Jump to content

Японския кеч

Shawn_Michaels

Recommended Posts

Shawn_Michaels

Значи гледах ся малко японски кеч и не знам ама не мога да го въприема.Просто не ме привлича.Супер ми изглеждат някак дървени просто са слаби актъори иначе от към хватки правят ама са супер посредствени налагат се супер смешно и другия все едно не го удрят просто е някак скучно няма го напрежението.Бавно действат няма падаш ставаш падаш ставаш само ми се удрят някак без последствия,не е ли като го ударят да се преварти нещо просто слаби изпълнения.Е последния мач който гледах беше Кенсуке Сасаки срещу Кента Кобаши,какво да кажа все едно се бием двамата с брата,че то ако ни сложат на ринг ще направим нещо такова както не сме ходили в кеч школа все едно борба + някакви смешни удари значи удря го единия после се завърта супер бавно и пак го удря и после пак + някакви много смешно шамари.Иначе силно се налагат ама първото,което е супер смешно и недъгаво и оня нито мърда нито пада,тъй какво е(тъпотия),поне ако ще го правят да е по-истинско трябва да се пада туй е смях в залата.Аз ако му изпляскам на тоз 10 шамара ще му зачервя гърдите.Актъорска игра нула,на това ли се вика chops :D .не знам не мога го призная това нещо,това е някаква пародия на кеч,която няма нищо общо с кеча в САЩ през последните 15 години,това е връщане назад в историята,когато не е бил на високо ниво развит кеча.Какви са тия удари,то това е подигравка.И широко разпостраненото завършване Clothesline изключително ефектно :lol: ,значи като му прави удари оня не помръдва,а един смешен clothesline и вече аут другия,няма връзка никаква.Имаше и момент от мача Сасаки хваща за главата Кобаши и нали ще му прави Bulldog пък оня падна супер смешно на земята,сякаш се спъна без никакъв отскок нищо.Честно казано и аз ще направя такъв мач с брата дажа по-голям екшън ще вкараме :)

410e8-1526197995-500.jpg
"Doin' what I want to do, When I want to do it."

Е, тука и аз съм на същото мнение. И аз не мога да го възприема. Гледал съм този мач, за който говориш, ама наистина си пада малко скучен поне за мен, а бил един от най-добрите мачове за годината. Някак си в японския кеч вкарват много бойни изкуства и гледат повече да се налагат, отколкото да направят нещо ефектно. И наистина сабленият удар го приемат едва ли не за убийствено движение, а той не ми се струва нищо особено. Както казва Фил, японският кеч не е за всеки, и явно не е за нас, Shawn.

Защо ли имам някакво странно усещане, че сега Фил ще ни изнесе една дълга лекция и ще обясни нещата така, че и ни е да ги разберем :) Което въобще не означава, че ще ги възприемем де 8)

Posted Image

Има нещо вярно в това че кеча е малко дървен там,но това въобще не означава че е лош ;) Вкарват повече реалност в него,а не толкова актьорство.Мен лично ми харесва като гледам да знам че наистина има болка :D Ако не си гледал мача между Вейдър и Нобухико Такада ти препоръчвам да го свалиш,в data.bg го има ;)

между Вейдър и Нобухико Такада ти препоръчвам да го свалиш,в data.bg го има

Meрси, мерси - аз съм си го качвал :P (един от най-добрите мачове на 90-те...)

Eми да казвал съм го и пак ще го кажа - не всеки може да зацепи японския кеч както мога да се хвана на бас, че няма и да зацепите кеча от преди 84-5 като цяло и той ще ви се стори прекалено бавен и скучен...

Тук иде момента да отбележа, че Сасаки срещу Кобаши беше един феноменален мач и ако наистина беше толкова "скучен" японската публика (която по принцип е много уважителна и не вика много по време на мач, а вика чак накрая) нямаше да крещи като луда при всяко едно нещо като правят тези двамата. Clothesline ми бил смешен - ХАХ! Ето това показва разводненост на вкуса от много гледане на WWE. Clothesline, аka LARIAT, е един от най-уважаваните финишери в историята на бизнеса (както я Япония, така и в Мексико, САЩ и т.н., дори ден днешен се ползва в ROH например). Това че подобно движение се третира като смешка в WWE не значи, че в другите федерации също е така ;). Друго, серията от chops си беше страхотна и трудно ще се разбере от хора свикнали с американизирана боза и които и идея си нямат от японската култура. В Япония такива състезания за твърдост са често срещани. Много често може да срещенете в бара двама японци, които се надпиват със саке, за да докажат, че са по-корави от другия. Това състезаване си е част от културата. Точно затова такива серии от chops са често срещани в кеча, но тази е най-дългата правена някога. И само да обясня нещо, защото едва ли ще го зацепите лол. Ако това бяха двама накадърни кечисти те щяха да се блъскат, блъскат и накрая единия да повали другия и айде, това е. Какво направиха те обаче? Блъскаха, блъскаха се, но накрая паднаха и двамата, защото е ЛОГИЧНО и двамата да са смляни от бой. Ей на това му се вика добро psychology ;) и затова този мач беше оценен от всеки, който знае за какво става дума минимум с **** 1/2 :), тоест тази година само 4-5 мача от WWE могат да му се опрат като стане дума за показатели по чист кеч...

Както и да е, гледах да обясня нещата, които просто няма как да разберете. Повтарям, японския кеч не се възприема от всички (същото е и с Мексиканския - не се заблуждавайте това, че харесвата някоя друга каскадка тук-там не значи, че харесвате мексиканския кеч като цяло; пуерториканския, автентичния английския и old school-a). Съвременния американски стил е направен да се възприема от всички, той си е боза за масите. Докато другите стилове, които изброих са само за определени хора, тъй като не всеки може да възприеме модела на мислене характерен за тези стилове, а не възприемеш ли моделам нямаш ли нагласата е абсурд да ти хареса. Постоянно ще си повтаряш колко ти било скучно и т.н. (точно както ми е на мен с бейсбола - не съм го възприел и ми скучен, но това не значи, че е лош спорт ;) ). Аз лично се гордея от факта, че досега, който стил съм пипнал всеки един съм го възприел. Не е лесно да си схватлив лол

Shawn_Michaels

Вейдър и Нобухико Такада,значи тоя мач си го дръпнах още преди :) както имам и други "добри" мачове от Япония.

Ето това показва разводненост на вкуса от много гледане на WWE. Clothesline, аka LARIAT, е един от най-уважаваните финишери в историята на бизнеса (както я Япония, така и в Мексико, САЩ и т.н., дори ден днешен се ползва в ROH например). Това че подобно движение се третира като смешка в WWE не значи, че в другите федерации също е така

Че и в WWE JBL му е завършване,добре ади туй го приемам всеки може си има каквото си иска завършване.Ама първото,което е така се губи скоростта на битката.То като closeline ти е завършване,то няма почти какво да правиш като бягаш.То JBL не случайно е скучен :) .И образите какви са сякаш са хванали някой от пътя и са го сложили да се бие,не приличат на герои и хора ,които не можеш да видиш в ежедневието,просто някакви съвсем обикновени борци нищо специално.Къде са им дългите коси,къде са изразените мускули,къде са невижданите работи,стаяващите дъха моменти и неестествените образи(макар,че се намират и такива :) ).Това което ми го предлагат бих го видял и другаде,няма я тръпката,не че не го схващам просто не ми предлагат това,което искам да видя ;) ,значи аз като гледам кеч искам да гледам нещо като филм с герои,добри лоши да имат визия иначе кво да им гледам,все едно гледам 3-то разряден филм.Трябва има нон-стоп екшън(нещо,което във филм не може се види) не да ми се потупват с шамарченца и то даже не плющи както трябва,поне като ще си тестват издържливостта да е както трябва.Бе някакви борци се потупват,това е японския кеч няма го enterteiment-a

Ако това бяха двама накадърни кечисти те щяха да се блъскат, блъскат и накрая единия да повали другия и айде, това е. Какво направиха те обаче? Блъскаха, блъскаха се, но накрая паднаха и двамата, защото е ЛОГИЧНО и двамата да са смляни от бой. Ей на това му се вика добро psychology

И как ще е логично,те се пляскаха като жени :) ,просто който се измори първи,той спира смешна работа какво psychology,те не имитират почти нищо,ако сложиш някой от тия е WWE няма да има никакъв просперитет,слаби актъори са.

410e8-1526197995-500.jpg

Aко се удряха като жени гърдите им нямаше да станат червени ;)

Повтарям, като нямаш нагласата и не можеш да разбереш този стил на кеч няма да го харесаш, логично е ;). Ти TNA трудно възприемаш като стил пък какво остава за японския стил, който по принцип се зацепва по-трудно от повечето фенове ;). Ти си възприемаш един стил и това е. Лошо няма, но този стил е основно и само шоу. От гледна точна на чисти кеч умения даже и в топ 5 не е :)

Shawn_Michaels

На тея двамата им нямаше нищо на гърдите,никакви червени бяха,ако беше казал Еди Гереро в WWE или WCW по бих се съгласил,а на тея нищо им нямаше,посляпваха се.Аз брата го избръмчавам по силно и точно се пошляпваха.Все едно тупат килим :) и то само с ръка не с цяла ръка да плющи.

А в WWE може да си е главно шоу и аз затова ми харесва,но че нямат умения не мога се съглася приживе,тея дето се посшляпват имат,а в WWE нямат добре... :) ,това с тая интензивност както в тоя мач и аз ще го направя,обаче работите в WWE ще ми окажат доста по-голям проблем.А и никой не ти говори за чисти умения,първото което е кеча все повече става развлекателна индустрия,а Япония е връщане във времето

410e8-1526197995-500.jpg

На тея двамата им нямаше нищо на гърдите,никакви червени бяха,ако беше казал Еди Гереро в WWE или WCW по бих се съгласил,а на тея нищо им нямаше,посляпваха се.Аз брата го избръмчавам по силно и точно се пошляпваха.Все едно тупат килим :) и то само с ръка не с цяла ръка да плющи.

А в WWE може да си е главно шоу и аз затова ми харесва,но че нямат умения не мога се съглася приживе,тея дето се посшляпват имат,а в WWE нямат добре... :) ,това с тая интензивност както в тоя мач и аз ще го направя,обаче работите в WWE ще ми окажат доста по-голям проблем.А и никой не ти говори за чисти умения,първото което е кеча все повече става развлекателна индустрия,а Япония е връщане във времето

LOL Като Япония седи назад във времето много ми е интересно защо Американската кеч индустрия постоянно я копира (hardcore, cruiserweight, stiff, mma...) и защо все повече и повече хора отвратени от WWE се обръщат именно към японския кеч. Ти очевидно няма как да го знаеш това, защото нямаш толкова много контакти колкото мен, но мога да ти гарантирам, че като почнах да пиша по форуми през 2001 тогава нямаше и половината фенове на японския кеч, които има сега, тогава японски кечисти почти не стъпваха в САЩ след WCW, а сега сумати народ се изсипва и то не само в САЩ (тази година в Европа имаше голям наплив на японски кечисти както и в САЩ). Това, че не можеш да го възприемеш, но го прави по-нискокачествено от WWE ;). Хич не е случаен и факта, че повечето от най-добрите кечисти на Америка преди това са се шлифовали в Япония, защото умните кечисти знаят, че ако искаш да се научиш да бъдеш добър кечист Япония е мястото за теб ;). Хич не е слуаен факта, че всеки един фен или експерт, който е малко по-навътре в нещата и прави разлика между добър selling & лош selling, дава по-високи оценки на мачовете в Япония. От гледна точка на чисти кеч умения Япония издухва много сериозно САЩ. От началото на 90-те насам така стоят нещата. Докато в САЩ се учат как да бъдат добри актьори в Япония се учат как да бъдат добри кечисти... Там е разликата. Не казвам, че това важи за всички, но в по-голямата си част японските кечисти са много по-способни от американските, особено към днешна дата и като сравниш надеждите на WWE с надеждите на New Japan примерно. От гледна точка на кеч умения Батиста, Сина и Ортън не могат да стъпят и на малкия пръст на Nakamura, Tanahashi & Shibata. В началото и аз си бях заблуден марк и си гледах WWE и си мислех, че по-добър кеч от този няма. НО после поумнях, отвориха ми се очите, научих са да оценявам мачове по достойнство, а не по това кой какви мускули имал и кой колко хватки можел и другите второстепенни работи от сорта. Научих се да харесвам и professional wrestling, а не само sports entertainment...

Пак ще кажа, японския кеч и другите стилове за разлика от WWE не са предназначени за повърхностните фенове - те се предназначени за фенове, които обичат кеча. И като казвам кеч имам предвид кеч, а не разводнените имитации, на които сме свидетели в наши дни. Не мога да очаквам от теб да оцениш японския кеч по достойнство като дори не можеш да възприемеш Bret Hart vs Bob Backlund или Ric Flair vs не помня кой беше от 80-те като добри мачове и ми ги наричаш скучни... Това че не разбираш модела на мислене, който стои зад тях не ги прави скучни... Прави ги неразбираеми за теб и в това няма нищо лошо. Но когато разбираш само от един стил някакси не ми се струва адекватно да го сравняваш с другите. То ще е все една да почна да сравнявам бейсбола (от който не разбирам НИЩО) със баскетбола (от който поназнайвам). Мога цял ден да си твърдя, че бейсбола е отвратителна игра и че баскетбола рулз, но всъщност от страни ще излгеждам идиотски, тъй като говоря за нещо, които не разбирам... И аз като не разбирам от бейсбол и на мен ще ми е скучен ;). Лошо няма. Слушай си поп музиката, а аз ще си слушам и поп, и рок, и рап, и денс, и техно и т.н.. Мисля, че в крайна сметка аз ще добия по-добра престава за това какво е добра песен просто поради факта, че имам по-широк кръгозор (смени поп с WWE стил, а другите стилове музика с останалите кеч стилове и евентуално може да ме разбереш...)

Shawn_Michaels

Аз също гледам всякакъв кеч както знаеш,макар че WWE го слагам на челно място,но някак Японския кеч не ми предоставя това което искам да видя,добре че добро място за изучаване на това нещо наречено кеч,но някак е бавно и скучно,а и всичко се развива някак бавно,само захвати и разни "меки" удари :) .Никой не казва,че Батиста и Сина имат големи умения ама поне ми предоставят екшън,макар че двамата със сигурност не са ми любимци и не са това което искам да видя

410e8-1526197995-500.jpg

лол за първи път разбирам, че гледаш всякакъв кеч... Чакай да проверя нещо... WCW, WWE, съвсем малко ECW, съвсем малко ROH, малко TNA & 2-3 японски мача? Пропускам ли нещо? :).

Виж за бавния стил съм съгласен, но класическия японски стил си е такъв - методичен и точно тази методика не се възприема от всеки ;). Иначе като стане дума за екшън и той си е творение на Япония лол. По-забързаните мачове с повече moves отколкото holdes са си творение на японския стил и после се пренасаха в САЩ. Леката категория нашумя пак в Япония и после се изкопира и от САЩ... Хардкора - същата работа... Женския кеч - тепърва набира скорост в САЩ, а в Япония си е голяма атракция вече две десителетия. Бойните спортова - първо огромен хит в Япония, а сега са на път да станат и в САЩ. Stiff стила - творение на Япония и вече все повече и повече се ползва в САЩ... Тоест накратко, не се заблуждавай, като стане дума за кеч Япония е мястото, където се раждат повечето добри неща и те после се пренасят в САЩ и са американизират, за да ги приеме масовата публика, тъй като тя може да пресмели само американизирани бози (слава богу, аз лично не съм от тази публика :) ). Фактите говорят сами. Нямаш си идея колко голям е ефекта на японския кеч върху кеча, който гледаш в наши дни - много по-голям е от този на американския кеч. Не знам за теб, но аз все си мисля, че сигурно има причина за това... Едва ли Япония вече 3-то десетилетие щеше да е водещата революционна сила в кеча, ако САЩ имаше толкова добър кеч ;). Замисли се по този въпрос... Не казвам, че трябва да ти харесва (не е лъжица за всяка уста), но живееш в заблуда ако си мислиш, че като качество САЩ има по-добри неща от Япония. В САЩ повечето кеч стилове са си американизирани копия на японския творения. В момента наистина разликата не е толкова голяма между двете, но това е тъй като има много силни мачове и федерации в САЩ, които почти не отстъпват по качество на японските федерации, а и Япония е в лек временен застой. И като казвам качество имам предвид добри, чисти кеч мачове.

EDIT - Сетих се да дообясня нещо по мача, тъй като явно не го разбираш (имаш нужда от малко частни уроци по psycholоgy & long-term selling лол ;) ). Ударите им не изглеждали "силни"... Ето ти въпрос: какво е най-общо казано целта на един мач? Да забавлява хората като ги кара да вярват, че боя който тече на ринга е истински, че двамата на ринга се спукват от бой и най-общо казано да прави нещата да изглеждат реалистични, за да може на хората да им пука. Айде сега замисли се, реалистично и логично ли е двама души да се налагат 20 минути и през цялото време ударите им да изглеждат всякаш кечистите са свежи като току-що изпрани дрехи? Нормално ли е един човек 20 минути да се бие с друг и накрая ударите да му изглеждат еднакво силно колкото са били в началото? НЕ - това е отговора. Това, че ударите им на моменти изглеждаха по-слаби се нарича добър long-term selling (или да ти го кажа по по-прост начин, умората е причина за по-слабите удари или поне така се интерпретира от гледна точка историята, която мача разказва), а това, че са се сетили да го правят и да го включат като част от историята на мача показва, че двамата кечисти имат и добро psychology... Точно тези две чисти кеч умения ги различават от хилядите кечисти, които си мислят, че са върха защото могат стотици неща. Не е толкова важно колко неща можеш, а колко добре ги владееш. Може да знаеш 1000 неща, но да си ужасен във всичките... Ето тези тънкости ти обягват като знания и точно затова не можеш да видиш през "лъскавите" движения и "правенето на шоу", да оцениш наистина добрите кечисти и да ги различиш от привидно добрите кечисти.

разни "меки" удари

Интересно как го измисли това че в Япония ударите са "меки"? :blink::blink::blink:

То JBL не случайно е скучен

Абе от Шон Шмайкълс е доста по-интересен :lol: Разбира се ако не броим че педерастията на лачените дрешки с дранкулките са атрактивни :lol:

Shawn_Michaels

лол за първи път разбирам, че гледаш всякакъв кеч... Чакай да проверя нещо... WCW, WWE, съвсем малко ECW, съвсем малко ROH, малко TNA & 2-3 японски мача? Пропускам ли нещо?

Ми повече са от 2-3 японските мачове,поне 10-20 съм гледал.За друг кеч като цяло не съм гледал плюс няколко отделни мачове от разни други американски федерации,Мексико и тия изпълненията на Burchill в Англия(дето ги беше качил преди),туй че не следя какво става там не значи,че не съм гледал нищо ;)

Айде сега замисли се, реалистично и логично ли е двама души да се налагат 20 минути и през цялото време ударите им да изглеждат всякаш кечистите са свежи като току-що изпрани дрехи? Нормално ли е един човек 20 минути да се бие с друг и накрая ударите да му изглеждат еднакво силно колкото са били в началото? НЕ - това е отговора. Това, че ударите им на моменти изглеждаха по-слаби се нарича добър long-term selling

Какъв selling,то след 20 минутна битка ще си уморен и без selling,не знам кой след 20 минутна битка ще е свеж като в началото особено при бърз мач с много действия.Selling-a аз го разбирам като това да можеш да се правиш,когато трябва,то така или иначе след 20 мин ще си капнал!

Иначе като стане дума за екшън и той си е творение на Япония лол. По-забързаните мачове с повече moves отколкото holdes са си творение на японския стил и после се пренасаха в САЩ

Забързаните мачове имат голяма разлика с кютека,който предоставя WWE,то и в Мексико са забързани ама не предоставят кютека като в WWE :) .Tъй че стила на WWE си е лично негов,макар и да копира това онова от тук там,но е заформил един продукт,който е по интересен от която и да е федерация,има всичко от добри изпълнения до образи и enterteiment.

Kalata

Интересно как го измисли това че в Япония ударите са "меки"?

Ми гледай тоя мач как си пошляпват шамари и ще разбереш(майка ми така тупа килима :) ) и искам да кажа,че няма ефект от ударите,личи си,че се удрят наистина и освен,че е наистина и слабо на всичкото отгоре.В WWE може и по слабо да се удрят,но поне падат и е ефектно,а тука се попляскват само.

А за Шон Майкълс смятам,че няма какво да говорим,тая тема сме я изчерпъли.....

410e8-1526197995-500.jpg

Oтказвам се... Безнадежден случай си. Oчевидно не си много отворен откъм нови идеи и няма шанс да преминеш на следващото ниво и от WWE фен да станеш кеч фен :). Само се надявам малко да си поизбистриш основните познания като selling, psychology (които ги възприемаш много повърхностно на този етап ;) ) и това къде се ражда стила, който включва повече headdroping moves отколкото mat work и как после този стил се пренася на едно друго място ;)

аз кеча го гледам за забавление и не ме интересуват selling psychology или някви тем подобни.и за6тото искам да се забавлявам гледам WWE.просто другите федераци са как да кажа-на светлинни години от тях!!!

[url="http://imageshack.us"][img]http://img212.imageshack.us/img212/4910/jtp24x5on.jpg[/img][/url]

аз кеча го гледам за забавление и не ме интересуват selling psychology или някви тем подобни.и за6тото искам да се забавлявам гледам WWE.просто другите федераци са как да кажа-на светлинни години от тях!!!

Тва беше тъпо! ;)

35izpu1.jpg

тъпо??4акаи малко бе ти преди WWE и WCW за друга федерация 4увал ли си???маи тя те открехна за това понятие ке4.така 4е я уважаваите,за6тото тя прави пове4е пари отколкото другите федерации взети заедно,а когато 1 прави това не зависимо с какво се занимава зна4и е доста напред с материала...там е 6оуто там са звездите там са парите!

[url="http://imageshack.us"][img]http://img212.imageshack.us/img212/4910/jtp24x5on.jpg[/img][/url]

Eдно нещо е уважение и съвсем друго нещо е да се заблуждаваш, че е това е най-доброто шоу само, защото прави най-много пари. Думата е комерсиален, а не добър ;). Тя и Бритни Спиърс прави най-много пари и е най-известна от певиците, но има СТОТИЦИ по-добри от нея ;)...

а за6то другите не са станали комерсиални и не изкарват толкова?едва ли е за6тото не искат ;)

ти преди WWE и WCW за друга федерация 4увал ли си???

Еми аз когато започнах да гледам кеч през 1992г. започнах с японските федерации.После чак се прехвърлих на entertaintment федерациите. :D А относно това че ударите били меки може в тоя случай който ти споменаваш,но тогава защо се твърди че японският кеч е характерен със своя "stiff style"? ;) Всъщност голямата разлика е и в това че японските кечисти са считани за атлети,докато американските за sports entertainers. ;) :lol:

а за6то другите не са станали комерсиални и не изкарват толкова?

Кой е казал че не са комерсиални? :blink: В Япония си беше много популярен спорт. ;) Доста от американските кечисти се борят там ;) Но за всяко нещо си има публика.На теб като не ти харесва не го гледай.Но поне не казвай че кеча там не струва ;)