Jump to content

The Ultimate Fighter 13 Finale - June 4, 2011


Recommended Posts

The Ultimate Fighter 13 Finale

Information

Promotion: Ultimate Fighting Championship

Date: June 4, 2011

Venue: Palms Casino Resort

City: Las Vegas, Nevada, USA

...

Official fight card

TUF Final

??? vs. ???

Main card

Lightweight bout: Clay Guida vs. Anthony Pettis

Light Heavyweight bout: Kyle Kingsbury vs. Fabio Maldonado

Middleweight bout: Ed Herman vs. Tim Credeur

Preliminary card

Lightweight bout: Jeremy Stephens vs. Danny Downes

Featherweight bout: Josh Grispi vs. George Roop

Bantamweight bout: Scott Jorgensen vs. Ken Stone

Bantamweight bout: Reuben Duran vs. Francisco Rivera

Fake Trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=aWdMLC_6_-U&feature=related

Edited by G
  • Upvote 2
Link to comment

Страхотен епизод на The Ultimate Fighter. За пръв път гледам шоуто, но останах приятно изненадан!

Tony Ferguson vs. Ramsey Najim - Този мач си е непредсказуем! Имаме Striker vs. Wrestler. Все пак обаче мисля, че Tony би трябвало да победи. Той има превъзходен Striking! В мача срещу Justin, Tony показа, че е опасен и на земята с този невероятен нокаут и лактите, които забиваше. Ramsey е страхотен борец! Той има 3 победи 2 с предаване и 1 с нокаут тъй, че също не бива да се отписва. Все пак обаче мисля, че боя в стойка не му е чак толкова добър. И двамата са ми любимци, дори Ramsey ми е по-голям любимец, защото напомня на Josh Koscheck, но все пак ако трябва да заложа за някой това ще е Tony!

Clay Guida vs. Anthony Pettis - За Guida не знам нищо! Не съм му гледал двубоите, но съм забелязал, че всеки път си е печелил двубоите, а и като гледам промота и т.н. ми се струва много добър боец. Pettis също ми е в пълна мъгла. Освен, че направи невероятен ритник в WEC и е бивш шампион на WEC нищо друго не знам. Този двубой също ще е оспорван. Anthony Pettis ми изглежда добър боец, но мисля, че нивото на Clay е по-горно. Все пак има разлика между UFC и WEC нали?

[center]savag3r.blogspot.com[/center]

[color=#FF0000][i][b]Former BNSA Hardcore Champion (1)[/b][/i][/color] / [i][color=#FF0000][b]Former WWP Cage Champion (1)[/b][/color][/i]

Link to comment

^ И Pettis & Guida са едни от най-интересните бойци в света! ИНТЕРЕСНИТЕ! ;] Т.е. в почти всеки техен мач се случва нещо непредвидимо и уникално. Добре е да си намериш видео материал и да се запознаеш и с двамата, мача им ще бъде лудница!

Link to comment

МНОГО съм разочарован!! Едно от малкото UFC-та, които ме накараха да се чувствам подтиснат от гледната точка на фен, но трябва да има и такива емоции явно... знам ли!? Да, Anthony Pettis е може би любимият ми боец и затова съм доста изнервен от загубата му, но и не я очаквах да си призная! Като цяло Clay Guida е невероятен боец и не го оспорвам, но нямаше как да победи Pettis!! Pettis има невероятен takedown defense, придружен с уникалните striking & ground качества и го показа най-вече в мача си срещу Henderson, където се измъкваше от всяка ситуация, в която попадаше. Pettis беше следващият Aldo и трябваше по-същия начин да отбива атаките на Гуида и да го контраатакува (не знаеше ли, че БОРЕЦ като Guida ще се опита да го контролира по дяволите!!??!?)... и накрая какво се случи! Решение 30-27,30-27,30-27, EPIC FAIL!!! Един от мачовете, които ще оставят горчив спомен и които ме накараха леко да намразя Clay Guida... най-вече заради непостоянните му изяви и сега да спечели по този начин, заради тъпият Greg Jackson!! Този Greg Jackson явно е гений, признавам си! Тотално промени бойци като GSP, Jon Jones, Guida, Stann, Guillard & тн, като винаги ги праща с ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН и точен gameplan срещу опонентите им!

За финала на TUF какво да кажа, очаквах Tony да се появи с невероятният striking, който видяхме още в шоуто и ако не се предаде духом да нокаутира Ramsey, така и се получи! Очаква го светло бъдеще... Явно единствено трябва да избере точния за него camp, това е в основата на нещата, вече съм сигурен.

Edited by G
  • Upvote 3
Link to comment

Chuck O'Neil vs. Chris Cope - Много съм разочарован! Чък не направи абсолютно нищо в двубоя. Направо не можех да го позная, не бе нанесъл нито един хубав удар, а Chris Cope контролираше нещата. В двубоя Cope се представи учудващо страхотно, като правеше невероятни неща каквито не бяхме виждали до сега. На Чък му бяха казали да свали на земята Крис и той какво направи - прегърна Chris, закара го до клетката и пробва да го свали, но както си знаем Chris Cope има супер takedown defense! Силно съм разочарован от Чък, но ако Chris продължи с този невероятен Striking го очаква светло бъдеще в UFC!

Anthony Pettis vs. Clay Guida - Невероятен двубой, но Clay успя да вземе победата. Вярвах, че ако двубоя беше в стойка Pettis щеше да победи, но просто Clay не му остави шанс. Направо останах удивен от Guida, човека подскачаше насам натам и имах чувството, че може да го прави цял ден и пак няма да се измори.И двамата бойци бяха подготвени - Guida улавяше почти всеки ритник на Pettis, а Pettis успяваше до някаква степен да държи Guida от земя. Showtime пробваше много интересни ходове, като онзи ритник от земя в 1-вия рунд или пък 360 Round Kick-а с отблъскване от клетката. Clay пък успя да се измъкне много добре в 3-тия рунд, когато Anthony беше над него. Страхотен двубой!

Tony vs. Ramsey - Страхотен МЕ! Ramsey беше много агресивен в ударите си още от началото и успя да вземе известно преимущество, а пък Tony показа страхотен wrestling като свали Ramsey на земя. Както казах обаче и в миналият си пост, просто Tony е едно ниво по-нагоре. Мисля, че Ramsey трябваше да опита да свали Tony на земя, защото както се видя в шоуто, Tony е най-=добрият striker. Честито на Tony Ferguson и му пожелавам успех в UFC!

[center]savag3r.blogspot.com[/center]

[color=#FF0000][i][b]Former BNSA Hardcore Champion (1)[/b][/i][/color] / [i][color=#FF0000][b]Former WWP Cage Champion (1)[/b][/color][/i]

Link to comment

Anthony Pettis vs. Clay Guida - явно господин Гуида е работил върху най-проблемната си част - акъла :D . Винаги е бил невероятен боец, но липсата на дисциплина в мачовете го лишаваше от доста победи. Всички обичаме бойците, които скачат на кръв, но статистиката показва, че успех имат тези, които знаят какво и кога да направят. Гуида не тръгна да тича по клетката срещу Петис или да му прави шутове, извадени от последната серия на Мортал Комбат, а игра много зряло и с акъл. Може и да го видим в мач за титлата, хората го харесват, а пък и бая победи навъртя :) Гуида - Франки би трябвало да стане кораво мачле :)

  • Upvote 2

 

Link to comment
MainEventer

Anthony Pettis vs. Clay Guida - Изненадах се честно казано. Очаквах победата да е за Петис. Очаквах и да нанесе повече дуари докато бяха изправени. Greg Jackson наистина е уникален стратег. Още колко бойци ще изведе до върха само със стратегия. Айде не само, но е факт, че прави феноменални стратегии за всеки боец. Следващият му опонент трябва да е победителя от мача Хендерсън-Милър и чак тогава за титлата...Много ме е яд за тази дивизия. Колко прекрасни бойци, а титлата е само една. Човек като Петис ще трябва да изчака сега минимум година и горница за шот за титлата. Жалко за него, защото все пак той си имаше готов шот, но какво да се прави...Млад е, бъдещето е пред него.

Ramsey Nijem vs. Tony Ferguson - Ами на този етап като че ли Тони е по-добрия боец. Брок няма да го вземе в кампа си, ако е случаен боец. Рамзи има страхотна преса, а и е млад, ако продължи да се шлифова, може да стане от най-добрите бойци в категорията след време. Двамата най-заслужени бяха на финал, но Тони се оказа по-завършеният боец. Тони е по-добър на земята, отколкото Рамзи в изправено положение. Четох, че Тони искал за следващ съперник Амир Садола, но май малко избързва..Садола мисля, че ще го изяде направо.

Останалите мачове бяха скучнички. Полуфиналистите от сезона, които се биха един срещу друг направиха слаб мач. Чък нищо чудно да е напуснал UFC вече. Ако не, може и тези дни да го направи. Много слаб мач и за двамата, просто Крис вкара два-три удара и беше по-малко слабия. Само с take down defence няма как да станеш сред най-добрите в категорията, но пък кой знае...

И накрая да попитам, какво правеше Скот Йоргенсен в ъндъркарда на TUF Season 13 Finale, което дори не е ППВ?!

Link to comment

Понеже ме питаха за въпросния мач между Guida и Pettis реших да пиша тук, въпреки че този мач беше крайно безличен и не си заслужава повторно гледане или някакъв по-дълбок анализ.

Guida реално погледнато е типичен пример за gate keeper, въпреки че е далеч от смисъла, който се влага в това понятие. Като цяло е доста далеч от тримата големи в тази дивизия, поименно Edgar, Maynard и Miller, а и много от по-ниско поставените бойци са му създавали, а и могат да му създадат към днешна дата доста проблеми. Не е тайна за никого, че ако Guida не може да свали опонента си на земята, обикновено бива доминиран и нерядко довършван, както показаха Huerta, Florian и Diego Sanchez, който по магия не успя да го нокаутира в първия рунд. Не виждам Greg Jackson да е имал чак такова влияние, но определено е работил усилено върху някои от слабостите му и цялостното му позициониране в самите битки. Една от тези слабости е видимо отслабения му контрол, когато е отгоре и пространствата, които даваше на опонентите си. Guida беше крайно солиден и Pettis никога не беше близо да го застраши. Също така и на моменти хаотичните му удари, бяха заменени с адски неефективните, но изглеждащи добре в очите на реферите, удари с рамо.

Първо, Pettis е видимо надценен боец. Не казвам, че е слаб или няма огромен потенциал, но 90% от цялата шумотевица беше заради един ритник, който в мач от такъв калибър, шансът да бъде нанесен по този начин е 1 на 10. Лично аз не виждам да е с много над бойци като Ben Henderson или Donald Cerrone. Няма място за паралел между неговия striking и този на Jose Aldo. Този на Aldo е базиран върху солиден mauy thai, като не прави нищо чак толкова извън нормата, но има перфектен тайминг. Pettis е видимо солиден в stand up-а, но много от ударите, които прави са крайно рискове и трудно приложими, с голяма успеваемост в MMA мач. Та, ако трябва да сравня striking-а на Pettis с някой солиден striker, който не прави нищо бляскаво, като този на Melvin Guillard, например, бих заложил винаги на по-семплия, но по-ефективен striking (Pettis vs. Guillard е много логичен мач btw). Както се видя и Guida се възползва от някои такива неточности и записа 3-4 тейкдауна. Сега, Pettis наистина обикновено има доста солиден TD defense и Shane Roller е с една идея по-добър чист wrestler от Guida, но това е MMA двубой. Успехът на Guida се дължеше на необичайните му движения, с който видимо обърква опонентите си и ги сваля на земята, когато те не очакват. В този ред на мисли, Greg Jackson видимо доразви тази концепция, която прилага доста успешно с бойци като GSP и Bones Jones. Другата причина, която е трудно да бъде доказана и е просто хипотеза от моя страна. Върху Pettis имаше огромни очаквания и той никога не е бил в такава позиция преди това. Всички очакваха едва ли не да прегази Guida, а и беше заложен title shot. Всичко това за 24 годишен боец е изключително стресиращо и определено може да е оказало влияние. Все пак, тази загуба може би е най-доброто нещо, което се е случвало на Pettis, доколкото всяка загуба е нещо положително. На 24 годишна възраст, колкото по-бързо научи важността на wrestling-а в MMA, толкова по-бързо ще успее да се придвижи по стълбицата. Има доста агресивен guard и доста агресивен striking, но без много солиден wrestling ще му бъде много тежко срещу топ бойците.

Та, нямах намерение толкова да се разпростирам за това, а исках да се концентрирам върху един доста наболял проблем в MMA, а това е необразованото съдийство. Както се видя и в мача между Mighty Mouse и Miguel Torres, ако си на гърба си - губиш. Без значение, какво прави опонента ти и без значение, какво правиш ти. Та две груби грешки. Първо, съдията трябваше да ги пусне в stand up, поне в 3-4 случая, след като Guida видимо не правеше нищо. Другото нещо, което в този мач не може да укаже влияние, но в този между Mighty Mouse и Toress породи поредните негативни реакции, е слабото съдийство и по-скоро необразованото такова. Вижда се, че съдиите просто си нямат и на идея каво е това jiu jitsu и как да оценяват мача, когато той е на земята. С това не помага и видимо развалената 10-точката система, която в бокса може и да е ефективна, защото там е видимо ясно каква тежест има един knockdown, но в един MMA мач, който има толкова много различни ситуации и елементи, няма как да се тиражира в успех.

Другата част от шоуто беше посредствена, но все пак UFC са си виновни. Имаш Jeremy Stephens, Grispi и Jorgensen в undercard-a, а трябваше да измъчват адуиторията с Chuck O'Neil срещу Chris Cope.

Link to comment

^ Според теб Mighty Mouse не заслужаваше победата си срещу Торез ли ? Питам, щото останах с такова впечатление от поста ти.

Edited by gboy

 

Link to comment

Miguel Torress.

Не казвам, че е незаслужено, но ако имаше мач, който човек на гърба си можеше да спечели, това беше случаят, а всичките съдии отсъдиха 29-28 победа. Всеобщо известен факт е, че съдиите си нямат и на идея какво да гледат на земята, и са видимо некомпетентни.

Edited by neshev
Link to comment

Miguel Torress.

Не казвам, че е незаслужено, но ако имаше мач, който човек на гърба си можеше да спечели, това беше случаят, а всичките съдии отсъдиха 29-28 победа. Всеобщо известен факт е, че съдиите си нямат и на идея какво да гледат на земята, и са видимо некомпетентни.

Тъй де, Мигел Торес. Обърках се, щото допреди малко писх за Круз.

За мен Майти Маус заслужено си победи този мач. Наистина Торес показа невероятни неща в жиужицуто, но те от своя страна не доведоха до нищо. Нито сериозни удари (които трудно се нанасят, докато си по гръб), нито до събмишън. На два-три пъти го хвана почти в някакъв захват за предаване, но Мишока :D се измъкна, а това също трябва да се оценява.

Сериозен е спорът в ММА и винаги ще бъде сериозен, защото кой може да определи кое да се точкува повече - тейкдауна или силният удар в стойка? И още един куп такива неща. От друга страна това си носи плюсове на спорта, защото това е допълнителен стимул бойците да търсят нокаута или събмишъна, вместо да превръщат мачовете в скучно трупане на точки.

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...