Jump to content

Samoa Joe Biography


Suffer-H

Recommended Posts

Samoa-Joe-psd32338.png

Nuufolau Joel "Joe" Seanoa е роден в Huntington Beach Южна Калифорния на 17 март 1979.

Започва да тренира Pro Wrestling през 1999г като три месеца по късно прави и своя дебют на ринга. През 2001г. се насочва към Япония и записва участия заPro Wrestling Zero1”.По това време работи и за Южно Калифорнийската промоция “Pro Wrestling Guerilla” (PWG), където враждува със Super Dragon. През периода си в PWG Joe участва в някои от най-големите шоута на компанията.

След като напуска PWG през 2002г. , Samoa Joe се насочва към източното крайбрежие, присъединявайки се към редиците на Ring of Honour (ROH). Дебютът му е на шоуто Glory by Honour като му е отредено да играе ролята на “наемника” на Christofer Daniels. Задачата му е да се погрижи за Low Ki, който е основният враг на Daniels по това време. Оригиналната идея предвижда само един единствен мач срещу Low Ki, но Joe успява да впечатли силно феновете със своя агресивен стил и компанията го наема на пълно работно време.

Joe бързо се изкачва по стълбата и скоро печели ROH Championship като побеждава Xavier за колана. Титлата скоро се преименува на ROH World Championship, след успешната й защита срещу The Zebra Kid на 17 май 2003г. в Лондон на турнира "Frontiers of Honor". Титлата остава около кръста на Samoa Joe продължение на двадесет и един месеца. Преди да загуби златото от Austin Aries на турнира "Final Battle 2004" провел се на 26 Декември 2004г. , Joe защитава колана в трилогия от мачове срещу CM Punk. Вторият от тези мачове е оценен като “пет звезден” от Dave Meltzer. Впрочем, това е първият американски мач в последните седем години, който получава престижната оценка.

За съжаление не мога да предоставя въпросната 5 звездна класика за директно гледане, но който има желание да го гледа да ми пише на ЛС и ще му дам линк към XWT от който може да си го дръпне.

Скоро след като губи ROH World Championship, Joe става петият носител на Pure Championship побеждавайки тогавашното си протеже Jay Lethal. Това става на шоуто “Manhattan Mayhem" в Ню Йорк на 7 Май 2005г. Когато през Октомври същата година японската звезда Kenta Kobashi прави пътуване до Щатите и е подписан за две участия в ROH. Joe е избран да го срещне и в двата мача, първият от които е “singles match”. В двубоят между двамата, Joe доказва че е достоен да бъде на един ринг с именитият си съперник и мача не само печели “пет звезден статус”, но и бива избран за мач на годината.

Самия мач можете да гледате тук.

http://www.bebo.com/...arch-profile-id=

През 2006г Joe е една от основните фигури на ROH във войната им срещу Combat Zone Wrestling (CZW). Сблъсъка на двете промоции кулминира на турнира "Death before Dishonor IV" в 5 vs 5 Cage of Death. Joe изиграва основна роля в мача и макар по късно да е заменен от Homicide, има голяма заслуга за победата.Друг незабравим мач на Samoa Joe е 60 минутният сблъсък срещу Bryan Danielson за световната титла, който завършва с draw.

На 31 Януари 2006 съобщава, че вече няма да се състезава на пълна програма след 4 март. Последният му мач е именно на тази дата срещу Homicide. Мача е спечелен след Muscle Buster от второто въже.

Оттук нататък предстои да бъде написана нова страница от кариерата на този атлет. Следват годините в TNA

Да, наистина предстои съществената част от кариерата на Samoa Joe и ми предстои стабилно писане и превеждане. Сега нямам време, но до ден два с повечко труд ще завърша темата. На този етап пускам само толкова за да видя как е критиката.

Edited by Suffer-H
Link to comment

Chapter II – TNA Debut, X Division and “The Undefeated Streak”

На 14 Юни 2005г , е обявено подписването на Samoa Joe. Официалният му дебют става факт на турнира “Slammiversary”, където Joe демонстрира най-доброто от агресивният си стил в победа срещу Sonjay Dutt. На турнира кечистът за първи път е представен като “The Samoan Submission Machine”. Скоро след това участва в турнира “Super X Cup” където побеждава Sonjay Dutt и Alex Sheley по пътя към финала. Joe успява да спечели надпреварата с финална победа над AJ Styles, но основна заслуга за това има тогавашният X Division Champion Christofer Daniels, който се намесва в мача. В крайна сметка тази намеса е огромна грешка за шампиона и в следствие на това е обявен “3 way match” за титлата – Christofer Daniels vs AJ Styles vs Samoa Joe на “ТNA Unbreakable”. Букинга определя AJ Styles да спечели титлата като тушира Daniels и по този начин “The undefeated streak” остава непокътнат. Мача е оценен като “пет звезден”, единственият в историята на TNA и трети в списъка на Samoa Joe.

Въпросният мач - http://www.bwcommuni...B7%D0%B4%D0%B8/

През Ноември отбор наречен “The Ministry” включващ в редиците си, Daniels, Joe, Shelley и Roderick Strong, се изправят в elimination match срещу състав от, Dutt, Sabin, Bentley и Austin Aries. След като Joe и Daniels грабват победата (другите двама са елиминирани), “самоанецът” напада зверски своя съотборник. Joe пребива Daniels около ринга, след което го връща на тепиха за да му направи два пъти “Muscle Buster”, вторият от които върху метален стол. Всичко това докарва тежко сътресение на Daniels, и предизвиква AJ Styles да се застъпи за “The Fallen Angel”, въпреки различията които имат по това време. В отговор Styles предизвиква Joe да излезе на ринга (по време на Impact) и му заявява, че е нарушил неписаните закони на уважение в Х дивизията. Малко преди “Turning Point” Joe атакува Styles и заявя, че не зачита никакви закони. Това е голяма крачка, която го отдалечава от персоната на защитник на “закона за честта” в ROH. На турнира защитава титлата си, но въпреки заканите си да контузи AJ, това не се случва, благодарение на намеса от страна на Daniels. The Fallen Angel по късно е избран да се изправи срещу самоанеца на “Final Resolution 2006” в мач за титлата. По време на билда Joe заявява, че ще прекрати кариерата на опонента си. На турнира AJ Styles излиза в подкрепа на Daniels и остава в ъгъла му по време на мача. Когато Joe прекъсва туш и започва да стоварва едно след друго тежки колена в главата на Daniels, AJ е принуден да "хвърли кърпата", разтревожен за здравето на приятеля си. Историята между тримата продължава до “Destination X”, когато Joe губи X Division Title от Daniels в “Ultimate X Match”. Мач който не включа pinfalls или submissions и по този начин streak-a е запазен.

След като губи титлата си, самоанеца разширява своята доминация извън X дивизията. На издание на Impact от 25 Март е обявен мач между него и Sabu за “Lockdown 2006”. Въпреки това Joe все още има обявен мач реванш за X Division Title срещу Daniels. На 13 Април (издание на Impact) Joe възвръща титлата си и скоро след това успешно я защитава срещу Sabu на Lockdown. На “Sacrifice” си партнира със Sting в отборен мач срещу Jeff Jarett и Scott Steiner. След мача Joe изоставя съотборника си на ринга, позволявайки на другите двама да го нападнат. За постъпката си самоанеца твърди, че се е съгласил да пази гърба на Sting единствено по време на мача и след гонга дълга му е бил изпълнен. Въпреки това остават неуредени сметки със Steiner, чието име скоро е добавено към победната серия след мач на Slammiversary.

На 15 Май по време на записите на Impact, Joe получава травма, която го изкарва за две седмици от играта. След завръщането си губи своята титла в троен мач срещу Sonjay Dutt и Senshi (Low Ki) . Senshi тушира Dutt, след като Steiner удря Joe с метален стол. Възможността за отмъщение идва в четворен мач за определяне на претендент за NWA World Heavyweight Championship срещу Steiner, Sting и Christian Cage на Victory Road. Joe губи мача след като Sting тушира Steiner.

-

Следва продължение...

Edited by Suffer-H
Link to comment

Chapter III – Main event status and World title hunt

На “No Surrender 2006” Samoa Joe се изправя срещу Jeff Jarrett в “Fan’s Revenge Luberjack match”. Joe побеждава световният шампион и след гонга взима титлата му със себе си. Самоанецът заявява на Jim Cornette, че ако Jarrett или Sting (опонента на Jarrett за Bound for Glory) желаят колана, ще трябва да дойдат и да си го вземат. На 12 октомври в Impact, Joe се съгласява да върне титлата на победителя от мача Jarrett vs Sting при едно условие – победителят трябва да му даде title shot. След като предложението е отхвърлено, на самоанецът е даден избор – да върне титлата или да бъде уволнен. След като отново отказва да върне титлата, Joe влиза в конфронтация с Kurt Angle (който прави дебюта си) и крайният резултат и сбиване на ринга. Докато двамата се бият Jeff Jarrett се промъква и взима титлата.

На “Bound for Glory” на 22 октомври, Joe побеждава Raven, Brother Runt и Abyss в “Monster’s ball match”. По късно същата вечер самоанецът се сбива с Angle и отново е заплашен с уволнение, този път при намеса в главният мач за световната титла, в който ролята на Angle e Special Enforcer. На “Genesis” Kurt Angle побеждава Samoa Joe, чрез предаване като му прилага “Ankle Lock”. Тази загуба на самоанеца слага край на осемнадесет месечната му победна серия. Враждата между двамата продължава до края на 2006г. и началото на 2007г. Реванша между двамата е на “Turning Point”, Joe печели чрез предаване. На 14 януари двамата се изправят в тридесет минутен “Iron Man match”, който Angle печели с резултат 3-2.

На 14 февруари Joe печели “Gauntlet match” за определяне на претендент за NWA World Heavyweight Championship. Шампион по това време е Christian Cage и двамата се изправят един срещу друг на “Destination X 2007”. Cage успява да запази титлата като тушира самоанеца с помощта на въжетата.

На 24 май Joe се изправя срещу Sting в квалификационен мач за “King of the Mountain”. Мача е спечелен след намеса на Daniels, който удря Sting с бейзболна бухалка. На “Slammiversary”, Kurt Angle става “King of the Mountain” и нов световен шампион. Не след дълго на 12 юли, Joe се класира за “match of Champions” на “Victory Road”. Това става с победа над Jay Lethal и Chris Sabin в мач за X Division титлата. Във въпросният мач на шампионите Joe тушира Brother Ray и печели Световните отборни титли. Tака Joe e едновременно отборен и X Division шампион. На “Hard Justice” залогът е голям – всички титли са заложени в мач за световната титла. Kurt Angle печели мача с помоща на Karen Angle и става TNA Triple Crown Champion. На “Bound for Glory” самоенецът става първият кечист (в TNA) , който побеждава Christian Cage чрез туш или предаване (победна серия продължила 23 месеца).

На “Turning Point” Joe избран за съотборник на Kevin Nash и Scott Hall в борбата им срещу Angle Alliance. Scott Hall не се появява на шоуто и Samoa Joe е помолен да изнесе промо в което да говори за Hall и също така да представи заместника му Eric Young. За пет минути Joe прави едно от най запомнящите си промота, след което и печели мача заедно с Nash и новият си съотборник.

На турнира “Against All Odds” му е отредена ролята на Special Enforcer в мача за световната титла между Cage и шампиона Angle. След сбиване с AJ Styles, който прави опит да се намеси в мача, Тomko идва на помощ на Angle и така шампиона запазва титлата си. На 14 февруари Joe формира съюз с Kevin Nash и Christian Cage. Също така е обявено, че самоанецът ще бъде следващият претендент за титлата на Angle, която забравих да спомена, е вече новата TNA World Heavyweight Championship. В седмиците преди мача двата стейбъла се сблъскват на няколко пъти и Joe заявява, че ще елиминира Angle Alliance за да получи справедлив мач за титлата. На “Lockdown 2008” стипулацията в мача за титлата е - ако Joe загуби трябва да се пенсионира и да спре завинаги с професионалния кеч. За щастие самоанецът печели световната титла и става третия TNA Triple Crown Champion. Следва успешна защита в мача реванш състоял се на издание на Impact. На Sacrifice, Joe защитава титлата си срещу Scott Steiner и Kazarian. На Slammiversary става първият шампион успял да защити титлата си в King of the Mountain мача. След тези събития, започва вражда с Booker T, който го предизвиква в мач за титлата. На Victory Road мача между двамата завършва с No Contest, заради намеси от страна на Sting, който удря Joe бухалка и Sharmel, която отброява туша. На “Hard Justice” Joe побеждава Booker T, след удар с китара в главата. След сто осемдесет и два дневен шампионски поход Samoa Joe губи своята световна титла от Sting на “Bound for Glory 2008”. Световната титла отива в ръцете на набиращата власт, нова сила в Impact Zone – The Main Event Mafia.

-

Следва продължение...

Edited by Suffer-H
Link to comment

Chapter IV – The Main Event Mafia

На 29 януари 2009 в епизод на Impact, в кратко видео Joe представя промяна във визията си, промяна в прическата и изрисувано в трайбъл лице. Във видеото заявява, че има намерение да разкрие на Main Event Mafia истинския Samoa Joe.

На “Destination X” самоанеца сам си докарва дисквалификация срещу стария си враг от МЕМ Scott Steiner. Скоро след това в епизод на Impact си печели нова дисквалификация срещу Sheik Abdul Bashir, когото по късно зад кулисите измъчва завързвайки го с главата надолу.

Следващата седмица самоанецът участва в 20-man Six Sides Of Steel match, който определя капитаните на отборите в Lethal Lockdown мача. Това са съответно последните двама, които оцелеят в 20-man мача. Samoa Joe печели този мач като излиза под номер 20. По късно заявява зад кулисите че капитанското място не го интересува, но ще бъде част от отбора. Негови съотборници са Jeff Jarrett, AJ Styles и Christofer Daniels. Заедно се изправят и побеждават The Main Event Mafia в брутален мач. По това време Joe разкрива на феновете, че получава наставления от “таен съветник”, с когото се среща зад кулисите и чиято идентичност не може да разкрие. Следва вражда със стария си ментор Kevin Nash, над когото записва победа на “Sacrifice”.

Голямата истина се разкрива на Slammiversary, когато Joe предава AJ Styles и обръща гръб на всички фенове за да помогне на Kurt Angle да спечели King of the Mountain, а с това и Световната титла на TNA. На следващият Impact, Samoa Joe официално се присъединява към Main Event Mafia. Според думите му причината е парите и властта, които ще получи като член на гупировката.

Всичко е било част от един хитро скроен план от страна на Angle. Sting вече не е лидер на МЕМ и е изхвърлен от групировката, а мястото му е заето от олимпийският медалист. Joe започва вражда именно със Sting и с помощта на Taz, който прави дебют, самоанеца побеждавa The Icon на Victory Road. На Hard Justice, Joe печели X Division титлата за четвърти път с победа над Homicide. Това довежда до вражда с дългогодишният му враг Christofer Daniels, срещу когото защитава титлата си на No Surrender. На 8 октомври колана е загубен от Amaizing Red, но не из без намеса от страна на Bobby Lashley, който скоро след това побеждава Joe на Bound for Glory. Седмица след най-голямото PPV за годината Kurt Angle прави “face turn”, което автоматично слага края на Main Event Mafia. През следващият месец на турнира Turning Point, Joe e замесен в мач за световната титла срещу Daniels и шампиона AJ Styles. Тримата отново дават най-доброто от себе си и поднасят поредният шедьовър на феновете, а Styles запазва титлата.

IMG_2236.jpg

-

Следва продължение...

Edited by Suffer-H
Link to comment

Chapter V – Hulk Hogan’s Era

На Final Resolution 2009, Samoa Joe взима участие в Feast or Fire – мач с четири куфара, три от които дават шот съответно за: световната, X дивизията, и отборните титли, докато четвъртият куфар носи директно уволнение на този който го грабне. Joe печели възможност да се бие за TNA World Heavyweight Championship. Следва кратко телевизионно отсъствие и завръщане на 4 февруари 2010. Компанията вече има ново управление в лицето на Hulk Hogan и Eric Bischoff. В Impact Zone са настъпили доста промени, като една от тях е heel turn-a на световният шампион AJ Styles, подло подмамен от Ric Flair. Joe се завръща и напада Styles, след което заявява че ще използва договора даващ му право на мач за титлата. На турнира Against All Odds, самоанецът не успява да победи AJ Styles, въпреки Eric Bischoff, който е съдия на мача и изцяло настраната на Joe. След загуба от Orlando Jordan в седмично шоу Joe е отвлечен от маскирани мъже. Завръщането му на 19 април е впечатляващо, но така и не се изяснява случая с отвличането.

В седмиците след завръщането си Joe атакува непрестанно и без причина кечисти от X дивизията. Все още не е промълвил дума нито за действията си нито за отвличането му.

На 20 май гласуването на феновете за определяне на претендент за титлата, класира самоанеца на 10-то място. Joe започва своето “катерене” в класацията като побеждава Hernandez, AJ Styles и завършва наравно с вторият в класацията Jeff Hardy в мач с 10 минутен лимит. След мача Joe e силно разтроен от равенството и поради гневни изблици е отстранен за неопределено време. Следва ново завръщане на 23 август с победа над Orlando Jordan. По това време Joe се съюзява с Jarrett във войната му със Sting и Kevin Nash. На No Surrender двамата побеждават враговете си в отборен мач. На Bound for Glory, Joe и Jarrett се изправят в handicap match срещу Sting, Nash и новият им съюзник The Pope. Jarrett предава Joe в този мач като го изоставя сам на ринга. Самоанецът продължава да се бори но отнася побой от тримата си опоненти. По късно става ясно, че Jarrett е част от зъл план на Hogan и Bischoff, план чиято цел е превземане на властта в TNA.

http://www.youtube.com/watch?v=5pycowHiEHc

На 17 декември 2010 Dixie Carter съобщава на феновете чрез своя туитър, че Samoa Joe e преподписал своя договор с TNA Wrestling.

Edited by Suffer-H
Link to comment

Epilogue - Joe's Gonna Kill You!

По важни титли и отличия:

ROH Pure Сhampionship - веднъж

ROH World Championship - веднъж

TNA World Heavyweight Championship - веднъж

TNA World Tag Team Championship - веднъж

TNA X Division championship - 4 пъти

TNA Triple Crown Champion

King of the Mountain - 2008

Награди на Wrestling Observer Newsletter:

5 Stars match - 3 пъти

Best Brawler - 2006

Match of the year - 2005

Независимо от сегашното си положение Samoa Joe винаги ще остане в сърцата на истинските си фенове. Аз самият бих се причислил към тях, защото не спирам да вярвам в него и възможността един ден отново да го гледам как гази наред. Въпреки че сега е най тежкият му период в TNA, вярвам че това което е оставил зад гърба си в този бизнес, може да го изстреля до върха по всяко едно време. Аз лично очаквам това с нетърпение и вярвам, че този момент ще дойде.

Надявам се, съдържанието да ви е харесало, превода не е съвършен, но наистина се постарах.

-

-

Бонус за феновете на Joe - http://www.xtremewre...ls.php?id=77302

-

THE END

Edited by Suffer-H
Link to comment

Реших да ъпдейтвам от време на време темата с мачове, промота и видео клипове с участието на Samoa Joe.

Финала на Super X Cup:

http://www.youtube.com/watch?v=f0j2JIKlGTc

http://www.youtube.com/watch?v=ZEj1emMxjD8

Edited by Suffer-H
Link to comment

Три петзвездни мача ... като и трите преминават под сянката на различен стил в кеча. Кво повече да кажеме ... един от най-добрите, които изобщо някога са се качвали на ринг. В един перфектен свят Джо щеше да е Джон :(

 

Link to comment

Много хубава тема. Определено трябва да отиде в The Vault

  • Upvote 2

[center]savag3r.blogspot.com[/center]

[color=#FF0000][i][b]Former BNSA Hardcore Champion (1)[/b][/i][/color] / [i][color=#FF0000][b]Former WWP Cage Champion (1)[/b][/color][/i]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...