Jump to content

История на Super X и America's X Cup


Remus

Recommended Posts

Super X Cup

Super X Cup на TNA е наградата от първият изцяло X Division турнир, някога състоял се в TNA и поставя началото на друга поредица турнири (America`s X Cup и World X Cup)

TNA Super X Cup 2003

sabinhc8.jpg

Първият Super X Cup турнир се състои през 2003 година и победителят от него е определен за претендент #1 за Х титлата. Той включва осем звезди от Х дивизията; четири от САЩ и четири от други страни, разделени в две групи – Международна и САЩ. Кечистите, представляващи чуждите страни са: Juventud Guerrera (Мексико), Teddy Hart (Канада), Jonny Storm (Великобритания) и Nosawa (Япония). Представляващите Щатите са Jerry Lynn, Chris Sabin, Michael Shane (сега известен като Matt Bentley) и Frankie Kazarian. Турнирът се състои на 60-тото седмично PPV на TNA, записано на 27 август и излъчено на 3 септември 2003 година.

В САЩ групата и на четвърт финалите в турнира, Chris Sabin побеждава Jerry Lynn за 3 минути и половина след удар под пояса и преобръщане, а Frankie Kazarian надвива Michael Shane за почти същото време. В Международната група, Juventud Guerrera бие Nosawa за 4:31 минути след комбинация oт Juvi Driver и 450 splash, а след почти 3 минутен мач, Teddy Hart побеждава Jonny Storm след Hart Attack (вариация на Shooting Star Press). На полуфиналите в САЩ групата Sabin надвива Kazarian след roll-up в 7 минутен и половина мач. В Международната група Juvi побеждава Teddy Hart в един прекрасен мач за почти 10 минути, след като го тушира с Juvi Driver от второто въже.

И така, стига се до финала на турнира, който се води USA vs World. Мачът е Chris Sabin срещу Juventud Guerrera и продължава почти петнадесет минути. В него има много обрати, двамата използват всичките си хватки патенти и правят един запомнящ се мач. След като Juvi не успява да тушира противника си след Juvi Driver и 450 Splash, Sabin прилага Future Shock (double leg hook fisherman buster), с който печели мача, турнира, претендентското място и купата.

След като печели турнира, Chris Sabin залага Super X трофея си в мач за титлата на Х дивизията. Sabin се изправя срещу тогавашния шампион - Michael Shane - на 64-тото PPV на TNA. В този мач Shane запази титлата си и печели трофея, макар и Sabin да остава смятан за Super X шампион.

TNA Super X Cup 2004

garzalw1.jpg

През 2004 година на PPV-то на TNA – Victory Road се състои X Division Gauntlet от 20 души, който се смята за неофициален Super X турнир. За разлика от събитието на 2003 година, Super X трофея на 2004-а година се присъжда на победителя на единствен “Gauntlet” мач (TNA-варианта на battle royal). В този мач започват двама души. На всяка минута в ринга влиза по още един кечист, докато не влязат всички 20 души. Когато на ринга останат само двама души (последните двама след като 18 души са елиминирани), мачът се превръща в обикновено състезание до туш или предаване.

Състезатели в мача са (в ред на влизане): Kazarian, Sonjay Dutt, Puma, L.A. Park, Jarelle Clark, Miyamoto, Michael Shane, Hector Garza, Nosawa, Mikey Batts, Alex Shelley, Matt Sydal, Sonny Siaki, Jason Cross, Shark Boy, Psicosis, D-Ray 3000, The Amazing Red, Spanky и Chris Sabin. Последни на ринга, след битка, продължила почти 25 минути и 18 елиминации, остават Frankie Kazarian и Hector Garza. В ринга влиза съдия и мачът им става до туш или предаване. След кратко съревнование и няколко бързи обрата, Hector Garza пропуска да закове Mexican Tornado от третото въже и Kazarian се възползва за бърза атака, но Garza го преобръща изненадващо и го тушира, ставайки неофициален Super X шампион.

TNA Super X Cup 2005

joeky6.jpg

През 2005 година се състои нов Super X турнир, носещ на победителя претендентското място за Х титлата, държана по това време от Christopher Daniels. Daniels коментира в повечето мачове, като така залага и неофициалното име на турнира “The Christopher Daniels Invitational”. Турнирът започва на 22 юли 2005 с осем кечисти и завършва на 14 август 2005 на PPV-то на TNA Sacrifice, когато се състои финалният мач. Участниците в турнира са Sonjday Dutt, Matt Bentley, AJ Styles, Alex Shelley, Shocker, Chris Sabin, Petey Williams и Samoa Joe.

Четвъртфиналите се състоят на седмичното шоу iMPACT!. В първия мач от серията Samoa Joe побеждава Sonjday Dutt в мач-реванш от предното PPV на TNA - Slammiversary, когато е и дебюта на Joe. Мачът е по-дълъг от първата им среща и Dutt издържа повече време, но в крайна сметка се предава след STF, последвано от Coquina clutch (rear naked choke). AJ Styles побеждава Matt Bentley след като мениджъра на Bentley - Traci - хвърля обувката си на ринга и привлича вниманието на съдията Rudy Charles. Това довежда America’s Most Wanted на ринга и James Storm нанася superkick в лицето на Bentley, докато съдията е все още зает с Traci, позволявайки на Styles да тушира Bentley. Alex Shelley побеждава Shocker на 29 юли (седмица след първите два мача), покривайки мексиканеца след изпълняването на собствената му La casita/head-scissor комбинация. В последния четвъртфинален мач същата вечер, Petey Williams надвива Chris Sabin, след като А1 (член на Team Canada) отвлича вниманието на съдията, докато Sabin се опитва да тушира Williams след Cradle Shock. Това позволява на Williams да удари Sabin в корема с канадски хокеен стик, увит в знамето на страната и да закове коронната си маневра - Canadian Destroyer - за победното отброяване.

Полуфиналите се състоят съответно на 5 и 10 август 2005, на епизоди на iMPACT!. На първият от тях Samoa Joe надвива Alex Shelley, принуждавайки го да изпадне в безсънание след като го тръшва с Muscle Buster и го заключва в Coquina Clutch. На 10 август AJ Styles попада в същата клопка като Sabin, ставайки жертва на намеса на А1 и използване на канадския хокеен стик от Williams. За разлика от Sabin обаче, Styles се измъква от удара със знамето и Williams поваля А1. След серия от опити за туш, Styles се измъква от опита на Williams за Sharpshooter и го пребръща в small package за туш.

И така, финалът се състои на 14 август 2005 година на PPV-то TNA Sacrifice. Участниците са Samoa Joe и AJ Styles, а мачът им е изпълнен с обрати и драма, като стиловете им си пасват добре, което води до един много добър мач. В края на мача обаче се намесва и шампиона Christopher Daniels, който малко набива Styles, но е изхвърлен извън ринга от Joe. След този малък инцидент Joe прилага Muscle Buster на Styles и го заключва в Coquina clutch, принуждавайки го да се предаде и печелейки купата и претендентското място.

На следващата седмица обаче Daniels напада Joe след негов мач и спасител на Joe този път е AJ Styles. В резултат на настаналото меле, Larry Zbyszco добавя Styles към мача за Х титлата и така мача става троен. Следващия месец на PPV-то TNA Unbreakable, след невероятeн мач, считан и до днес за най-добрия, изиграван в Х дивизията, AJ Styles преобръща опита на Angel`s Wings на Daniels в bridge и го тушира, взимайки титлата.

------------------------------------------------------------------

America's X Cup

America`s X Cup е предшественик на World X Cup и е турнирно събитие, състояло се в началото на 2004 година, където два от общо четири отбора влизат в състезание за Американския Х трофей.

180pxxcup2004mo3.jpg

Състезаващите се отбори провеждали 4 единични мача, 2 мача по двойки и един елиминационен отборен мач с всички членове на отбора помежду си. Турнирът се базирал на точкова система, където победител става отборът с най-много точки в края на състезанието, като: 1 точка се дава за победа в единичен мач, на победа в отборен мач по двойки се дават 2 точки, а в отборния мач с елиминации се дават по 2 точки за всяка елиминация.

Отборите в поредицата от America`s X Cup шоутата през 2004 година (и единствената досега такава поредица от шоута), били:

Team USA (САЩ, известен и като Team NWA и Team TNA, тъй като се състои само от борци на TNA) – Jerry Lynn (капитан и треньор), Chris Sabin, Elix Skipper & Sonjay Dutt

Team Canada (Канада) – Teddy Hart (капитан), Jack Evans, Petey Williams, Johnny Devine и Scott D`Amore (треньор).

Team Mexico (Мексико, известен и като Team AAA, тъй като участниците били от Мексиканската федерация Asistencia Asesoria y Administracion) – Juventud Guerrera (капитан), Hector Garza (става капитан след като Guerrera напуска), Abismo Negro, Mr. Aguila (също известен като Essa Rios), Heavy Metal (който замества Guerrera след като напуска) и Antonio Peňa (треньор).

Team Britain (Великобритания, известен и като Team UK или Team All-Star, тъй като бил съставен от борци на британската федерация All-Star Promotions) – James Mason (капитан), Robbie Dynamite, "Xtreme" Dean Allmark, Frankie Sloan и David Taylor (треньор).

Първият тур от America`s X Cup се състои на 81-вото седмично шоу на TNA, заснето на 4 февруари и излъчено на 11 февруари 2004 г., и противопоставя Team USA vs Team Mexico:

В единичните мачове:

* Juventud Guerrera побеждава Chris Sabin;

* Hector Garza побеждава Sonjay Dutt;

* Jerry Lynn побеждава Mr. Aguila;

* Abismo Negro побеждава Elix Skipper;

В мачовете по двойки:

* Juventud Guerrera и Abismo Negro побеждават Jerry Lynn и Sonjay Dutt, след като Negro тушира Dutt;

* Chris Sabin и Elix Skipper побеждават Hector Garza и Mr. Aguila след като Sabin тушира Garza;

В отборния елиминационен мач Отбор ААА срещу Отбор NWA:

* Hector Garza тушира Sonjay Dutt;

* Elix Skipper принуждава Abismo Negro да се предаде;

* Chris Sabin тушира Hector Garza;

* Mr. Aguila тушира Elix Skipper;

* Juventud Guerrera тушира Chris Sabin;

* Jerry Lynn тушира Mr. Aguila;

* Juventud Guerrera тушира Jerry Lynn;

Резултат: ААА - 11, USA - 9.

Така Отбор Мексико става първия America`s X шампион и трябва да защитава купата на следващия тур.

Вторият тур се провежда на 85-тото седмично шоу на TNA, заснето на 3 март и излъчено на 10 март 2004 г.. Team Mexico се изправя срещу Team Canada:

В единичните мачове:

* Teddy Hart побеждава Mr. Aguila;

* Juventud Guerrera побеждава Petey Williams;

* Johnny Devine побеждава Abismo Negro;

* Hector Garza побеждава Jack Evans;

В отборните мачове:

* Juventud Guerrera и Abismo Negro побеждават Teddy Hart и Jack Evans, след като Guerrera принуждава Hart да се предаде;

* Petey Williams и Johnny Devine побеждават Hector Garza и Mr. Aguila, след като Devine тушира Aguila;

В отборния елиминационен мач Отбор ААА срещу Отбор Канада:

* Guerrera тушира Evans;

* Hart тушира Aguila;

* Guerrera тушира Williams;

* Hart тушира Negro;

* Guerrera тушира Hart;

* Garza тушира Devine;

Резултат: ААА - 10, Канада - 8.

Отбор Мексико запазва Американската Х купа.

Последният тур е Team Mexico vs Team Britain и се състои на 89-тото шоу на TNA, записано на 24 и 31 март 2004 и излъчено на 7 април 2004 г.:

В единичните мачове:

* Mr. Aguila побеждава Dean Allmark;

* Heavy Metal побеждава Robbie Dynamite;

* Hector Garza побеждава Frankie Sloan;

* James Mason побеждава Abismo Negro;

В мачовете по двойки:

* Robbie Dynamite и Frankie Sloan побеждават Hector Garza и Mr. Aguila, след като Sloan тушира Aguila;

* James Mason и Dean Allmark побеждават Heavy Metal и Abismo Negro, след като Mason принуждава Negro да се предаде;

В отборния елиминационен мач Отбор Мексико срещу Отбор Британия:

* Robbie Dynamite тушира Heavy Metal;

* Abismo Negro тушира Dean Allmark;

* Mr. Aguila тушира Frankie Sloan;

* Hector Garza и Mr. Aguila едновременно тушират James Mason и Robbie Dynamite;

Резултат: ААА - 11, Великобритания - 7.

Така Отбор Мексико печели третият и последен тур и запазва за втори пореден път Американската Х купа, оставайки единствен притежател на трофея и победител в подобно събитие. Поредицата America`s X Cup поставя основите за World X Cup и като цяло се счита, че World X Cup е следващата еволюция на America`s X Cup.

14vijko.gif

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...