Jump to content

Бокс с/у ММА и състоянието на тежка категория

HEIDENREICH

Recommended Posts

HEIDENREICH

Тъй като с gboy стана дискусия на тема бокс срещу ММА това е мястото да кажете кой спорт предпочитате и кои мачове ви се гледат и в двата спорта.

Ако се кефиш на такъв хайп, те съветвам да погледнеш към бокса. Там са плюене, шамари, бой по пресконференциите, дърдорене нон-стоп и т.н. Но пък за сметка на това мачовете са далеч по скучни (по мое мнение разбира се) отколкото в ММА-я. Да не говорим, че са зверски предвидими. Снощи Владимир Кличко имаше мач - поредната доза скука си беше общо взето. Противникът му беше боксьор, който се счита за 9-ти там в класациите в категорията. Сиреч е далеч, далеч от украинеца и то се видя и на ринга, където Владимир го прегази юнашката за шeст рунда.

Чел съм ти това мнение много пъти и остро не съм съгласен. Не може на база на неатрактивния стил на братята Кличко да се прави извод за бокса изобщо като скучен спорт. В темата на за най-добрите битки на списание Ring има просто невероятни сблъсъци , не мога да се представя как трилогията на Артуро Гати-Мики Уард може да е скучна на някой , а реално има стотици мачове които като драматизъм не отстъпват на ММА класики като Грифин-Бонар.

Наистина Владимир доминира по няколко причини - имам много голям обхват и отлична техника и тактика на боя , отделно от доста време вече тежката категория е в безпрецедентна криза , няма кой да се пробва да тества предполягаемо слабата брадичка на Владимир Кличко , няма силен американски боксьор в тежка категория в момента (Ареола бе развенчан ) и оттам е липсата на интерес в САЩ , в Германия обаче бокса измести тениса и е спорт номер 2 по популярност след футбола.

Всичко е въпрос на вкус , но според мен не е правилно да се сравняват различни спортове , все едно аз да кажа че ММА е скучно понеже Силва и GSP газят който им излезе насреща.

Първо да кажа, че въсщност нямам нищо против бокса като спорт. :)

Разбира се, предпочитам в пъти ММА-я. Най-малкото ми е много по-разнообразен, има много аспекти на самата игра, нещо, което малко или много ми липсва в бокса. Но най-вече смесените бойни изкуства са ми много по-зрелищен спорт отколкото бокса. Въпрос на вкус си е всеки случай.

Това, което не харесвам в съвременния бокс е, че всъщност не виждам мачовете, които всички искат да гледат. Големите имена не се бият помежду си, а се маризят с някакви джобъри. Владимир Кличко преди два дни се би с някакъв американец, който просто не му беше на нивото изобщо. И това беше направо добрият случай, защото предишния мач беше с някакъв французин Мормек (или нещо такова) , който изглеждаше като изваден от съседната зала по бокс на случаен принцип. Дадох за пример, че бих желал да го видя срещу финландеца или Поветкин не защото много ги разбирам, гледал съм им всичките мачове или нещо такова, а просто защото като отвориш класациите тези двамата са веднага зад братята Кличко. И се питам, като фен, за чий ми е да гледам как Владимир примерно се бие с някакви,които се въртят около десетото място и надолу, а не с тези директно под него.

В това отношение ММА-я е в оптимален вариант. Силва и GSP мачкат, но винаги срещу тях имат възможно най-силния съперник на момента. Няма случайно подбрани опоненти, които са с цел да правят статистиката "загуби - победи".

Другото, което ми е странно при бокса - аз така и не мога да се ориентирам с тия пояси. Имам чувството че средно на един професионален боксьор се падат по две шампионски титли. :ninja:

Apex Predator

Определено предпочитам MMA, в каквато и да е форма. От доста години вече съм фен и мисля, че така ще си остане. Опитвал съм се да гледам бокс, да не кажа, че съм се насилвал, но просто ми е скучен. Няма я динамиката, няма го просто интереса, който може да достави един мач от UFC, К-1 и т.н. Разбира се случва се понякога да гледам бокс - най-вече големите мачове, ама май рядко се случва да е тежка категория. Като се засмиля най-много следя Флойд през последните няколко години.

[center][img]http://prikachi.com/images/642/6065642c.jpg[/img][/center]

[center][img]http://img72.imageshack.us/img72/2576/28315ra3.png[/img][/center]

HEIDENREICH

Дадох за пример, че бих желал да го видя срещу финландеца или Поветкин не защото много ги разбирам, гледал съм им всичките мачове или нещо такова, а просто защото като отвориш класациите тези двамата са веднага зад братята Кличко. И се питам, като фен, за чий ми е да гледам как Владимир примерно се бие с някакви,които се въртят около десетото място и надолу, а не с тези директно под него.

Тук въпросът е малко особен. Допреди няколко години и аз самият се кълнях в Саша Поветкин , особено след като Камен Петров ми го похвали като next big thing , следващия Тайсън и пр а и победата му срещу Крис Бърд бе много впечатляваща.Оттогава обаче Поветкин ако трябва да се изразя с кеч термин се лута из uppermidcard-a и все не може да направи правилната стъпка.На няколко пъти се контузва точно в навечерието на мачове с Владимир Кличко , разделиха се с бившия треньор на Тайсън -Теди Атлас и представянето му в мачовете е колебливо -добре се би срещу Чагаев и Босуел , но се изложи срещу Марко Хук , а босненецът е боксьор от долната категория.

Все още мисля ,че Поветкин е непосредствено под братята Кличко като умения , но вече съм разколебан в психиката му.Затова ще гледам мачът му с Хасим Рахман с голям интерес.Рахман не е вече първа младост , но е изявен нокаутьор , удря много силно , свалял е Ленъкс Люис , този мач ще покаже Поветкин освен техника има ли и сърце на голям шампион.

За Хелениус мнението ми е малко различно.Наистина балансът му е отличен и записа престижна победа срещу Нигерийският кошмар Самюел Питър , но според мен финландецът е надценен и бутан в ранглистата поради това че идва от по-богата страна и поради екзотичниа му външен вид.За мен той е около нивото на нашия Кубрат Пулев , но има по-голям процент победи с нокаут и е по -атрактивен за телевизиите. Нашият Кубрат твърди ,че редовно го пребива на спаринги тъй като са съотборници в Зауерланд , но между спаринг и истински бой разликата е голяма.

Друг боксьор който горе долу е с такива възможности но за разлика от нашия с огромна фен база е полякът Томаш Адамек , който наскоро загуби мач за титлата , но пред около 50 000 на стадион в Полша , отделно поради голямата полска колония в САЩ с лекота пълни Izod Center в Ню Джърси ,да събере 20 000 поляци не е проблем , а да има интерес към някой в САЩ си е голям плюс.

Много се говори за защита на европейската титла на Кубрат Пулев в арена Армеец , според мен това е много трудно осъществимо, и невъзможно поне на този етап за светновна титла.Едно от изискванията за организирането на такъв бой е наградния фонд от който трябва да се платят милиони на боксьорите , както и хонорари на промотори и тн.Обикновено основната част от тази сума се осигурява от телевизията излъчваща двубоя , на този етап в България според мен няма телевизия , която може да излъчи двубой за световната титла.Затова понякога по-слаби боксьори получават шанс за титлата преди хора които са над тях в ранглистата -ако са по-зрелищни за телевизиите Чисора и Хей са пример -с боя си на пресконференцията двамата рекламираха мачът си и с лекота ще напълнят стадиона на Уест Хям.

Другото, което ми е странно при бокса - аз така и не мога да се ориентирам с тия пояси. Имам чувството че средно на един професионален боксьор се падат по две шампионски титли. :ninja:

Тук няма да видиш решение което да те удовлетвори -водещите организации в бокса са 4 - WBC, WBA , IBF и WBO , но всяка си има собствени шампиони , има хора които държат титли на няколко организации , WBA даже признава боксьори които държат 2 титли на водещите 4 организации за Супершампиони , дори и да не носят техния колан -тогава те овакантяват титлата и издигат" обикновен " шампион. Общо взето принципът е -колкото повече мачове за титли , повече пари , мачовете за обединение на титли предизвикват обикновено голям интерес и се осигуряват сериозни наградни фондове .Като цяло обаче в САЩ интересът сега е насочен към средните категории и полутежките -тежка категория ще стане пак интересна когато се появи силен претендент -американец със шансове да вземе един от големите 4 пояса.

Това, дали даден боксьор е надценен или не в случая не е толкова важно. Много пъти в спорта (който и да е) виждаме как някой е сичтан за следващото голямо нещо, а се дъни зверски. Може би с Понеткин нещата са такива, с финландеца също, но тук аз друго имам предвид. :)

За мен, като фен, е важно да виждам възможно най-големите мачове, те са ми интересни. Дали някой е надценен или подценен се вижда в последствие. В момента Поветкин го пишат трети в тежка ктегория и съответно аз искам да го видя в мач с Кличко (който и да е от двамата). А вместо това аз гледам вече не знам колко време как украинците маризят някакви боксьори, които никой не слага в сметките и никой не се интересува от тях. Какво ме интересуват мачовете с Тони или с Мормек. Боксьори от друга класа, служещи за боксова круша. В ММА еквивалент това ще е да пуснат примерно Паяка срещу Вандерлей Силва или Чунг Ли в момента.

С други думи проблемът е, не дали Поветкини или който и да е ще победи Кличко, проблемът е, че аз искам да виждам номер едно срещу номер две (образно казано), а боксът не ми го дава. В ММА или поне в UFC това го няма. Най-добрият опонент към днешна дата се дава на шампиона. Изключенията са рядкост и те са предизвикани обикновено от нещо - контузия или нещо подобно.

Естествено, че обичам бокс, аз обичам да гледам полу-голи мъже как се млатят по дефалт. :D

Има го момента, че боксът, за разлика от MMA например, е развит спорт и виждаме наистина най-доброто от към техническо отношение. В MMA сме още на зародишна фаза и реално гледаме едни посредствени бойци, ако тръгнем да разбиваме аспект по аспект. За щастие вече всички, които са наистина one-dimensional вече са пенсионирани, а сега горе-долу гледаме two-dimensional такива, но ще има още доста, доста време преди да видим MMA като завършен спорт. В този ред на мисли се кефя доста и BJJ, и на wrestling, и на judo в чистите им форми, защото просто е наслада да гледаш хора, които са в апогея на спорта и са правили това цял живот.

Тук и двамата правите огромната грешка да дискутирате heavyweight дивизията като мерило за зрелищността в бокса. Дори и в MMA, Heavyweight дивизията е най-грозната за гледане. В бокса там с тия Klitschko по-скоро могат от инсомния да те излекуват. Когато се говори за бокс трябва да се говори за долните дивизии. Просто там е все едно гледаш кадри от "The Matrix". И само там мога да ви изброя поне 3-4 мача, които тотално бият 90% от ME в UFC. Хора като Mayweather Jr, Pacquiao, Cotto, Josesito Lopez, Canelo Alvarez, Victor Ortiz, Andre Berto, Danny Garcia, Julio Cezar Chavez Jr., Sergio Martinez, Nonito Donaire, Amir Khan, Timothey Brandley. Само като ги гледам очите ми се насълзяват :D. Някои от комбинациите, особено като ги пускат на забавен каданс, holy shit, Batman.

И много хора като казват, о Mayweather не се бие с Pacquiao, боксът умира. За Бога, боксът не умира и никога няма да умре. Честно казано вече тия двамата не са на дневен ред дори. Има просто толкова много зрелищни бойци, че тия двамата и да се пенсионират сега няма да ме грее особено. Пък и го има моментът, че дори и двамата да не се бият, всеки техен мач е срещу елита на дивизията. Тъй че, дори Mayweather например да се бие с човек като Cotto, не е като вторият да няма никаква офанзива и се получава един зрелищен мач. Сега очаквате сигурно да ви кажа и какво да гледате. Хм, може би един от любимите ми боксови мачове в последните години е между Juan Manuel Marquez и Juan Diaz (огромен Marquez mark съм :D). Скивайте само и сравнете с някой от "класиките" в MMA като Bonnar vs. Griffin, вторите ще ви изглеждат като някакви, които се бият в бар. :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...