Jump to content

Кеч шоу в България ?


The Olimpic Hero

Recommended Posts

The Olimpic Hero

Пускам тази тема,за да дискутираме дали някога в България може да се проведе кеч шоу и при какви условия.Ще задам няколко въпроса,по които да дискутираме,но не е задължително да отговаряте на всички или да се водите от тях в мненията си.

1.Възможно ли е някога да има кеч шоу в България и кога ?

2.Коя федерация би го организирала ?

3.Къде и в коя зала или стадион ?

4.Колко публика би се събрала на събитието ?

5.Какви биха били цените на билетите ?

6.Кой от българска страна би се взел с организацията(няма как само дадена федерация сама да вземе решение за участие в България,вероятно би трябвало и някой да ги покани),не трябва ли да има участие и на BWC в организацията под някаква форма ?

               

Link to comment

1.Възможно ли е някога да има кеч шоу в България и кога ? - Възможно е. Възможно е и това да е скоро, може би Блууди казва истината.

2.Коя федерация би го организирала ? - Някое инди. AWR е точна за тая работа.

3.Къде и в коя зала или стадион ? - Зала Универсиада, или пък зала 1 на НДК.

4.Колко публика би се събрала на събитието ? - Не много, но определено ще дойдат хора. Дори и тея, които не разбират и са маркове ще се изкушат, дори да знаят, че няма да видят някой 'по-така'.

5.Какви биха били цените на билетите ? - 15 за по-прецаканите места и макс. 40 за хубавите.

6.Кой от българска страна би се взел с организацията(няма как само дадена федерация сама да вземе решение за участие в България,вероятно би трябвало и някой да ги покани),не трябва ли да има участие и на BWC в организацията под някаква форма ? - Е, кой ще се заеме ... който и да е, само да му пъхнат парите в джоба :good: BWC със сигурност ще е поне 1/4 от публиката, възможно е и от конкурентния форум да дойдат доста хора ... и като прибавим и изкушилите се ... Абе все някой ще се намери, стига да има аудитория.

Link to comment

1.Възможно ли е някога да има кеч шоу в България и кога ? - Възможно е. Винаги съм твърдял, че тук има пазар за тоя бизнес. Има пазар за всичко, и, според мен, ако тръгне сериозна реклама има шанс хората да се зарибят.

2.Коя федерация би го организирала ? - NWE. За момента се разнасят из цяла Европа, а и имат що-годе стабилни имена в ростера.

3.Къде и в коя зала или стадион ? - Стадиони и зали - бол. Зависи колко хора очакваш да събереш.

4.Колко публика би се събрала на събитието ? - Не се нагърбвам с прогнози, но при една сериозна реклама, около 1500-2000 ми се струват напълно възможни.

5.Какви биха били цените на билетите ? - Тука ме хванахте на тясно. Идея си нямам какви са разходите на такава федерация и каква печалба биха взели от тук.

6.Кой от българска страна би се взел с организацията(няма как само дадена федерация сама да вземе решение за участие в България,вероятно би трябвало и някой да ги покани),не трябва ли да има участие и на BWC в организацията под някаква форма ? - Wake Up!!!! BWC си е просто мрежа от кеч фенове. Какво участие можем да вземем си нямам абсолютно никаква представа. Само знам, че им трябва солиден спонсор, а в БГ си нямам идея кой би се нагърбил след 10^56 скандали дето станаха тука през BTV ерата. Това е единственият проблем за момента, по мое скромно мнение.

Edited by Mizernik^^

 

anitrezashkakoaliciq.png.f1b67e01889f60e98e8ba5bf323780cb.png

Link to comment

1.Възможно ли е някога да има кеч шоу в България и кога ? - Ами естествено, че е възможно - всичко е възможно. Друг е въпросът дали ще го доживеем. По вероятно - да. И то през следващите няколко години според мен.

2.Коя федерация би го организирала ? - Някоя европейска федерация най-вероятно или в краен случай американска, имаща европейско турне. Може би XWA или NWE?

3.Къде и в коя зала или стадион ? - Не е съвсем сигурно, че ще е в София, вижте например рокконцертите ги правят в Каварна. Така че не се знае. Ако е в София - или на някой от по-малките стадиони (малко вероятно) или в зала Универсиада. Де да знам...

4.Колко публика би се събрала на събитието ? - Аз да не съм демограф, че да мога да прогнозирам? :D Но вероятно поне 1000 човека.

5.Какви биха били цените на билетите ? - 10-15-20 лева ми се струват реалистични.

6.Кой от българска страна би се взел с организацията(няма как само дадена федерация сама да вземе решение за участие в България,вероятно би трябвало и някой да ги покани),не трябва ли да има участие и на BWC в организацията под някаква форма ? - Не знам, може би GTV? За участие на BWC - не смятам, че на този етап имаме с какво да помогнем за организирането на едно такова събитие. ( Е, може Vichix да намаже някой лев дарение за форума от гостуващите кечисти де :lol: )

35izpu1.jpg

Link to comment
jeff_hardy_fan

Според мен ако дойдат 1000 ще е пълна пародия. В България нямам подходяща зала за подобно мероприятие.

Link to comment
Phenomenal One

1.Възможно ли е някога да има кеч шоу в България и кога ? -Абсолютно реалистично е, наскоро се появиха новини че AWR прави турне в Европа и че в началото на 2009 ще минат през няколко държави в Източна Европа. Да се надяваме да ни огрее.

2.Коя федерация би го организирала ? -Горе написах за AWR, а защо не и NWE, и двете федерации имат имена така че може да се направи нещо интересно.

3.Къде и в коя зала или стадион ? -Мисля че най-добрата зала за подобно мероприятие е ДКС(Спортна зала) във Варна има 5000 души капацитет а при волейболен мач събират по 7000, макар че няма да се наложи чак толкова места.

4.Колко публика би се събрала на събитието ? -Мисля че поне 1000-1500 души при приемливи цени на билетите е напълно реално, щом на турнира по Ичигеки се събраха 3000, защо за кеч шоу публиката да не стигне до 1000.

5.Какви биха били цените на билетите ? -от 5 до 25 е напълно достъпна и реална цена като за първо шоу, все пак не сме утвърдена дестинация за подобни събития.

6.Кой от българска страна би се взел с организацията(няма как само дадена федерация сама да вземе решение за участие в България,вероятно би трябвало и някой да ги покани),не трябва ли да има участие и на BWC в организацията под някаква форма ? -БТВ съвсем спокойно могат да направят една инвестиция в подобно нещо, да дадат малко пари за рекламка и да се надяваме да се избият парите, за да има и следващо такова събитие. И макар, че по-голямата част от публиката ще са настоящи и бивши членове на BWC, не мисля че някой от тях ще има нещо общо с организацията.

Link to comment
Shawn_Michaels

За цени по-малки от 20 лв според мен е смешно да се говори,все пак тея хора защо ще си правят труда да идват,това да няма да е благотворителна изява,а и като се има предвид че сме в Европейския съюз ще ни третират като Европейци

410e8-1526197995-500.jpg
"Doin' what I want to do, When I want to do it."

Link to comment

Възможно е, но не знам до каква степен организаторите очакват да си покрият разходите и какво ще направят отгоре. Ако някоя от федерациите като NWE или AWR или каквато и да е, дойде тук, по скоро ще идва на сляпо. Като включим лапенцата от gtv(които не се знае доколко техните ще ги пуснат на кеч шоу), някакви casual фенове(колкото и да са) и разни други лица, може и да вържат 1000 души, но само с голяма реклама. Която някак се съмнявам да я има. Освен това трябва да има известни имена на кард-а. Какво ще рекламират? В най добрия случай да дойде NWE и да докара RVD и Rikishi. Дотук. А лапенцата от gtv няма да се впечатлят, след като гледат гробаря, острието и компания, едва ли ще си купят билет за това.

И последно, колко човека които не са кеч фенове ще дойдат, след като кеча вече не е модерен в бг и можеш да чуеш предишни кеч фенове да казват "абе мани го тоя цирк!" Така че мисля че пазара е ограничен.

Залата не е тема за обсъждане, има си много възможности. Не си говорим за концерт на Металика, че да наемат стадион или нещо такова. Зала за 1000 човека макс все се намира. Обсъдихме и публиката. Цени на билетите от 5 до 30на лева ми се струват реални. Едва ли някой ще даде повече за шоу само с 1-2 известни имена.

Нямам идея кой би ги поканил и кой би организирал, SME е само за музика, GTV се съмнявам да проявят инициатива да канят неизвестни само защото ще бъде кеч.

О, и последно: откъде накъде BWC ще се гласи да взима участие? Какви сме ние? Организатори? С връзки? Или сме просто купчина фенове във форум? Да, така си мислех. Какво ще кажем на организаторите? -"Здрасти, ние сме членове на един кеч форум и сме много навътре в нещата, дай да ви се намесим в работата, щото сме смаркове." -"Смар-кво?" :D Най много да се издейства да раздаваме флаери по улиците или да лепим плакати, или да направим "невероятната реклама" да зарибим хората от форума. :lol: Стига глупости.

Link to comment

1.Възможно ли е някога да има кеч шоу в България и кога ? - Някога - да, възможно е.. :) Въпреки това не вярвам това да се случи скоро.. Най-малкото, защото все още болшинството от хората си мислят, че това е забавление за деца.. Оттук идва и най-големият проблем: Невъзможността да бъде направена качествена рекламна компания, която да докара повече платежоспособни хора в залата/ на стадиона. А да и нещо друго: Ние сме малка страна с малък рекламен пазар... Кой би се наел да рекламира/прави шоу тук, знаейки че възвращаемостта му ще бъде нищожна

2.Коя федерация би го организирала ? - Х

3.Къде и в коя зала или стадион ? "Локомотив" или Националния "Васил Левски" в София. Вариант "С": "Дворецът на младежта и спорта" във Варна... Това са първите три опции, които ми идват на ум.. Естествено, първата отпада от инфраструктурна гледна точка, тъй като е пред разпадане (както и повечето стадиони в България, де)

4.Колко публика би се събрала на събитието ? - малко.. 150-200 човека сериозни кеч фенове с финансови възможности плюс още 50 до 100 лапета, които са окрали бащите и майките си.. :)

5.Какви биха били цените на билетите ? - предвид разликата в жизнения стандарт, дори с Румъния - непосилни.. Нещо от рода на 100-200 евро.. И предвид факта, че шоу на федерация освен WWE би събрала повече от 100-200 човека пълнолетни фенове - шоуто би било пълен финансов провал.

6.Кой от българска страна би се взел с организацията(няма как само дадена федерация сама да вземе решение за участие в България,вероятно би трябвало и някой да ги покани),не трябва ли да има участие и на BWC в организацията под някаква форма ? - Х

Легенда:

Х: Спи ми се прекалено много, за да коментирам в момента.. :)

Link to comment

Главната причина, поради която все още не е имало кеч шоу в България е много проста - никой/нищо не е убедил някоя компания, че в този пазар има потенциал. Дали сме малка, забутана държава извън радара на кеч компаниите или да - няма толкова голямо значение. Единствено нещо, което има значение е някой/нещо да успее да накара някоя федерация да види добър кеч пазар в България. Това е най-тежката задача, която както би трябвало сами да се досещате, най-вероятно ще изисква местна инициатива, тъй като едва ли някой отвън ще тръгне да проучва потенциала на бг пазара, но пък знае ли човек - никога не казвай никога. Ако пък има и местен спонсор, който да купи шоу или просто да си организира свое шоу шансовете за кеч шоу в Б-я стават още по-големи [в случай, че има някой незапознат: paid show/купено шоу - формат, при който местния организатор поема всички или почти всички разноски покрай шоуто, но и взима всички/почти всички приходи от шоуто, което елиминира финансовия риск за кеч федерацията, тъй като ако шоуто се провали организатора губи пари, а не федерацията]. WWE не ползват този "paid show" формат, но TNA например са го ползвали, когато става дума за интернационални шоутa [за шоутата им в Португалия и Мексико, например]. Не знам точно как стоят нещата при NWE и AWR - май не ползват подобен формат, но не съм сигурен на 100%. Както и да е. Отплеснах се. Идеята ми е, че шанс за шоу в България определено има. Въпросът е кога някой/нещо ще насочи вниманието на някоя компания към Б-я или пък кога някой местен ще реши да се пробва. Очевидно, няма как да разберем отговорът на този въпрос, така че не остава нищо друго освен да поживеем и да видим.

Що се отнася до потенциала на бг пазара аз лично считам, че потенциал определено има, поне в краткосрочен план, а оттам-нататък според зависи. Ако шоу в България с няколко по-познати лица не може да draw-не 2000-2500 човека, то според мен организаторът не си е свършил работата както трябва или подборът на кечистите не е бил достатъчно добър. Кеч в България не е имало и това само по себе си е един много благоприятен фактор, който придава на първите няколко евентуални шоутa една доста голяма атракционна стойност на невиждан по нашите земи спектакъл. Ето ви го първият marketing hook: "Първо кеч шоу в България. Американски спектакъл за първи път на българска почва. Атракция с главно А." Този атракционен аспект никак не е за подценяване и това беше доказано наскоро от Lucha Libre London шоутата в Англия, които draw-наха едни от най-стабилните non-WWE/non-NWE/non-TNA публики в Европа и то главно само заради тази т. нар. атракционна стойност. Друг ключов момент е, че за да разберат хората за тази пристигаща атракция ще трябва солидна доза реклама - тв реклама по време на WWE предаванията по GTV както и по някои от по-големите телевизии, билбордове, реклама във вестници и ако има начин кратко медийно турне с някой от по-известните кечисти от шоуто, който да направи участия в бг телевизионни предвания, където кечистът освен всичко друго ще има възможност да представи кеча в по-добра светлина и да разясни някои работи за по принцип невежата в кеч отношение бг аудитория. Без реклама просто трудно ще стане работата. Разбира се, не на последно място на шоуто задължително трябва да има няколко познати лица от WWE (btw, пиша целия този пост с презумпцията, че става дума за non-WWE шоу в България). От тази гледна точка компания катo TNA или NWE, според мен, би пожънала най-голям успех. AWR не чак толкова, тъй като макар и да имат познати лица в roster-a си към момента нямат кечисти, които да са по-известни за масовата бг кеч аудитория и реално погледнато най-известните им за бг аудиторията кечисти са Test & Scotty 2 Hotty, а това ми се струва слабо. Както и да е. Например, шоу на NWE, където акцентът при рекламата пада върху Rikishi, Rob Van Dam, Chris Masters и Big Daddy V звучи екстра откъм drawing power - едно от най-популярните лица от BTV периода, главна кеч звезда и две популярни лица от GTV периода. Като прибавим и още няколко познати, но по-слабо познати имена в undercard-a и работата заспива. Напълно достатъчно, за да се хване погледа на по-случаен бг зрител. Освен това, някое допълнително гост-участие от някоя по-известна бг mainstream личност също би се отразило доста добре (разбира се, ако може да се уреди подобно нещо). Publicity stunts FTW!~ ;)

Относно посещаемостта, 2000-2500 - иначе нещо не е било направено както трябва откъм подбора на кечистите или promotion-a на шоуто. Така де, разни MMA шоута draw-ват добри публики, а откъм mainstream популярност и тв сделки кеча е по-добре от ММА в България. Няма абсолютно никаква причина и кеч шоу да не може да направи подобна публика, още повече, ако говорим за първото кеч шоу в Б-я. Само в този форум има 3000 регистрирани потребители, които явно имат достатъчно интерес към кеча, че да се регистрират в кеч форум. Само от подобни онлайн ентусиасти в този и други бг сайтове/форуми една прилична част от посещаемостта е гарантирана. Вече след това ключовият момент е да направиш това, което правят най-печелившите кеч компании в момента - да хванеш детската/семейната аудитория. Точно заради това, според мен, едно кеч шоу в Б-я трябва да бъде проведено някъде от 16 ч. до към 19 ч. макс и при билетите трябва да бъдат предвидени оферти, които да стимулират продажбите на билети за по-младата аудитория. Мой личен любим похват в това отношение са комбинираните билети, при които дете до определена възраст може да си закупи билет да речем на половин цена или дори с 2/3 отстъпка, но само ако е придружавано от родител, който също трябва да си закупи билет (на пълна цена). Някакви други подобни групови промоции с цел насърчаване на продажбите също биха били полезни. Твърдата онлайн аудитория + детско-тийнейджърската аудитория (+ евентуално родители, придружаващи децата си, които са прекалено малки, за да отидат сами на шоуто) + случайни зрители или бивши кеч фенове, които просто са привлечени от атракционната стойност на едно подобно събитие = една доста стабилна посещаемост, според мен. Разбира се, за да стане всичко това се иска много умело планиране и стратегически маркетинг (разбира се, и достатъчно известни кечисти).

Естествено, цената на билетите зависи изцяло от разноските по шоуто, но при всички случаи не мисля, че ще има начин единичен билет да струва по-малко от 20 лева и даже нищо чудно билетите за първите редове да стигнат и до суми от рода на 70-80 лева. Избиването на разходите определено е проблем дори и при една стабилна посещаемост от 2500 човека и точно затова тук умел трик би било добавянето на допълнилни източници на приходи като merchandise маси с всякакви артикули (особено WWE артикули), използването ТNA gimmick-a със снимка с кечист на ринга след шоуто срещу заплащане, платени автографни сесии преди шоутата и т.н. С две думи, отвсякъде откъдето може да се извлече пара трябва да се извлече. :) Пак с цел избиване на разходите около шоуто, според мен, ще е по-добре, ако не е просто едно и единствено шоу, а уикенд с шоута, тъй като така някои от разходите по организацията (като например самолетни/автобусни билети, production equipment, реклама и т.н.) падат върху плещите на приходите от две шоута, а не само върху едно, което прави тези разходи по-лесни за избиване. Примерно, петък в онази 'арна волейболна заличка във Варна, а събота в София. Нещо подобно мисля, че би било сполучливо. Да, вероятно ако шоуто е само едно, в София например, посещаемостта му би била леко по-голяма отколкото посещаемостта му, ако има още едно шоу в друг град, но при две шоута общата посещаемост със сигурност ще скочи и съответно общите приходи също, което прави шанса за избиване на парите по-голям. Така де, има си причина защо федерации като NWE, TNA, AWR предпочитат да правят кратки турнета от няколко шоута, а не само единични шоута, напълно изолирани едно от друго.

Не съм добре запознат със зали и т.н., така че няма да ги коментирам.

Участие на хора от BWC? Определено реална възможност. ;) BWC е най-старият и най-голям бг кеч форум, GTV са се допитвали до нас, Евроспорт също, няма бг кеч списание от GTV ерата, което да не е крало материали от BWC, малко са и бг кеч форумите/сайтовете, който да не са крали от BWC (било то материали, идеи или цялостни концепции). Мислите ли, че всичко това е случайно? ;) Koгато става дума за кеч BWC е безспорно институция номер 1 в България, така че ако някой се наеме да организира кеч в България би било наивно от негова страна да не се допита до BWC, дори и само от чисто информативна гледна точка, а защо не и от гледна точка на организацията. По принцип кеч компаниите избягват (и то с право!) да слушат какво казват някакви случайни Интернет фенове, но в България нещата стоят по по-различен начин, тъй като реално погледнато никой не е на ти с кеча и всичко свързано с него колкото BWC. Не че сме кеч експерти и профисионалисти - пределно ясно е, че не сме; но от гледна точка на кеч знание сме по-добре от всички други в нашата мила родина.

Общо взето тази тема ми е много интересна (тъй като booking-a и promoting-a са ми може би най-интересните неща относно кеча) и мога още много да си говоря по нея, но считам, че казах достатъчно, така че спирам дотук. :)

Link to comment

^

Браво! Много, много, много добър анализ на възможността 'кеч шоу в България'. Даде някои страхотни идеи и предложения, а и представи реалната картинка на кеча в нашата страна, съгласен съм с абсолютно всичко. Описа много правилно и изчерпателно как трябва да се подходи при организирането на кеч шоу, като показа и изключително добри примери от вече състояли се подобни турнета/единични шоута. Залата в Двореца на културата и спорта във Варна също мисля, че е много добър вариант да host-не подобно шоу, на волейболни мачове са се събирали по 6-7 хиляди публика.

Пък ето тези редове ме зарадваха много:

Участие на хора от BWC? Определено реална възможност. BWC е най-старият и най-голям бг кеч форум, GTV са се допитвали до нас, Евроспорт също, няма бг кеч списание от GTV ерата, което да не е крало материали от BWC, малко са и бг кеч форумите/сайтовете, който да не са крали от BWC (било то материали, идеи или цялостни концепции). Мислите ли, че всичко това е случайно? Koгато става дума за кеч BWC е безспорно институция номер 1 в България, така че ако някой се наеме да организира кеч в България би било наивно от негова страна да не се допита до BWC, дори и само от чисто информативна гледна точка, а защо не и от гледна точка на организацията.

Евала още веднъж, за мен поне, post на годината.

Link to comment

Прекрасен анализ на ситуацията браво на Фил за поста.

Аз ще добавя следното-много пъти сме си говорили с Камен Петров-интерес към организиране на подобно шоу има и то от хора с пари,вярно е,че засега са се приентирали към боксовите/ММА гала вечери,но надежда има.

Проблем ще е много негативното медийно представяне на кеча в България-отсега виждам родителски комитети ,изказвания на псевдоинтелектуалци и всякакви простотии.Не знам до каква степен е проблем негативното медийно отразяване.

За посещаемостта -прилични метъл групи правят концерти на поносими цени(не говоря за мегаизвестни като Металика-примерно Crematory пяха пред около 2000 човека щом са си дигнали гъзовете от Германия значи не са били капо.)

 

Link to comment

Както се очакваше, дълбок и отличен анализ; макар пак да не ми се връзва.

Все пак ми се струва абсурдно, защото дори да съберат по 2000 души средно за 3 шоута, по... айде 30 лева средно на билет = 60000 лева, мърчъндайз = 5/6000 да го сложим, пак не излизат сметките твърде добре. Заплати на кечисти и staff, транспорт, наем на зали, рекламата ще глътне най много пари само и само да привлекат тая публика. Реклама по ТВ в добрите часове са луди пари, билбордовете и вестниците са по евтини - ок, но пак се събират много кинти. Не виждам как ще върнат разходте.

Все тая, и без това едва ли ще го видим скоро да се случи.

Link to comment

Кеч шоу в България едва ли ще има по няколко причини.

1-во - коя нормална федерация ще дойде в източна Европа, на балканите, че да се продава. Вижте, че инди федка си отмени шоуто в Сърбия, какво остава до България да се довлекат. Кой и за какво ? При нас такова нещо като "оригинално" одавна се е доказало, че не вирее, а пък залата да се напълни - едва ли. Тука сме имали страхотни спортни събития и се е показало, че никой за слива не ги бръсне.Може и да има вариант при някое евентуално турне по към тия ширини, но това ще е на принципа "ако някой ден, някак си".

2-ро - да се направи някое собствено шоу - кой ? Трябват ни бойци за тази работа, а ние такива имаме, но никой от тях няма да тръгне да се занимава с "кеч", щото ще си скапа престижа - знаем за отношението на хората към кеча. Ако си мислите, че някой от нашите борци ще се навие да прави подобно нещо на ринга - не разчитайте.

3-то Ние не можем да продаваме - ние си играем на медии и на ПР. Това му е майката на всяко едно шоу (особено на кеч шоуто) - ти трябва да можеш да го продадеш. Аз съм човек, който сго изучава това нещо и виждам как го правя навън и тука как се прави. Уверявам ви - в България са се провеждали уникални за мъничка страна като нашата шоута и са посещавани от една шепа народ. От цял свят предавани - тука никой не им обръща внимание. Сед бът тру :) .

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...