Jump to content

Кубрат Пулев: Аз съм машина за убиване


The Olimpic Hero

Recommended Posts

The Olimpic Hero

Кубрат Пулев-Кобрата стана първият лауреат на наградата "Сребърен сокол" за мъжество и характер в спорта, която се присъжда от пресклуб "България". Боксьорът заслужи признанието с първия си шампионски пояс на професионалния ринг. Кобрата победи американеца Травис Уокър и вече е световен шампион в тежка категория, версия IBF.

Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София. При аматьорите е европейски шампион за 2008 г. в кат над 91 кг. При професионалистите е само от 2009 г., но има общо 14 победи от 14 мача, като 6 от тях с нокаут. За сравнение неговият съперник за пояса Травис Уокър има 38 победи, 7 загуби и 1 равен. Българският боксьор се състезава за германския отбор "Зауерланд". Пулев е същевременно и член на управата на Българската федерация по бокс след избора на Красимир Инински за президент.

- Докъде би искал да стигнеш в професионалния бокс?

- Често ми задават въпроса кога ще се бия с Кличко. Има много върхове за постигане и доста сериозни боксьори, преди да дойде ред на Кличко. А те не са за подценяване. Всеки от тях може да ме победи. Видяхте колко драматичен беше мачът с Уокър - с аркади, всеки удар можеше да е решаващ. До върха се върви постепенно. Сега мисля за следващия мач, за следващия пояс. Като му дойде времето, ще подкараме и Кличко.

- Ял ли си толкова много бой на ринга като в мача срещу Уокър?

- Боят си е бой. Не мога да го сравнявам с друг мач. Бой ядеш не само на официалния ринг. Доста тежки спаринги съм преживял. Защото вече правя и 12-рундови спаринги с по двама партньори, които се сменят след шестия рунд. Вторият боксьор идва свеж и с него се започва още по-бърз и тежък бой. Имал съм доста тежки срещи и като аматьор, но тази беше особено тежка. За 12-те рунда бях подготвен, но имаше изненади. Противникът ми беше много здрав физически, рутиниран и наистина опасен. Удари ме хубаво в един от началните рундове.

Засрещна ме яко

Това повлия на развитието на мача. Направи ми аркада в 7-ия рунд, още една към края. В окото ми влезе кръв и почти нищо не виждах. Благодарен съм на екипа, че спряха кръвта. Наложи се да покажа сърцата игра. В един момент си помислих, че мога да загубя заради аркадата. Това ми даде нови сили. А и като зная, че цяла България ме гледа, не исках да се излагам.

- С какво на практика ти победи американеца?

- Победих го с класа. Аз съм по-бърз, по-техничен, доста по-качествен боксьор. Въпреки заслепението от кръвта в окото не губех представа за ситуациите.

- Казвал си, че много години си загубил в аматьорския бокс. Може би си спечелил и нещо от него?

- Естествено, имам рутина, която съм добил от аматьорския бокс. Ако директно станеш професионалист, не можеш да добиеш тази техника. Имам над 200 мача в аматьорския бокс. А там се играе на точки и всеки удар трябва да е много прецизен - да удариш, но да не те ударят. Докато в професионалния бокс може да получиш два удара, важното е да нанесеш три. Затова тактиката е по-различна. Но 12 рунда са общо 45 минути бой, само с по една минута почивка - сериозна работа.

- Андреа гледа ли мача?

- Да, гледала го е. Каза ми, че в тежките моменти е бягала в коридора

Точно поради тази причина й казах да не идва на мача в Германия. Тя ме пита три-четири пъти дали да ме подкрепя край ринга. Казах й, че няма смисъл. Защото тя е доста чувствителна, емоционална и изживява тежко нещата. Има доста случаи в бокса, дори треньори да получават инфаркти, въпреки че са с по-силна психика от Андреа. За нея и за всеки мой близък щеше да е сериозно изпитание. Моите приятели всеки път ми казват, че се притесняват повече за мене, отколкото аз самият. Даже шефът на клуба - г-н Зауерланд, вече има леки отклонения, получи тикове от толкова драматични мачове и напрежение. Казва, че вече не иска да стои около ринга и да се занимава с бокс, че иска да пусне сина си на предна линия.

- Зараснаха ли аркадите, 11 шева получихте?

- Чувствам се повече от добре. Доволен съм от себе си, а здравето ми е идеално. Всичко ми минава много бързо. Говорих с моя промоутър, че следващият ми мач ще е след Нова година.

- Страхуваш ли се на ринга?

- Не, чувствам се уверен, подготвен. Физически съм много добре. Правех 10-12 км кросове за 45 минути. Съотборниците ми в Германия се хващаха за главите, защото все пак съм близо 117 кг, а тичам наравно с леките категории. По време на кросовете се чувствах машина за убиване и се чудех кой може да ме спре при тази силна подготовка. Това ми даде увереност и самочувствие да не се притеснявам.

- Какви са условията в германския ти отбор?

- Това е голям клуб с няколко зали и треньори. Аз се готвя при един от тях, който тренира още трима боксьори. Има отлична атмосфера, разбирам се с всички. Правим това, което ни се каже. В Германия работата върви перфектно като мерцедес.

Всеки в екипа си знае мястото, а не като тука - всеки да разбира от всичко.

- Сега по-голям режимлия ли си, отколкото в аматьорския бокс?

- Винаги съм бил сериозен. Преди бях по-млад и по-неразумен. Но винаги съм се отнасял сериозно към тренировките. Не пия и не пуша. Дори да не съм спортист, пак няма да пия и да пуша.

- Братята Кличко са си обещали никога да не излизат един срещу друг на ринга. Ти би ли приел бой срещу брат ти Тервел Пулев?

- Не, никога. Ако така се стекат нещата, че претендент за титлата е Тервел, ще му подаря победата без бой. Аз го обичам. Не мога да се бия с брат си.

- На кое място поставяш този пояс в своята кариера?

- Засега тази световна титла е на първо място. Но винаги може и по-добре. Аз съм самокритичен. Намерих много грешки в играта си. Мога и много повече. В мача срещу Уокър показах около 50% от това, което умея. Това може да се окаже и добра тактика, защото следващите противници няма да разузнаят абсолютно всичко, с което разполагам като боксьор.

- Очакваш ли да станеш Спортист на България за 2011 г.?

- Не очаквам нищо. Миналата година не бях и в десетката. Както преценят журналистите. Аз съм доволен от себе си и това за мен е най-важно. Българският народ е малко злобен към хората, които успяват. Но сега виждат, че съм постигнал голям успех, има благодарност и някаква почит от хората.

sportal.bg

               

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...