Jump to content

Републиканското по Самбо


Recommended Posts

Докато всички се бяха изсипали да снимат всяко хвърлено камъче на Герена по време на Левски - ЦСКА, в зала УНиверсиада се събраха нашите самбисти, част от тях световни шампиони, за републиканско първенство.

Много от вас сигурно не знаят, но бойното самбо е кажи речи същото зрелище, каквото е и ММА-я. Някои казват, че дори е по-суров правилникът в някои отношения. Всеки случай си е луд мариз от където и да го погледнеш.

Спортоното самбо също беше лудница, щото се хвърляха яко и имаше ключове на ръцете и на краката. :)

Тъй като имах голямо желание тази година да мога да отразявам в моето сайтче подобни събития, се свързах с хора от федерацията и ме посрещнаха много гостоприемно. Отидох си с камерата, диктофона и фотоапарата и обшо взето мисля, че добро отразяване се получи. :) Заснех пет цели мача, като два от тях са в бойното самбо и можете да видита какви тупаници се раздават. Другите три са в спортното самбо.

Говорих с Весела Ванкова - изпълнителният директор и тя даде интервю, в което говори и за Европейското по Самбо, което ЩЕ Е ТАЗИ ГОДИНА В СОФИЯ. Надявам се да ви стане интересно, защото аз лично бях много впечатлен. А имах възможността да гледам много от близо, тъй като се мотках яко из залата.

Тая събота има републиканско и по Джудо и много се надявам пак да успея да присъствам, поне на мъжете, и да запиша някои мачове. :)

СНИМКИ (от спортното самбо само :( )

ВИДЕО- Цели мачове.

ИНФО + ВИДЕО МАТЕРИАЛ от събитието. - Едва ли ще са ви толкова интересно резултатите, но изгредайте видеото, защото съм събрал най-добрите моменти от това, което ми хвана камерата и съм ги пуснал да текат върху интервюто, където Ванкова обяснява за това състезание и за Европейското. :)

 

Link to comment

Уау,не знаех,че някой от тоя форум се интересува от самбо.

Аз преди години съм го тренирала,понеже баща ми ме беше записал.За съжаление изкарах само една година,не защото нямах желание,а защото не направих нещо,което ми беше наредено и ме изгониха.Чак след години осъзнах колко много съм изгубила.

Помня само няколко имена на хватките,които учех - Oгоши,Харайгоши и Тайгоши (мисля,че беше).Странични падания и т.н.В самото начало винаги имахне загрявка,която представляваше калбета,леко потичване и там някакви упражнения.Много ми беше гот,когато ме караха да водя загрявката.В началото е супер стряскащо но след това свикнах.Имах за съжаление само горнище със сив колан.

Помня,че цялата група играехме мач,без значение дали си момиче или момче.Играехме и загубилия отбор правеше 15-20 обиколко на стадиона.Треньора ни смазваше от тичане след мачовете и когато един път най-сетне бихме той ни позволи да се приберем по-рано.Никога няма да забравя как успях да вкарам един гол на едно момче и с това спечелихме,при което техния отбор прави 20 обиколки.

Радвам се,че го написах някъде това и се надявам да не пречи на темата.

  • Upvote 1

2ii7epd.gif

Link to comment
HEIDENREICH

Много хубава инициатива браво на g boy когато дойде следващото състезание ми прати л.с. тук и ще дойда да гледам и аз.

 

Link to comment

Мислех си, че в този сайт няма други заинтересовани от бойни спортове (освен ММА), но явно съм грешил. Наистина в българия имаме много добри бойци! Ще си позволя да изброя само някои имена:

- Станислав Недков (ММА) - който има подписан договор с UFC и трябваше да дебютира на UFC 117,но тогава опонентът му се контузи! После трябваше да дебютира на 119, но той се контузи по време на тренировка и сега се чудя кога ще мога да гледам дебютът му. Резултатът на Станислав в ММА е 11 - 0 - 0

- Веселин Веселинов (Муай Тай) - преди малко прочетох статия за него и ще дам малка информация:

Един от най-добрите състезатели по муай тай в България е 25-годишно момче от Търговище. То прославя името на родния град и България по света, а името му се свързва с големите надежди на муай тай у нас. Това е Веселин Веселинов.

Мисля че той имаше двубой на RPC: Rasing Force.

- Станка Златева (борба) - не мисля, че тук трябва да давам някаква информация за нея.

- Георги Огнянов - Макарона (самбо) - Петкратен шампион по джудо и многократен по самбо. В момента е с парализа и се събират прати за лечението му: http://www.livesport.bg/news/others/story/1769455769-Bagata_i_Kobrata_pred_Livesportbg_Pomognete_na_paraliziraniya_sambist_(VIDEO).html?ref=nf

- Кобрат Пулев (бокс) - най-добрият български боксьор, с 11 победи от 11 срещи. Не искам да се впускам в подробности около него.

Наистина в България има много класни бойци, но просто бойните изкуства не са много добре развити у нас и това пречи доста на бойците.

[center]savag3r.blogspot.com[/center]

[color=#FF0000][i][b]Former BNSA Hardcore Champion (1)[/b][/i][/color] / [i][color=#FF0000][b]Former WWP Cage Champion (1)[/b][/color][/i]

Link to comment
  • 1 month later...

Айде и аз да напиша 2,3 реда.

Уау,не знаех,че някой от тоя форум се интересува от самбо.
...Аз :D:) Така тренирам джудо от 4 год. (всеки ден на тренки + събота), но през тези години съм ходила и на състезания по самбо (както повечето от зайнтересованите от този вид бoйни искуства знаят, че м/у джудо и самбо няма огромна разлика само във правилата, някой техники и захвати (примерно в самбото няма душене, а в джудото ключ на краката)така че не ми беше особено трудно и при самбото). Самбото е много хубав и красив спорт, който учи състезателите на бързина, ловкост, издражливост, самоконтрол и др. България има много самбисти с който може да се похвали някой от тях са Георги Георгиев (джудо, самбо), Цветана Божилова ("Иконата на българското джудо" джудо, самбо, сумо. Горда съм, че се познаваме лично с нея, тренирала ме е и ми е давала ценни съвети...също така тя се състезава за Левски-Елит клубът в който тренирам и аз. :cool: Но да не изпадам в повече подробности). Както каза и "RVD & 619" Георги Огнянов също е сред хората който са помогнали за развиването и популяризирането на самбото в БГ, за съжаление той претърпя тежка контузия по време на световното студентско първенство в Чехия и в момента е парализиран. :( Мария Оряшкова (самбо). От по-малките надежди ще спомена и Йоанна Дамянова(джудо, самбо,сумо)моя приятелка и противничка... златна медалистка от европейското първенство по самбо за юноши и девойки, което се проведе в Чехия. :) Успех на българските ни състезатели и много здраве и спортни успехи и за напред.

ПС: Съжалявам, че писах само за спортното самбо, но се надявам че поне на някой ще му хареса коментарът ми.

Edited by Stasi_Rey

[img]http://i40.tinypic.com/29x7u3d.gif[/img]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...