, просто не всеки ще си направи труда да търси връзките.

И стигам до заглавието. Нарочно е такова. Може да си остане само така - "Пънк взе своето...". А може и да се допълни - "...своето място в края на важно шоу", "...своето отмъщение за всичкото пренебрегване" и т.н. Но Пънк взе своето. И макар RAW 1000, отново казвам, за мен като цяло да бе разочарование, както и краят на мача за WWE титлата, то случилото се след него определено е сегмент, който ще помня. И който, надявам се, ще даде началото на нещо добро и интересно в WWE.

Link to comment

Не съм фен нито на Cena, нито на Punk, нито на Rocky, но смятам, че ако не го turn-нат могат много повече да спечелят. Имайки предвид, че не съм спал и принципно ме мързи да чета, изчетох всичко. ГГ, беше увлекателно :D

P.S. якото като се замисли човек е, че го оставиха да бие бая reign-ове по дни + закри RAW1000, пребивайки две МЕГАзвезди=>стига да не сгафи... дори и в WWE няма да го закопаят след такъв push ;)

Link to comment
The Olimpic Hero

Анализът е хубав и добре си описал ситуацията около CM Punk. Ще ти кажа обаче какво не харесвам в стила ти на писане.

И това, драги читатели, които не знам как сте издържали дотук

"И това драги читатели" е ок, но трябваше да спреш без да правиш вметка:

"които не знам как сте издържали дотук", която вече е ненужна добавка, която няма кой знае какъв смисъл и е един вид самоизтъкване.

Определено не съм наред след като изписах толкова текст

Горе-долу същото важи и за това.

P.S.

Написах тази "статия" (ако може да се определи така)

По-правилният термин в случая е коментар или анализ.

               

Link to comment

Това, което говори категорично за търн на Пънк не е само, че нападна Скалата, а изражението на лицето му след това. Оставям настрана и думите на Кинг. Аз обаче не виждам логика да тръгва отново срещу Сина. Една година приказва навсякъде колко го харесва, ок, той и преди година го каза в прочутото си промо, но тогава беше против идеята, че Джон е най - добрият. Е, ок, Пънк през тази година не би ли всичко живо, включително Сина? Не получаваше ли достатъчно възможности за изява? Това, че не е бил последен мач не мога да го приема за сериозна причина, ок, сигурно аз съм в грешка. Да, действително мачовете с Лауринайтис, Шоу и този за куфарчето беше тъпо да закриват шоуто, в другите случаи беше напълно логично. Само да добавя, че последният рейн на Сина, когато се бореше с Дел Рио, също не беше в МЕ, ако си спомняте :) Иначе продължавам да твърдя, че друг трябваше да търне, ама това наистина няма да го видим явно скоро. Поне не и докато не издигнат Шеймъс в новия Сина. Очевидно Ортън и Пънк са друг типаж и не могат да изпълняват тази роля. Скоро имаше и интервю с бивш служител на компанията, постнато тук, по темата.

Link to comment

Браво. ;) Много добре си обобщил ситуацията, пък и e написано и представено много добре. Идеята също. :D Пък и на мен ми се върти нещо подобно, така че ми беше доста интересно докато го чета.

Единствено са надявам това да не остане просто ей така, и да бъде лесно забравено, сякаш нищо не се е случило. Това си е вечен принцип в WWE - правене на еднократни неща, без много смисъл и без план за бъдещо развитие, просто ей така. Все още нямам голяма вяра на станалото в един сегмент, било дори и от Punk - да нападне /и пребие/ Скалата. Макар че трудно можем да говорим за случайност в тази ситуация, предвид участващи и това изражение на Пънк след станалото. Всеки може да види от написаното от BoRn_2B_GoD, че има милион предпоставки за turn, но отново, това е WWE...

Едит: Това "Пънк взе своето" е малко силно казано. Трябва още доста да направи за да може да се каже така.

Едит2 (offtopic): Ще ми се още да попиша, но вече написах това, а нещо не ми се нрави да го редактирам. Да питам, аз ли не виждам бутона за изтриване, или просто го няма? :D

Link to comment

На мен също ми допада анализът ти на ситуацията след RAW1000. Няколко неща бих добавил:

 • RAW1000, както вече стана известно, е най-гледаното шоу за последните 10 години. Вероятно overrun-ът е надминал 7 милиона зрители, ако не и повече зрители. Което означава, че мачът Punk-Cena е един от най-гледаните не само в близките години, но и в историята на RAW (приблизително с милион по-малко от най-гледания сегмент в историята на RAW - Undertaker vs Stone Cold през май 1999). Навярно WWE са очаквали висок рейтинг и са били наясно, че именно главният мач ще бъде най-гледаната част от шоуто и че именно това, което се случи там, може да накара негледащите редовно WWE зрители да гледат шоуто и следващата седмица. И те решават в този най-гледан сегмент през годината CM Punk да turn-не heel. Или поне да даде наченки за такова нещо;

 • Това означава, че WWE имат доверие в образа на CM Punk, разчитат, че той е интересен на хората. А какво накара WWE да мислят, че на хората им пука за CM Punk? Според мен отговорът се крие в тази една година, в която той беше babyface, година, в която образът му се превърна в изтъркания любящ добряк, който закриля малката сладка WWE Universe. Трябва да признаем, че на моменти беше изтощително скучен, защото стана като всички други. И точно благодарение на това, WWE решават, че сега могат да му върнат образа на онзи rebel, борещ се срещу неправдите в компанията. Дали ще бъде хийл? За някой да, за други не. Но то е така с всички. По-скоро ще бъде CM Punk, ще бъде отново себе си. Каква е разликата с момента от преди точно година, в който той спечели любовта на смарковете в огромна степен?

 • Разликата е, че преди година само въпросните смаркове взимаха Punk насериозно. А благодарение на тази година, в който той беше добрия батко, той успя да спечели и много от детската аудитория като фенове. И на тях вече им пука за CM Punk. А той им обърна гръб. Точно тук е разковничето по моему - докато преди година за децата Punk беше просто поредният съперник на John Cenа, то сега той е предателят CM Punk, който плю на Големия любимец. Kакво следва?

 • Следва да разберем дали наистина на всички им пука на CM Punk - затова ще съдим по рейтинга на следващите шоута, както и по реакцията на публиката. Следва да видим дали Punk ще върне образа си на Истински REBEL, който излива душата си както той може и казва това, което наистина мисли. Четох твърдения, че само след няколко седмици хийлът Punk ще бъде погребан от Cena. В случая не съм съгласен, ако наистина WWE мислеха да го погребат, то нямаше да го оставят да закрива сам хилядния им RAW пребивайки The Rock. Остава да разберем в каква посока ще пoeме CM Punk и дали ще бъде отново интересен за по-хардкор феновете, които бяха разочаровани от скучноватия му run като babyface. Възможности за развитие - бол, въпросът е дали хората ги интересува какво ще стане.

Това е общо взето коментарът ми за ситуацията, фактът, че пишем дълги постове за нея, означава, че малко или много на нас ни пука какво ще стане. Дали обаче на обикновения фен му пука?

ПП: @Бире, не съм съгласен единствено с това, че той е продължил да бъде себе си, имаше моменти в които определено правеше това, което децата искат да видят.

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
 • Create New...