Jump to content

HBO Boxing: Miguel Cotto vs. Antonio Margarito II - 3 декември 2011


Recommended Posts

Без съмнение един от най-големите мачове за тази година. Малко предистория.

Годината е 2008. Miguel Cotto, една от големите надежди на Пуерто Рико, както в аматьорския, така и в професионалния бокс, се изправи срещу Antonio Margarito, който по това време беше вечният underdog във всички големи мачове. Това, което щеше евентуално да се превърне в мача на годината, беше мач, в който се очакваше Cotto да победи сравнително лесно и да си отвори пътя към големите мачове a.k.a Mayweather & Pacquiao. Тези настроения се оправдаха в първите рундове на мача, където Cotto чисто и просто доминира Margarito с по-добрата си техника, бързина и тактика. Margarito от своя страна потвърди това, което вече се знаеше за него, а именно, че може да бъде победен физически, но при никакви случаи няма да рухне психически. За това и в средните рундове стана пределно ясно, че Cotto е в истински бой, може би първият такъв в кариерата му, и че шампионските рундове ще бъдат най-трудните от физическа гледна точка в живота му. Въпреки това, надали някой е предполага, че в рамките на един рунд Margarito ще обърне хода на събитията. Точно една добра комбинация му трябваше за да сложи края на амбциите на Cotto да циментира името си до хора като Wilfred Benitez, Calros Ortiz, Jose Basora, Felix Trinidad, Hector Camacho. Това което видяхме от рундовете 8-11 беше по-скоро гротесно, 12 минути, в които Margarito разбиваше къс по къс лицето на модерния пуерторикански бокс, като същевременно, може би символично, обезобразяваше Miguel Cotto. Така по средата на 11 рунд, Cotto постави дланта си на пода, давайки знак, че е поел достатъчно пердах и пред лицето на разплаканите си жена и деца, сложи край на мача, като така завърши и поредната страница от епичната боксова вражда - Пуерто Рико/Мексико. Margarito от своя страна се превърна с абсолютна сензация, а тази победа в роден Мексико беше приета рамо до рамо със златните победи на Julio Cesar Chavez и Oscar De La Hoya.

http://www.youtube.com/watch?v=O2PBi7Euk7w

Показвам тази снимка не защото съм садист, а защото тя може би се превърна във визитка и на двамата. Победа, която във времето си се считаше за една от най-големите мексикански победи, месеци след това се превърна в може би най-скандалният мач в модерния бокс. Не само този мач, но се хвърли сянка върху всичките победи в каририета на Margarito. Само за една вечер, името на Margarito се постави редом до това на Marion Jones, Ben Johnson и Floyd Landis. Тук за съжаление не ставаше въпрос за допинг, а за най-големият грях в бокса известен като "заредените" ръкавици. Часове преди поредния мач на Margarito, срещу ветерана Shane Mosley, се появиха съмнение, че ръцете на Margarito не са превързани както трябва. Naseem Richardson, треньор, който може е увивал ръце преди големи мачове вероятно повече пъти от колкото съм писал в този форум, хвана в крачка Javier Capetillo и Margarito, които явно са се опитали да сложат в ръкавиците материал, който е бил необичайно твърд. Този материал по-късно се останови, че е проста смесица между калции и сулфат, които след като бъдат забъркани в хомогенна смес и се комбинират с вода, или чисто и просто пот, се втърдяват. Твърдост, която достига твърдостта на гипса. Margarito разбира се бе накаран да увие ръцете си отново и въпреки всичко излезе на ринга само за да бъде разбит от Mosley, който напомни, че все още е опасен дори на преклонна за бокса възраст. За съжаление, никой не говореше за голямата победа на Mosley, а фокусът беше насочен върху Margarito и треньора му. И двамата бяха отстранени за година. El Tornada de Tijuana, както е известен мексиканецът, успя да се отърве само с това и си върна лиценза. Неговият треньор все още не е допускан до ринга. Сега 3 години по-късно, ще се състои може би най-драматичният реванш някога. Каквото и да стане в него, въпросителните надали ще спрат някога.

Първото видео Cotto обяснява защо според него Margarito е използвал въпросните ръкавици и в неговия мач. Първата логика е, че handwrap-овете на Margarito са били пукнати, нещо което е напълно невъзможно, освен ако не става въпрос за твърда субстанция в тях. Второто е червеното петно. На първата снимка ясно се вижда, а втората са конфискуваните handwrap-ове на Margarito от мача му с Mosley. За тях обяснение трудно може да се намери, а и Margarito не успя да даде такова.

При всички положения на 3-и демекври ще видим може би най-кървавият двубой в историята на бокса. Мач, в който е заложена не само репутацията на единия, но и последния му шанс да докаже, че тайната на успеха му не е в ръкавиците, а в постоянството и борбеността му. За другия това е шанс веднъж и завинаги да сложи край на тази глава от кариерата му и да отпише името на Margarito от страниците на модерния бокс.

Edited by neshev
  • Upvote 7
Link to comment

И тук много добро представяне на мача ,надъхан съм много за този бой -тия ще се изтрепят.

Само едно уточнение

Този материал по-късно се останови, че е проста смесица между калции и сулфат, които след като бъдат забъркани в хомогенна смес и се комбинират с вода, или чисто и просто пот, се втърдяват. Твърдост, която достига твърдостта на гипса

. Kaлциевият сулфат( CaSO4 )+ вода си е точно гипс.Много хитър номер са пробвали ,макар че Камен ми каза ,че това е стар трик ,отдавна не се е опитвал някой да го направи и сигурно именно за това са се пробвали.

Иначе за резултата на боя точно между тези двамата не бих дал прогноза .Да Мигел Кото е по-млад ,по-бърз и с по-добра техника ,но Антонио Маргарито има сърце на боец и като повечето елитни мексиканци е несломим . Срещу Мани Пакяо представянето и на двамата бе сходно- доста бой изядоха ,Кото малко по-добре се възползва от предимството си в размерите и вкара повече удари на Пакман от Маргарито ,но това не е критерий -сега ще се бият хора в една категория с почти еднакви ръст и тегло а не срещу дребосък ,превъзхождащ ги много в бързина ,така че и тактиката ще е друга.Нямам търпение да дойде 3. 12.

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...