Jump to content

MMA - The fastest growing sport in the world.


G

Recommended Posts

MMA - The fastest growing sport in the world

by G

MMA (Mixed Martial Arts) е спорт, в който участниците трябва да са запознати с всички основни бойни стилове, като свободна борба, бразилско Jiu-Jitsu, Muay Thai, бокс, карате, джудо, самбо, Kickboxing, всякакви видове Submission Grappling и др. За да бъде атрактивен и адекватен в клетката или на ринга, един MMA боец умее всичко това и го използва за да довърши опонента си най-често в три или пет петминутни рундове. В MMA, всеки мач може да завърши спонтанно, както чрез размяна на удари, докато състезателите са изправени, така и чрез предаване на земята, поради добре пласирано submission движение или отново благодарение на удари. Когато не се стигне до тези две определени развръзки, след края на сблъсъка специални съдии определят победителя по точки, спрямо критерии, които търсят в представянията на бойците.

Популярността на ММА на световно ниво все по-често се свързва с "mainstream" растежа на компанията - UFC, която със събитията на живо, телевизионните предавания и атрактивните си бойци се превърна в еквивалент на самия спорт, както и главна организация и представител на този вид бойни състезания в Америка и много други части по света.

Велики шампиони и световноизвестни лица, като Anderson Silva, Brock Lesnar, Georges St-Pierre, BJ Penn, Randy Couture, Chuck Liddell и др. са изградили кариерите си и са оставили огромно отражение върху спорта, именно чрез паметни MMA мачове в Ultimate Fighting Championship. Все още някои от тези легенди радват многобройните фенове на спорта с изявите си.

И българин записа успех в "най-бързо развиващият се спорт в света", след като постигна победа в 134-тото издание на UFC, в столицата на Бразилия - Рио де Жанейро. 29-годишният търновец, Станислав Недков гравира името си в историята, след като се превърна в първият българин спечелил MMA битка в UFC, след победата му с "TKO" (Технически нокаут) над Luis Cane в полутежка категория.

Най-интересната новина от светът на MMA през 2011 година ще остане може би сделката на UFC с една от най-големите спортни телевизии "FOX", което автоматично превръща MMA в значимо спортно явление, както в Америка, така и по света. Световната експанзия на UFC несъмнено превръща смесените бойни изкуства в един от най-бързо и агресивно развиващите се спортове донасяйки печалби от всякакво естество, както за организаторите и бойците, така и за феновете, които очакват с нетърпение зрелищни битки от любимците си в клетката!

Edited by G
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...