Jump to content

Puroresu project част VII: Jumbo Tsuruta


degenerat 2

Recommended Posts

На въпроса кой е най-великият японски кечист в историята, мнозина биха посочили имената на Inoki, Baba или Rikidozan, но редом до тях винаги ще стои и името на още един човек - Jumbo Tsuruta. От към титли и постижения, той е един от най-успешните кечисти въобще: печелил е почти всяка титла за която е получавал shot, независимо дали е отборна или индивидуална, става първият носител на легендарната Triple Crown титла на AJPW. Откъм талант и работа на ринга е не по-малко успешен: иноватор е на много ходове, които и до днес се използват в професионалния кеч, изнася едни от най-добрите мачове, 5 от които оценени с 5 звезди. Всичко това му осигурява неизменно място в историята на кеча в страната на изгряващото слънце.

Tomomi "Jumbo" Tsuruta е роден на 25.03.1951 година. Преди да се захване с кеч, тренира борба и баскетбол, като в първия спорт постига сериозен успех завършвайки на 7 място в супер тежката девизия на олимпиадата в Мюнхен през 1972. Спортната му кариера му носи не малка известност и когато става ясно че е подписал договор с All Japan Pro Wrestling в началото на 1973, това получава широк медиен отзвук. Преди да започне да се подвизава на ринга, Tsuruta е обучаван от легендата The Destroyer (Dick Beyer), след което бива изпратен в Amarillo, TX, където е трениран от братята Terry и Dory Funk. Младежът се оказва добър ученик и скоро дебютира в Amarillo territory под името Tommy Tsuruta. Макар че втората световна война, отдавна е свършила, за японците биещи се в САЩ по това време се използва негативна роля. Въпреки това Tsuruta бързо става популярен сред публиката. По-важното обаче е че още като новак получава шанс за NWA World Heavyweight title в 2 out of 3 Falls мач срещу Dory Funk и дори взима единия туш.

[url=

Подготовката му завършва и Tsuruta се връща у дома, готов да се бие за All Japan, която никога повече не напуска. Дебютира в AJPW на 6.09.1973 с победа над Moose Morowski. Скоро започва да бъде представян като протеже на Giant Baba и отбора им става един от най-великите в историята вземайки 6 пъти NWA International Tag Team titles между 1975 и 1983, и NWA World Tag Team titles (Detroit version) през 1980. Baba е лидера на отбора, но със своите талант и мощ Tsuruta е гръбнака му. Пъртньорството между двамата продължава над 20 години, което го

прави едно от най-дългите в историята.

[url=

Освен в този Tsuruta участва и в други не по-малко успешни отбори с хора като Tiger Mask II (Mitsuhara Misawa) с който печели PWF Tag Team titles, с The Great Kabuki и Akira Taue, както и с Yoshiaki Yatsu, заедно с когото печели 5 пъти PWF Tag Team championships и става първият AJPW World Tag team champion.

В индивидуална си кариера също постига големи успехи. Бие се в някои от най-важните мачове за титли с кечисти като Dory Funk, Jack Brisco, Terry Funk, Harley Race и Ric Flair. Един от сериозните му успехи идва през 1976, когато печели турнир за определяне на първия All-Japan United National champion с победа над Jack Brisco. Впоследствие взима титлата още 6 пъти, като накрая става последния й носител. На 18.04.1988 става първият Triple Crown champion, което завинаги му гарантира място сред големите. Jumbo прави няколко reign-а с титлата, чиито престиж се увеличава все повече, преди да я загуби за последен път от Stan "The Lariat" Hansen през 1992. Друга титла във витрината му е AWA World Heavyweight title, която печели от Nick Bockwinkle през 1984 и я защитава в САЩ, както срещу японци, така и срещу американци, като може би няма представителността на

NWA's Ric Flair или WWF's Hulk Hogan, но другите му качества го правят равен на тях, кечист от световна класа, все по-обичан от публиката.

[url=

След като печели титла след титла и се превръща в звезда номер едно на All Japan и цяла Япония, идва време щафетата да бъде предадена. С оглед на това че неговите мачове са най-важни в card-a и губи много рядко, мач срещу него те издига много. Та какво остава за победа. Но кой ще задържи раменете на Tsuruta до 3? Този човек се оказва Mitsuharu Misawa. Misawa бива изстрелян директно на върха след победата си над най-добрият кечист в компанията(може би и в света). Скоро след като предава факлата в ръцете на Mitsuharu, Jumbo за съжаление се разболява от хепатит и изявите му стават все по-редки и в по-малки мачове, но публиката продължава да се радва на всеки негов ход. Jumbo Tsuruta се оттегля от кеча официално на 06.03.1999 след невероятно успешна, 26 годишна кариера. След смъртта на Shohei Baba, Tsuruta се оттегля и от backstage позицията си в AJPW. Мести се САЩ, където работи в университета в Portland като асистент професор по

спортна психология. Като гръм за всички идва новината за смъртта на Jumbo Tsuruta на 13.05.2000 на възраст от едва 49 години, след като изпада в шок по време на бъбречна трансплантация. За съжаление по този нелеп начин, легендата Jumbo Tsuruta, си отива от този свят.

Edited by degenerat 2

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment

Темата ти за Jumbo Tsuruta e страхотна .Жалко ,че легенда като него умира по този нелеп начин .

Edited by teddy_hart
  • Upvote 2

[size="4"]Ric Flair - "If you want to be the man, you got to beat the man!"[/size]

Link to comment

Откъм талант и работа на ринга е не по-малко успешен: иноватор е на много ходове, които и до днес се използват в професионалния кеч, изнася едни от най-добрите мачове, 5 от които оценени с 5 звезди и е един от хората които въвеждат така наречения "strong style" в кеча, характерен за All Japan Pro Wrestling и Япония като цяло. Всичко това му осигурява неизменно място в историята на кеча в страната на изгряващото слънце.

И ето това тук е едно от нещата, които винаги ме дразнят адски много като ги прочета или чуя. Тази грешка я правят както повечето от „интернет разбирачите”, така и доста кечисти. Каква е грешката? Грешката е, че си мислят, че strong style = японският кеч стил, а всъщност това не e точно така. Strong style е един от стиловете в японския кеч и по-конкретно това е класическия NJPW стил. Съответно, Jumbo Tsuruta няма абсолютно нищо общо с този стил. Tsuruta e от King’s Road стила а.к.а. класическия AJPW стил.

Хвърлих един бърз поглед на статията и това веднага ми издразни окото и затова реших да го отбележа. Вината в случая не е твоя, тъй като така си го намерил и така си го превел. Не съм чел цялата статия, но все пак браво за старанието. Колкото повече подобни статии има в българското кеч пространство, толкова по-добре. :)

Edited by nWoHulkster™
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...