Popular Post Kraislera Posted August 9, 2011 Popular Post Share Posted August 9, 2011 New Japan Pro-Wrestling e най-голямата кеч федерация в Япония и една от най-големите в света. Известна е с работата си с големи световни MMA и кеч федерации включително: WWE, WCW, TNA, ROH, Pride. NJPW e основана през 1972-ра година от Antonio Inoki. Много скоро след откриването й, много кечисти на JWA се присъединяват към NJPW и федерацията става напълно функционална. През 1973-та NJPW сключва договор с NET и първата вражда започва, когато Tiger Jeet Singh идва в Япония да се бие с Inoki. Singh е много противен за японските фенове и враждата му с любимецът на публиката Inoki става легендарна. Seiji Sakaguchi и Strong Kobayashi помагат на Inoki да се справя с gaijin-ите (чуждестранни кечисти). През 1975-та NJPW става член на NWA и е в съюза до 1985-та. За разлика от днес, през 70-те японските кеч компании зависели от големи американски звезди като Karl Gotch, Billy Graham, Bob Backlund, които идвали на турнета. В началото на 80-те NJPW и AJPW започнали да си вземат звездите като се надпреварвали кой ще предложи по-голяма заплата. През 81-ва Inoki прави много сполучлив ход като създава Tiger Mask, в gimmick-а на когото е талантливият Satoru Sayama. Tiger Mask значително повишава популярността на младежкия кеч в Япония и прави NJPW домът на Junior Heavyweight дивизията за дълги години. През 1984-та, обаче, Sayama се пенсионира и с него напускат още много кечисти, които сформират UWF. По същото време напуска и Riki Choshu с неговата армия. Inoki, лишен от много от звездите си, остава в центъра на spotlight-а и, въпреки че остарява, продължава да бъде най-популярния кечист във федерацията. За да помотне за издигането на New Japan, през 1983-та Inoki решава да спре да използва титлите на NWA и създава собствени NJPW титли и турнири. Това довело до създаването на International Wrestling Grand Prix (IWGP) и през 1983-та се състоял първият турнир, който да определи най-добрия кечист в света. Спечелил го Hulk Hogan, побеждавайки Antonio Inoki по скандален начин, чрез KO. На същия турнир през 1987-ма Inoki печели и става първият IWGP Heavyweight Champion. Две години по-рано се създава и IWGP Heavyweight Tag Team Championship, като първи шампиони са Kengo Kimura и Tatsumi Fujinami, а през 86-та се създава и IWGP Junior Heavyweight Championship, като първият шампион е Shiro Koshinaka. През 1985-та много от кечистите, които по-рано напуснали за UWF, се връщат, начело с Nobuhiko Takada и Akira Maeda. Това довело до голяма вражда NJPW vs UWF (storyline), която в продължение на няколко години била в main event-а на шоутата. През 87-ма Choshu и много кечисти, които тръгнали с него, също се връщат и New Japan е във вихъра си отново. През декември 1987-ма Big Van Vader дебютира като побеждава самия Inoki за по-малко от пет минути (Inoki не е бил туширан в singles мач от много години). Това предизвиква бунт в Sumo Hall, поради което на NJPW се забранява да изнася повече шоута в залата. Отнело време японските фенове да свикнат с Vader и той станал един от най-страшните gaijin-и. През 1989-та, пък, Keiichi Yamada влиза в gimmick-a на Jushin "Thunder" Liger и е на чело на Jr. Heavyweight дивизията през 90-те. През 1991-ва се състои първият G1 Climax - най-големия турнир на NJPW, който се провежда и до ден днешен. През 1992-ра се провежда първото шоу на NJPW в Tokyo Dome - традиция, която също се спазва и до ден днешен. Този бизнес е много успешен за NJPW, понеже те често събират публика от над 50 000 фенове. През 1996-та nWo навлиза и в NJPW на чело с Masahiro Chono. С това станала и промяна на "Fighting spirit" стила като мачовете били повече базирани на storyline-а, отколкото на бруталните удари и хватки. Изключение на това бил Shinya Hashimoto (известен с твърде бруталния си стил и сравняван дори с Toshiaki Kawada), главна звезда на NJPW, заедно с Masahiri Chono и Keiji Mutoh. В средата на 90-те Jr. Heavyweight дивизията често е била най-очакваното нещо в цялото шоу, понеже хора като Liger, El Samurai, The Great Sasuke, Koji Kanemoto, Chris Benoit, Shinjiro Ohtani и Ultimo Dragon я издигнали на ниво, по-високо от всякога. През 1999-та, след приключването с nWo stotyline-а, New Japan се насочила отново съм твърдия стил и дори MMA стила. MMA бойци понякога се биели в New Japan, а кечисти се били в MMA федерации. Някои кечисти имали успех в MMA, но други - не. Това довело до напускането на някои незаинтересовани в MMA звезди (Keiji Mutoh и Satoshi Kojima отишли в AJPW). През 2004-та MMA модата в NJPW започвала да замира и през 2005-та Inoki е принуден да напусне, поради значителния спад на интереса към MMA стила. Inoki продава NJPW на Yuke's (компания за видео игри) и президент става Simon Inoki (зета на Antonio Inoki). 2006-та компанията започва да се възстановява като разходите са драстично намалени, провежда се само едно шоу в Tokyo Dome на година (това на 4-ти Януари) и главен принос за издигането на федерацията е Hiroshi Tanahashi, който във враждата си с Shinsuke Nakamura възвръща интереса и голямата аудитория на NJPW. В момента NJPW е водеща кеч федерация в Япония и света. Поради липсата на интерес, решавам да прекратя проекта. Така или иначе, вече направихме за тримата най-важни кечисти и за трите най-големи федерации. VSB, dr jack levine, Loop and 23 others 26 Quote [img]http://img695.imageshack.us/img695/3667/cssssssdddd.jpg[/img] Link to comment
Loop Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Е, кофти, че така си решил. Иначе статиите са много полезни и информативни, браво за труда. :) Kraislera and iMMORTAL! 2 Quote Link to comment
HEIDENREICH Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Интерес има ,то трябваше да ти е ясно преди да го започнеш ,че масовата публика не се интересува от пуро.За мен проекта бе много полезен ,систематизирах си оскъдните знания по темата ,научих нови неща и искрено съжалявам че се отказваш. Kraislera, iMMORTAL! and VSB 3 Quote Link to comment
Kraislera Posted August 15, 2011 Author Share Posted August 15, 2011 Просто се ядосвам, че теми, за много по-дребни и маловажни неща (не казвам нищо против авторите, или пък темите) винаги имат по 40-50 плюса (не ми е за плюсовете, а просто от тях съдя колко съм бил полезен и на колко хора им пука), а теми за историите на някои от най-големите федерации и кечисти в света, за които доста трудно се намира информация (винаги ползвам повече от един източник) едвам събират 10 плюса, половината, от които са просто за труда, човекът дори не е прочел статията. Причината, ако трябва да съм честен, не е само в това. Аз също си обогатих доста познанията, но прекратих проекта, защото знаете как е лятно време, както гласеше една песен: Плаж, море, жени и всички екстри Почти целия Август съм напред-назад и не ми е много до преводи и труд. На есен, като почне училището, може и да продължа, но не обещавам нищо, все пак аз съм само половината екип. Ще говоря с degenerat2, чиято последна тема за AJPW е в General Wrestling и ви моля да я преместите. krapolax, teddy_hart, iMMORTAL! and 4 others 7 Quote [img]http://img695.imageshack.us/img695/3667/cssssssdddd.jpg[/img] Link to comment
teddy_hart Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 Темата ти е страхотна.Много ми хареса.Мойте любимци от NJPW са Hiroyoshi Tenzan ; Tiger Mask и The Giant Bernard. Scott Daniels 1 Quote [size="4"]Ric Flair - "If you want to be the man, you got to beat the man!"[/size] Link to comment
Recommended Posts