Jump to content

New Japan Pro-Wrestling - King of Sports


nWoHulkster

Recommended Posts

Тъй като вече я няма блог системата към сайта, а това ми трябва да си го имам архивирано, реших да го пусна тук. Сериозно ме домързява да пиша следващите части, но е хубаво да си имам първата на архив в случай, че някой ден ми дойде музата и реша да го пусна като поредица на сайта. :)

New Japan Pro-Wrestling - King of Sports (част 1)

Преди седмица и малко се случи едно събитие свързано с New Japan Pro-Wrestling, покрай което се заформи доста дискусия в puro средите и което събитие ме накара да се замисля подробно върху федерацията - нейното минало, настояще и бъдеще. Тъй като не ми хрумва друга интересна тема, за която искам да говоря в блог-а си реших да напиша една голяма статия за New Japan. Статията вероятно ще е в няколко части и в нея ще разкажа историята на федерация в частност и донякъде на японския кеч като цяло. Ще чуете както исторически факти, така и анализ на тези факти и това как те са се отразили на японския кеч, а и на кеча на световно ниво. Ще разберете за някои от характерните особености на New Japan/японския кеч, причините за феноменалния успех на федерацията/японския кеч и причините за последвалата криза на федерацията/японския кеч. С две думи: ако искате да обогатите кеч културата си и да научите уникалната история на NJPW/японската кеч индустрия, то това е статията за вас. Преди също съм правил подобни ”образователни проекти” на тема историята на японския кеч, но сега смятам да навлезна в по-големи подробности.

Да започнем с най-основното: какво е New Japan Pro-Wrestling? NJPW е най-популярната компания в историята на puroresu (японския кеч) и може би втората най-успешна федерация в историята на кеча след WWE, даже по определени показатели може да се поспори дали New Japan не е най-успешната кеч федерация в историята на кеча въобще. New Japan е една от най-старите кеч компании в света. New Japan & All Japan се създават през 1972 г., като единствените по-стари кеч компании от тези двете, които още съществуват са WWE (създадена през 1963 г.) и CMLL (създадена през 1933 г. - най-старата кеч компания в света). New Japan е единствената федерация, която може да се похвали с факта, че откакто е създадена тя винаги е била най-популярната федерация в страната си. Вече 35 поредни години New Japan е лидера на японската кеч индустрия. New Japan е една от първите федерации, които провеждат шоута извън пределите на своята собствена страна и то с голям успех (45 000 души в Пакистан през 1984 г., 15 000 души в Русия през 1989 г. и т.н.). New Japan е федерацията, която държи рекорда за най-голяма кеч публика (170 000 души за съвместното шоу с WCW в Северна Корея през 1995 г.). New Japan е федерацията с най-много шоута пред наистина големи публики (в случая под наистина големи публики да се разбира публики над 30 000 души), като федерацията има близо 50 такива шоута. New Japan държи рекорда за най-голям gate от кеч шоу (gate = спечелените пари само от продадените билети), като от 10-те най-големите gate-a в историята на кеча някъде 7 или 8 от тях (не съм сигурен за точната бройка) се държат от New Japan. Едни от най-добрите merchandise продажби oт wrestling events също принадлежат на New Japan, като говорим за суми от рода на 2 милиона долара печалби от продаден merchandise само от едно единствено шоу. New Japan в известна степен стои в основата на съвременни феномени като MMA и light heavyweight/juniоr heavyweight/cruiserweight/X Division wrestling. New Japan е федерацията, която най-много пъти е печелила приза ”федерация на годината” според престижното издание Wrestling Observer (1984, 1987, 1988, 1992, 1995, 1996, 1997 и 1998). Но освен всичко това New Japan е и федерация, която е преминала през изключително много проблеми (най-вече напускане на доста ключови кечисти и многобройни задкулистни проблеми в началото на 21-ви век) и въпреки всичко е оцеляла. Преди да се насоча конкретно към NJPW обаче, искам първо да се върна в самото начало на японския кеч…

Макар и кеча да се практикува в страната на изгряващото слънце и преди това, 50-те години на 20-ти век се считат за истинското началото на японската кеч индустрия. Едно основно име се свързва с този период и това е името Mitsuhiro Momota. Momota първо се прочува в сумо средите и постига завидни успехи като сумист, но в крайна сметка се оттегля от сумото. След това Momota става последовател на основателя на карате киокушин (Matsutatsu Oyama) и се преименува на Rikidozan. След още няколко години Rikidozan се захваща с кеч и в последствие става известен като ”бащата на японския кеч”, който сразява опонентите си с легендарния си karate chop. Тук е много важно да се направи едно пояснение относно Япония по това време. След Втората световна война японската нация е напълно разгромена и в резултат самочувствието на японците като народ е ужасно ниско. И именно това стои в основата на успеха на Rikidozan в частност и кеча като цяло. Rikidozan се превръща в първият японски кечист, който не само се представя равностойно в схватки с американски кечисти, но и често ги побеждава, което го прави национален герой и оказва много положително влияние върху сломеното японско самочувствие (btw, темата за големия лош американец срещу добрия смел японец се използва и до ден днешен в японската кеч индустрия, но вече няма чак толкова голямо значение колкото в началото, а и американските кечисти вече се приемат и като babyfaces). Вероятно историята е малко преувеличена, но се срещат японски историци, които придават известни заслуги на Rikidozan и японския кеч за ”японското икономическо чудо”, тъй като чрез представянето си Rikidozan повдига самочувствието на японската нация. Едно е сигурно обаче: популярността на Rikidozan e огромна. Някои от ключовите му сблъсъци правят телевизионни рейтинги от 60 нагоре и зрителска аудитория над 40 милиона зрители. Две от най-основните заслуги на Rikidozan са създаването на първата японска кеч федерация - JWA (Japan Pro Wrestling Alliance - през 1953 г.) и откриването на Antonio Inoki & Giant Baba (две от най-основните фигури в историята на puro-то). След като Rikidozan се замесва в скандал с японската мафия и бива убит през 1963 г. учениците му Giant Baba & Antonio Inoki стават главните звезди на JWA и така до 1972 г., когато първо Inoki, a после и Baba напускат JWA и създават New Japan Pro-Wrestling (Inoki) и All Japan Pro-Wrestling (Baba) - двете главни кеч федерации в Япония през следващите близо 30 години.

Край на 1-ва част…

Link to comment

Доста интересно четиво, но голяма част от споменатите неща ги знаех, защото по един или друг начин и преди си ги споменавал във форума. Мисля, че точно за създаването на японския кеч си говорил най-подробно, но развитието му през следващите десетилетия май не си го разказвал с много детайли, така че ще ми е интересно, ако направиш продължение. Като завършиш статията, съвсем спокойно можеш да я качиш на сайта :)

Posted Image

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...