Jump to content

Puroresu Project Част V: All Japan Pro Wrestling


degenerat 2

Recommended Posts

degenerat 2

All Japan Pro Wrestling е може би най-великата кеч компания в света. В своята история минава през златни периоди и тежки кризи, но и до ден днешен продължава да вълнува и радва феновете по целия свят. Ще опитам да разкажа историята й възможно най-кратко, но пак ще е дълга, така че ще я видите в две части.

AJPW2010LogoWhite.jpg

Част 1 - Ерата на Giant Baba 1972-1999

baba01.jpg

AJPW е основана на 21.10.1972 от Giant Baba, който скоро, след спор е напуснал JWA. Други кечисти също напускат JWA и се присъединяват към него, следва договор с Nippon TV и първи event. JWA фалира следващата година, като много от кечистите й идват в All Japan, която скоро става и част от NWA. В кардовете се набляга главно на мачове между местни кечисти и "нашественици" от САЩ и Европа. Успехът е голям.

През 1973 е поставено началото на турнира Champion's carnival като победител става Giant Baba. Четири години по-късно стартира и World Strongest Tag Team League с победители Terry и Dorry Funk. Тези две събития събират топ кечистите в света. All Japan става дом и на много титли, някои от които на NWA. С много работа и едни от топ кечистите в света, както и много японски таланти, AJPW постепенно добива облика на една от най-добрите компании в света. Но 80-те са само началото.

През 1990 AJPW e избрана за номер едно в кеч вселената, но не това е най-важното. Важното е че звездите като Jumbo Tsuruta и Giant Baba отстъпват място на новото поколение, което се оказва най-великото в кеч историята.

Jumbo Tsuruta

jumbo_tsuruta.jpg

Сред представителите му са: Mitsuharu Misawa, Kenta Kobashi, Toshiaki Kawada и Akira Taue. Когато към тях се присъединява и Jun Akiyama през 1993, All Japan няма никаква конкуренция, като разполага и с чужди кечисти като Stan Hansen и Steve Williams. Докрая на 90-те, това златно време, в AJPW се играят 31 5 звездни мача, което е абсолютен рекорд. За сравнение в САЩ WWE/WCW/NWA/TNА и ROH имат общо 16.

Върховата точка на всичко идва през 1998, когато пред 50 000 зрители в Tokyo Dome Kawada побеждава Misawa за Triple Crown Belts, в може би мача с най-невероятна атмосфера в историята.

misawakawada.jpg

За съжаление само година по-късно All Japan се изправя пред най-голямата си криза след като основателят й Giant Baba умира на 31.01 от рак. Motokо Baba започва да ръководи компанията, но подходът не се харесва на много от звездите. Следват тежки времена...

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment
degenerat 2

Част 2 - Днешни дни и титли

Mitsuharu Misawa е поставен за Президент, но титлата му е отнета заради "различия" с Baba през 2000. Misawa напуска и сформира Pro Wrestling NOAH (асоциация с Ноев ковчег и спасение). По-лошото е че още много звезди напускат, а TV договора е прекратен. За All Japan следва dark период.

Motoka Baba постига малка победа като връща Genichiro Tenryu, нещо което Giant Baba не е постигнал. Спасенито се оказва feud с New Japan Pro Wrestling, като звездите на компаниите се изправят една срещу друга. Това е много успешно и краят на кризата постепенно идва.

През януари 2002 Keiji Mutoh идва от New Japan за да стане звезда и President. Това води нов малко по "sport's entertainment" стил. Това носи и плюсове и минуси, но макар да следват още няколко кризи, AJPW се стабилизира трайно.

Днес All Japan продължава да бъде една от най-великите и успешни компании в кеч вселената.

All Japan Pro Wrestling Championships and Tournaments

AJPW Triple Crown Heavyweight Championship

TRIPCRWN.jpg

Това е главната титла на AJPW. Създадена е на 18.04.1989 след като NWA United National Championship, PWF Heavyweight Championship и NWA International Heavyweight Championship са обединени в мач между Jumbo Tsuruta и Stan Hansen. Общ пояс няма и титлите са 3. Има 20 шампиона с общо 43 reigns.

Най-много reigns: Toshiaki Kawada и

Mitsuharu Misawa

(5)

Първи шампион: Jumbo Tsuruta

Най-дълъг reign: Mitsuharu Misawa (705 дни)

Най-къс reign: Terry Gordy (3 дни)

AJPW Unified World Tag Team Championship

AJPWTAG.jpg

Отборната титла на AJPW. Създадена е на

10.06.1988 чрез обединение на PWF Tag Team Championship и NWA International Tag Team Championship в мач между

Jumbo Tsuruta & Yoshiaki Yatsu и Road Warriors. Общи пояси и тук няма. Държали са я 39 отбора с общо 59 reigns.

Най-много reigns:

Toshiaki Kawada &

Akira Taue (6)

Първи шампиони: Jumbo Tsuruta &

Yoshiaki Yatsu

Най-дълъг reign: Taiyō Kea & Minoru Suzuki (554 дни)

Най-къс reign: Ashura Hara &

Genichiro Tenryu

(1 ден)

AJPW World Junior Heavyweight Championship

AJPWJR.jpg

Условието да се биеш за титлата е да си под 100 kg. Създадена е на 31.07.1986, когато Hiro Saito побеждава

Brad Armstrong във финал на турнир. Има 21 шампиони с общо 30 reigns.

Най-много reigns: Masanobu Fuchi (5)

Първи шампион: Hiro Saito

Най-дълъг reign: Masanobu Fuchi (1,309 дни)

Най-къс reign: Shinichi Nakano (4 дни)

Champion's Carnival

Главен турнир провеждан от 1973 до днес с малко прекъсване от 83 до 90. Отначало има елиминации, но после системата е сменена на 2 точки за победа и 1 за равенство.

World's Strongest Tag Team League

Същите условия само, че за отбори. Провежда се от 1977.

Край

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment

Темата ти за AJPW e страхотна .Много ми хареса .Аз самия съм голям фен на AJPW и следя с голям интерес турнирите на компанията.Моят любим кечист от AJPW e KENSO .

[size="4"]Ric Flair - "If you want to be the man, you got to beat the man!"[/size]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...