Jump to content

Puroresu Project Част III: Shohei "Giant" Baba


degenerat 2

Recommended Posts

degenerat 2

Ако Rikidozan създава puroresu-то , то Shohei Baba го отглежда. Голям човек на ринга и извън него, гениален кечист, букър и треньор, Baba заслужава във всяко едно отношение мястото си до най-великите имена в историята.

Shohei "Giant" Baba е роден на 23.01.1938 в Sanjo, Niigata, Япония. На 17 години започва да тренира бейзбол в отбора на Yomiuri Giants като питчер. През 1956 печели отличието "питчер на източната лига". Следващият сезон постига чудесен резултат и играе в 13 срещи. За съжаление през 1959 контузия в рамото прекратява кариерата му в този спорт завинаги.

Докато е в рехабилитационен център, има изненадваща среща и разговор с най-известния кечист в Япония - Rikidozan. Скоро започва да тренира в доджото на Dozan заедно с друг известен бъдещ кечист Antonio Inoki(колегата ще разкаже за него). На 30.09.1960 прави своя дебют в кеча с победа над Tanaka Kintaro в Токио.

През 1961 е изпратен в САЩ заедно с Fred Atkins и The Great Togo. Обикаля страната 3 години и се бие в най-различни компании на: Fred Kohler в Chicago, Frank Tunney в Toronto, Al Haft в Ohio и Vince McMahon Sr. в New York. Има вражди с Lou Thesz, Bruno Sammartino и Fred Blassie, като впечатлява USA smarks все повече.

Първата си титла печели на 29.05.1964, когато той и Toyonobri печелят All-Asia Tag Team Title. През 1965 Baba печели първата си single титла след като побеждава Dick The Bruiser за NWA International title. 1965 бележи и началото на изключително успешния му отбор с Antonio Inoki.

През 1972, след спор с Inoki и JWA, Baba напуска и сформира All Japan Pro Wrestling, подписвайки договор с NWA и Nippon TV. Комбинацията от NWА и All Japan таланти има невиждан успех и компанията просперира. Това става с подкрепата на хора като Destroyer, който е първият кечист от САЩ биещ се full time в Япония, но Baba е сърцето и душата на AJPW. Под негово ръководство тя е избрана за номер 1 в света през 1990, печели и милиони фенове. Той пък става много голяма звезда и може да бъде видян в много TV шоута и светски събития. WWE кечистът Bushwhaker Butch казва: "Популярността му не може да се мери с тази на Hogan в САЩ. Съизмерима е може би само с тази на Michael Jordan"

Baba е първият японец печелил NWA World Heavyweight Championship след победа над Jack Brisco в two out of three falls мач на 02.12.1974. Сред другите му отличия са: PWF Heavyweight title и All-Asian Heavyweight title, както и победи в 6 престижни турнири и победи над топ кечисти от САЩ.

През 1998 Baba се бие за последно, заради влошаване на здравето му, а на 22.01.1999 за съжаление умира от рак на 61 години. Puro-то губи най-верния си син...

post-7453-9939_thumb.jpg

post-7453-15252_thumb.jpg

Edited by degenerat 2

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment

Браво, браво, евала! Идеална е. Много интересни неща има.

  • Upvote 3

[img]http://img695.imageshack.us/img695/3667/cssssssdddd.jpg[/img]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...