Jump to content

Puroresu Project Част III: Shohei "Giant" Baba


degenerat 2

Recommended Posts

degenerat 2

Ако Rikidozan създава puroresu-то , то Shohei Baba го отглежда. Голям човек на ринга и извън него, гениален кечист, букър и треньор, Baba заслужава във всяко едно отношение мястото си до най-великите имена в историята.

Shohei "Giant" Baba е роден на 23.01.1938 в Sanjo, Niigata, Япония. На 17 години започва да тренира бейзбол в отбора на Yomiuri Giants като питчер. През 1956 печели отличието "питчер на източната лига". Следващият сезон постига чудесен резултат и играе в 13 срещи. За съжаление през 1959 контузия в рамото прекратява кариерата му в този спорт завинаги.

Докато е в рехабилитационен център, има изненадваща среща и разговор с най-известния кечист в Япония - Rikidozan. Скоро започва да тренира в доджото на Dozan заедно с друг известен бъдещ кечист Antonio Inoki(колегата ще разкаже за него). На 30.09.1960 прави своя дебют в кеча с победа над Tanaka Kintaro в Токио.

През 1961 е изпратен в САЩ заедно с Fred Atkins и The Great Togo. Обикаля страната 3 години и се бие в най-различни компании на: Fred Kohler в Chicago, Frank Tunney в Toronto, Al Haft в Ohio и Vince McMahon Sr. в New York. Има вражди с Lou Thesz, Bruno Sammartino и Fred Blassie, като впечатлява USA smarks все повече.

Първата си титла печели на 29.05.1964, когато той и Toyonobri печелят All-Asia Tag Team Title. През 1965 Baba печели първата си single титла след като побеждава Dick The Bruiser за NWA International title. 1965 бележи и началото на изключително успешния му отбор с Antonio Inoki.

През 1972, след спор с Inoki и JWA, Baba напуска и сформира All Japan Pro Wrestling, подписвайки договор с NWA и Nippon TV. Комбинацията от NWА и All Japan таланти има невиждан успех и компанията просперира. Това става с подкрепата на хора като Destroyer, който е първият кечист от САЩ биещ се full time в Япония, но Baba е сърцето и душата на AJPW. Под негово ръководство тя е избрана за номер 1 в света през 1990, печели и милиони фенове. Той пък става много голяма звезда и може да бъде видян в много TV шоута и светски събития. WWE кечистът Bushwhaker Butch казва: "Популярността му не може да се мери с тази на Hogan в САЩ. Съизмерима е може би само с тази на Michael Jordan"

Baba е първият японец печелил NWA World Heavyweight Championship след победа над Jack Brisco в two out of three falls мач на 02.12.1974. Сред другите му отличия са: PWF Heavyweight title и All-Asian Heavyweight title, както и победи в 6 престижни турнири и победи над топ кечисти от САЩ.

През 1998 Baba се бие за последно, заради влошаване на здравето му, а на 22.01.1999 за съжаление умира от рак на 61 години. Puro-то губи най-верния си син...

post-7453-9939_thumb.jpg

post-7453-15252_thumb.jpg

Edited by degenerat 2

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment

Браво, браво, евала! Идеална е. Много интересни неща има.

  • Upvote 3

[img]http://img695.imageshack.us/img695/3667/cssssssdddd.jpg[/img]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...