Jump to content

"Кечисти" в MMA и обратното


Recommended Posts

С The Olimpic породихме един голям спор и нека изкажа в темата какво мисля. Общо взето няма да споря точно с неговата теза, че "Brock е най-великият MMA боец ever", а ще засегна едно изказване на Chris Jericho..

'Ok guess I'm the only "old school pro wrestler" to say it...screw UFC fighters. U could NEVER do what me and my brothers do'

Уважавам те много Jericho, но в този случай си якият dush!

Ken Shamrock = WWF Tag Team Championship (1 time) – with Big Boss Man; WWF Intercontinental Championship (1 time); King of the Ring (1998); NWA World Heavyweight Championship (1 time); Most Improved Wrestler of the Year (1997)...

Bob Sapp = IWGP Heavyweight Championship (1 time); WWA (South Korea) World Heavyweight Championship (1 time); Most Charismatic (2003) (Wrestling Observer)...

Dan Severn = NWA United Kingdom Heavyweight Championship (1 time); NWA World Heavyweight Championship (2 times)

Don Frye = G1 World Climax Tournament Winner (2001); Antonio Inoki Final Opponent Tournament Winner (1998)

Dear UFC fighters, My apologies...(gulp). #Drunkichostrikesagain

И все пак Olimpic, героя ти се е извинил след това. Като се напие човек, винаги говори "глупости" ;]

Относно Brock Lesnar & Lashley, те са били УСПЕЛИ БОРЦИ преди да станат кечисти, БОРЦИ! Знаеш ли колко успели борци има в MMA, няма смисъл да ги делиш на fake "кечисти" и mma бойци, защото са една стока, спортували са на високо ниво нещо преди това. Защо Randy Orton или The Miz не се пробват в този спорт (cause they will be KILLED, от тези същите MMA бойци). Да Lesnar вече си закова статута на легенда в UFC, но както е MMA боец, така е и кечист.. беше замалко в WWE, спечели всичко и ги за*ба като малки к*чки? Така направи и с футболът, така ще направи и с MMA-я някои ден. Той се опитва да се докаже като всеобхватен атлет, не като кечист! ;] Не знам защо скандираш за хора, които зарязаха wrestling-a и грам не им се занимава да го практикуват, като си такъв фен?

PS - Дори любимецът ти Kurt Angle искаше да участва в MMA мач ;/ но ММА sucks, np!

Link to comment

Надали това ще учуди някого, но всичко е пари. Леко уточнение за колежанския wrestling. Всеки, след като завоюва някакво отличие, гледа да си събере парцалите и да се махне. С wrestling в USA не може да оцелееш. За това и почти няма олимпиец, който да прави два цикъла. Дори хора като Ben Askren и Joe Warren, хора на световно ниво в този спорт, се преквалифицираха към MMA. Само за сравнение човек като Buvaisar Saitiev (3 олимпийски, 6 световни и 6 европейски титли) все още се бие и един от най-добре платените спортисти в Русия. В тази страна се хвърлят луди пари за спортове като този.

Та сега представете си, че сте Brock Lesnar и Kurt Angle. Успели борци, но няма как да се издържате от това. Единствената алтернатива е "pro wrestling-a. Според вас на тези хора приятно ли им е било от кредибилни атлети, постигнали много на национално ниво да отидат в шоу, което се свързва най-вече свързва с забавление за деца. Ако Lesnar и Angle дебютираха сега, помислете си къде щяха да се бият. Lesnar хвана влака, защото все още е сравнително млад, но ако беше почнал преди 10 години щеше да е един от най-успелите бойци. Angle се натискаше доста, но контузиите във врата му и вече напредналата възраст не го правят възможно.

Замислете се и защо преди 10 години имаше такъв наплив на мераклии да се пробват, а сега едва се намират "самоубийци", които преследват такава кариера.

Edited by neshev
Link to comment
The Olimpic Hero

Първо да кажа, че не съм казвал, че Brock Lesnar е най-великият шампион в тежка категория за всички времена, но със сигурност е един от най-великите. Човекът направи две защити на титлата, а ако беше направил трета щеше да стане рекордьор и дефакто най-великият в историята. Самият факт, че никой не е защитил титлата си повече от два пъти е много показателен, тоест Brock изобщо не трябва да му се отричат успехите в MMA, каквото е постигнал досега си е адски много, но просто доста хора явно го отричат. Heath Herring, Randy Couture, Frank Mir, Shane Carwin, този списък мисля, че напълно доказва тезата ми. Това са все много силни имена, а Brock ги победи. Освен това Brock имаше смеслостта още с дебюта си в UFC да се пусне срещу най-големите в тежка категория, също факт, достоен за уважение.

Колкото до изказването на Chris Jericho, напълно в реда на нещата. Подкрепя моята теза, че pro wrestling-а е много по-трудно занимание отколкото MMA, особено в WWE, 300 дни си на път, постоянно те потрошават и почти нямаш личен живот, нещо което не може да се каже за MMA бойците, да в мачовете си те се бият наистина, но го правят веднъж на 4 месеца примерно, дефакто 4 месеца могат да се занимават с тренировки, но не им се налага постоянно да пътуват и да не могат да отделят и един ден на семейството си. Натоварването в кеча според мен е несъизмеримо с това в MMA, физическо и най-вече психическо. Ето заради това на един MMA боец би му било много по-трудно да пробие в кеча, отколкото обратното. Да се върна отново малко на Brock, защо съм викал за него след като е напуснал кеча, ами истината е че в момента в UFC ако имаш възможностите на Brock можеш да направиш повече пари и с по-малко усилия, защото пак повтарям, кечът за мен е много по-трудна професия от свободните боеве. Колкото до Kurt Angle, може би искаше да се пробва и в MMA, за да опита какво е, за разнообразие или просто за повече пари, но така или иначе не се получи, а и може би по-добре, никой не може да каже със сигурност дали Kurt би успял или не в MMA, особено след всичките контузии, които е преживял през кеч кариерата си. Смешно е и да се твърди, че примерно кечистите нямало как да отидат в ММА, защото щели да бъдат потрошение, е някои все пак се пробват, но това не е основното, аз по същата логика мога да кажа, че ММА бойците нямат смелост да се пробват в кеча, заради тежкия живот, който биха водили там, заради това, че не биха пътували по 300 дни в годината и т.н. и т.н.

Какво не харесвам в UFC? Не харесвам мачовете в леките категории, адски скучни са ми, примерно лягат на земята двамата бойци, опитват някакви завхати и така 3 минути не се случва абсолютно нищо, ето това в MMA не мога да го понасям, може би боксът е повече за мен, отколкото MMA точно заради този факт. Ясно ми е, че това е истински бой и понякога не може да има такава динамика, каквато я има в кеча, но просто си изказвам мнението и казвам какво не харесвам. Иначе най-тежката категория може би ми е най-приятна за гледане, защото там нещата обикновено свършват много бързо, един или два рунда и някой бива нокаутиран.

Най-тъпото нещо пък в MMA ми се виждат прегръдките след мача при положение, че преди това враждата уж е била „кървава” и двамата атлети са се мразели на макс. Пресният пример е с мача от последното UFC на Silva и Belfort. Няма никаква логика двамата бойци почти да са стигнали до бой при претеглянето, а след края на мача им да се прегръщат. Тук идва моментът, в който смело твърдя, че UFC са взели неща от кеча и често build-up-ът на враждите им е по сценарии. Какво толкова има Silva да са му казали да си сложи въпросната бяла маска, да се прави на луд, да се псува с Belfort и т.н, нищо невъзможно, нищо нереално, нищо толкова трудно за изиграване, просто тази сцена на кантара качи интереса към мача и със сигурност донесе повече шум около мейн ивента на UFC 126. Не казвам, че всички вражди са такива, има и истински с итинска омраза, но тази не мисля, че беше от тях. Ето и заради това толкова се кефя на Brock Lesnar, след втория си мач с Frank Mir Brock просто отиде и започна да нарежда пребития Mir, ето това е истинско, ето такива неща искам да гледам, а не жалки прегръдки, за какво съм си дал парите за това PPV, щом са показали омраза преди мача, искам да гледам омраза до край. Знам и теорията ви за респект между бойците, донякъде съм съгласен и това, че даден боец уважава друг заради смелостта да излезе срещу него и да върши същите неща като него в този опасен спорт. Да, това донякъде е така, но въпреки всичко ако двама бойци наистина се мразят, не виждам логика след даден мач да се прегръщат, ако омразата я има, по-скоро след мача би се подигравал на противника си, би вдигал победно ръце пред него, вместо да го прегръщаш, поне разбирам така нещата аз.

И накрая да спомена още нещо по повод разговора ни с G и това, че съм го дразнел на тема MMA и на тема Brock Lesnar и т.н. Ами ето понякога с някои такива леки заяждания, интересът и към този раздел се вдига, яка е цялата „война” Brock Lesnar(кечистът) vs MMA(бойците). Истината е че се наслушах как Brock щял да падне(не говоря конкретно за G, а по принцип) от MMA бойците, е всъшност той размаза повечето от тях, да загуби един мач от Velasques, но какво от това, за мен е съвсем в реда на нещата в най-тежкате категория да паднеш с нокаут, повечето мачове в тази категория завършват с нокаут. Иначе макар и понякога малко да преувеличавам, нещата, които говоря за MMA наистина си ги мисля, не е някакъв gimmick и нарочно да плюя по UFC, да понякога пресилвам, но все пак това си ми е мнението. Нямам претенции също така за някакъв MMA разбирач, дефакто аз съм абсолютен марк в тази област и просто казвам това, което ми прави впечатление след като съм гледал дадено шоу, не е изобщо да не съм гледал и да тръгна да плюя нарочно. Разбираемо е и, че след като съм кеч фен, гледам най-вече от гледната точка на кеча и търся в UFC тези елементи, кеч елементите в UFC са ми интересното нещо и разбира се, че винаги ще поддържам такива хора като Lesnar, Sonnen или James Toney например. Толкова по темата от мен, нямам намерение да водя някакъв спор, така виждам аз MMA, кеч елементите в MMA, кечистите в MMA, съпоставката между MMA и wrestling.

P.S. Днес прочетох новината, че Junior Dos Santos е написал завещание, защото все пак скоро го очаква мач срещу Brock Lesnar...

Edited by The Olimpic Hero

               

Link to comment

Надали това ще учуди някого, но всичко е пари. Леко уточнение за колежанския wrestling. Всеки, след като завоюва някакво отличие, гледа да си събере парцалите и да се махне. С wrestling в USA не може да оцелееш. За това и почти няма олимпиец, който да прави два цикъла. Дори хора като Ben Askren и Joe Warren, хора на световно ниво в този спорт, се преквалифицираха към MMA. Само за сравнение човек като Buvaisar Saitiev (3 олимпийски, 6 световни и 6 европейски титли) все още се бие и един от най-добре платените спортисти в Русия. В тази страна се хвърлят луди пари за спортове като този.

Та сега представете си, че сте Brock Lesnar и Kurt Angle. Успели борци, но няма как да се издържате от това. Единствената алтернатива е "pro wrestling-a. Според вас на тези хора приятно ли им е било от кредибилни атлети, постигнали много на национално ниво да отидат в шоу, което се свързва най-вече свързва с забавление за деца. Ако Lesnar и Angle дебютираха сега, помислете си къде щяха да се бият. Lesnar хвана влака, защото все още е сравнително млад, но ако беше почнал преди 10 години щеше да е един от най-успелите бойци. Angle се натискаше доста, но контузиите във врата му и вече напредналата възраст не го правят възможно.

Замислете се и защо преди 10 години имаше такъв наплив на мераклии да се пробват, а сега едва се намират "самоубийци", които преследват такава кариера.

С останалата част от коментара съм съгласен, но с това не мога да се съглася. Kurt Angle, ако не му беше приятно да е кечист, много отдавна щеше да се е отказал. Той самият е казвал, че не е бил фен на кеча като малък, може би една от причините да стане кечист, е именно в парите, но също така е казвал, че като малък е мечтаел да бъде актьор, а pro wrestling-а съчетава спорта с актьорството. Brock Lesnar също никога не се е срамувал от своето минало на кечист, даже напротив-неведнъж е съобщавал, че уважава кечистите и това, на което се подлагат, за да забавляват хората. Също така кечът в САЩ сякаш не е точно свързано със забавление за деца, не че това е толкова съществено. Между другото се сещам, че и The Rock и The Undertaker са други двама кечисти, които бяха споменали, че ако ММА беше толкова популярен спорт, когато са навлизали в кеча, биха избрали кариера на ММА бойци. Дали са щели да бъдат успешни е друг въпрос, но една много голяма грешка е да се подценяват атлетическите способности на голяма част от кечистите. Една много голяма част от тях са страшни атлети и биха имали прилична кариера в много други направления, не малка част от тях са и имали успехи в други направления. А като говорим за кечисти в ММА и обратното, ако се концетрираме на обратното, то има примери за хора, които преминават от ММА в кеча - Frank Trigg, Daniel Puder и двамата претърпяха колосални провали в това отношение. Защото ако трябва да бъдем обективни, кечистите са много по-талантливи личности от бойците в ММА, не че там няма колоритни личности. Но истината е, че е много по-вероятно кечист да стане успешен ММА боец, отколкото ММА боец да стане успешен кечист. Ако някой може да оспори последното, моля да заповяда.

Link to comment

Когато си се квалифицирал в нещо е много трудно да се преквалифицираш в друго. За това и много кечисти продължават да се състезават дори в напреднала въръст. Малцина са тези, които изкарват достатъчно пари за да са осигурени за цял живот (WWE се опитват да правят, каквото могат в тази насока). В MMA е същото, но там има доста повече възможности като това да бъдеш треньор, коментатор и т.н.

Това кои са повече "талантливи" не е нещо, което може да се определи. Кечът е доста комплексен и иска постоянно самоусъвършенстване и отдаване, но същото е и за бойните спортове. ММА трябва да си добър във всичко и там се иска крайна педантичност и постоянство. Вече кой е по-талантлива "личност" пак е леко несериозно да се коментира. Давам пример, Georges St. Pierre е един от най-обичаните и популярните личности в Торонто и е не по-малко харизматичен от кечистите. Все пак тези хора са такива, каквито са в истинския живот. Кечът не е измислил топлата вода. Всичките образи в кеча, face-ове и heel-ове са извлечени от реалния живот.

Lesnar е единичен случай за мен. Както съм казвал много пъти, човекът е един от най-добрите атлети, раждали се някога, а и не е случаен. Тренирал е борба, а това е фундаменталното бойно изкуства в MMA в момента. Има много MMA бойци, които биха била интересни за гледане и в кеча. Пример е Floyd Mayweather Jr., който беше една от атракциите на най-голямото кеч шоу за годината.

Edited by neshev
  • Upvote 2
Link to comment

Но истината е, че е много по-вероятно кечист да стане успешен ММА боец, отколкото ММА боец да стане успешен кечист. Ако някой може да оспори последното, моля да заповяда.

Аз съм на различно мнение :) . Успешен кечист трудно ще стане ММА боец или поне на високо ниво. Леснар е добър ММА боец не заради кеча, а заради борбата ;) . Кечистите в действителност са добри атлети, имат солидни умения, но са далеч от това да се бият. Тяхното изкуство е в атракцията, а не в боя. Не мисля, че релно техните умения са приложими в ММА-я. Докато обратното е по-възможно.

Добрите ММА бойци имат естествената визия на корави копелета, а основата в бойните изкуства им дава и базовите умения на ринга - суплеси, начини на нанасяне на удари, знаят как да падат, да правят тейкдауни, да се пазят и прачее. Не мисля, че успешен ММА боец може да стане много дабър кечист като умения на ринга, НО определено би могъл да изнесе някакъв що годе приличен мач, след като прекара нвяколко месеца по залите за кеч. ;) И стига да е добър зад микрофона, каквито има не един и двама в ММА-я, то мисля, че е много по-лесно ММА боец да пробие в кеча, отколкоо обратното.

  • Upvote 3

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...