Jump to content

Puroresu project част II: Rikidozan - The father of japanеse wrestling


degenerat 2

Recommended Posts

degenerat 2

Когато говорим за японски кеч, няма как да не споменем Rikidozan - най-легендарният и велик японски кечист, известен като "бащата на японския кеч".

Kim Sin-Nak (истинското му име) е роден на 14.11 1924 в Северна Корея. Още като млад започва да тренира сумо, но заради дискриминацията към корейците укрива истинския си произход и име, използвайки псевдонима Mitsuhiro Momota. След няколко доста успешни години прекратява кариерата си в този спорт най-вече заради финанси и лошо отношение.

На 28.10 1951 в Токио, Rikidozan прави своя дебют в кеча с 10-минутно равенство срещу Bobby Bruns. След това занимава за САЩ, където е един от първите японски кечисти. Постига доста успехи и през 1953 се връща обратно и основава една от първите федерации - JWA. Първият й евент е гледан от милиони хора заради него. Скоро той става национален герой, не само заради таланта си, а и заради победите си над американски кечисти, тъй като това е скоро след Втората световна война и японците не са забравили пораженията от нея. Побеждавайки американец след американец (винаги представяни като heel-ове), той се превръща в много голям звезда, а кеча печели все по-големи рейтинги.

Славата му в кеч средите идва през 1958, когато печели от Lou Thesz NWA International Heavyweight титлата. Най-големият му успех е 4 години по-късно, когато отново срещу Lou печели 4th annual world league tournament, след като американецът се е съгласлил да загуби и да издигне Dozan. Той никога не забравя този жест, който го е поставил до топ кечистите в света. Rikidozan печели още много мачове и титли (Hawaiian Tag Team championship, All-Asian Tag Team title, W.W.A. World Heavyweight title и др.), някои от които доста кървави и скандални (без зачитане на booking). Побеждава едни от най-големите имена на това време - Bobo Brazil, Freedy Blasie и др. Има няколко шанса за NWA титлата, но всички са неуспешни.

Междувременно захваща и много други видове бизнес, част от който го сблъсква с подземния свят. Това се оказва фатално и на 08.12.1963 на един купон Rikidozan е намушкан с нож от негов представител. Има много версии около случая, но сигурното е, че седмица след инцидента в най-черния ден за Япония, Rikidozan умира от перитонит едва на 39 години. След него обаче остават учениците му Giant Baba и Antonio Inoki, които ще станат легенди и ще продължат спорта.

Днес не ни остава друго освен да се поклоним пред личността и делото на великия Rikidozan.

Превод: degenerat 2

post-7453-4456_thumb.jpg

Edited by Loop

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment

Има грешка в статията.Пише, че се раджда на 14.11 1924 и умира на 08.12.1993 на 39 години?

Иначе евала за инициативата.Много е интересно и се надявам да я завършите :)

Ще вземете брадите, ве, маняци.

Link to comment
degenerat 2

Поправено. 1963. А иначе за датата пише една седмица след инцидента на 08 тоест 15. И благодаря за хубавите думи накрая!

  • Upvote 2

THE WHOLE SHEBANG JOHNNY GARGANO

7974037W.jpg

Link to comment

Поздравления за страхотна статия .

  • Upvote 1

[size="4"]Ric Flair - "If you want to be the man, you got to beat the man!"[/size]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...