Jump to content

Puroresu project част II: Rikidozan - The father of japanеse wrestling


degenerat 2

Recommended Posts

degenerat 2

Когато говорим за японски кеч, няма как да не споменем Rikidozan - най-легендарният и велик японски кечист, известен като "бащата на японския кеч".

Kim Sin-Nak (истинското му име) е роден на 14.11 1924 в Северна Корея. Още като млад започва да тренира сумо, но заради дискриминацията към корейците укрива истинския си произход и име, използвайки псевдонима Mitsuhiro Momota. След няколко доста успешни години прекратява кариерата си в този спорт най-вече заради финанси и лошо отношение.

На 28.10 1951 в Токио, Rikidozan прави своя дебют в кеча с 10-минутно равенство срещу Bobby Bruns. След това занимава за САЩ, където е един от първите японски кечисти. Постига доста успехи и през 1953 се връща обратно и основава една от първите федерации - JWA. Първият й евент е гледан от милиони хора заради него. Скоро той става национален герой, не само заради таланта си, а и заради победите си над американски кечисти, тъй като това е скоро след Втората световна война и японците не са забравили пораженията от нея. Побеждавайки американец след американец (винаги представяни като heel-ове), той се превръща в много голям звезда, а кеча печели все по-големи рейтинги.

Славата му в кеч средите идва през 1958, когато печели от Lou Thesz NWA International Heavyweight титлата. Най-големият му успех е 4 години по-късно, когато отново срещу Lou печели 4th annual world league tournament, след като американецът се е съгласлил да загуби и да издигне Dozan. Той никога не забравя този жест, който го е поставил до топ кечистите в света. Rikidozan печели още много мачове и титли (Hawaiian Tag Team championship, All-Asian Tag Team title, W.W.A. World Heavyweight title и др.), някои от които доста кървави и скандални (без зачитане на booking). Побеждава едни от най-големите имена на това време - Bobo Brazil, Freedy Blasie и др. Има няколко шанса за NWA титлата, но всички са неуспешни.

Междувременно захваща и много други видове бизнес, част от който го сблъсква с подземния свят. Това се оказва фатално и на 08.12.1963 на един купон Rikidozan е намушкан с нож от негов представител. Има много версии около случая, но сигурното е, че седмица след инцидента в най-черния ден за Япония, Rikidozan умира от перитонит едва на 39 години. След него обаче остават учениците му Giant Baba и Antonio Inoki, които ще станат легенди и ще продължат спорта.

Днес не ни остава друго освен да се поклоним пред личността и делото на великия Rikidozan.

Превод: degenerat 2

post-7453-4456_thumb.jpg

Edited by Loop

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment

Има грешка в статията.Пише, че се раджда на 14.11 1924 и умира на 08.12.1993 на 39 години?

Иначе евала за инициативата.Много е интересно и се надявам да я завършите :)

Ще вземете брадите, ве, маняци.

Link to comment
degenerat 2

Поправено. 1963. А иначе за датата пише една седмица след инцидента на 08 тоест 15. И благодаря за хубавите думи накрая!

  • Upvote 2

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment

Поздравления за страхотна статия .

  • Upvote 1

[size="4"]Ric Flair - "If you want to be the man, you got to beat the man!"[/size]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...