Jump to content

Най-великите event-и в историята на Puroresu-то?


The1948One

Recommended Posts

Искам да се образовам малко на тема японски кеч и да погледам малко класика. Може ли някои от хората, които разбират от puroresu в форума (Remus, Phil, Jericho, etc.), да ми дадат списък с 5-6 must see японски event-а през годините. Ако може да са най-запомнящите се event-и на NJPW, AJPW и NOAH, защото е ясно че трудно мога да изгледам всичко, нека да видя най-доброто. :) Благодаря предварително.

Link to comment

Не знам точно за много "велики евенти" ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, но мога да ти кажа двете най-силни шоута на NJPW за мен някога и това са Super J Cup 1994 и 1995. Но ако искаш най-доброто от пурото си изтегли някои пакове с мачове на Кобаши, Мисала и Калада. Всякакви по между им - сингълс, таг тийм, сикс мен... По-добри от техните мачове няма да намериш. Лично на мен най ми харесват тези между Мисала и Кобаши : ) А за женски кеч - Манами Тойота е жената! Най-лесно можеш да видиш 5 звездните мачове в листата на Мелтцер и тия с над 4 звезди след това, да знаеш кои са най-мощните (колкото и да ме нерви Мелтцер в днешни дни, тогава си е бил много обективен). А от по-скорошни години мачовете между КЕНТА и Марифуджи са най-доброто нещо, което можеш да намериш : ) В NJPW също има стойностен кеч, но най-добрия wrestling е в NOAH, както беше в AJPW до 2000, преди Кобаши и Мисала да напуснат. Иначе през последните години Wrestle Kingdom шоутата са силни, но са далеч от славните години на пурото.

Edited by Macho Man
  • Upvote 3

[img]http://store.picbg.net/pubpic/9B/80/01ad98dca47c9b80.PNG[/img]
I'm the Anti-Christ of Professional Wrestling!

Link to comment

Това е много сложен въпрос и няма точен отговор. Работата е яко субективна и зависи от това какво разбираш под "must see" - качество на мачове, големи сблъсъци, спектакъл и презентация, историческа стойност, участие на лични фаворити, т.н. Но айде все пак ще ти нахвърлям няколко от шоутата, за които се сещам в момента:

NJPW - По принцип ежегодното шоу в Tokyo Dome на 4-ти януари и финалния ден от G1 Climax почти винаги радват и си струват гледането, дори и само заради името и историята им (нещо като WrestleMania & Royal Rumble за WWE феновете). Няколко по-ключови NJPW шоута:

= G1 Climax final two days (11-12 August 1992) - Използването на звездни оценки по принцип ме дразни, но тук ще ти го кажа по следния начин. Ден 1: 9 мача шоу, 7 от тях са *** и нагоре. Ден 2: 3 мача, които са **** и нагоре.

= NJPW Fantastic Story in Tokyo Dome a.k.a. NJPW/WCW Supershow III (4 January 1993) - Това, което казах преди малко за "ден 1" важи и за това шоу с тази разлика, че това шоу тук е не пред 11 000, а пред 60 000 души публика. Chono vs. Mutoh, Steiner Brothers vs. Hellraisers (Hawk & Power Warrio/Kensuke Sasaki), Sting vs. Hase, Liger vs. Ultimo Dragon...

= NJPW Battle Formation (29 April 1996) - Tokyo Dome, 60 000 човека, разнообразен и яко fun card. Първо, Hashimoto vs. Takada - може би връхната точка на една от най-доходоносните вражди в историята на кеча и враждата, от която се ражда идеята за nWo. Споменах ли, че мачът е много добър? После, един от първите puro мачове, които аз лично гледах и един от любимите ми - кървавата драма между The Great Muta и Jinsei Shinzaki (WWF's Hakushi). Много добър мач между Jushin Thunder Liger и Great Sasuke. Hawk, Animal, Power Warrior vs. Steiner Bros. & Scott Norton! Chono vs. Luger, Tenzan vs. Savage, забавен мач между две легенди (Fujinami & Tenryu) и още!

= Super J Cup 1994 (16 April 1994) & J Crown tournament (August 1996) - Двата най-легендарни турнира (tournaments). Почти всичко тук е на добро ниво, а някои мачове са на много добро ниво. Super J Cup е първият по рода си турнир с участието на junior heavyweight звезди от най-различни федерации и има за цел да определи най-добрия кечист в леката категория. J Crown е турнир, в който са заложени 8 "леки" титли (включително и тази на WWF) и победителят взима всичките титли.

AJPW - При All Japan през 90-те в почти всяко от главните им шоута (шоутата в Budokan Hall), което свалиш все ще намериш 2-3-4 мача, които наистина си струват. Не се сещам за някое шоу, което да изпъква повече от другите. Тук е най-добре човек да си сваля отделни мачове с обичайните заподозряни (Misawa, Kobashi, Kawada, Taue, Akiyama, Hansen, Williams, Can-Am Express, т.н.). За All Japan през 21-ви век също не се сещам за по-конкретно шоу, което да препоръчам. Не че няма добри - има си, но за нищо "must see" не се сещам.

NOAH - По време на силния им период имаха много добри шоута, но без изобщо да се замислям веднага мога да препоръчам две:

= NOAH Departure (10 July 2004) - 60 000 човека, много силно шоу и фантастичен, фантастичен главен мач.

= NOAH Destiny (18 July 2005) - Същата работа като предишното шоу - 60 000 човека, много силно шоу с няколко добри/много добри мача и един фантастичен, фантастичен мач.

Other - Три други шоута, които не влизат в горните категории:

= Weekly Pro-Wrestling Magazine "The Bridge of Dreams" (2 April 1995) - Tokyo Dome, 50 000 човека, кечисти & кечистки от 13 японски федерации, 5 добри/много добри мача и фантастичен мач с главните заподозряни от AJPW.

= AJW Dream Slam I & II (2 & 11 April 1993) - Може би двете най-добри женски кеч шоута в историята на кеча, а и две от най-добрите кеч шоута въобще. Два фантастични, фастастични мача и още една дузина добри и много добри мачове.

Edited by nWoHulkster™
Link to comment

Благодаря изключително много и за двата поста. Не очаквах такъв reply, още веднъж мерси много. А като must see имах впредвид, не толкова качество на мачове, защото в Япония това си е традиционно за каквото и да е шоу, а "звезден" card и историческа значимост.

А под лични фаворити естествено великия Misawa, Kobashi, Mutoh, Kawada, Dr. Death, Vader, Stan Hansen, Liger най-великите!

В XWT и в PWT успях да издиря 5-6 от гореспоменатите event-и, за съжаление нямат почти seed и ще ми отнеме доста време да ги сваля, но поне се надявам да си струват :)

Edited by radoslav1948
Link to comment

Хмм, то BJW е японската версия на CZW. Добър избор. :D Препоръчвам Kobayashi и Jun Kasai. Най-големите звезди на японския Ultraviolence!

  • Upvote 2

[center][img]http://img143.imageshack.us/img143/5969/31922522.png[/img][/center]

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...