Jump to content

Неща, които искаме да знаем за MMA


neshev

Recommended Posts

Темата е 1:1 с тази от General Wrestling раздела и в общи линии целта е да се намалят общите въпроси в темите за PPV-тата, а те да се пускат тук

Link to comment

Кой е по-лесният начин за победа в мачовете? Как се определя победител ш в рунда?

Link to comment

Кой е по-лесният начин за победа в мачовете? Как се определя победител ш в рунда?

Предаване (според мен). По-принцип в бокса чистите удари се смятат за 1 точка. Под чист удар имам предвид: круше, прав, ъперкът. Предполагам, че така е и в MMA.

[center]savag3r.blogspot.com[/center]

[color=#FF0000][i][b]Former BNSA Hardcore Champion (1)[/b][/i][/color] / [i][color=#FF0000][b]Former WWP Cage Champion (1)[/b][/color][/i]

Link to comment

UFC използват вече остарялата боксова система - 10 точки за победителя, 9 или по-малко за загубилия. Критериите, според които победителят се определя, са effective striking, grappling, aggression и octagon control. Вече тези правила са на свободна интерпретация и съдийството е една от болните зони на цялото MMA.

Иначе по-лесен начин е много относително понятие. Зависи от боеца, но през 2010 wrestler-ите имат значително предимство пред останалите (може би, защото takedown-ите се ценят най-много от съдиите), после вече идват нокаутите, където с тези ръкавици не са рядкост и може би най-накрая идва jiu jitsu-то, защото вече всички са добри в него, и е много трудно black belt да предаде black belt.

Предаване (според мен). По-принцип в бокса чистите удари се смятат за 1 точка. Под чист удар имам предвид: круше, прав, ъперкът. Предполагам, че така е и в MMA.

Да, но това е точковата система за аматьорския бокс. В професионалния се използва 10-точковата.

Link to comment
U_think_U_Know_Me

Какви печалби регистрират UFC и Strikeforce и парите,които прибират бойците не са ли малко в сравнение с бокса?

Няма стига, ИНСТИТУЦИЯТА Ю ТИНК пристига!!!

 

 

Link to comment

Много е трудно да се дадат точни цифри, защото, съвсем нормално, и двете компании не разкриват всичките си доходи. Все пак UFC от 2006-а година насам не са правили по-малко от 200 милиона щом се отнася до PPV продажбите. И като добавим спонсорите им, продажбата на артикули, продажба на TV права и т.н., цифрата вероятно надхвърля 1 милиард.

Относно заплатите им. Наистина цифрите не изглеждат впечатляващо, но пак те не показват цялата история. Тези цифри не включват парите, които бойците получават от спонсорите им. Също така по-големите имена получават процент от PPV продажбите. Мисля си, че беше на всеки 1 000 покупки, получават по 10 долара, което си е една доста добра цифра. Също така много от бойците получават бонуси, които не се регламентират в официалните им заплати. В бокса получават много повече, но и това е една от причините, спортът да се разпилее. Повечето боксьори имат огромно его и те сами определят играта, от което страдат най-вече феновете.

Иначе за останалата статистическа и бизнес част има един много добър сайт, който разглежда тези въпроси.

http://mmapayout.com/

Link to comment

Какви са шансовете определени мачове в UFC да се "уговарят"? Защото онзи мач между Machida и Shogun миналата година продължава да ме бърка. Как така цял свят (едва ли не) гласеше Shogun за шампион, обаче тия 3 съдии единствени бяха на друго мнение. И в крайна сметка, в бизнес отношение, това беше на добро за UFC - даде им възможност да направят реванша по-интересен и по-продаваем. Та, възможно ли е Dana White в 5 рунд да е минал покрай съдиите и да им каже да бутнат гювеч за Machida? Иначе питам като цяло.

 

 

Вражда на годината за 2018 година: baikiro срещу koleda321 (9-6-5-5-1)   🏆🏆🏆

Link to comment

Съдийското триo, както и реферите, се назначават пряко от съответната Athletic Commission. Dana White няма никакъв контрол върху това кой съдийства и кой е рефер. Единственото изключение прави Main Event-а, където UFC имат избор. Самите съдии са около ринга и са изолирани от коментаторите и останалите хора, а и ще бъде леко казано подозрително Dana да обикаля и да им пробутва рушвети. Е, има я опцията това да става предварително, но Dana не печели от това. Той няма ползва да мърси спорта по този начин, а и никой фен не е доволен след като има такива изцепки.

Като цяло не съм човек, който да отхвърля такива неща. Както е казал великият мислител John Higgins: "Лесно е, лесно е.". Винаги има вратички и начини, но поне на най-високо ниво, когато и титлата е заложена, ме съмнява да има такива неща. А и как ще нагласиш истински бой? Не е лесна задача.

Link to comment

Нешев можеш ли накратко да ми разкажеш цялата история между Ортиз и Шамрок ?

[img]http://i87.photobucket.com/albums/k126/WrestleMation/cm_punk/finishers/CPF_AlFyiavb_3.gif[/img]

Link to comment

Кога за пръв път са се провели MMA двубои, и кои са били първите MMA промоции?

Ако гледаш UFC 1 ще видиш, че там в началото обесняват какво представлява октагона и ММА-я като цяло. Това се води и основополагащо, а тогава ММА, не е спорт а съкращение - Смесени бойни изкуства. Историята Нешев ще я разкаже с повече подробности, само ще кажа, че в началото в ММА нямаше тези ограничения и нямаше категории - пускат те и мариз - кой излезе - той печели :D . Ако не се лъжа беше Грейси, (човекът,който измислил БДжДж) един от основателите на UFC (тука Нешев ще каже дали не бъркам, защото малко ми се губят имената) , та той обесняваше как се отказал от тая работа с UFC когато са сложили категории и ограничения, защото в началото било въпрос да се види кой е най-добрият боец, а сега идеята е да се види кой е по-коравият тип, който добре играе по правилата, но това не било бой. И съм съгласен с него, честно казано.

В началото UFC имат доста проблеми със закона, особено много го критикуват разни фенове на бокса като бившият кандидат за президент МакКейн. Когато UFC го закупуват сегашните му собственици има твърдения, че баш те си притискат предишния собственик със забрани, да им го продаде - колко е вярно - знае ли човек. Факт е обаче, че от една компания със сериозни загуби,сега UFC печели та се къса.Така или иначе ММА се развива до стандартите на един спорт - категории, ограничения в правилника и прочее. Тук е моментът да кажем, че правилникът в ММА е различен за различни организации- например в страйкфорс ще забележите, че не си удрят лакти на земята, ако гледате мачовете на прайд пък, ще видите, че там си скачаха по главите и си биеха колена и на паднал съперник.

-----------------------------

Та общо взето от UFC едно нататък тръгва историята, но боеве без правила са се провеждали доста преди това и не визирам древни събития, извадени от книгите. В България има провеждани подобни турнири някоко години преди UFC 1 например и организаторите и до ден днешен разправят колко ги било шубе да не умре някой. Но като цяло от UFC 1 почват нещата, а пък тогава ММА нямаше нищо общо с ММА-я сега.

 

Link to comment

Какво представлява BJJ и възможно ли е да видиме двубой м/у бойци(UFC) от различни категории?

result.jpg?1418684825.53848

Link to comment

Кой MMA според вас е по атрактивен/ефективен/опасен?

Този в днешно време или този навремето?

result.jpg?1418684825.53848

Link to comment

BJJ е бразилско Жиу Жицу - разновидност на ЖиуЖицуто, много ефективен стил, тъй като е съвременно бойно изкуство. Точно с този стил Ройс Грейси, един от синовете на създателя на BJJ - Helio Gracie, победи в първите две издания на UFC . Ето линк към уикипедия - http://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_Jiu-Jitsu, а иначе можете да потърсите и инфо в daobg.com.

Що се отнася до атрактивността на мачовете - това е въпрос на лична преценка. По-опасни естествено бяха тогава поради няколко неща - първо - нямаше част от забраните (те са точно с тая цел), второ мячовете тогава бяха по три на нощ, а не по един на три месеца и трето - съдиите си нямаха и представа кой какво прави и се случваше състезателят да се счупи да тапва, докато съдията спре мача - разбирай кокали на поразия.

За различните категории - по принцип е възможно. Категориит са "до" едиколко си килограма. Никъде не знам да е забранено да си по-малко като килограми. Обикновено бойците избират най-добрата категория за тях, а това зависи от доста неща. Всеки случай си избират категория, в която се чувстват удобно. От време на време се правят кеч уейт (май така се казваше), когато двама бойци от различни категории се срещат при килограми по средата . ИМа случаи и когат даден боец си се бие в две категории, но е рядко и го избягват. Паяка например последните мачове си скача и в тая до 93 кила и взе две победи там, иначе си се състеава в средна. Ренди и той прескача от 93 в тежка и обратно.

 

Link to comment

Имало ли е случай когато някой заключи някакъв захват,опонента му tap-ва,но този,който е заключил захвата не го пуска?

Link to comment

Нешев можеш ли накратко да ми разкажеш цялата история между Ортиз и Шамрок ?

Ще ми отнеме много време, ако трябва да обхвана всичките култови моменти, които са имали двамата, но нека опитам.

Първата им конфронтация е на UFC 18, когато Tito побеждава Jerry Bohlander, който е едно от протежетата на Shamrock. След мача Tito излиза с тениска "I Just Fucked You Ass" и той и Ken си разменят няколко реплики. Враждата продължава на следващото UFC, където Tito се бие с друг приятел на Shamrock - Guy Mezger. Tito успява да се реваншира му от Mezger на UFC 13 и този път излиза с тениска гласяща "Gay Mezger is my Bitch", последвала със средни пръсти към Shamrock и останалите хора от Lion's Den.

Последвалите събития не са много интересни, но Tito губи от брата на Ken - Frank Shamrock, но после си връща титлата и я защитава пет пъти, преди да се бие с Shamrock в един от най-очакваните мачове в историята на UFC. На UFC 40, Tito побеждава Shamrock с TKO, а след мача излиза с едни от най-култовите надписи "I Killed Kenny, You Bastard". Въпреки това, враждата изглежда, че отминава.

Все пак Ken, в типичен за негов стил, почва да се оплаква, че се е бил контузен и UFC организират реванш. Това става на UFC 61, където Tito пак бие с TKO. Въпреки и тази победа, UFC отново се изхитриха и вкараха двамата като треньори в The Ultimate Fighter, а тяхната вражда кулминира на TUF Finale през октомври 2006, като техният сблъсък е бил гледан от над 5.5 милиона души, а Tito разбива Ken за трети път.

Ето някои по-култови моменти от самата вражда:

http://www.youtube.com/watch?v=0owlVxeuvi8

http://www.youtube.com/watch?v=tb6FBv2IZT0

Link to comment

Имало ли е случай когато някой заключи някакъв захват,опонента му tap-ва,но този,който е заключил захвата не го пуска?

Има и то не са особено голяма рядкост. Два от по-скорошните са дело съответно на Ренато "Бабалу" Собрал и Хусимар Палхарес. Първият отказва да пусне захват срешу Дейвид Хийт и задържда докато той загубва съзнание. Впоследствие е уволнен заради това. Вторият наскоро задържа един heelhook въпреки, че съдията дърпа ръката му, но в крайна сметка пуска и се разминава само с временно отстраняване(90 дена).

Link to comment
  • 2 weeks later...

Много е трудно да се дадат точни цифри, защото, съвсем нормално, и двете компании не разкриват всичките си доходи. Все пак UFC от 2006-а година насам не са правили по-малко от 200 милиона щом се отнася до PPV продажбите. И като добавим спонсорите им, продажбата на артикули, продажба на TV права и т.н., цифрата вероятно надхвърля 1 милиард.

Dana потвърди наскоро, че цифрата е около 2.5 милиарда. :)

Link to comment
  • 1 month later...

Искам да пуснете коментари и анализи на вероятен мач м/у Roy Nelson и Shane Carwin.

Как би се развил, за кой сте, кой е по-силен?

result.jpg?1418684825.53848

Link to comment

Абе с какво мажат лицата на бойците в UFC преди да влязат в октагона? Предполагам е нещо, което спира кръвта при аркади и други наранявания?

Link to comment

^ Вазелинът се слага преди самият двубой, както и между рундовете, за да може ръкавиците, при евентуален удар, да се плъзгат по-лесно по кожата и така да се намали шанса за аркада. Иначе си прав, че спира кръвта, въпреки че не я попива, а и пречи да влиза в окото на боеца.

Link to comment

Това вазелин ли е ? Все си мислех, че е нещо от сорта на стипцата, за да не кървят толкова :D

 

Link to comment

Искам да пуснете коментари и анализи на вероятен мач м/у Roy Nelson и Shane Carwin.

Как би се развил, за кой сте, кой е по-силен?

Мммхмм...

1-2 месеца чакане....

в раздела за въпроси..

тогава кой ли да питам?

result.jpg?1418684825.53848

Link to comment

Мммхмм...

1-2 месеца чакане....

в раздела за въпроси..

тогава кой ли да питам?

Fergi, няма човек, който да ти каже как би се развил евентуален мач. Как би се развил ще видим само когато се състои. Такъв мач трябваше да има, обеи Шейн се контузи и засега не се очертава. Ккавото и да пишем тука , аз даже ти бях писал, че според мен Шейн ще победи, си е чисто чесане на клавиатурите ;)

 

Link to comment

Fergi, няма човек, който да ти каже как би се развил евентуален мач. Как би се развил ще видим само когато се състои. Такъв мач трябваше да има, обеи Шейн се контузи и засега не се очертава. Ккавото и да пишем тука , аз даже ти бях писал, че според мен Шейн ще победи, си е чисто чесане на клавиатурите ;)

И за което МНОГО ти благодаря, обаче очаквах че и някой друг ще пусне мнение по този въпрос?

Guess I was wrong

:S

result.jpg?1418684825.53848

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...