Jump to content

Най-великите event-и в историята на Puroresu-то?


The1948One

Recommended Posts

Искам да се образовам малко на тема японски кеч и да погледам малко класика. Може ли някои от хората, които разбират от puroresu в форума (Remus, Phil, Jericho, etc.), да ми дадат списък с 5-6 must see японски event-а през годините. Ако може да са най-запомнящите се event-и на NJPW, AJPW и NOAH, защото е ясно че трудно мога да изгледам всичко, нека да видя най-доброто. :) Благодаря предварително.

Link to comment

Не знам точно за много "велики евенти" ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, но мога да ти кажа двете най-силни шоута на NJPW за мен някога и това са Super J Cup 1994 и 1995. Но ако искаш най-доброто от пурото си изтегли някои пакове с мачове на Кобаши, Мисала и Калада. Всякакви по между им - сингълс, таг тийм, сикс мен... По-добри от техните мачове няма да намериш. Лично на мен най ми харесват тези между Мисала и Кобаши : ) А за женски кеч - Манами Тойота е жената! Най-лесно можеш да видиш 5 звездните мачове в листата на Мелтцер и тия с над 4 звезди след това, да знаеш кои са най-мощните (колкото и да ме нерви Мелтцер в днешни дни, тогава си е бил много обективен). А от по-скорошни години мачовете между КЕНТА и Марифуджи са най-доброто нещо, което можеш да намериш : ) В NJPW също има стойностен кеч, но най-добрия wrestling е в NOAH, както беше в AJPW до 2000, преди Кобаши и Мисала да напуснат. Иначе през последните години Wrestle Kingdom шоутата са силни, но са далеч от славните години на пурото.

Edited by Macho Man
  • Upvote 3

[img]http://store.picbg.net/pubpic/9B/80/01ad98dca47c9b80.PNG[/img]
I'm the Anti-Christ of Professional Wrestling!

Link to comment

Това е много сложен въпрос и няма точен отговор. Работата е яко субективна и зависи от това какво разбираш под "must see" - качество на мачове, големи сблъсъци, спектакъл и презентация, историческа стойност, участие на лични фаворити, т.н. Но айде все пак ще ти нахвърлям няколко от шоутата, за които се сещам в момента:

NJPW - По принцип ежегодното шоу в Tokyo Dome на 4-ти януари и финалния ден от G1 Climax почти винаги радват и си струват гледането, дори и само заради името и историята им (нещо като WrestleMania & Royal Rumble за WWE феновете). Няколко по-ключови NJPW шоута:

= G1 Climax final two days (11-12 August 1992) - Използването на звездни оценки по принцип ме дразни, но тук ще ти го кажа по следния начин. Ден 1: 9 мача шоу, 7 от тях са *** и нагоре. Ден 2: 3 мача, които са **** и нагоре.

= NJPW Fantastic Story in Tokyo Dome a.k.a. NJPW/WCW Supershow III (4 January 1993) - Това, което казах преди малко за "ден 1" важи и за това шоу с тази разлика, че това шоу тук е не пред 11 000, а пред 60 000 души публика. Chono vs. Mutoh, Steiner Brothers vs. Hellraisers (Hawk & Power Warrio/Kensuke Sasaki), Sting vs. Hase, Liger vs. Ultimo Dragon...

= NJPW Battle Formation (29 April 1996) - Tokyo Dome, 60 000 човека, разнообразен и яко fun card. Първо, Hashimoto vs. Takada - може би връхната точка на една от най-доходоносните вражди в историята на кеча и враждата, от която се ражда идеята за nWo. Споменах ли, че мачът е много добър? После, един от първите puro мачове, които аз лично гледах и един от любимите ми - кървавата драма между The Great Muta и Jinsei Shinzaki (WWF's Hakushi). Много добър мач между Jushin Thunder Liger и Great Sasuke. Hawk, Animal, Power Warrior vs. Steiner Bros. & Scott Norton! Chono vs. Luger, Tenzan vs. Savage, забавен мач между две легенди (Fujinami & Tenryu) и още!

= Super J Cup 1994 (16 April 1994) & J Crown tournament (August 1996) - Двата най-легендарни турнира (tournaments). Почти всичко тук е на добро ниво, а някои мачове са на много добро ниво. Super J Cup е първият по рода си турнир с участието на junior heavyweight звезди от най-различни федерации и има за цел да определи най-добрия кечист в леката категория. J Crown е турнир, в който са заложени 8 "леки" титли (включително и тази на WWF) и победителят взима всичките титли.

AJPW - При All Japan през 90-те в почти всяко от главните им шоута (шоутата в Budokan Hall), което свалиш все ще намериш 2-3-4 мача, които наистина си струват. Не се сещам за някое шоу, което да изпъква повече от другите. Тук е най-добре човек да си сваля отделни мачове с обичайните заподозряни (Misawa, Kobashi, Kawada, Taue, Akiyama, Hansen, Williams, Can-Am Express, т.н.). За All Japan през 21-ви век също не се сещам за по-конкретно шоу, което да препоръчам. Не че няма добри - има си, но за нищо "must see" не се сещам.

NOAH - По време на силния им период имаха много добри шоута, но без изобщо да се замислям веднага мога да препоръчам две:

= NOAH Departure (10 July 2004) - 60 000 човека, много силно шоу и фантастичен, фантастичен главен мач.

= NOAH Destiny (18 July 2005) - Същата работа като предишното шоу - 60 000 човека, много силно шоу с няколко добри/много добри мача и един фантастичен, фантастичен мач.

Other - Три други шоута, които не влизат в горните категории:

= Weekly Pro-Wrestling Magazine "The Bridge of Dreams" (2 April 1995) - Tokyo Dome, 50 000 човека, кечисти & кечистки от 13 японски федерации, 5 добри/много добри мача и фантастичен мач с главните заподозряни от AJPW.

= AJW Dream Slam I & II (2 & 11 April 1993) - Може би двете най-добри женски кеч шоута в историята на кеча, а и две от най-добрите кеч шоута въобще. Два фантастични, фастастични мача и още една дузина добри и много добри мачове.

Edited by nWoHulkster™
Link to comment

Благодаря изключително много и за двата поста. Не очаквах такъв reply, още веднъж мерси много. А като must see имах впредвид, не толкова качество на мачове, защото в Япония това си е традиционно за каквото и да е шоу, а "звезден" card и историческа значимост.

А под лични фаворити естествено великия Misawa, Kobashi, Mutoh, Kawada, Dr. Death, Vader, Stan Hansen, Liger най-великите!

В XWT и в PWT успях да издиря 5-6 от гореспоменатите event-и, за съжаление нямат почти seed и ще ми отнеме доста време да ги сваля, но поне се надявам да си струват :)

Edited by radoslav1948
Link to comment

Хмм, то BJW е японската версия на CZW. Добър избор. :D Препоръчвам Kobayashi и Jun Kasai. Най-големите звезди на японския Ultraviolence!

  • Upvote 2

[center][img]http://img143.imageshack.us/img143/5969/31922522.png[/img][/center]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...