Jump to content

Дискусия: Wrestling vs MMA


rawhide

Recommended Posts

Добър вечер. След много мислене (10 минути :ph34r:) и спомняйки си дискусията, която водихме в shout-a в неделя срещу понеделник, реших да си формулирам темата така: "Може ли кечът да си върне трона?".

Какво имам предвид: Надали все още има здравомислещ човек, който все още смята, че хората вземат кеча на сериозно. Отделно поне американският mainstream изобщо не е в положение, което може да създаде big money angle-и и образи. В същото време имаме UFC, които правят луди пари от образи като Brock Lesnar, който е "дошъл от оня фалшив спорт, и въпреки това маже", buyrate-овете са невероятни, промотата къртят, а отделно самият спорт като че ли по естествен начин взема най-доброто от кеча.

Та, според вас има ли някакъв начин кечът отново да стане cool и хората да го вземат насериозно? Ако да - как? Ако не - защо?

  • Upvote 1
Link to comment

Ами аз лино гледам MMA от една седмица и наистина ми харесва.Точно в момента със сегашния продукт на WWE(за TNA и други федерации не мога да говоря,защото не ги следя)и помията,която предлагат ме съмнява да се върне големия интерес към кеча.Иначе след време,ако се промени PG схващането,може би по-възрастните ще се върнат отново към него и аудиторията да се увеличи.Иначе в момента MMA има къде,къде повече фенове от тези на кеча.Доказват го и разликите в PPV buyrate-овете на WWE и UFC.

Link to comment

Ако трябва да говорим само за самия реслинг(като борба) той никога не би бил толкова интерсен като ММА, просто в смесените бойни изкуства има много повече движения и изненади от една среща по борба класически стил.

Но ако говорим за реслинга като кеч-самия той в момента вече е просто забавление (entertainment)-вече никога не може да влезе в Свободните Турнири. Той вече не е спорт, тъй като е загубил главното за спорта-изненадата на победителя и това той да е неизвестен(не по сценарий)

Кечът отдавна е шоу, а всяко шоу бие по популярност повечето спортове. Естетсвено има и изключения при световни първенства, олимпиади или по-простичко казано състезания от по-високо ниво.

Кечът като комбинация от бойни изкуства, какъвто е бил приет в началото на миналия век е трудно да се върне в същия си вид. Отдавна го е загубил. Но точно тези мачове по кеч са предшественици на ММА сега.

Според мен тези две неша не бива да се сравняват. Това е като да сравняваш Здрач с Хари Потър(да, знам, че сравнениетое тъпо :D )

Никога не подценявай себе си,но позволи на другите да те подценят.

И да опиташ-също е победа!

Link to comment

Не обичам да се правят сравнения между двете неща,че даже според мен не е и правилно.Кеча е чисто и просто шоу.В еволюцията си през годините той е ставал все повече entertainment и все по-малко чист спорт.Според мен даже е по-добре в момента да сравниш WWE с някой нов филм,отколкото с UFC.

И да в MMA има доста елементи,които сякаш изглеждат изтръгнати от wrestling шоу.Няма лошо,по-добре за самите тях.Но UFC е нещо,което всъщност си е спорт и това на този момент разграничава двете неща.

Надали все още има здравомислещ човек, който все още смята, че хората вземат кеча на сериозно.

1.А трябва ли да се взима чак толкова на сериозно?Както казвах,това е чисто и просто entertainment.Взима се толкова на сериозно колкото и преди 10 години(мое мнение)и хората си му гледат като на шоу.Понякога е слабо като качество шоу,понякога силно.

buyrate-овете са невероятни, промотата къртят, а отделно самият спорт като че ли по естествен начин взема най-доброто от кеча.

2.Именно,ММА в момента изживява своя "boom" период.Знаеш ли какво е най-типичното за тези периоди?Обикновенно идват и си заминават след няколко години приятен престой.

Като заговорих за кеча от преди 10 години.Ето ти и неговия "boom" период,при който той съвсем спокойно можеше да смаже по рейтинги и интерес ММА.

Та, според вас има ли някакъв начин кечът отново да стане cool?

3.Да.Просто трябват няколко фактора,които да се съберат на едно място.Кеча ще стане "cool",когато отново нацели правилния продукт за времето в което се намира.В момента и ТНА и WWE не са на това място и изглежда даже вторите не бързат да се затягат и са доволни що годе от сегашното си положение.Така е,защото няма сериозна конкуренция за тях и никой не ги притиска за да ги извади от бизнеса.Тоест според могъщия Вини Мак,UFC могат да си мачкат колкото си искат,но това по никакъв начин не застрашава добре запасената му компания.Което пък от своя страна ни връща на факта,че между ММА и Wrestling войната е само на думи и нищо повече.Никаква директна конкуренция.

и хората да го вземат насериозно?

Виж пак отговор 1.

Edited by Ogata
Link to comment

Няма какво толкова да се дискутира. Ако искате масов бой и клане, гледайте ММА, ако искате бой с цел развлечение, гледайте Wrestling. :)

Link to comment

Няма какво толкова да се дискутира. Ако искате масов бой и клане, гледайте ММА, ако искате бой с цел развлечение, гледайте Wrestling. :)

Ами RAW по времето на Monday night wars? Това не си ли беше истинско малко или повече? Иначе като за чиста Brute force няма съмнение - MMA is THE place. Мисълта ми е друга: Виждате ли начин, по който хората отново да почнат да гледат на кеча като нещо истинско, а не като на нещо prescript-нато при това лошо?

Link to comment

Именно,ММА в момента изживява своя "boom" период.Знаеш ли какво е най-типичното за тези периоди?Обикновенно идват и си заминават след няколко години приятен престой.

Този "boom" период продължава вече 5 години и определено няма характеристиките на нещо, което внезапно ще изгуби. За истински boom може да си говорим чак след 4-5 години, когато UFC станат наистина глобална организация и се настанят на европейския и латино-американския пазар и преоткрият отново азиатският. Само времето ще покаже до къде могат да стигнат.

Като заговорих за кеча от преди 10 години.Ето ти и неговия "boom" период,при който той съвсем спокойно можеше да смаже по рейтинги и интерес ММА.

Не знам за смазване, но миналата година UFC подобриха рекорда на WWE за най-много PPV продажби в рамките на една година.

Иначе и аз съм съгласен, че реално "война" между WWE и UFC няма. И двете имат крайно различни аудитории и доста различна продукция. Ако някой наистина го отнесе заради MMA това е боксът.

Първо самата концепция е гениална и доходоносна. Всички обичат да гледат бой и това е най-близкото, което се доближава до най-първичната му форма. Разбира се това е нож с две остриета, защото UFC можеха да си останат на ниво "human-cockfighting". Особено за нов иновативен спорт е много важно да имаш credibility, защото от там идва целият media coverage и най-различните спонсори. Заради това и много от die-hard феновете се изправиха на нокти от феноменът Brock Lesnar. Като цяло е хубаво, че доста от масите гледат UFC заради него, но не бива да става, това което стана с Tyson и боксът. Когато Tyson беше в разцвета си, боксът беше най-голямото нещо в Америка, но проблемът беше, че доста от хората, които го гледаха тогава бяха просто хора, които искаха да видят как Tyson пребива поредният "нещастник". И като цяло тези фенове останаха на това ниво. Когато Tyson вече залезе като нещо голямо и тези фенове също се отдръпнаха от спорта, защото причината да го гледат беше само Tyson и не се създаде истински интерес към бокса като спорт. Тук UFC могат да се похвалят, че имат една доста интелигентна публика и за това дори, когато го няма Lesnar хората си купуват PPV-то, защото знаят, че ще има доста по-добри бойци от него и пак ще видят добро шоу.

Другото нещо е монопола, който UFC осъществиха. Тук на 100% съм доволен от този монопол. Конкуренцията е хубаво нещо по принцип, но като фен искам да гледам най-добрите атлети в най-добрата организация. Основното нещо, което разкъса бокса са алчните promoter-и, който в стремеж да продадат дадено шоу направиха по 1231321312 шампиона във всяка дивизия. Така хората почнаха да губят връзка с това кой е шампион, кой титла е по-престижна и тн. В MMA поне знаеш, че едно 90% от най-добрите са там и шампионът е един. Реално, ако WWE бяха взела наистина най-доброто от WCW и ECW още 2002 можеше да видим доста интересни работи.

И тук идва роля и на хората, които отговарят за UFC. Имат си за президент един пълен mark в лицето на Dana White, който като боксов фен много добре знае, какво да не прави и води компанията си от чисто фенска гледна точка. И си имат човек като Lorenzo Fertitta, който е ръководил успешна компания и знае, какво трябва да се направи от бизнес гледна точка за да успее дадено в нещо. И в двата случая, когато имаш хора, на които им пука за нещо и влагат цялото си старание в него в повечето случаи имаш форума за успех.

Та за кечът. Реално самата концепция все още си стои на ниво от преди 10 години и, ако не се развиваш е съвсем нормално хората да изгубят интерес. Заради това и Винс насочи усилията си върху детската аудитория, където въобще не се иска някаква задълбоченост в продукцията и може дълго време да караш с трима човека в ME стига златното ти прасенце да е там. Разбира се PPV продажбите страдат, защото децата не си купуват PPV-тата, но това не им пречи да си купуват шарените боклуци, които Vince предлага. Другото нещо е тоталната липса на големи имена. Само John Cena спада в тази категория, но ако The Rock, Stone Cold и Hogan все още се биеха нямаше да се стига до положението сега.

  • Upvote 2
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...